HP:n pöytätietokoneet - Tietokoneen ylikuumenemisen ennaltaehkäisy

Lämmön kerääntyminen voi aiheuttaa ongelmia mihin tahansa tietokoneeseen. Yleisesti ottaen kun tietokoneen kotelon sisäinen lämpötila ylittää 35 astetta, tärkeiden sisäisten komponenttien vikaantumisvaara kasvaa merkittävästi. Yleisin syy tietokoneen ylikuumenemiseen on pölyn kertyminen tietokoneen sisälle. Tässä asiakirjassa on kuvattu toimintaohjeet, joiden avulla voit estää kuumenemiseen liittyviä ongelmia.

Lämpöongelmien oireet ja liiallisen lämmön aiheuttajat

Seuraavassa luettelossa kuvaillaan ongelmia, jotka aiheutuvat tietokoneen ylikuumenemisesta:
  • Pelit eivät vastaa pelattaessa.
  • Windows ei vastaa käytettäessä.
  • Tietokoneen sisällä olevat tuulettimet pitävät tavallista kovempaa ääntä, koska ne pyörivät tavallista nopeammin poistaakseen lämmön.
  • Tietokonetta käynnistettäessä tietokone pysähtyy joskus mustaan ruutuun eikä Windows käynnisty. Windows lakkaa vastaamasta, kun se käynnistyy.
  • Hiiri ja näppäimistö eivät vastaa.
  • Tietokone käynnistyy yllättäen uudelleen tai näyttää sinisen näytön virheviestin.
    huomautus:
    Virheet eivät ole ennustettavissa. Jos ongelmia esiintyy vain yhdessä ohjelmistossa, ongelma liittyy todennäköisesti ohjelmistoon eikä lämpötilaan.
Seuraavassa luettelossa on joitakin ylikuumenemisen syitä:
  • Tietokoneen sisällä on pölyä. Pölyongelma kasvaa, jos tietokonetta käytetään maton päällä.
  • Uusi komponentti, kuten kiintolevy, on lisätty. Ylimääräisen komponentin vuoksi virtalähde toimii kovemmalla teholla, joten lämpöä syntyy enemmän. Myös uudesta komponentista säteilee lämpöä, joka nostaa lämpötilaa kotelon sisällä.
  • Ajan mittaan jotkin tuulettimet saattavat hidastua ja kulua riippuen tietokoneen käytöstä.
  • Korkea huonelämpötila.

Ennen vianmäärityksen aloittamista

vaara:
Pidä lapset ja lemmikkieläimet poissa työskentelyalueelta sähköiskun vaaran takia.
  vaara:
Metallisten paneelien reunat voivat leikata ihon läpi. Älä anna käden tai muun kehonosan liukua tietokoneen sisäosien metallireunoja vasten.
  varoitus:
Tämä tuote sisältää osia, jotka voivat vioittua staattisen sähköpurkauksen vuoksi. Voit vähentää staattisen sähköpurkauksen aiheuttamien vaurioiden vaaraa työskentelemällä lattialla, jolla ei ole mattoa, käyttämällä staattista varausta purkavaa työalustaa (kuten sähköä johtavaa vaahtomuovialustaa) ja käyttämällä maadoitettuun pintaan liitettyä antistaattista ranneketta.
Tarvitset seuraavat tarvikkeet:
  • risti- tai urakantainen ruuvitaltta
  • paineilmaa (saatavilla useimmista tietokonehuolto- ja elektroniikkaliikkeistä)
  • pieni taskulamppu
  • suojalasit
  • pölysuojain.

Vaihe 1: Tietokoneen testaaminen kansi irrotettuna

Kokeile, poistuuko kuumenemiseen liittyvät ongelmat, jos irrotat tietokoneen sivupaneelin. Samalla valmistelet tietokoneen muita tässä artikkelissa kuvattuja toimenpiteitä varten.
  1. Sammuta tietokone ja irrota virtajohto.
  2. Irrota sivupaneelin ruuvit.
    Kuva : Esimerkkejä paneelin ruuveista
    Esimerkkejä paneelin ruuveista
  3. Irrota tietokoneen sisäosaa peittävät kotelon paneelit tai kansi.
  4. Kytke virtajohto ja käynnistä tietokone.
      varoitus:
    Vältä ylimääräisten esineiden joutuminen tietokoneen sisälle, jotta tietokone ei vioitu.
  5. Kun kotelon kansi on irrotettu, käynnistä sellainen ohjelmisto, joka lakkaa usein vastaamasta, ja selvitä, esiintyykö ongelma edelleen.
    • Jos ongelmaa ei enää esiinny, se saattoi johtua tietokoneen kotelon liian korkeasta lämpötilasta. Voit vähentää kotelon sisäistä lämpötilaa toimimalla tämän artikkelin ohjeiden avulla.
    • Jos ongelma ei poistunut, sen syynä ei todennäköisesti ole tietokoneen kuumeneminen.

Vaihe 2: Tietokoneen tuulettimien toiminnan varmistaminen

Kun tietokone on käynnissä, tarkista tietokoneen sisällä olevat jäähdytystuulettimet. Tuulettimet sijaitsevat yleensä tuuletusaukkojen, suorittimen ja näytönohjaimen lähellä. Voit käyttää taskulamppua apuna tuulettimien paikantamisessa, mutta älä työnnä mitään esineitä tietokoneen sisään.
Kuva : Tuulettimien sijainnit
Tuulettimien sijainnit
Jos tuuletin ei liiku tai siitä kuuluu voimakas kohina, katkaise tietokoneen virta ja vaihda tuuletin. Älä käytä tietokonetta, jos tuuletin ei toimi, koska tietokoneen korkea sisäinen lämpötila voi vaurioittaa tietokoneen tärkeitä osia.
Siirry seuraavan vaiheeseen, jos kaikki tuulettimet toimivat oikein.

Vaihe 3: Tietokoneen puhdistaminen

Tietokoneen komponenttien ympärille on saattanut kerääntyä pölyä. Pöly tukkii metallipintojen väliset pienet ilmakanavat ja toimii kuin lämpöeriste. Poista pöly seuraavasti:
  vaara:
Suojaa silmät ja sieraimet suojalaseilla ja pölysuojaimella, kun poistat pölyä paineilman avulla.
  1. Sammuta tietokone ja irrota virtajohto.
  2. Puhdista ulkokuoren tuuletusaukot etenkin virtalähteen alueelta.
    Kuva : Virtalähteen tuuletusaukko
    Virtalähteen tuuletusaukko
    • Puhalla pöly pois virtalähteen sisältä paineilman avulla.
    • Jos käytettävissä on pieni pölynimuri, poista pöly ulkokuoren tuuletusaukoista imusuuttimen avulla.
      Kuva : Poista pöly ulkokuoren tuuletusaukoista
      Poista pöly tuuletusaukoista
        varoitus:
      Älä käytä pölynimuria tietokoneen sisäosan puhdistamiseen. Tämä voi vahingoittaa tietokonetta.
  3. Poista pöly tietokoneen sisältä. Puhdista tietokoneen sisällä olevat pölyiset osat paineilmalla.
  4. Kun olet puhdistanut tietokoneen, kiinnitä kotelon kansi paikalleen.
  5. Kytke virtajohto ja käynnistä tietokone. Käytä tietokonetta tavalliseen tapaan ja selvitä, jatkuuko kuumenemisongelma edelleen. Jos ongelmat jatkuvat, siirry seuraavaan vaiheeseen.

Vaihe 4: Riittävän tuuletustilan varmistaminen

Riittävä ilmanvaihto on työaseman toiminnan kannalta oleellinen asia. Varmista riittävä ilmanvaihto seuraavilla ohjeilla:
  • Pidä tietokone oikeassa asennossa tukevalla ja tasaisella pinnalla.
  • Jätä tietokoneen etu- ja takaosan ympärille vähintään 15,25 cm tyhjää tilaa.
    Kuva : Jätä tilaa etu- ja taustapuolelle
     Kuva tietokoneen ilmanvaihdosta
  • Jos tietokonetta käytetään erittäin korkealla, yli 1 500 metrissä, huolehdi erityisesti tietokoneen jäähdytyksestä. Kun korkeus kasvaa n. 300 metriä, 35 celsiusasteen enimmäisarvo laskee 1 celsiusasteen.

Vaihe 5: Tietokoneen asettaminen viileämpään huoneeseen

Komponentin oikea toiminta saattaa olla kiinni pienestä lämpötilaerosta. Siirrä tietokone viileämpään huoneeseen kotona tai toimistossa. Jos tämä ei ole mahdollista, siirry seuraavaan vaiheeseen.

Vaihe 6: BIOS-ohjelman päivittäminen

Tietokoneen julkaisemisen jälkeen HP tarjoaa säännöllisesti BIOS-päivityksiä sekä muiden osien päivityksiä. BIOSin päivittäminen voi ratkaista tietokoneen kuumenemisongelmat. Katso kohta HP-pöytätietokoneet – BIOSin päivittäminen saadaksesi ohjeita.

Vaihe 7: Lisätuulettimen asentaminen

Kotelotuulettimia voi ostaa useimmista tietokoneosia myyvistä liikkeistä. Korttipaikkaan asennettava tuuletinyksikkö on hyvä vaihtoehto kotitietokoneisiin. Tuuletinyksikkö asennetaan näytönohjaimen viereiseen korttipaikkaan. Tuuletinyksikkö puhaltaa kuuman ilman näytönohjaimen ympäriltä ja alentaa kotelon sisäistä lämpötilaa.
Tuulettimen asennustapa vaihtelee tuulettimen tyypin mukaan. Kun olet asentanut tuulettimen ohjeiden mukaisesti, kiinnitä kotelon kansi, liitä virtajohto ja käynnistä tietokone. Käytä tietokonetta tavalliseen tapaan ja selvitä, poistuuko kuumenemiseen liittyvät ongelmat.
    Kuva : Tuuletinyksikkö poistaa kuumaa ilmaa
    Tuuletinyksikkö poistaa kuumaa ilmaa
  1. Näytönohjain
  2. Tuuletinyksikkö

Vaihe 8: Laitteistovikojen testaaminen

Jos ongelma jatkuu sivupaneelin kiinnittämisen jälkeen, jokin laitteiston osa on ehkä vioittunut. Testaa tietokone, jotta voit selvittää onko vika jossakin komponentissa, kuten muistissa, suorittimessa tai grafiikkalaitteistossa. Useimmissa HP-pöytätietokoneissa on diagnostiikkaohjelmisto laitteistovikojen selvittämistä varten. Lisätietoja on seuraavissa aiheissa:
Jos laitteisto on vioittunut, vaihda viallinen komponentti tai Ota yhteys HP:hen (englanniksi), jotta saat lisäohjeita.