HP-tietokoneet - Tietokoneessa saattaa olla virus tai haittaohjelma (Windows 7, Vista, XP)

Tämä asiakirja koskee HP- ja Compaq-tietokoneita, joissa on Windows 7- tai XP-käyttöjärjestelmä.
Tämä asiakirja sisältää tietoja virusten välisistä eroista, ohjeita virusten poistamiseen ja ehdotuksia uusien virustartuntojen estämiseksi.
  varoitus:
Älä avaa sähköpostiviestissä olevaa liitettä tai linkkiä, jos et luota lähettäjään. Joskus hyökkääjät lähettävät sähköpostiviestejä, jotka näyttävät tulevan luotettavista lähteistä, kuten Microsoftilta. Useimmat luotettavat yritykset eivät lähetä ohjelmistoja sähköpostiliitteinä. Jos et luota sähköpostiviestiin, hae sitä koskevia lisätietoja Internetistä tai ota yhteys viestissä nimettyyn yritykseen tai lähettäjään.
huomautus:
Tämä asiakirja ei koske vakoilu- tai mainosohjelmia, eikä selaimen kaappaamista. Vakoiluohjelmat saattavat hidastaa tietokoneen toimintaa muodostettaessa Internet-yhteyttä, ja tietokone saattaa toimia kuin siinä olisi virus, mutta tässä asiakirjassa ei käsitellä kyseisiä tilanteita. Katso lisätietoja vakoilu- tai mainosohjelmista tai selaimen kaappaamisesta kohdasta HP-tietokoneet – Tietokoneessa saattaa olla virus tai haittaohjelma (Windows 10, 8).
huomautus:
HP SmartFriend on tukipalvelu, jonka avulla voit vahvistaa tietokoneen suojausta ja ratkaista tietoturvaongelmia. Saadaksesi lisätietoja, mene HP SmartFriend (vain Pohjois-Amerikka).

Virusten, matojen, huijausten, troijalaisten ja tietoturva-aukkojen määrittäminen

Tuhannet virukset ja haittaohjelmistot voivat vahingoittaa tietokonetta tai hidastaa sen toimintaa. Tavallisesti nämä ohjelmistot kuuluvat johonkin seuraavista luokista:
  • Huijaus - Sähköpostiviesti, jossa ilmoitetaan, että se vahingoittaa tietokonetta. Sen vaikutus ei kuitenkaan vastaa kuvausta. Joissakin huijauksissa pyydetään sähköpostiviestin tekijää tekemään jotakin vahingollista, kuten poistamaan tärkeä tiedosto. Huijauksia levittävät useimmiten henkilöt, jotka eivät tunnista viestiä huijaukseksi ja jotka yrittävät varoittaa muita mahdollisesta viruksesta.
  • Tietojenkalastelu - Keinoja, joilla pyritään houkuttelemaan Internetin käyttäjiä haittasivustoon. Kun henkilö käyttää tällaista sivustoa, selain yrittää lukea sivulla olevaa virheellisesti muotoiltua koodia, mikä aiheuttaa tietoturva-aukon. Sivu on myös voitu suunnitella näyttämään joltakin muulta suositulta sivustolta (luottokorttitietojen ja muiden henkilökohtaisten tietojen keräämiseksi).
  • Tietoturva-aukko - ohjelmiston heikkous, joka mahdollistaa ei-toivottuja toimintoja käyttöjärjestelmässä.
  • Troijalainen tai troijanhevonen - Ohjelmisto, jolla pyritään heikentämään tietokoneen suojausta. Tavallisesti ohjelmisto muistuttaa hyödyllistä tiedostoa, jonka käyttäjä haluaisi avata. Troijalaisen mahti havaitaan tavallisesti, kun tiedosto avautuu ja aiheuttaa tavallisesti merkittäviä tuhoja. Troijalaisilla luodaan usein aukkoja, joiden kautta suojattuun verkkoon pääsee ulkopuolelta. Troijalainen pääsee tietokoneeseen useimmiten sähköpostiliitteestä tai tietoturva-aukkojen kautta käytettäessä Internetiä.
  • Virus - Ohjelmisto, joka kopioituu toiseen ohjelmaan, asemassa olevaan piilotettuun tilaan tai komentosarjoja tukeviin kohteisiin. Useimmat virukset kopioivat vain itsensä, mutta jotkin niistä aiheuttavat muitakin toimintoja. Nämä toiminnot voivat vahingoittaa tiedostoja, tuoda tietokoneeseen troijalaisia, vioittaa kiintolevyjä, näyttää ilmoituksia tai avata muita tiedostoja. Tavallisesti virusten vaikutukset huomataan tietyissä olosuhteissa, kuten silloin, kun tietokoneen päiväys vaihtuu tietyksi päiväykseksi.
    Virusvariantti on virus, jota on muutettu siten, että se hyödyntää alkuperäisen viruksen koodia. Tämä helpottaa virusvariantin ja siten uusien virusversioiden luomista.
  • Mato - Virusmuoto, joka hakee suojaamattomia tietokoneita ja kopioituu niihin. Madot leviävät useimmiten sähköpostilistojen, sähköpostin allekirjoituskomentosarjojen ja jaettujen verkkokansioiden kautta. Madot saattavat aiheuttaa muitakin toimintoja. Mato saattaa heikentää tietokoneen suojausta viruksia ja troijalaisia vastaan.

Viruksen sisältävän kansion tai tiedoston tunnistaminen

Jos kykenet tunnistamaan kansion tai tiedoston, jossa on mahdollisesti virus, voit poistaa viruksen avaamatta kansiota tai tiedostoa, jolloin tietokoneesi ei saastu. Seuraavat ohjeet säätävät tietokoneesi asetuksia niin, että tunnettujen tiedostotyyppien tiedostotunnisteet näkyvät, jolloin voit tunnistaa ja välttää mahdollisesti saastuneiden tiedostojen avaamisen.
Tiedostot, joiden nimessä on kaksi tunnistetta, esimerkiksi document.text.exe tai pictures.jpg.exe eivät todennäköisesti ole luotettavia. Turvallisella tiedostolla on nimessään vain harvoin, jos koskaan, kahta tunnistetta.
Varo myös tavallisia tiedostoja, jotka näyttävät luotettavilta, (.txt), tai kuva (.jpg, .gif, .png). Virusten välttämisen kannalta on parasta tietää, mistä avaamasi tiedostot ovat peräisin.
Tiedostotunnisteet saa näkyville seuraavien ohjeiden avulla:
  1. Avaa Oma tietokone tai jokin toinen tiedosto.
  2. Valitse valikkoriviltä Työkalut.
    Jos valikkorivi ei ole näkyvissä, sen saa näkyville painamalla Alt -näppäintä.
    Kuva : Valikkorivin Työkalut
    Valikkorivin Työkalut valittuna
  3. Napsauta Kansion asetukset….
    Kuva : Työkalut-valikko
    Työkalut-valikko, jossa Kansion asetukset valittuna
  4. Napsauta Kansion asetukset-kohdassa Näytä, ja poista sen jälkeen valintamerkki Lisäasetukset -laatikon valinnasta Piilota tunnisteet tunnetuilta tiedostotyypeiltä.
    Kuva : Kansion asetukset
    Kansion asetuksissa näkyvä Näytä-välilehti ja poistettu valintamerkki

Ohjeita virusten poistamiseen ja estämiseen

Tämän osion ohjeiden avulla voit etsiä, poistaa ja estää viruksia tietokoneessa.
huomautus:
Tietokoneen huollon tai järjestelmän palauttamisen jälkeen tietokoneen ohjelmisto palautetaan alkuperäiseen kokoonpanoonsa eli samaan tilaan, jossa se oli ostohetkellä. Samalla menetetään kaikki ohjelmisto- ja ohjainpäivitykset, jotka on asennettu tietokoneen sen ensimmäisen käynnistyksen jälkeen. Tässä uudenveroisessa tilassa tietokone saa tavallista helpommin virustartuntoja, koska myös siihen lisätyt suojauspäivitykset on poistettu. Tee tämän osan toimet, kun tietokone on palautunut huollosta tai olet tehnyt järjestelmän palautuksen.
huomautus:
Voit suojata tietokoneen virushyökkäyksiltä kokonaan asentamalla palomuurin ja käyttämällä sitä. Microsoft Windows 7-, Vista- ja XP -käyttöjärjestelmissä on sisäinen palomuuri. Monissa uusissa HP- ja Compaq-tietokoneissa on lisäksi vaihtoehtoinen palomuuriohjelmisto. Myös Internetistä löytyy runsaasti palomuurisovelluksia.

Vaihe 1: Windowsin suojauspäivitys virusten ehkäisemiseksi

Voit parantaa tietokoneen suojausta asentamalla Microsoftin uusimmat kriittiset päivitykset. Voit estää tulevia virustartuntoja käyttämällä Windows Updatea säännöllisesti.
Lisätietoja uusimmista tietoturva-aukoista on seuraavalla Microsoftin sivulla: Windows Security Bulletins (englanniksi).
huomautus:
Tarkista päivitykset, vaikka olisit asentanut uusimmat kriittiset päivitykset vasta viikko sitten. Tarkista Windows-päivitykset usein. Microsoft tarjoaa säännöllisesti kriittisiä päivityksiä, jotka parantavat Windowsin suojausta. Nämä päivitykset ovat tärkeitä tietokoneen suojauksen kannalta. Jos laajakaistayhteytesi on aina käytössä, määritä Window Update -työkalu tarkistamaan päivitykset automaattisesti päivittäin.
Kun haluat käyttää Windows Updatea, katso ohjeet kohdasta Ohjainten ja ohjelmistojen päivitys Windows Update -päivitystoiminnolla. Jotta voit varmistua siitä, ettei tietokoneessa ole viruksia, käy vielä läpi loput tässä asiakirjassa kuvatut vaiheet.

Vaihe 2: Virustorjuntaohjelmiston asennuksen tarkistaminen

Moniin HP- ja Compaq-tietokoneisiin on asennettu valmiiksi virustorjuntaohjelmiston kokeiluversio, mutta tarkista, että se on määritetty ja että se toimii oikein.
huomautus:
Tietokoneesi mukana on ehkä toimitettu ilmainen 60 päivän Norton Internet Security -tilaus. HP suosittelee, että uusit tilauksen seuraamalla näytölle tulevia ohjeita. Uusimalla tilauksen suojaat järjestelmää uusilta uhkilta, ja lisäksi voit täydentää Norton Internet Security -ohjelmistoa verkkosuojauksella, joka on tietokoneeseen asennettua versiota nopeampi, vastaa nopeammin ja käyttää vähemmän muistia.
Laajenna tiedot napsauttamalla otsikkoa tai oheista plusmerkkiä (+).

Vaihe 3: Virustorjuntaohjelmiston asentaminen

Jos virustorjuntaohjelmistoa ei ole asennettu, HP suosittelee, että asennat sellaisen. Uusia viruksia luodaan ja julkaistaan usein, joten tietokoneen tiedostot ja kansiot ovat vaarassa ilman virustorjuntaohjelmistoa.
Windows 7- tai Windows Vista -käyttöjärjestelmillä varustettujen tietokoneiden mukana toimitetaan Windows Defender -ohjelma. Useimmat HP- ja Compaq-tietokoneet sisältävät jonkin muun virustorjuntaohjelmiston maksuttoman kokeiluversion. Kokeiluversiot ovat tavallisesti rajoitettuja versioita, joita voi päivittää tietyn ajanjakson ajan. Kun ajanjakso on kulunut, tietokone on taas herkempi uusille viruksille ja tietoturvauhkille. Uusi tai päivitä tilaus, jotta virustunnisteet pysyvät ajan tasalla ja tietokone pysyy suojattuna.
Esimerkiksi Norton Internet Security tarjoaa joihinkin HP- ja Compaq-tietokoneisiin 60 päivän maksuttoman tilauksen virustorjuntapalveluunsa. Voit ladata luettelon uusimmista virustiedoista, eli niin kutsutut virustunnisteet, LiveUpdate-palvelusta 60 päivän ajan. Tämän jälkeen voit jatkaa Symantec-tilausta maksullisesti suojataksesi tietokoneen uusimmilta uhkilta.
huomautus:
Jos virustorjuntaohjelmisto on asennettu, mutta haluat asentaa jonkin toisen virustorjuntaohjelmiston, poista aiempi ohjelmisto ennen uuden ohjelmiston asennusta. Siten voit estää mahdolliset ohjelmistojen yhteensopivuuteen liittyvät ongelmat.
Jos tietokoneeseen ei ole asennettu mitään virustorjuntaohjelmistoa, voit käyttää ammattilaisten kehittämiä ratkaisuja, kuten Microsoft Security Essentials -ohjelmistoa. Se on ladattavissa ilmaiseksi Microsoftin sivustosta kaikkiin tietokoneisiin, joissa on Windows-käyttöjärjestelmä. Katso lisätietoja Microsoft Security Essentials -ohjelmistosta kohdasta HP- ja Compaq-tietokoneet - Tietokoneen suojaaminen viruksilta ja haittaohjelmilta Microsoft Security Essentials -ohjelmiston avulla.
Voit ladata Microsoftin ohjelmiston täältä: Ilmainen Microsoft Security Essentials -ohjelmisto (englanniksi).
Voit ladata Symantecin ohjelmiston täältä:

Vaihe 4: Virustorjuntaohjelmiston tunnisteiden päivittäminen

Koska uusia viruksia luodaan ja julkaistaan usein, päivitä virustorjuntaohjelmiston virustunnistetiedostot säännöllisesti. Virustunnistetiedosto on tunnettujen virusten luettelo, jonka avulla virustorjuntaohjelmisto etsii ja poistaa viruksia. Päivitä virustunnisteet seuraavasti:
  1. Avaa virustorjuntaohjelmisto.
  2. Napsauta painikkeita tai valikkokohteita, joissa lukee update (päivitys) tai live update (live-päivitys).
  3. Päivitysikkuna avautuu. Jos ikkuna ei avaudu tai et löydä päivitystoimintoa, hae lisätietoja virustorjuntaohjelmiston valmistajan sivustosta. Virustorjuntaohjelmistojen tukisivustojen luettelo on Aiheeseen liittyviä tukitietoja -osassa.

Vaihe 5: Virusten hakeminen

Kun olet päivittänyt virustorjuntaohjelmiston virustunnistetiedostot, hae viruksia. Koska jokainen virustorjuntaohjelmisto hakee viruksia omalla tavallaan, voit etsiä lisätietoja tarvittaessa ohjelmiston valmistajan sivustosta tai ohjetiedostoista. Tavallisesti voit hakea viruksia avaamalla virustorjuntaohjelmiston ja napsauttamalla hakupainiketta. Virustorjuntaohjelmistojen tukisivustojen luettelo on Aiheeseen liittyviä tukitietoja -osassa.
Jos tietokoneessasi on Windows 7- tai Windows Vista -käyttöjärjestelmä, voit hakea haittaohjelmia Windows Defender -ohjelman avulla. Valitse Käynnistä , kirjoita hakukenttään defender ja valitse sitten Windows Defender. Napsauta kohtaa Skannaa.
Kuva : Windows Defender -apuohjelman avaaminen
Windows Defenderin käynnistäminen hakukentän avulla
Jos tietokoneesta löytyy virus, se on voinut jo vioittaa tai poistaa tietokoneen tiedostoja. Virustorjuntaohjelmisto pystyy ehkä korjaamaan vahingot. Jos ohjelmisto ei pysty korjaamaan vahinkoja, tietokoneeseen on ehkä tehtävä täysi palautus. Lisätietoja järjestelmän palauttamisesta on kohdassa Virustorjuntaohjelmistoon liittyviä tukitietoja.
huomautus:
Jos ohjelmisto löysi ja poisti viruksen, avaa Järjestelmän palauttaminen ja poista päiväykset, joina virus oli aktiivinen. Tämä estää uuden virustartunnan. Lisätietoja Microsoftin järjestelmän palauttamisesta on kohdassa Virustorjuntaohjelmistoon liittyviä tukitietoja.

Microsoftin tuntemat Windowsin tietoturva-aukot ja suojausuhkat

Voit seurata uusimpia Windows-uhkia ja -tietoturva-aukkoja tutustumalla Microsoftin Windows Security Bulletins -sivustoon (englanniksi).
Voit katsoa luetteloa viruksista ja lukea niiden yksityiskohtaisia tietoja sekä lukea lisätietoja tietokoneen suojaamisesta viruksilta siirtymällä kohtaan Microsoftin artikkeli - Tietokonevirukset: kuvaus, ennaltaehkäisy ja järjestelmän palauttaminen.