HP:n tietokoneet - Näppäimistön pikapainikkeet, pikanäppäimet ja erikoisnäppäimet (Windows)

Tämä asiakirja koskee HP:n tietokoneita, joissa on Windows.
Löydä hyödyllisiä näppäimistön ominaisuuksia Windowsissa, jotka voivat tehdä siirtymisestä, tehtävistä ja toiminnoista nopeampia ja helpompia.

Tavallisia näppäimistön pikapainikkeita

Näppäinyhdistelmien avulla voit suorittaa perustehtäviä Windowsissa.
huomautus:
Näppäimistön Windows-näppäin on merkitty Windowsin lipun kuvalla tai ja sitä käytetään monissa näppäinyhdistelmissä.
Tehtävä
Näppäimen painallus
Tulos
Hae ohjeita
F1
Hae apua koskien ohjelmistoa tai sovellusta, joka on tällä hetkellä aktiivinen. Hae apua Windowsia koskien painamalla F1 ollessasi Windowsin työpöydällä.
Kopioi
Ctrl + C
Kopioi valinta Windowsin leikepöydälle liittääksesi sen myöhemmin.
Liitä
Ctrl + V
Liitä aiemmin leikattu tai kopioitu valinta sovellukseen.
Leikkaa
Ctrl + X
Poista valinta ja kopioi se Windowsin leikepöydälle liittääksesi sen myöhemmin.
Tallenna
Ctrl + S
Tallenna tiedosto tällä hetkellä aktiivisena olevasta sovelluksesta.
Kumoa toiminto
Ctrl + Z
Kumoa edellinen Windowsissa tehty toiminto. Toista tätä näppäinpainallusta jatkaaksesi edellisten toimintojen kumoamista.
Lihavoi teksti
Ctrl + B
Korosta lihavoimalla valittu teksti, kun teksti on muokattavana.
Alleviivaa teksti
Ctrl + U
Alleviivaa valittu teksti, kun teksti on muokattavana.
Kursivoi teksti
Ctrl + I
Korosta kursivoinnilla valittu teksti, kun teksti on muokattavana.
Tuhoa tiedosto
Shift + Delete
Poista valittu tiedosto Windowsista siirtämättä sitä ensin Roskakoriin. Tiedosto poistetaan pysyvästi.
Tiedoston ominaisuudet
Alt + Enter (tai kaksoisnapsauta)
Hae nopeasti tiedoston ominaisuuksien tiedot. Näppäinpainallus toimii työpöydältä, Resurssienhallintasta tai Windowsin resurssienhallinnasta.
Näyttökuva
Prt Scr (Print Screen)
Kopioi kuva näytöstä Windowsin leikepöydälle liitääksesi sen myöhemmin kuvana. Joissakin kannettavissa on ehkä painettava Fn-näppäintä pohjassa, ennen Prt Scr-näppäimen painamista.
Ota kuva ikkunasta
Shift + Prt Scr (Print Screen)
Kopioi kuva nykyisestä ikkunasta (ei koko näytyöstä) Windowsin leikepöydälle liitääksesi sen myöhemmin kuvana.
Sulje ikkuna tai verkkosivu
Aktiivisessa ikkunassa, paina Alt + F4 (toimintonäppäin F4)
Sulje tällä hetkellä aktiivinen ikkuna tai sovellus. Tämä toiminto voi olla hyödyllinen, kun haluat sulkea verkkosivun, jossa ei ole ikkunansulkemispainiketta.
Sammuta tai käynnistä Windows uudelleen
Kun Windows-työpöytä on aktiivisena, paina Alt + F4 (toimintonäppäin F4)
Avaa ikkuna, jossa voit valita virran toimintoja, kuten uloskirjautumisen, lepotilan, horrostilan, uudelleenkäynnistyksen ja sammuttamisen.
Avaa Käynnistä-valikko tai Käynnistä-näyttö
Windows-näppäin tai
Ctrl + Esc
Avaa tai sulje Käynnistä-valikko tai Käynnistä-näyttö.
Avaa ikkunavalikko tai valikkokohde
Alt + kirjainnäppäin, joka vastaa alleviivattua kirjainta valikossa tai valikkokohteessa
Sen sijaan, että käyttäisit hiirtä valikkojen avaamiseen tai kohteiden valitsemiseen valikossa, käytä tätä näppäinyhdistelmää.
Avaa kakkospainikkeen (kontekstuaalinen) valikko
Shift + F10 (Toimintonäppäin F10)
Sen sijaan, että napsauttaisit hiiren kakkospainikkeella kohdetta Windowsissa, käytä tätä näppäinyhdistelmää.
Suorita komento
Windows-näppäin + R
Avaa Suorita-valintaikkuna kirjoittaaksesi Windows-komennot.
Sovellusten vaihtaminen
Alt + Sarkain
Näytä kaikki aktiiviset ikkunat. Vaihda toiseen ikkunaan painamalla toistuvasti sarkainnäppäintä samalla kun pidät Alt-näppäintä alhaalla.
Pienennä ikkuna
Windows-näppäin + Nuoli alas
Poista nykyinen ikkuna näkyvistä sulkematta sitä. Voit mennä ikkunaan uudelleen napsauttamalla lokerokuvaketta.
Suurenna ikkuna
Windows-näppäin + Nuoli ylös
Muuta nykyisen ikkunan kokoa täyttämään koko näytön.
Pienennä kaikki ikkunat
Windows-näppäin + M
Pienennä kaikki aktiiviset ikkunat.
Palauta kaikki pienennetyt ikkunat
Windows-näppäin + Shift + M
Palauta kaikki aktiiviset ikkunat, jotka on pienennetty ilmaisinalueelle.
Helppokäyttökeskus
Windows-näppäin + U
Avaa helppokäyttötoimintojen ominaiuudet, kuten näytön lukeminen, suuren kontrastin näytöt ja hiiren vaihtoehdot.
Avaa Tehtävienhallinta
Ctrl + Shift + Esc
Avaa tehtävienhallinta-apuohjelma seurataksesi nykyisiä tehtäviä ja verkon toimintaa.
Avaa Järjestelmän ominaisuudet
Windows-näppäin + Pause / Break
Avaa Järjestelmän ominaisuudet päästäksesi nopeasti käsiksi järjestelmätietoihin ja linkkehin koskien muita hyödyllisiä järjestelmätyökaluja.

Windows 10:n pikanäppäimet

Käytä näppäinyhdistelmiä tehdäksesi nopeasti perustoimintoja Windows 10:ssä.
Toiminto
Näppäimen painallus
Tulos
Käynnistä-valikko
Windows-näppäin
tai
Ctrl + Esc
Avaa tai sulje Käynnistä-valikko tai Käynnistä-näyttö.
Haku
Windows-näppäin + S (Windows 10)
Avaa hakuikkuna etsiäksesi tiedostoja, kansioita, sovelluksia, asetuksia ja sivustoja.
Hae tietokoneita
Windows-näppäin + Ctrl + F
Etsi tietokoneita paikallisessa verkossa.
Sanelu
Windows-näppäin + H
Avaa saneluominaisuus.
Resurssienhallinta
Windows-näppäin + E
Avaa Resurssienhallinta-ikkuna ja selaa tiedostoja ja kansioita tietokoneessasi.
Asetukset
Windows-näppäin + I
Avaa Asetukset-ikkuna, jossa voit muuttaa ominaisuuksien toimintatapoja Windowsissa.
Yhdistä laitteisiin
Windows-näppäin + K
Avaa Yhdistä- tai Laitteet-näkymä yhdistääksesi Bluetooth-laitteisiin.
Lukitse tietokone
Windows-näppäin + L
Lukitse tietokone estääksesi luvattoman käytön poissa ollessasi.
Näytön suunnan lukitus
Windows-näppäin + O
Estä tai salli näytön kääntyminen kun näyttölaittetta käännetään, jos sitä tuetaan.
Lisäasetukset
Windows-näppäin + X
Avaa Lisäasetusten valikko.
Näytä aktiiviset sovellukset
Windows-näppäin + sarkainnäppäintä
Muuta kokoa ja näytä kaikki aktiiviset ikkunat näyttöön suhteutettuna (pikkukuvanäyttö). Käytä tätä näkymää nähdäksesi nopeasti kaikki käynnissä oleva, ja sulje tai siirry ikkunoiden välillä. Toista tämä näppäinpainallus palauttaaksesi ikkunat niiden aikaisempaan kokoon ja sijaintiin.
Windows-työpöytä
Windows-näppäin + D
Piilota Käynnistä-näyttö tai pienennä kaikki aktiiviset ikkunat ja valikot näyttääksesi työpöydän. Toista tämä näppäinpainallus palauttaaksesi edellisen näkymän.
Nappaa ikkuna
Windows-näppäin + Vasen nuoli tai Oikea nuoli
Muuta kokoa ja siirrä nykyinen ikkuna näytön vasempaan tai oikeaan puoliskoon.
Tallenna näyttökuva
Windows-näppäin + Prt Scr (Print Screen)
Tallentaa kuvan näytöstäsi PNG-kuvatiedostona Näyttökuvat-kansioon kuvakirjastoosi.

Windows 8:n pikanäppäimet

Käytä näppäinyhdistelmiä tehdäksesi nopeasti perustoimintoja Windows 8:ssä.
Toiminto
Näppäimen painallus
Tulos
Käynnistä-valikko
Windows-näppäin
tai
Ctrl + Esc
Avaa tai sulje Käynnistä-valikko tai Käynnistä-näyttö.
Haku
Windows-näppäin + F (Windows 8)
Avaa hakuikkuna etsiäksesi tiedostoja, kansioita, sovelluksia, asetuksia ja sivustoja.
Hae tietokoneita
Windows-näppäin + Ctrl + F
Etsi tietokoneita paikallisessa verkossa.
Jaa
Windows-näppäin + H
Avaa Jaa-valikko, jossa voit lähettää tiedostoja tai viestejä muille.
Resurssienhallinta
Windows-näppäin + E
Avaa Resurssienhallinta-ikkuna ja selaa tiedostoja ja kansioita tietokoneessasi.
Asetukset
Windows-näppäin + I
Avaa Asetukset-ikkuna, jossa voit muuttaa ominaisuuksien toimintatapoja Windowsissa.
Yhdistä laitteisiin
Windows-näppäin + K
Avaa Yhdistä- tai Laitteet-näkymä yhdistääksesi Bluetooth-laitteisiin.
Lukitse tietokone
Windows-näppäin + L
Lukitse tietokone estääksesi luvattoman käytön poissa ollessasi.
Kello
Windows-näppäin + C
Avaa kello.
Näytön suunnan lukitus
Windows-näppäin + O
Estä tai salli näytön kääntyminen kun näyttölaittetta käännetään, jos sitä tuetaan.
Lisäasetukset
Windows-näppäin + X
Avaa Lisäasetusten valikko.
Näytä aktiiviset sovellukset
Windows-näppäin + Tab
Muuta kokoa ja näytä kaikki aktiiviset ikkunat näyttöön suhteutettuna (pikkukuvanäyttö). Käytä tätä näkymää nähdäksesi nopeasti kaikki käynnissä oleva, ja sulje tai siirry ikkunoiden välillä. Toista tämä näppäinpainallus palauttaaksesi ikkunat niiden aikaisempaan kokoon ja sijaintiin.
Windows-työpöytä
Windows-näppäin + D
Piilota Käynnistä-näyttö tai pienennä kaikki aktiiviset ikkunat ja valikot näyttääksesi työpöydän. Toista tämä näppäinpainallus palauttaaksesi edellisen näkymän.
Nappaa ikkuna
Windows-näppäin + Vasen nuoli tai Oikea nuoli
Muuta kokoa ja siirrä nykyinen ikkuna näytön vasempaan tai oikeaan puoliskoon.
Tallenna näyttökuva
Windows-näppäin + Prt Scr (Print Screen)
Tallentaa kuvan näytöstäsi PNG-kuvatiedostona Näyttökuvat-kansioon kuvakirjastoosi.

Windows 7:n pikanäppäimet

Käytä näppäinyhdistelmiä tehdäksesi nopeasti perustoimintoja Windows 7:ssä.
Toiminto
Näppäimen painallus
Tulos
Käynnistä-valikko
Windows-näppäin
tai
Ctrl + Esc
Avaa tai sulje Käynnistä-valikko.
Resurssienhallinta
Windows-näppäin + E
Avaa Windows-resurssienhallinnan ikkuna ja selataksesi tiedostoja ja kansioita tietokoneessasi.
Hae tiedostoja
Windows-näppäin + F
Avaa Hakutulokset-ikkuna ja löytääksesi tiedoston tai kansion tietokoneestasi.
Hae tietokoneita
Windows-näppäin + Ctrl + F
Etsi tietokoneita paikallisessa verkossa.
Lukitse tietokone
Windows-näppäin + L
Lukitse tietokone estääksesi luvattoman käytön poissa ollessasi.
Siirrettävyyskeskus (mobiililaitteille)
Windows-näppäin + X
Avaa Siirrettävyyskeskus-valikko päästäksesi nopeasti käsiksi useimmin käytettyihin kannettavien tietokoneiden ja mobiililaitteiden toimintoihin: äänenvoimakkuus, akun tila, langaton verkko, jne.
Windows-työpöytä
Windows-näppäin + D
Pienennä kaikki aktiiviset ikkunat ja valikot näyttääksesi työpöydän. Toista tämä näppäinpainallus palauttaaksesi edellisen näkymän.
Nappaa ikkuna
Windows-näppäin + Vasen nuoli tai Oikea nuoli
Muuta kokoa ja siirrä nykyinen ikkuna näytön vasempaan tai oikeaan puoliskoon.

Näppäimet, joissa on kuvakkeita tai symboleja

Useimmissa näppäimistöissä on erikoismerkeillä varustettuja toimintonäppäimiä. HP:n näppäimistössäsi voi olla lisänäppäimiä tai -kuvakepainikkeita. Tämän osion avulla voit ymmärtää noiden kuvakkeiden ja symbolien merkityksiä.
huomautus:
Useimpien kannettavien tietokoneiden näppäimistöissä on painettava pohjassa fn-näppäintä ennen symbolinäppäimen painamista toiminnon suorittamiseksi.
Tehtävä
Symboli
Merkitys
Ota langaton yhteys käyttöön
Kytke tai katkaise langattoman verkon yhteys. Yleensä LED-valo tai näytön ilmoitus kertoo Wi-Fi-yhteyden tilasta: päällä, pois päältä, tai päällä mutta ei yhdistettynä. Tämä symbolinäppäin ei käynnistä Bluetoothia.
Lentotila-kuvake
Ota käyttöön tai poista käytöstä kaikki langaton tiedonsiirto tietokoneesta.
Esitystila
Vaihda toiseen näyttötilaan, kun ulkoinen näyttö on liitetty.
Valaise näppäimistö
Jos kannettava tietokoneesi on varustettu valaistulla näppäimistöllä, käynnistä näppäimistön valaistus tai sulje se.
Haku
Avaa hakuikkuna etsiäksesi tiedostoja, kansioita, sovelluksia, asetuksia ja sivustoja.
Vähennä näytön kirkkautta
Vähennä sisäinen näytön kirkkautta.
Lisää näytön kirkkautta
Lisää sisäisen näytön kirkkautta.
Valikko / Hiiren kakkospainike
Avaa kakkospainikkeen valikko.
Kopio
Kopioi valinta leikepöydälle. Sama kuin painaisi CTRL + C.
Lukitse tietokone
Poistu Windowsista sisäänkirjautumisen näyttöön.
Keskeytä tietokone
Aseta tietokone lepo-/keskeytystilaan.
Mykistys
Vaimenna kaiuttimiet tai kuulokkeet. Toista painallus äänen sallimiseksi.
Äänenvoimakkuus, vähennys
Vähennä kaiuttimien ja kuulokkeiden äänenvoimakkuutta.
Äänenvoimakkuus, lisäys
Lisää kaiuttimien ja kuulokkeiden äänenvoimakkuutta.
Toista/keskeytä media
Toista tai keskeytä mediaa, kuten musiikkia tai videoita. Tämä näppäin ei toimi, ellei media ole käytössä.
Pysäytä media
Lopettaa toistamasta mediaa, kuten musiikkia tai videoita. Tämä näppäin ei toimi, ellei media ole käytössä.
Ohita (media)
Toistaa äänitallenteen tai videon seuraavan osan tai kappaleen.
Edellinen (media)
Käynnistä nykyinen media alusta. Painettaessa toistuvasti, toistaa edellisen kappaleen tai leikkeen.
Jaa
Avaa Jaa-valikko, jossa voit lähettää tiedostoja tai viestejä muille.
Asetukset
Avaa Asetukset-ikkuna, jossa voit muuttaa ominaisuuksien toimintatapoja Windowsissa.
Scroll Lock
Ota käyttöön tai poista käytöstä vierityslukitus. Vierityslukituksen avulla ikkunan sisällä liikutaan nuolinäppäimillä hiiren ja vierityspalkin sijaan. Vierityslukitus on käytettävissä ainoastaan muutamassa ohjelmassa, kuten Microsoft Excel.
Yhdistä laitteisiin
Avaa Yhdistä- tai Laitteet-näkymä yhdistääksesi Bluetooth-laitteisiin.
Järjestä sovellusnäkymä
Näytä sovellukset vierekkäin samanaikaista katselua varten.
Sovellusten vaihtaminen
Vaihda avoimien sovellusten välillä.
Näytä sovelluksen komennot
Näytä sovelluksen komennot, jotka ovat saatavilla avoinna olevalle sovellukselle.
Luetteloi sovellukset
Luetteloi sovellukset, jotka ovat auki taustalla.
Muodosta Internet-yhteys
Avaa oletus-internetselain.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Vastauksia yleisimpiin kysymyksiin laajennetun näppäimistön ominaisuuksien käyttåämisestä.