HP-tietokoneet - Mikrofoniin liittyvien ongelmien ratkaiseminen (Windows 10, 8)

Tämä asiakirja koskee HP- ja Compaq-tietokoneita, joissa on Windows 10 tai 8.
Tässä asiakirjassa on ohjeita erilaisiin ongelmatilanteisiin, joita saattaa esiintyä käytettäessä mikrofoneja.
Ennen aloittamista
Mikrofonin vianmäärityksen aikana laite on ehkä irrotettava tietokoneesta. Jotkin USB-mikrofonit on irrotettava valmistajan ohjeiden mukaisesti.
  varoitus:
Noudata aina valmistajan ohjeita, kun irrotat USB-laitteita tietokoneesta. Joidenkin USB-laitteiden on oltava poissa käytöstä ja/tai poistettu ennen tietokoneesta irrottamista. Jotkin USB-laitteet tukevat Windowsin Poista laite turvallisesti -toimintoa.
Mikrofonin tarkistaminen
Varmista ensin, että mikrofonin ongelma ei ole jokin seuraavista:
  1. Ohjelmisto: Jos mikrofonin mukana toimitettiin ohjelmisto, varmista, että olet asentanut sen oikein ja että se on yhteensopiva Windows-versiosi kanssa.
  2. Virta: Jos mikrofoni toimii paristoilla, varmista, että paristot ovat oikein paikoillaan ja toimivia. Jos mikrofoni toimii ulkoisella verkkovirralla, varmista, että kaikki virtaliitännät on liitetty tukevasti ja että virtajohto on kytketty virtalähteeseen.
  3. Äänenvoimakkuus: Jos mikrofonissa on äänenvoimakkuuden säädin, varmista, että se on säädetty puoliväliin.
  4. Liitäntä: Liitä ja irrota mikrofoni tietokoneen portista.
    • USB-liitin: Jos mikrofonissa on USB-liitin, irrota se ja liitä se sitten uudelleen tietokoneeseen. Jos tietokone ei vieläkään tunnista mikrofonia, kokeile kytkeä USB-liitin johonkin toiseen porttiin.
    • Jakkiliitin: Jos mikrofonissa on jakkiliitin, irrota se ja liitä se sitten uudelleen tietokoneeseen.
      Varmista, että jakkiliitin on liitetty oikeaan porttiin:
      Digitaalisen mikrofonin liitäntäporttien kohdalla on mikrofonin kuvake.
      Analogisen mikrofonin liitäntäportit ovat usein vaaleanpunaisia ja niiden viereen on kirjoitettu mic.
        huomautus:
      Joissakin tietokoneissa on myös kuulokemikrofonin portti. Kuulokemikrofonin portin vieressä on kuulokemikrofonin kuvake. Tätä porttia voi käyttää kuulokemikrofoneille, mikrofoneille ja kuulokkeille.
    • Jos tietokone tunnistaa mikrofonin ja se toimii nyt oikein, ongelma on ratkaistu.
    • Jos tietokone tunnistaa mikrofonin, mutta se ei toimi oikein, siirry tämän osion vaiheeseen 5.
    • Jos tietokone ei vieläkään tunnista mikrofonia, siirry tämän osion vaiheeseen 5.
  5. Liitä mikrofoni johonkin toiseen laitteeseen, kuten toiseen tietokoneeseen, ja yritä käyttää sitä.
    • Jos mikrofoni toimii oikein kytkettynä toiseen laitteeseen, ongelman syynä voi olla ohjain tai tietokoneen tunnistusongelma. Jatka asiakirjan seuraavaan osioon ja tarkista, onko ääniohjaimelle saatavilla päivitystä.
    • Jos mikrofoni ei toimi oikein kytkettynä vaihtoehtoiseen laitteeseen, mikrofoni on ehkä vaihdettava.
Ääniohjaimen päivittäminen
Ääniohjaimen päivittäminen voi ratkaista useita mikrofoniin liittyviä ongelmia. Voit tarkistaa ja asentaa saatavilla olevat ääniohjaimen päivitykset seuraavasti:
  1. Muodosta Internet-yhteys.
  2. Etsi ja avaa Laitehallinta Windowsissa.
  3. Kaksoisnapsauta kohtaa Ääni-, video- ja peliohjaimet.
  4. Napsauta äänilaitteen nimeä hiiren kakkospainikkeella ja valitse Päivitä ohjainohjelmisto.
    Kuva : Laitehallinnan Päivitä ohjainohjelmisto -valinta
    Laitehallinnan Päivitä ohjainohjelmisto -valinta
  5. Valitse Etsi päivitettyä ohjainohjelmistoa automaattisesti ja odota, kunnes Windows päivittää ohjainohjelmiston.
    Kuva : Ohjainohjelmiston päivitys: Etsi päivitettyä ohjainohjelmistoa automaattisesti
    Ohjainohjelmiston päivitys: Etsi päivitettyä ohjainohjelmistoa automaattisesti
  6. Windows tarkistaa, onko päivitettyä ohjainohjelmistoa saatavilla.
    Jos saatavilla on päivitys, anna Windowsin asentaa se.
  7. Kun päivitys on asennettu oikein, Windows on asentanut ohjainohjelmiston tälle laitteelle: -ikkuna avautuu.
    Testaa mikrofoni.
  8. Jos ongelma ei korjaantunut ohjaimen päivityksellä, siirry seuraavaan vaiheeseen.
Vianmääritystyökalun käyttö
Vianmääritys-työkalun avulla voit ratkaista yleisiä äänen tallentamiseen liittyviä ongelmia. Käytä Vianmääritys-työkalua seuraavasti:
  1. Kirjoita Windowsin hakupalkkiin vianmääritys ja avaa se.
  2. Valitse kohdasta Laitteisto ja äänet vaihtoehto Tee äänitykseen liittyvien ongelmien vianmääritys, ja kun Nauhoitetaan ääntä -ikkuna avautuu, valitse Seuraava.
    Kuva : Tee äänitykseen liittyvien ongelmien vianmääritys
    Tee äänitykseen liittyvien ongelmien vianmääritys
  3. Valitse Nauhoitetaan ääntä -ikkunassa Seuraava.
  4. Valitse laite, jonka vianmäärityksen haluat tehdä, valitse Seuraava ja noudata näyttöön tulevia ohjeita.
    Kuva : Valitse laite vianmääritystä varten
    Valitse laite vianmääritystä varten
  5. Jos näyttöön tulee suositeltu toimenpide, valitse Ota tämä korjaus käyttöön tai Ohita tämä korjaus, jos haluat jatkaa muiden ongelmien etsimistä.
    Jos ongelma ei ratkennut, jatka tämän asiakirjan seuraavaan osioon.
Ääniasetusten tarkistaminen
Monia Windows-ääniasetuksia on määritettävä niin, että tietokone tunnistaa mikrofonin ja toimii sen kanssa. Noudata seuraavia ohjeita äänimääritysten muuttamisesta mikrofonin vaatimusten mukaan.
Avaa Ääni-ikkuna
  1. Liitä mikrofoni tietokoneeseen.
  2. Etsi ja avaa Ääni Windowsissa.
    Näyttöön avautuu Ääni-ikkuna.
  3. Napsauta Ääni-ikkunassa Tallennus-välilehteä.
    Kuva : Ääni-ikkunan Tallennus-välilehti
    Ääni-ikkunan Tallennus-välilehti
  4. Tee sitten seuraavat mikrofonin vianmääritystoimet:
Vaihe 1: Varmista, että tietokone tunnistaa mikrofonin
  1. Valitse Ääni-ikkunassa Tallennus-välilehti.
  2. Napsauta hiiren kakkospainikkeella tyhjää kohtaa Ääni-ikkunassa.
  3. Valitse Näytä käytöstä poistetut laitteet ja sitten Näytä laitteet, joiden yhteys on katkaistu.
    Kuva : Käytöstä poistetut ja irrotetut laitteet näkyvät ääni-ikkunassa
    Käytöstä poistetut ja irrotetut laitteet näkyvät ääni-ikkunassa
  4. Jos mikrofonin kohdalla näkyy teksti Ei käytettävissä tällä hetkellä tai Ei yhteyttä, irrota mikrofoni ja liitä se sitten uudelleen tietokoneen porttiin. Jos tietokone ei edelleenkään tunnista mikrofonia, lue tämän asiakirjan osio Tarkista mikrofoni.
  5. Testaa mikrofoni puhumalla siihen.
    Katso Tallennus-välilehdessä laitteen nimen vieressä näkyviä harmaita palkkeja:
    • Jos laitteen nimen vieressä näkyvät harmaat palkit muuttuvat vihreiksi, laite on aktiivisena ja äänisignaali välittyy mikrofonin portin kautta tietokoneeseen. Ongelman pitäisi olla nyt korjattu.
      On kuitenkin hyvä varmistaa, että mikrofoni on määritetty oletusmikrofoniksi. Katso ohjeet tämän asiakirjan osiosta Vaihe 2: Oletusmikrofonin määrittäminen.
    • Jos palkit pysyvät harmaina eivätkä muutu aktiivisiksi, tietokone ei havaitse signaalia. Siirry Tallennus-välilehteä sulkematta tämän asiakirjan vaiheeseen 2: Oletusmikrofonin määrittäminen.
    Kuva : Ääni-ikkunan Tallennus-välilehti, josta näkyy, että tietokone havaitsee mikrofonin signaalin
    Ääni-ikkunan Tallennus-välilehti, josta näkyy, että tietokone havaitsee mikrofonin signaalin
Vaihe 2: Oletusmikrofonin määrittäminen
Mikrofoni, jota haluat käyttää, on ehkä määritettävä oletusmikrofoniksi. Määritä käyttämäsi mikrofoni oletusmikrofoniksi seuraavasti:
  1. Valitse Ääni-ikkunan Tallennus-välilehdessä portti, jota haluat käyttää. Portteja voi olla useita.
  2. Jos haluamasi laitteen kohdalla näkyy pieni ympyrä ja alaspäin osoittava nuoli, laite ei ole käytettävissä. Ota laite käyttöön napsauttamalla sen nimeä hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Ota käyttöön.
    Kuva : Ota valinta käyttöön ääni-ikkunassa
    Ota valinta käyttöön ääni-ikkunassa
  3. Voit määrittää valitsemasi laitteen oletusarvoiseksi äänituloksi valitsemalla Aseta oletus.
    Kuva : Aseta oletusasetus ääni-ikkunassa
    Aseta oletusasetus ääni-ikkunassa
  4. Ota muutokset käyttöön valitsemalla OK.
Vaihe 3: Äänenvoimakkuus- ja vaimennusasetusten tarkistaminen
Mikrofonin äänenvoimakkuus voi olla vaimennettu tai säädetty alhaiselle äänenvoimakkuudelle, jolloin tietokone ei reagoi mikrofoniin. Voit tarkistaa mikrofonin kuunteluun käytettävien kaiuttimien äänenvoimakkuuden noudattamalla alla annettuja ohjeita:
Irrota kaikki muut äänilaitteet tietokoneesta ennen tätä vaihetta.
  1. Valitse Ääni-ikkunan Tallennus-välilehdessä aktiivinen mikrofoni ja valitse sitten Ominaisuudet.
    Kuva : Tallennus-välilehti
    Tallennus-välilehti
  2. Mikrofonin ominaisuudet -ikkuna avautuu.
  3. Napsauta Tasot-välilehteä.
    Kuva : Tasot-välilehti
    Tasot-välilehti
  4. Jos vaimennuspainike on valittuna, poista vaimennus käytöstä napsauttamalla sitä. Äänenvoimakkuuspainikkeessa pitäisi nyt näkyä pelkkä sininen kaiuttimen kuva, jonka vieressä ei ole punaista ympyrää .
  5. Lisää äänenvoimakkuutta liikuttamalla mikrofonin kohdalla näkyvää liukusäädintä vähintään tasolle 75.
  6. Jos mikrofonin tehon lisäys on käytettävissä, siirrä liukusäädin tasolle +20,0 dB.
  7. Valitse OK.
Mikrofonin äänenvoimakkuuden lisääminen
Jos mikrofonin ääni on liian hiljaisella, mikrofonin tasoja on ehkä muutettava Windowsissa. Voit ratkaista ongelman noudattamalla tässä osiossa annettuja ohjeita:
  1. Napsauta Tallennus-välilehteä.
  2. Valitse mikrofoni ja valitse sitten Ominaisuudet.
    Kuva : Ääni-ikkunan Tallennus-välilehti
    Ääni-ikkunan Tallennus-välilehti
  3. Napsauta Tasot-välilehteä.
  4. Muuta mikrofonin tasoksi 100 ja mikrofonin tehon lisäyksen tasoksi +10,0 dB.
    Kuva : Tasot-välilehti Mikrofonin ominaisuudet -ikkunasta
    Tasot-välilehti Mikrofonin ominaisuudet -ikkunasta
  5. Valitse Käytä.
  6. Irrota mikrofoni ja kytke se uudelleen.
  7. Tarkista mikrofonin tallennustaso.
Mikrofoniongelmien ratkaiseminen poistamalla lisätoimintoja käytöstä
Joskus mikrofonin ja äänen laatua parantavat lisätoiminnot saattavat aiheuttaa ongelmia. Poista mikrofonin lisätoiminnot käytöstä seuraavasti:
  1. Napsauta tehtäväpalkissa olevaa äänenvoimakkuuden kuvaketta .
  2. Valitse Tallennuslaitteet.
    Kuva : Tallennuslaitteet-valinta äänenvoimakkuusvalikossa
    Tallennuslaitteet-valinta äänenvoimakkuusvalikossa
  3. Kaksoisnapsauta mikrofonia, jonka vianmääritystä olet suorittamassa. Laitteen ominaisuussivu avautuu.
    Kuva : Ääniasetusten Tallennus-välilehti
    Ääniasetusten Tallennus-välilehti
  4. Avaa Lisätoiminnot-välilehti ja poista kaikki äänitehosteet käytöstä.
  5. Valitse Käytä, valitse OK ja testaa mikrofoni uudelleen.
Mikrofonin äänimuodon vaihtaminen
Tarkista, korjaako toisen äänimuodon käyttäminen mikrofoniongelman.
  1. Napsauta tehtäväpalkissa olevaa äänenvoimakkuuden kuvaketta .
  2. Valitse Tallennuslaitteet.
    Kuva : Tallennuslaitteet-valinta äänenvoimakkuusvalikossa
    Tallennuslaitteet-valinta äänenvoimakkuusvalikossa
  3. Kaksoisnapsauta mikrofonia, jonka vianmääritystä olet suorittamassa. Laitteen ominaisuussivu avautuu.
    Kuva : Ääniasetusten Tallennus-välilehti
    Ääniasetusten Tallennus-välilehti
  4. Valitse Lisäasetukset-välilehdessä mikä tahansa luettelon 16-bittisistä vaihtoehdoista.
    Kuva : Mikrofonin oletusäänimuodon vaihtaminen
    Mikrofonin oletusäänimuodon vaihtaminen
  5. Valitse Käytä, valitse OK ja testaa mikrofoni uudelleen.
Mikrofoniongelmien ratkaiseminen, kun käytetään useampaa kuin yhtä sovellusta kerrallaan
Mikrofoniongelmia voi ilmetä, kun käytetään useampaa kuin yhtä sovellusta kerrallaan. Esimerkiksi silloin, kun kuulokemikrofoniin puhutaan verkkopelin aikana. Kun käytät useampaa kuin yhtä sovellusta kerralla, voit parantaa mikrofonin toimintaa seuraavasti:
  1. Etsi ja avaa Ääni Windowsissa.
    Ääni-ikkuna avautuu.
  2. Napsauta Tallennus-välilehteä.
  3. Valitse mikrofoni ja valitse sitten Ominaisuudet.
    Kuva : Ääni-ikkunan Tallennus-välilehti
    Ääni-ikkunan Tallennus-välilehti
  4. Valitse Lisäasetukset-välilehti.
  5. Poista valinta kohdasta Anna sovellusten hallita tätä laitetta yksinomaisesti.
    Kuva : Lisäominaisuudet-välilehti Mikrofonin ominaisuudet -ikkunassa
    Lisäominaisuudet-välilehti Mikrofonin ominaisuudet -ikkunassa
  6. Valitse Käytä.
  7. Irrota mikrofoni ja kytke se uudelleen. Tarkista sitten mikrofonin tallennustaso.
Mikrofonin testaaminen ääninauhurin avulla (Windows 10)
Ääninauhurin avulla voit tarkistaa, toimiiko mikrofonin äänen tallennus ja toisto tietokoneessa. Luo äänitiedosto seuraavien ohjeiden avulla.
  1. Liitä mikrofoni tietokoneeseen.
  2. Etsi ja avaa Ääninauhuri Windows 10:ssä.
    Nauhuri avautuu.
    Kuva : Ääninauhuri-ikkuna
    Ääninauhuri-ikkuna
  3. Aloita tallennus napsauttamalla mikrofonikuvaketta. Puhu sitten mikrofoniin.
  4. Kun tallennus on valmis, valitse sinisen ympyrän sisältä Pysäytä tallennus.
    Kuva : Pysäytä tallennus
    Pysäytä tallennus
  5. Napsauta hiiren kakkospainikkeella kohtaa Tallennus ja valitse sitten Avaa tiedostosijainti.
    Kuva : Avaa tiedostosijainti
    Avaa tiedostosijainti
    Tallennus on tallennettu automaattisesti Tiedostot-kansion Äänitallenteet-kansioon.
    Kuva : Äänitallenteet-kansio
    Äänitallenteet-kansio
  6. Kaksoisnapsauta tallenteen tiedostonimeä hiiren kakkospainikkeella. Kun Groove Music -sovellus avautuu, voit kuunnella tallenteen napsauttamalla toistopainiketta ().
    Kuva : Groove Music -sovellus
    Groove Music -sovellus
Mikrofonin testaaminen Windowsin ääninauhurin avulla (Windows 8)
Tarkista Windowsin ääninauhurin avulla, toimiiko mikrofonin äänen tallennus ja toisto tietokoneessa. Luo äänitiedosto seuraavien ohjeiden avulla.
  1. Liitä mikrofoni tietokoneeseen.
  2. Etsi ja avaa Windows 8:ssa Ääninauhuri.
      huomautus:
    Hakutulosluettelossa näkyy kaksi ääninauhurivaihtoehtoa. Valitse ääninauhuri, joka näkyy harmaan mikrofonikuvakkeen vieressä ().
    Kuva : Ääninauhurin valitseminen hakutulosluettelosta
    Ääninauhurin valitseminen hakutulosluettelosta
    Ääninauhuri avautuu.
  3. Valitse Aloita tallennus ja puhu mikrofoniin.
    Kuva : Ääninauhurin aloitusnäyttö
    Ääninauhurin aloitusnäyttö
  4. Kun haluat pysäyttää tallennuksen, valitse Pysäytä tallennus.
    Kuva : Ääninauhuri, kun tallennus on käynnissä
    Ääninauhuri, kun tallennus on käynnissä
    Tallenna nimellä -näyttö avautuu automaattisesti.
  5. Kirjoita haluamasi tiedostonimi ja napsauta Tallenna-painiketta. OneDriven Tiedostot-kansioon luodaan WAV- tai WMA-tiedosto.
    Kuva : Ääninauhurin Tallenna nimellä -ikkuna
    Ääninauhurin Tallenna nimellä -ikkuna
  6. Etsi tallentamasi äänitiedosto ja toista se kaksoisnapsauttamalla tiedostonimeä. Tiedoston toiston pitäisi nyt käynnistyä kyseiseen tiedostomuotoon liitetyssä ääniohjelmistossa. Voit avata äänitiedoston myös Windows Media Player -sovelluksessa.
    Kuva : Windows Media Player -vaihtoehto
    Windows Media Player -vaihtoehto
Mikrofoni ei toimi Skype-ohjelmassa tai muissa Internet-ohjelmistoissa
Jos mikrofoni ei toimi Skype-ohjelmassa, oletusmikrofoniksi on ehkä valittu väärä mikrofoni. Avaa Ääni-ikkuna ja käytä sitten tämän asiakirjan osiossa Oletusmikrofonin määrittäminen annettuja ohjeita.
Mikrofoni lakkaa toimimasta verkkokameran tai USB-mikrofonin asentamisen jälkeen
Jotta voit käyttää verkkokameran mikrofonia tai USB-mikrofonia, niiden asetukset on ehkä määritettävä erikseen laitteiden mukana toimitetun ohjelmiston avulla. Varmista, että USB-laite ja siihen liitetyt ohjelmistot ovat yhteensopivia Windows-versiosi kanssa. Jos haluat käyttää muuta kuin USB-mikrofonia tai verkkokameran mikrofonia, avaa Ääni-ikkuna ja noudata tämän asiakirjan osiossa Oletusmikrofonin määrittäminen annettuja ohjeita.
USB-portteja ei tunnisteta
Joskus USB-liitäntään yhdistetty kuuloke tai kuulokemikrofoni ei toimi tietokoneen USB-porttiongelman takia. Jos et onnistu ratkaisemaan ongelmaa tämän asiakirjan ohjeiden avulla, siirry kohtaan USB-yhteyksien vianmääritys (Windows 10, 8).