HP:n tietokoneet - Suojattu käynnistys (Windows 8)

Tämä asiakirja koskee HP- ja Compaq-tietokoneita, joissa on Windows 8 ja suojattu käynnistys -toiminto.
Suojattu käynnistysmääritys on BIOS 8:aan sisältyvän UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) -käyttöliittymän uusi ominaisuus, joka auttaa suojaamaan tietokonetta haittaohjelmien hyökkäyksiltä. Tietokoneen valmistuksen aikana UEFI luo avainluettelon, jonka perusteella tunnistetaan luotetut laitteistot, laiteohjelmistot ja käyttöjärjestelmän latauskoodi. Avainluettelon perusteella tunnistetaan myös tunnetut haittaohjelmat.
Kun suojattu käynnistys on käytössä, tietokone suojataan uhkaavilta hyökkäyksiltä, ennen kuin ne pääsevät tunkeutumaan tietokoneeseen. Suojattu käynnistys voi esimerkiksi estää tietokoneen käynnistämisen laittomasti kopioidulta CD:ltä tai DVD:ltä, joka voisi vahingoittaa tietokonetta. Suojattu käynnistys ei estä laillisten palautus- tai Windows-levyjen käyttöä.
Suojattu käynnistys on ehkä poistettava käytöstä käytettäessä laitteistoa, jota suojattu käynnistys ei tunnista (esimerkiksi vanhemmat näytönohjaimet), tai kun tietokone käynnistetään tuntemattomalta CD:ltä tai DVD:ltä. Jos suojattu käynnistys ei tunnista laitteistoa, Windows ei käytä laitteistoa käynnistyessään, ja tietokoneen käynnistämisessä voi ilmetä ongelmia. Jos suojattu käynnistys ei tunnista näytönohjainta, tietokoneen näyttö saattaa olla tyhjä. Lisätietoja on kohdassa Vianmääritys.
huomautus:
Jos tietokoneesi on päivitetty Windows 8.1 -käyttöjärjestelmään ja saat nyt toistuvan ilmoituksen siitä, että SecureBoot ei ole konfiguroitu oikein, Microsoft on julkaissut ladattavan ratkaisun, joka poistaa tämän ilmoituksen. Lue lisätietoja kohdasta Update removes the "Windows SecureBoot isn't configured correctly" watermark in Windows 8.1 (englanniksi).
Kuva : SecureBoot Watermark Windows 8.1 -käyttöjärjestelmässä
SecureBoot Watermark Windows 8.1 -käyttöjärjestelmässä

Järjestelmävaatimukset käytettäessä suojattua käynnistystä Windows 8:ssa

Suojattu käynnistys on käytettävissä kaikissa HP- ja Compaq-tietokoneissa, joissa on Windows 8. Suojattu käynnistys on oletuksena käytössä kyseisissä tietokoneissa. Jos tietokoneeseen, jossa on Windows 7 -käyttöjärjestelmä tai vanhempi, päivitetään Windows 8, suojattu käynnistys on käytettävissä vain, jos tietokoneeseen voidaan asentaa UEFIn (Unified Extensible Firmware Interface) kanssa yhteensopiva AMI BIOS 8 -versio.
huomautus:
Kannettaviin HP- ja Compaq-tietokoneisiin, joissa on Windows 7 tai vanhempi, voi olla saatavilla BIOS-päivitys, joka mahdollistaa suojatun käynnistyksen käytön. Lisätietoja on kohdassa BIOSin päivittäminen.
huomautus:
HP- ja Compaq-pöytätietokoneisiin, joissa on Windows 7 tai vanhempi, ei ole saatavilla suojatun käynnistyksen käytön mahdollistavaa BIOS-versiota, eikä sitä ole myöskään valmisteilla.

Suojattu käynnistys vanhemmissa kannettavissa Windows 8 -tietokoneissa

Useimmissa HP:n kannettavissa tietokoneissa käytetään Insyde BIOS -ohjelmistoa. Noudata tämän osion ohjeita ottaaksesi käyttöön tai poistaaksesi käytöstä suojattu käynnistys kannettavassa tietokoneessa.

Suojatun käynnistyksen ottaminen käyttöön kannettavassa tietokoneessa Windows 8:ssa

Suojattu käynnistys on oletuksena käytössä tietokoneissa, joissa on Windows 8. Jos suojattu käynnistys on poistettu käytöstä tai olet ottamassa käyttöön kannettavan, johon on päivitetty Windows 8, ota suojattu käynnistys käyttöön seuraavasti:
  1. Sammuta tietokone.
  2. Käynnistä tietokone painamalla virtapainiketta ja paina heti Esc-näppäintä useita kertoja noin kerran sekunnissa, kunnes käynnistysvalikko avautuu.
    Kuva : Käynnistysvalikko
    Käynnistysvalikko
  3. Avaa BIOS-asetukset painamalla F10-näppäintä.
  4. Valitse oikealla nuolinäppäimellä Järjestelmän kokoonpano -valikko, valitse alanuolinäppäimellä Käynnistysasetukset ja paina sitten Enter-näppäintä.
    Kuva : Käynnistysasetukset-valinta Järjestelmän kokoonpano -ikkunassa
    Käynnistysasetukset-valinta Järjestelmän kokoonpano -ikkunassa
  5. Valitse alanuolinäppäimellä Suojattu käynnistys, paina Enter-näppäintä ja muuta sitten asetukseksi alanuolinäppäimellä Ota käyttöön.
    Kuva : Suojattu käynnistys Käytössä
    Suojattu käynnistys Käytössä
  6. Tallenna asetukset painamalla Enter-näppäintä.
  7. Valitse File-valikko painamalla vasenta nuolipainiketta, valitse Save Changes and Exit ja valitse sitten Yes painamalla Enter-näppäintä.
  8. Tietokoneen asetusapuohjelma sulkeutuu ja tietokone käynnistyy uudelleen.

Suojatun käynnistyksen poistaminen käytöstä kannettavissa tietokoneissa Windows 8:ssa

Suojattu käynnistys on ehkä poistettava käytöstä asennettaessa uutta laitteistoa tai käynnistettäessä tietokone CD:ltä tai DVD:ltä. Poista suojattu käynnistys käytöstä seuraamalla näitä ohjeita.
  1. Sammuta tietokone.
  2. Käynnistä tietokone painamalla virtapainiketta ja paina heti Esc-näppäintä useita kertoja noin kerran sekunnissa, kunnes käynnistysvalikko avautuu.
    Kuva : Käynnistysvalikko
    Käynnistysvalikko
  3. Avaa BIOS-asetukset painamalla F10-näppäintä.
  4. Valitse oikealla nuolinäppäimellä Järjestelmän kokoonpano -valikko, valitse alanuolinäppäimellä Käynnistysasetukset ja paina sitten Enter-näppäintä.
    Kuva : Käynnistysasetukset-valinta Järjestelmän kokoonpano -ikkunassa
    Käynnistysasetukset-valinta Järjestelmän kokoonpano -ikkunassa
  5. Valitse alanuolinäppäimellä Suojattu käynnistys, paina Enter-näppäintä ja muuta alanuolinäppäimellä asetukseksi Poista käytöstä.
    Kuva : Suojattu käynnistys Poissa käytöstä
    Suojattu käynnistys Poissa käytöstä
  6. Tallenna asetukset painamalla Enter-näppäintä.
  7. Valitse File-valikko painamalla vasenta nuolipainiketta, valitse Save Changes and Exit ja valitse sitten Yes painamalla Enter-näppäintä.
  8. Tietokoneen asetusapuohjelma sulkeutuu ja tietokone käynnistyy uudelleen. Kun tietokone on käynnistynyt uudelleen, näkyviin tulee käyttöjärjestelmän käynnistystilan muutosikkuna, jossa pyydetään vahvistamaan muutokset käynnistysasetuksiin. Kirjoita näytössä näkyvä koodi, vahvista muutokset Enter-näppäimellä ja jatka sitten Windowsiin.

Suojattu käynnistys uudemmissa kannettavissa Windows 8- ja Windows 8.1 -tietokoneissa

Useimmissa HP:n kannettavissa tietokoneissa käytetään Insyde BIOS -ohjelmistoa. Ota kannettavan tietokoneen suojattu käynnistys käyttöön tai poista se käytöstä Windows 8:ssa tai Windows 8.1:ssä noudattamalla tässä osassa annettuja ohjeita.

Suojatun käynnistyksen ottaminen käyttöön uudessa kannettavassa Windows 8- tai Windows 8.1 -tietokoneessa, joka sisältää vanhojen sovellusten tuen.

Suojattu käynnistys on oletuksena käytössä tietokoneissa, joissa on Windows 8 ja Windows 8.1. Jos suojattu käynnistys on poistettu käytöstä tai olet ottamassa käyttöön kannettavan, johon on päivitetty Windows 8 tai Windows 8.1, ota suojattu käynnistys käyttöön seuraavasti:
  1. Sammuta tietokone.
  2. Käynnistä tietokone painamalla virtapainiketta ja Esc-näppäintä useita kertoja noin kerran sekunnissa, kunnes käynnistysvalikko avautuu.
  3. Avaa BIOS-asetukset pitämällä virtapainiketta painettuna ja painamalla F10-näppäintä.
    Kuva : Käynnistysvalikko
    Käynnistysvalikko
  4. Valitse oikealla nuolinäppäimellä Järjestelmän kokoonpano -valikko, valitse alanuolinäppäimellä Käynnistysasetukset ja paina sitten Enter-näppäintä.
    Kuva : Käynnistysasetukset-valinta Järjestelmän kokoonpano -ikkunassa
    Käynnistysasetukset-valinta Järjestelmän kokoonpano -ikkunassa
  5. Valitse alanuolinäppäimellä Vanhojen sovellusten tuki ja paina Enter-näppäintä, valitse Poista käytöstä, jos se asetus on käytössä, ja paina Enter-näppäintä.
    Kuva : Vanhojen sovellusten tuki
    Kuva: Vanhojen sovellusten tuki
  6. Valitse ylä- ja alanuolinäppäimillä Suojattu käynnistys ja paina Enter-näppäintä. Valitse ylä- ja alanuolinäppäimillä Ota käyttöön ja paina Enter-näppäintä.
    Kuva : Suojattu käynnistys
    Kuva: Suojattu käynnistys
  7. Hyväksy muutokset painamalla F10-näppäintä ja valitse vasemmalla nuolinäppäimellä Kyllä. Poistu ja tallenna muutokset painamalla Enter-näppäintä.
    Tietokone käynnistyy automaattisesti uudelleen siten, että Windowsin suojattu käynnistys on käytössä.
    Kuva : Tallenna muutokset ja lopeta
    Kuva: Tallenna muutokset ja lopeta

Suojatun käynnistyksen poistaminen käytöstä uudessa kannettavassa Windows 8- tai Windows 8.1 -tietokoneessa, joka sisältää vanhojen sovellusten tuen.

Suojattu käynnistys on ehkä poistettava käytöstä asennettaessa uutta laitteistoa tai käynnistettäessä tietokone ulkoiselta käynnistettävältä CD:ltä tai DVD:ltä tai USB-asemalta.

Vaihe 1: Suojatun käynnistyksen poistaminen käytöstä ja vanhoja sovelluksia tukevan käynnistyksen ottaminen käyttöön

Poista suojattu käynnistys käytöstä ja ota käyttöön vanhoja sovelluksia tukeva käynnistys seuraavien ohjeiden avulla:
  1. Sammuta tietokone kokonaan.
  2. Käynnistä tietokone painamalla virtapainiketta ja paina heti Esc-näppäintä toistuvasti noin kerran sekunnissa, kunnes käynnistysvalikko aukeaa.
  3. Kun käynnistysvalikko ilmestyy näyttöön, paina F10-näppäintä, jolloin pääset BIOS-asetukset-kohtaan.
    Kuva : Käynnistysvalikko
    Käynnistysvalikko
  4. Valitse oikealla nuolinäppäimellä Järjestelmän kokoonpano -valikko, valitse alanuolinäppäimellä Käynnistysasetukset ja paina sitten Enter-näppäintä.
    Kuva : Käynnistysasetukset-valinta Järjestelmän kokoonpano -ikkunassa
    Käynnistysasetukset-valinta Järjestelmän kokoonpano -ikkunassa
  5. Valitse alanuolinäppäimellä Suojattu käynnistys, paina Enter-näppäintä ja muuta alanuolinäppäimellä asetukseksi Poista käytöstä. Paina sitten Enter-näppäintä.
    Kuva : Suojattu käynnistys
    Kuva: Suojattu käynnistys
  6. Valitse ylä- ja alanuolinäppäimillä vaihtoehto Vanhojen sovellusten tuki ja muuta asetukseksi Ota käyttöön painamalla Enter-näppäintä. Paina sitten Enter-näppäintä uudelleen.
    Kuva : Vanhojen sovellusten tuki
    Kuva: Vanhojen sovellusten tuki
  7. Valitse vahvistusikkunassa vasemmalla ja oikealla nuolinäppäimellä Kyllä ja ota käyttöön vanhojen sovellusten tuki painamalla Enter-näppäintä.
    Kuva : Vahvistusikkuna
  8. Valitse laite Legacy Boot Order -valikosta alanuolinäppäimellä ja siirrä laitetta alas- tai ylöspäin F5- ja F6-näppäimillä.
    Kuva : Legacy Boot Order
    Kuva: Legacy Boot Order
  9. Hyväksy muutokset painamalla F10-näppäintä ja valitse vasemmalla nuolinäppäimellä Kyllä. Poistu ja tallenna muutokset painamalla Enter-näppäintä.
  10. Heti kun tietokone käynnistyy, näyttöön voi tulla ilmoitus käynnistystilan muuttumisesta. Jos näin käy, kirjoita ilmoituksessa näkyvä nelinumeroinen koodi ja vahvista muutos painamalla Enter-näppäintä. Jos näin ei käy, siirry seuraavaan vaiheeseen.
    Kuva : Ilmoitus käynnistystilan muuttumisesta
    huomautus:
    Varmista, että kirjoitat koodin oikein, koska tekstikenttää ei ole. Tämä on normaalia. Kun annat numerot, koodi tallentuu ilman tekstikenttää.
    Tietokone käynnistää Windows 8 -käyttöjärjestelmän.

Vaihe 2: Aseman valitseminen käynnistyslaitteeksi

Voit käynnistää tietokoneen kelvolliselta HP:n palautuslevyn kaltaiselta käynnistyslevyltä tai USB-asemalta valitsemalla aseman käynnistyslaitteeksi käynnistysvalikosta.
  1. Sammuta tietokone kokonaan ja odota muutaman sekunnin ajan. Käynnistä tietokone uudelleen ja paina heti Esc-näppäintä toistuvasti noin kerran sekunnissa, kunnes näyttöön avautuu käynnistysvalikko.
  2. Kun käynnistysvalikko aukeaa, avaa Käynnistyslaitevalikko painamalla F9-painiketta.
  3. Kun käynnistyksen hallintaikkuna avautuu, valitse käynnistyslaite ylä- ja alanuolinäppäimillä ja valitse vaihtoehto painamalla Enter-näppäintä.
    Kuva : Käynnistyksen hallinnan asetukset
  4. Tietokone käynnistyy valitulta käynnistyslaitteelta.
  5. Jos tarvitset lisätietoja järjestelmän palauttamisesta CD-/DVD-levyltä tai USB-asemalta Windows 8- tai Windows 8.1 -käyttöjärjestelmässä, katso HP:n tukiasiakirja: HP:n järjestelmän palauttaminen (Windows 8).

Suojattu käynnistys pöytämallisessa tietokoneessa Windows 8:ssa

Pöytämallisessa tietokoneessa on eri BIOS-ohjelma kuin kannettavassa tietokoneessa. Noudata tämän osion ohjeita ottaaksesi käyttöön tai poistaaksesi käytöstä suojattu käynnistys pöytämallisessa tietokoneessa.

Suojatun käynnistyksen ottaminen käyttöön pöytämallisessa tietokoneessa Windows 8:ssa

Suojattu käynnistys on käytössä oletusarvona tietokoneissa, joissa valmistettaessa on Windows 8. Jos suojattu käynnistys on poistettu käytöstä, noudata seuraavia ohjeita sen ottamiseksi käyttöön:
  1. Sammuta tietokone.
  2. Käynnistä tietokone ja paina heti käynnistyksen jälkeen F10-näppäintä toistuvasti noin kerran sekunnissa, kunnes tietokoneen asetusapuohjelma avautuu.
  3. Valitse Suojaus-valikko vasenta ja oikeaa nuolinäppäintä käyttämällä.
    Kuva : Suojattu käynnistysmääritys -valinta Suojaus-ikkunassa
    Suojattu käynnistysmääritys -valinta Suojaus-ikkunassa
  4. Valitse Suojattu käynnistysmääritys ylä- ja alanuolinäppäimellä ja paina sitten Enter-näppäintä.
  5. Näyttöön tulee varoitus suojatusta käynnistysmäärityksestä. Jatka painamalla F10-näppäintä.
    Kuva : Suojattu käynnistysmääritys -ikkuna
    Suojattu käynnistysmääritys -ikkuna
  6. Jos Vanhojen sovellusten tuki on käytössä, poista se käytöstä vasemmalla ja oikealla nuolinäppäimellä.
    Kuva : Suojattu käynnistysmääritys -ikkuna
    Suojattu käynnistysmääritys -ikkuna
  7. Valitse Suojattu käynnistys ylä- ja alanuolinäppäimellä ja ota se käyttöön vasemmalla ja oikealla nuolinäppäimellä.
  8. Hyväksy muutokset painamalla F10-näppäintä.
  9. Käynnistä tietokone uudelleen niin, että suojattu käynnistys on käytössä, painamalla F10-näppäintä uudelleen ja painamalla sitten Enter-näppäintä kahdesti.
    Kuva : Tallenna muutokset ja lopeta -valinta
    Tallenna muutokset ja lopeta -valinta

Suojatun käynnistyksen poistaminen käytöstä pöytämallisessa tietokoneessa Windows 8:ssa

Suojattu käynnistys on ehkä poistettava käytöstä asennettaessa uutta laitteistoa tai käynnistettäessä tietokone CD:ltä tai DVD:ltä. Poista suojattu käynnistys käytöstä seuraamalla näitä ohjeita.
  1. Sammuta tietokone.
  2. Käynnistä tietokone ja paina heti käynnistyksen jälkeen F10-näppäintä toistuvasti noin kerran sekunnissa, kunnes tietokoneen asetusapuohjelma avautuu.
  3. Valitse Suojaus-valikko vasenta ja oikeaa nuolinäppäintä käyttämällä, valitse Suojattu käynnistysmääritys ylä- ja alanuolinäppäimellä ja paina sitten Enter-näppäintä.
    Kuva : Suojattu käynnistysmääritys -valinta Suojaus-ikkunassa
    Suojattu käynnistysmääritys -valinta Suojaus-ikkunassa
  4. Näyttöön tulee varoitus suojatusta käynnistysmäärityksestä. Jatka painamalla F10-näppäintä.
    Kuva : Suojattu käynnistysmääritys -ikkuna
    Suojattu käynnistysmääritys -ikkuna
  5. Valitse Suojattu käynnistys ylä- ja alanuolinäppäimellä ja muuta asetukseksi Pois käytöstä vasenta ja oikeaa nuolinäppäintä käyttämällä.
    Kuva : Suojattu käynnistysmääritys -ikkuna
    Suojattu käynnistysmääritys -ikkuna
  6. Valitse Vanhojen sovellusten tuki ylä- ja alanuolinäppäimellä ja muuta asetukseksi Käytössä vasenta ja oikeaa nuolinäppäintä käyttämällä.
  7. Hyväksy muutokset painamalla F10-näppäintä.
  8. Käynnistä tietokone uudelleen painamalla F10-näppäintä uudelleen ja painamalla sitten Enter-näppäintä kahdesti.
    Kuva : Tallenna muutokset ja lopeta -valinta
    Tallenna muutokset ja lopeta -valinta
  9. Kun tietokone käynnistyy, näyttöön tulee ilmoitus käynnistystilan muuttumisesta.
    Kuva : Ilmoitus käynnistystilan muuttumisesta
    Ilmoitus käynnistystilan muuttumisesta
  10. Vahvista muutos antamalla ilmoituksessa näkyvä nelinumeroinen koodi ja painamalla Enter-näppäintä.
    huomautus:
    Näyttöön ei tule tekstikenttää koodin syöttämistä varten. Tämä on normaalia. Kun annat numerot, koodi tallentuu ilman tekstikenttää.
    Tietokone käynnistää Windows 8 -käyttöjärjestelmän.

Usein kysyttyjä kysymyksiä suojatusta käynnistyksestä Windows 8:ssa

Saat näkyviin vastauksen suojattua käynnistystä koskevaan kysymykseen napsauttamalla kysymystä.

Suojatun käynnistyksen ongelmien vianmääritys Windows 8:ssa

Seuraavissa osioissa on ohjeita suojatun käynnistyksen ongelmien ratkaisemiseen. Saat ongelman ratkaisun näkyviin napsauttamalla ongelmaa.