HP:n pöytätietokoneet - puhelinverkkoyhteyden ongelmien ratkaiseminen (Windows 7)

Tämä asiakirja koskee HP-tietokoneita, joissa on Microsoft Windows 7.
Tämä asiakirja sisältää ratkaisuja yleisimpiin modeemiongelmiin. Yhteysongelmat voivat johtua puhelinlinjan huonosta äänenlaadusta, huonoista kaapeliyhteyksistä (taipuneet kaapelit tai nastat), internet-palveluntarjoajan suurista soittomääristä tai väärin määritetyistä modeemiohjaimista tai -ohjelmista. Tämän asiakirjan ohjeista voi olla apua useimpien tällaisten ongelmien ratkaisemisessa. Lue ja suorita kukin vaihe, kunnes löydät ratkaisun ongelmaasi.
  huomautus:
Modeemia ei ole asennettu kaikkiin tietokoneisiin. Jos tietokoneeseesi ei ole asennettu modeemia, voit liittää modeemin USB-kaapelin avulla tai asentaa modeemikortin.
Modeemiyhteyksien vianmäärityksen luonteen vuoksi tämä koko asiakirja kannattaa lukea läpi ennen modeemiyhteyden vianmäärityksen yrittämistä. Asiakirja kannattaa myös tulostaa, jotta voit viitata siihen vianmäärityksen aikana.
Ennen kuin aloitat puhelimen soittoyhteyden ongelmien vianmäärityksen
Tarkista seuraavat asiat, ennen kuin aloitat modeemiongelmien vianmäärityksen:
  • Voit valmistella Windowsin vianmääritystä varten ja ratkaista useimmat Internetin käyttöön liittyvät ongelmat nollaamalla Internet-asetukset seuraavasti:
    1. Sulje kaikki mahdolliset Internet Explorer -ikkunat.
    2. Valitse Käynnistä, valitse Ohjauspaneeli ja valitse sitten Verkko ja Internet.
    3. Valitse Internet-asetukset.
      Internet-ominaisuudet-ikkuna avautuu.
    4. Valitse Lisäasetukset-välilehti ja Palauta-painike.
      Kuva : Palauta-painike Ominaisuudet: Internet -ikkunan Lisäasetukset-välilehdessä
      Palauta-painike Ominaisuudet: Internet -ikkunan Lisäasetukset-välilehdessä
      Internet Explorerin asetusten palauttaminen -ikkuna avautuu.
    5. Lue näytössä olevat tiedot ja valitse Palauta.
      Kuva : Internet Explorerin asetusten palauttaminen
      Internet Explorerin asetusten palauttamisen ikkuna
    6. Kun Windows on palauttanut Internet Explorerin asetukset, valitse Sulje.
  • Varmista, että puhelimen johto on liitetty modeemin RJ11-porttiin eikä verkkokortin RJ45-porttiin. Kokeile muodostaa yhteys uudelleen, mikäli puhelimen johto oli väärässä liittimessä.
    Kuva : RJ11-modeemiliitin
  • Varmista, että sinulla on internet-palveluntarjoajan tili. Internet-palveluntarjoajan on annettava tiliä varten tarvittavat tärkeät tiedot: vähintään yksi puhelinnumero, salasana (jos tarvitaan), tilin asentamiseen tarvittava ohjelma (jos käytössä) ja asennustiedot (POP3- ja uutisryhmätiedot, salaus- tai pakkausasetukset ja useita muita asetustietoja). Internet-palveluntarjoaja voi vasta tämäntyyppisiin asennusta koskeviin kysymyksiin ja auttaa Windowsin tarvittavissa säädöissä, ellet ole vielä tehnyt niitä.
  • Käytä enintään 1,83 metriä pitkää RJ11-puhelinjohtoa. Mikäli mahdollista, käytä eri johtoa kuin sitä, mikä on liitetty modeemiin.
  • Varmista, että käytössäsi on analoginen puhelinlinja (RJ11-seinä- tai lattiapistoke).
  • Käytä toimivaa analogista puhelinta.
Vaihe 1: Puhelinlinjayhteys ja äänen laatu on hyvä tarkistaa, kun käytetään puhelimen soittoyhteyksiä
Yhteyden muodostamisen epäonnistuminen, yhteyden ajoittainen katkeaminen ja modeemin hidas tiedonsiirto voivat johtua puhelinlinjan huonosta laadusta. Tarkista, johtuuko ongelma puhelinlinjasta tai -yhteydestä.
  huomautus:
Jos yrität yhdistää modeemin matkapuhelimeen, digitaaliseen linjaan tai VoIP-laitteeseen, tästä asiakirjasta ei ole apua, koska analogisen puhelinlinjan jäljittelyyn tarvitaan yleensä erityinen laitteisto. Jotkin matkapuhelimet voidaan liittää tietokoneeseen USB-kaapelilla, ja ne näkyvät Windowsissa WinModem-modeemeina. Jos tämäntyyppisissä yhteyksissä ilmenee yhteys- tai asennusongelmia, käänny matkapuhelimen tai laitteen valmistajan tuen puoleen. Valmistaja voi ehdottaa modeemin valintaäänen ohittamista tai valinnan aikaviiveen määrittämistä. Matkapuhelimen tai laitteen valmistajan pitäisi pystyä antamaan tarvittavat tiedot laitteen vaatimuksista.
Tarkista puhelinjohto, analogiset yhteydet, valintaääni ja äänen selkeys seuraavasti:
  1. Irrota puhelinjohto modeemista ja liitä se tavalliseen, analogiseen puhelimeen (ei digitaaliseen). Testiä varten puhelinjohto on kytkettävä suoraan rakennuksen puhelinliittimestä (seinä- tai lattialiittimestä) puhelimeen.
    Kuva : Puhelimen kytkeminen puhelinlinjaan suoraan
    Kuva analogisen puhelimen kytkennästä puhelinlinjaan
      huomautus:
    Mistä tiedät, onko puhelimesi analoginen vai digitaalinen? Katso järjestelmään liitetyn puhelimen takaosaa. Jos puhelimessa on RJ11-liitin (vain kaksi tai neljä kosketinta) ja puhelimen pohjassa on tarra, jossa on REN-numero (Ring Equivalence Number), puhelin ja puhelinlinja ovat todennäköisesti analogisia. Jos ulkopuoliseen linjaan soitettaessa on valittava numero (yleensä 9) ja/tai puhelimessa on soittoääni, puhelin on todennäköisesti digitaalinen. Tämä asiakirja ei koske digitaalisia puhelinjärjestelmiä, sillä ne eivät toimi puhelinverkkomodeemien kanssa.
  2. Varmista ennen testaamista, että kaikki seuraavat ehdot täyttyvät, jotta linjahäiriöitä esiintyisi mahdollisimman vähän:
    • Jakajat on poistettu ja johto on liitetty suoraan seinäpistorasiaan.
    • Puhelinjohto ei ole kietoutunut muiden johtojen ympärille eikä se ole kerällä.
    • Testauksen aikana puhelinjohto ei saa olla lähellä stereokaiuttimia, eikä mitään lähellä olevia kaiuttimia saa käyttää.
    • Kaikki muut saman linjan (saman puhelinnumeron omaavat) puhelinlaitteet on irrotettu. Tämä koskee luottokorttilaitteita, faksilaitteita, puhelimen kanssa samaa numeroa käyttäviä DSL-modeemeja sekä langattomia puhelimia (myös niistä on katkaistava virta). Samaan linjaan liitetyt laitteet voivat heikentää REN-signaalia.
  3. Nosta puhelinkuuloke ja kuuntele.
  4. Millaisen äänen kuulet? Noudata seuraavia ohjeita ja etsi ratkaisu ongelmaan puhelimesta kuulemasi äänen mukaan:
    • Jos valintaääni kuuluu, tarkista puhelinlinjan laatu. Soita puhelimella tutullesi ja kuuntele, kuuluuko linjalta rätinää, naksahduksia tai muita ääniä:
      • Jos puhelinlinjan äänenlaadussa on ongelmia, ota yhteys puhelinyhtiöön ja pyydä heitä selvittämään ongelma. Kun linjan laatuongelmat on korjattu, liitä modeemi seinäpistorasiaan ja yritä uudelleen muodostaa yhteys internetiin.
      • Jos voit soittaa puhelun ja puhua ja kuulla selkeästi, älä irrota puhelinta. Siirry vaiheeseen 2: Määrität puhelimen soittoyhteyden viat soittamalla yhteysnumeroon, jolloin voit tarkistaa, vastaako Internet-palveluntarjoaja.
    • Jos valintaääntä ei kuulu, puhelimen seinä- tai lattialiitäntä voi olla viallinen tai puhelinpalvelu ei ehkä ole toiminnassa. Tarkista, että puhelin ja puhelinjohto toimivat. Kytke puhelin ja puhelinjohto toiseen samaa puhelinnumeroa käyttävään liitäntään toisessa huoneessa ja kokeile uudelleen, kuuluuko valintaääni:
      • Jos valintaääntä ei edelleenkään kuulu, ota yhteys puhelinyhtiöön ja pyydä heitä palauttamaan puhelinlinja toimintaan. Kun valintaääni kuuluu, liitä modeemi seinäpistorasiaan ja yritä uudelleen muodostaa yhteys internetiin.
      • Jos valintaääni kuuluu toisessa huoneessa, korjaa modeemin käyttämä seinäliitäntä. Kun seinäliitäntä on korjattu ja kuulet saman linjan valintaäänen, liitä modeemi seinäliitäntään ja yritä uudelleen muodostaa yhteys internetiin.
Vaihe 2: Puhelimen soittoyhteyksien vianmääritys soittamalla yhteysnumeroon
Soita puhelimella internet-yhteyden muodostamiseen käytettävään numeroon ja kuuntele kuuloketta.
Millaisen äänen kuulet? Noudata seuraavia ohjeita ja etsi ratkaisu ongelmaan puhelimesta kuulemasi äänen mukaan:
  • Jos joku vastaa puheluun, käytät väärää numeroa tai yhteysnumero on muuttunut. Etsi oikea Internet-yhteysnumero ja yritä uudelleen.
  • Jos yhteysnumero hälyttää jatkuvasti eikä linja avaudu, yhteys voi olla poissa käytöstä. Yritä soittaa toiseen yhteysnumeroon, jos sellainen on olemassa, tai ota yhteys Internet-palveluntarjoajasi tukinumeroon ja varmista, ettei palvelun toiminnassa ole ongelmia. Yritä uudestaan.
  • Jos kuulet varatun äänimerkin, numeron kaikki linjat ovat varattuja. Kokeile toista yhteysnumeroa tai jatka soittamista, kunnes yhteysnumero vastaa.
  • Jos kuulet linjalta rätinää tai naksahduksia vain soittaessasi yhteysnumeroon, numeron puhelinlinjan laatu on huono. Käytä toista yhteysnumeroa.
  • Jos yhteysnumero vastaa ja kuulet korkeataajuista, vinkuvaa ääntä, modeemin pitäisi saada yhteys internetiin. Lopeta puhelu ja kytke modeemi seinäliitäntään puhelinjohdolla. Yritä muodostaa yhteys uudelleen. Jos yhteys ei edelleenkään onnistu, jatka seuraavaan vaiheeseen ja tarkista numerovalinnat.
Vaihe 3: Puhelimen soittoyhteyksien vianmääritys vahvistamalla numerovalinnat
Onko puhelinnumeron eteen valittava numero 9? Onko puhelinlinjalla käytössä koputuspalvelu? Käytätkö yleensä puhelinkorttia numeroa valitessasi? Jos modeemi ei muodosta yhteyttä Internet-palveluntarjoajaan tai Internet-yhteys katkeaa yllättäen samaan linjaan saapuvan puhelun takia, muuta modeemin numerovalinnan asetuksia seuraavien vaiheiden avulla. Jos yhteyden muodostaminen Internet-palveluntarjoajaan on onnistunut modeemilla aiemmin, ohita tämä vaihe.
Tarkista ja muokkaa numerovalinnan asetuksia Puhelin ja modeemi -ikkunassa seuraavasti:
  1. Valitse Käynnistä ja kirjoita sitten hakukenttään puhelin ja modeemi. Valitse Puhelin ja modeemi.
    Jos sinua pyydetään antamaan järjestelmänvalvojan salasana tai vahvistus, kirjoita salasana tai anna vahvistus.
    Kuva : Puhelin ja modeemi -ikkunan avaaminen
    Puhelin ja modeemi -ikkunan avaaminen hakukentän kautta
  2. Valitse sijainti ja napsauta Puhelin ja modeemi -ikkunan Muokkaa-painiketta.
    Kuva : Puhelin ja modeemi
    Puhelin ja modeemi -ikkuna
  3. Numerovalinnan asetusten muokkaaminen.
    Kuva : Numerovalinta sijainnin mukaan
    Sijainnin muokkausikkuna
    • Maan/alueen valitseminen.
    • Suuntanumeron valitseminen.
    • Jos talon ulkopuolelle soitettaessa on valittava ensin jokin numero, syötä tämä numero "Käytä etunumeroa ulkoiseen linjaan soitettaessa..." -kenttään.
    • Syötä tarvittaessa operaattoritunnus.
    • Poista koputuspalvelu käytöstä Internet-yhteyttä muodostettaessa valitsemalla Poista koputuspalvelu käytöstä valitsemalla numero: ja valitsemalla *70, 1170 tai 70# avattavasta valikosta tai syöttämällä numero, jolla koputuspalvelu poistetaan käytöstä puhelinlinjalla.
    • Valitse Äänivalinta tai Pulssivalinta puhelinjärjestelmän mukaan.
    • Jos puhelinnumero vaatii puhelukortin käyttöä ulkolinjaan soitettaessa, valitse Puhelukortti-välilehti ja täytä tiedot.
  4. Valitse OK ja yritä internet-yhteyden muodostamista uudelleen. Jos modeemi ei vieläkään saa yhteyttä internetiin, jatka seuraavaan vaiheeseen ja testaa modeemilaitteisto.
Vaihe 4: Modeemin ja modeemin asetusten tarkistaminen puhelimen soittoyhteydelle Windows 7-käyttöjärjestelmässä
HP:n kaikissa modeemin ja Windows 7 -käyttöjärjestelmän sisältävissä tietokoneissa on modeemin diagnostiikkatyökalu. Käytä tätä työkalua ongelmien vianmääritykseen ja korjaamiseen.
  1. Tallenna avoinna olevat asiakirjat ja sulje ohjelmat.
  2. Valitse Käynnistä, valitse Kaikki ohjelmat, valitse PC-ohje ja työkalut ja valitse sitten Laitteiston vianmääritystyökalut.
    Jos sinua pyydetään antamaan järjestelmänvalvojan salasana tai vahvistus, kirjoita salasana tai anna vahvistus.
  3. Jos näyttöön tulee kehote tallentaa asiakirjat ja sulkea kaikki sovellukset, valitse OK.
    Laitteiston diagnostiikkatyökalut -ohjelma kerää tietoja tietokoneesta.
  4. Valitse Tietoliikenne ja Tee testi modeemin kohdalta.
    Kuva : Laitteiston vianmääritystyökalut
    Laitteiston vianmääritystyökalut
  5. Valitse kaikkien modeemitestien valintaruudut ja valitse sitten Kyllä.
    Kuva : Modeemitestit
    Modeemitestit
    Laitteiston vianmääritystyökalut tekee modeemitestit.
  6. Kun testaaminen etenee Yksinkertainen yhteys -testiin, näyttöön avautuu ikkuna. Yksinkertainen yhteys -testissä modeemin yhteydenmuodostusta testataan soittamalla ulkolinjan puhelinnumeroon. Täytä ulkolinjaan soittamiseen tarvittavat valintatiedot.
    • Anna Paikallinen aluekoodi -kenttään aluekoodi, josta soitat.
    • Jos joudut valitsemaan numeron ulkolinjaan soittamista varten, anna numero Soittosäännön alkunumero -kenttään.
    • Jos puhelinjärjestelmässä on käytössä koputuspalvelu, anna koputuspalvelun käytöstä poistava numerosarjaPoista koputuspalvelu käytöstä -kenttään. Jos et tiedä numeroa, testi saattaa onnistua, vaikka numeroa ei annettaisi. Jos puhelu saapuu testin aikana ja testi epäonnistuu, tee testi uudelleen.
    Kuva : Yksinkertaisen yhteyden testipuhelimen numeronvalitsin
    Yksinkertaisen yhteyden testipuhelimen numeronvalitsin
  7. Testin jälkeen virheet näkyvät Testitulokset-näytössä. Tulosten alla näytetyt tiedot auttavat löydettyjen virheiden vianmäärityksessä. Suorita tulosten mukaan seuraavat toimet:
    • Valintaäänitesti
      • Läpäisty - osoittaa, että modeemi havaitsee puhelinlinjan valintaäänen.
      • Epäonnistunut - jos tämä testi epäonnistuu, yksinkertaisen yhteyden testi oletettavasti epäonnistuu myös valintaääntä käyttävää puhelinlinjaa käytettäessä. Yleensä ongelma koskee puhelinlinjaa, puhelinjohtoa tai liitäntää. Kun käytät puhelinlinjaa ilman valintaääntä, internet-yhteyden ongelmat voivat ratketa siten, että modeemi määritetään ohittamaan valintaääni. Määritä modeemi ohittamaan valintaääni seuraavasti:
        1. Valitse Käynnistä ja kirjoita hakukenttään Laitehallinta. Valitse Laitehallinta.
          Kuva : Laitehallinnan avaaminen
        2. Kaksoisnapsauta Laitehallinnassa Modeemit-kohtaa.
        3. Napsauta modeemin nimeä hiiren kakkospainikkeella ja valitse sitten Ominaisuudet.
        4. Valitse Modeemi-välilehti. Poista Odota valintaääntä ennen valitsemista -valintaruudun valinta.
        5. Valitse OK, sulje Laitehallinnan ikkuna ja kokeile yhteyden muodostamista uudelleen.
    • Faksikomento- tai viimeinen puhelu -testi
      • Nämä testit liittyvät modeemin erityistoimintoihin, eivätkä ne koske internet-yhteyttä - ne läpäistään tai ne epäonnistuvat.
    • Modeemin silmukkatestit
      • Läpäisty - osoittaa, että sisäisten laitteistotietojen välitys modeemin laiteohjelmistosta vianmääritysohjelmistoon onnistui. Modeemi ei todennäköisesti aiheuta yhteysongelmia. Ongelma johtuu luultavasti ohjelmistosta tai linjaliitännästä.
      • Epäonnistunut - Jos jompikumpi silmukkatesti epäonnistuu, kaikki muutkin testit saattavat epäonnistua. Tämä osoittaa, että modeemin ja emokorttipaikan (tai USB-modeemia käytettäessä USB-ohjaimen) välinen liitäntä tai modeemi on viallinen. Jos modeemin asettaminen uudelleen paikkaansa ei ratkaise ongelmaa, vaihda modeemi. Jos käytät USB-modeemia, irrota modeemi portista, käynnistä tietokone uudelleen ja odota, kunnes Windows käynnistyy täysin. Liitä sitten modeemi eri USB-porttiin tietokoneen takaosassa.
    • Yksinkertainen yhteystesti
      • Läpäisty - jos yhteystesti läpäistään, ongelma on yhteyden muodostamisessa internet-palveluntarjoajaan. Tarkista yhteyssalasanasi ja soita internet-palveluntarjoajan tukipalveluun. Internet-palveluntarjoaja osaa oletettavasti auttaa yhteyden muodostamisessa. Jos internet-palveluntarjoaja yrittää auttaa modeemin vianmäärityksessä, kerro, että modeemi on läpäissyt yhteystestin etätestipalvelimeen.
      • Epäonnistunut - Modeemi ei saa muodostettua yhteyttä etätestipalvelimeen. Jos myös valintaäänitesti epäonnistuu, ongelma liittyy luultavasti puhelinlinjan liitäntään. Jos testin aikana kuuluu korkeataajuuksisia yhteysääniä, modeemin soitto onnistui, mutta yhteyden muodostaminen ei onnistunut. Lue hyödylliset tiedot ja toimi niiden mukaan. Jos lisävianmääritys ei ratkaise ongelmaa, modeemi täytyy ehkä vaihtaa.
Vaihe 5: Yhteydenotto Internet-palveluntarjoajaan testattuasi puhelimen soittoyhteyden
Jos tietokoneen internet-yhteyden muodostamisessa on edelleen ongelmia ja modeemi on läpäissyt kaikki laitteistotestit, on mahdollista, ettei internet-palveluntarjoajan toimittamaa internet-yhteysohjelmaa ole määritetty oikein tai modeemia ei ole määritetty muodostamaan yhteyttä internet-palveluntarjoajan puhelinjärjestelmään. Pyydä internet-palveluntarjoalta apua Windowsin ja internet-palveluntarjoajan ohjelman asetusten määrittämiseen.