HP-tietokoneet - Asema ei lue levyjä (Windows 10, 8)

Tämä asiakirja koskee HP- ja Compaq-tietokoneita, joissa on Windows 10 tai 8.
Voit tämän asiakirjan ohjeiden avulla määrittää CD- ja DVD-asemien levyjen lukuvirheitä.
  huomautus:
Elokuvia ei voi toistaa. Jos tietokoneeseen on päivitetty Windows 10- tai 8 -käyttöjärjestelmä, siihen ei ehkä ole asennettu DVD- tai Blu-ray-elokuvien toisto-ohjelmistoa. Windows 10- ja 8 -käyttöjärjestelmissä ei ole DVD- ja Blu-ray-elokuvien koodinpurkuohjelmaa. Jos tietokoneessa ei ole kyseistä ohjelmiston dekooderia, osta ja asenna DVD- ja Blu-ray-elokuvien toisto-ohjelmisto, joka on yhteensopiva Windows-versiosi kanssa, katsellaksesi elokuvia.
Ennen CD-/DVD-aseman vianmäärityksen aloittamista
Jos CD-/DVD-asema pystyy lukemaan joitakin levyjä, mutta ei kaupasta, musiikki- tai ohjelmistoyrityksestä ostettuja levyjä, ohita tämä osio ja aloita vianmääritys vaiheesta 1.
Jos asema pystyy lukemaan erityyppisiä levyjä, mutta ei toisessa tietokoneessa tallennettuja levyjä, katso seuraava kohta:
  • Varmista ensin, että levyä voidaan toistaa sen tallentamisessa käytetyssä tietokoneessa. Jos tietokone ei voi toistaa levyä, levyssä tai tietokoneen tallennusominaisuuksissa on vikaa.
  • Varmista, että levytyyppi on yhteensopiva sekä levylle tallentavan että sitä toistavan tietokoneen kanssa (CD-R, DVD+R jne.). Lisätietoja aiheesta on HP:n tukiasiakirjassa Optisen aseman kanssa yhteensopivan tallennusvälineen valitseminen (englanniksi).
  • Varmista, että levyn tallennusistunto on suljettu levyn valmistumisen jälkeen. Katso lisätietoja levyn tallentamisessa käytetyn tallennusohjelmiston ohjeista.
  • Kokeile tallentaa levy hitaammalla nopeudella. Vaikka levy olisi yhteensopiva tallennusnopeuden 16x kanssa, sen toisto ei välttämättä ole yhtä yhteensopiva muissa asemissa. Kokeile tallentaa levy nopeudella 4x ennen kuin toistat sitä muissa tietokoneissa.
  • Varmista, että olet kokeillut tallennusta ja toistoa kolmella erimerkkisellä tyhjällä levyllä ennen aseman vianmäärityksen suorittamista.
Jos olet tarkistanut kaikki edelliset kohdat ja asema ei silti pysty lukemaan toisella tietokoneella tallennettuja levyjä, siirry vaiheeseen 5.
Vaihe 1: Sen tarkistaminen, näkyykö asema Laitehallinnassa
Jos tietokoneen CD-/DVD-asema ei pysty lukemaan levyjä, varmista, että laite näkyy Laitehallinnassa. Noudata seuraavia ohjeita tarkistaaksesi, näkyykö asema Laitehallinnassa:
  1. Etsi ja avaa Laitehallinta Windowsissa.
  2. Laajenna luokka kaksoisnapsauttamalla kohtaa DVD- ja CD-asemat.
    Kuva : Laitehallinta: DVD- ja CD-asemat
    Kuva Laitehallinta-ikkunasta, jossa näkyy DVD- ja CD-asemien sijainti
  3. Jos CD-/DVD-aseman nimeä ei näy tai siinä on virheitä, sulje Laitehallinta ja katso lisätietoja HP:n tukiasiakirjasta CD-/DVD-asemaa ei havaita (Windows 10, 8) (englanniksi).
    Jos CD-/DVD-asema näkyy luettelossa, varmista, että automaattinen toisto on käytössä.
Vaihe 2: Varmista, että Automaattinen toisto on valittuna
Jos automaattista toistoa ei ole määritetty käynnistymään, kun levy asetetaan sisälle, tai se ei ole käytössä, mitään ei ehkä tapahdu kun levy syötetään asemaan. Haluat ehkä avata levyjä Resurssienhallinnassa tai muissa ohjelmistoissa. Noudata kuitenkin seuraavia ohjeita ja varmista, että automaattinen toisto on käytössä, jotta levyjä voidaan testata helpommin seuraavissa vaiheissa:
  1. Etsi ja avaa Ohjauspaneeli Windowsissa.
  2. Valitse Laitteisto ja äänet ja valitse Automaattinen toisto.
  3. Varmista, että Käytä automaattista toistoa kaikille tietovälineille ja laitteille on valittuna. Valitse tarvittaessa.
    Kuva : Käytä automaattista toistoa kaikille tietovälineille ja laitteille
     Kuva Automaattinen toisto -ikkunasta, jossa on valittuna AutoPlay kaikille tietovälineille ja laitteille
  4. Napsauta avattavia valikoita ja valitse jokaisen DVD-, Blu-ray- ja CD-levyn vieressä Kysy aina ja valitse sitten Tallenna.
    Kuva : Kysy aina
     Kuva Automaattinen toisto -ikkunasta, Kysy aina
Vaihe 3: Levyjen tarkistaminen
CD-/DVD-asemat eivät usein pysty lukemaan huonolaatuisia levyjä. Muoviset levyt naarmuuntuvat helposti ja levyn tiedot voivat tuhoutua auringonvalossa. Auringonvalon vahingoittamat levyt on korvattava. Jos levy on naarmuuntunut, yritä puhdistaa tai korjata se. Monet kodinelektroniikkakauppiaat myyvät korjaus- ja puhdistustuotteita edulliseen hintaan.
  varoitus:
Kun käytät korjaustuotteita, anna levyjen kuivua kauemmin kuin valmistaja edellyttää. Jos korjaustuotteen neste ei ole kuivunut kunnolla, levystä saattaa irrota nestettä sen käynnistyessä. Tämä voi vahingoittaa aseman sisäistä optiikkaa ja pahentaa ongelmaa.
Määritä seuraavien ohjeiden avulla, tarvitsevatko levyt tai asema lisätoimenpiteitä:
  1. Aseta ohjelmisto-CD-levy (kuten peli- tai yritysohjelmisto) CD-/DVD-asemaan ja katso, mitä tapahtuu.
    • Jos Automaattinen toisto -ikkuna avautuu, asema pystyy lukemaan levyn. Levyn tiedot saattavat silti olla viallisia. Automaattinen toisto -ikkunan avautuminen kuitenkin osoittaa, että asema pystyy lukemaan levyn tiedot.
    • Jos mitään ei tapahdu tai tietokone ei vastaa, laser ei pysty lukemaan levyn alkuperäisiä käynnistystietoja. Poista levy ja tietokoneen lukitus painamalla poistopainiketta.
  2. Kokeile useita ohjelmisto-CD-levyjä, jotta saat käsityksen aseman toiminnasta. Kokeile vähintään kolmea muuta ohjelmistolevyä samalla tavalla. Käytä hyväkuntoisia ja muissa asemissa toimivia levyjä. Huomioi mitä tapahtuu.
    • Jos jokin levy ei avaudu, aseta se sivuun.
    • Jos kaikki levyt toimivat, asema pystyy lukemaan levyjen käynnistystiedot ja se on toimiva. Levyjen vioittuneet tiedot, naarmut tai tahrat estävät asemaa lukemasta tietoja. Korjaa tai korvaa vioittuneet levyt.
  3. Toista nämä vaiheet käyttämällä musiikki-CD- ja -DVD-levyjä (jos tietokoneessa on DVD-asema). Käytä eri valmistajien ja merkkien levyjä. Näin voit määrittää, onko asemalla vaikeuksia lukea tietyntyyppisiä levymuotoja.
  4. Kun olet kokeillut useita levytyyppejä, yritä käyttää toimimattomia levyjä toisen tietokoneen asemassa. Näin näet, pystyykö toinen asema lukemaan niitä.
    • Jos levyjä ei voi lukea toisessakaan asemassa, ne ovat luultavasti viallisia.
    • Jos levyt voidaan lukea toisessa tietokoneessa, jatka aseman vianmääritystä seuraavia ohjeita noudattamalla.
Vaihe 4: Lue levy komentokehotteella
Jos tietokone ei pysty lukemaan levyjä, varmista, että asema pystyy lukemaan levyt komentokehotteesta. Testaa levyjen ja aseman käyttö komentokehotteella seuraavia ohjeita noudattamalla:
  1. Etsi ja avaa komentokehote Windowsissa.
  2. Kirjoita komentokehotteen jälkeen diskpart ja paina Enter-näppäintä.
    Jos sinua pyydetään antamaan järjestelmänvalvojan salasana tai vahvistus, kirjoita salasana tai anna vahvistus.
    Kuva : Komentokehote: diskpart
    Kuva Komentokehote-ikkunasta, johon on kirjoitettu diskpart
  3. Syötä tiedostoja sisältävä levy ongelmia aiheuttaneeseen asemaan. Käytä levytyyppiä, jota asema ei tunnista. Tähän tarkoitukseen hyviä levyjä ovat kaupasta ostetut peli- tai ohjelmistolevyt. Älä käytä musiikki-CD-levyjä. Jos DVD-asema pystyy lukemaan CD-levyjä, mutta ei DVD-levyjä, aseta asemaan DVD-elokuva.
  4. Odota noin 20 sekuntia, jotta levy saavuttaa täyden pyörintänopeuden.
  5. Kirjoita komentokehotteen jälkeen list volume.
  6. Paina Enter-näppäintä ja katso luetteloa.
    Etsi ja paina mieleen Ltr-sarakkeessa levyn sisältävän CD-/DVD-aseman vieressä oleva kirjain.
    Kuva : List Volume
    Äänenvoimakkuus-ikkuna
  7. Palaa komentokehotteeseen kirjoittamalla Exit ja painamalla Enter-näppäintä.
  8. Kirjoita levyn sisältävän aseman kirjain ja lisää sen perään kaksoispiste (:). Jos aseman kirjain on diskpart-luettelossa esimerkiksi E, kirjoita seuraava yhdistelmä:
    E:
    Kuva : Aseman kirjain
    Kuva aseman kirjaimen kirjoittamisesta komentokehotteeseen
  9. Paina Enter-näppäintä ja kirjoita sitten seuraava uuteen komentokehotteeseen:
    dir
    Kuva : Aseman hakemistokehote
    Kuva Komentokehote-ikkunasta, johon on kirjoitettu aseman kirjain ja dir-komento
  10. Paina Enter-näppäintä. Näyttöön pitäisi tulla tiedosto- ja kansioluettelo.
  11. Suorita jokin seuraavista tehtävistä sen mukaan, mitä näytössä näkyy:
    • Jos näytössä näkyy tiedostonimien ja kansioiden luettelo, asema tunnistaa levyn tiedot. Ongelma ei todennäköisesti liity asemaan tai levyyn, vaan Windowsin ohjelmistomäärityksiin. Jatka vaiheeseen 5: CD/DVD-aseman uudelleenasennus Laitehallinnassa.
    • Jos näyttöön tulee viesti “laite ei ole valmis“ tai näytön päivitys ei onnistu 30 sekunnin kuluessa, levy tai asema saattaa olla viallinen. Toista toimenpiteet muutamalla muulla samantyyppisellä levyllä ja varmista, että ongelma ei liity levyyn. Jos muita samantyyppisiä levyjä ei voi lukea, siirry vaiheeseen 8, testaa asemaa ja varmista, onko se todella vioittunut.
Vaihe 5: CD/DVD-aseman uudelleenasennus Laitehallinnassa
Poista ja asenna asema uudelleen Laitehallinnassa seuraavia ohjeita noudattamalla:
  1. Poista aseman mahdollinen levy.
  2. Etsi ja avaa Laitehallinta Windowsissa.
  3. Kaksoisnapsauta kohtaa DVD- ja CD-asemat.
  4. Napsauta aseman nimeä hiiren kakkospainikkeella ja valitse Poista asennus.
    Kuva : DVD- ja CD-aseman asennuksen poistaminen Laitehallinnassa
     Laitehallinta-ikkuna, DVD- ja CD-ROM-aseman asennuksen poisto
  5. Poista asema valitsemalla Kyllä tai OK ja sulje sitten Laitehallinta.
  6. Napsauta hiiren kakkospainikkeella aloitusnäyttöön, valitse Sammuta tai kirjaudu ulos ja valitse sitten Käynnistä uudelleen.
    Odota, että tietokone käynnistyy uudelleen ja käynnistää Windowsin.
  7. Kun Windows avautuu, asema määritetään automaattisesti ja Laitehallinnan luettelo palautetaan.
  8. Kun tämä on tehty, kokeile pystyykö CD- tai DVD-asema lukemaan levyjä. Jos asema toimii, olet valmis. Jos asema ei toimi, käytä laitteiston ja laitteiden vianmääritystä.
Vaihe 6: Laitteiston ja laitteiden vianmäärityksen käyttäminen
Windows 10 ja 8 sisältää vianmäärityksen, joka tarkistaa laitteistojen, kuten CD- tai DVD-asemien, viat. Käytä laitteiston ja laitteiden vianmääritystä ja tarkista viat seuraavasti:
  1. Etsi ja avaa Etsi ja korjaa ongelmia Windowsissa.
  2. Valitse Järjestelmä ja suojaus -kohdassa Etsi ja korjaa ongelmia.
    Kuva : Etsi ja korjaa ohjelmat Ohjauspaneelissa
    Kuva Ohjauspaneeli-ikkunasta, Etsi ja korjaa ongelmia
  3. Valitse Laitteisto ja äänet -kohdassa Määritä laite.
    Kuva : Määritä laite
    Kuva Vianmääritys-ikkunasta Määritä laite -vaihtoehto valittuna
    Jos sinua pyydetään antamaan järjestelmänvalvojan salasana tai vahvistus, kirjoita salasana tai anna vahvistus.
  4. Valitse Seuraava.
  5. Windows tarkistaa viat. Jos vianmääritys havaitsee ongelmia, korjaa ongelma noudattamalla ohjeita.
    Jos asemaa ei vianmäärityksen jälkeenkään löydy, käytä Microsoftin järjestelmän palauttamista.
Vaihe 7: Microsoftin järjestelmän palauttaminen
Jos tietokone ei vieläkään pysty lukemaan levyä, palaa järjestelmän palauttamisen avulla kohtaan, jolloin asema toimi. Lisätietoja järjestelmän palauttamisesta on HP:n tukiasiakirjassa Microsoftin järjestelmän palauttamisen suorittaminen (Windows 10, 8) (englanniksi).
Kun tämä on tehty, kokeile pystyykö CD-/DVD-asema lukemaan levyjä. Jos asema toimii, olet valmis. Jos asema ei toimi, testaa CD-/DVD-laitteisto mahdollisten vikojen varalta.
Vaihe 8: CD-/DVD-aseman laitteistovian testaaminen
Laserkohdistuksen ja sitä tukevan laitteiston tulee säilyttää suuri tarkkuus. Kun tietokoneen CD-/DVD-asema vanhenee, sen toimintaa heikentävät tärinä, pöly, mekaaninen kuluminen ja muut tekijät. Jos tietokone ei pysty tallentamaan levylle tässä asiakirjassa esitettyjen toimenpiteiden suorittamiseen jälkeen, testaa asema laitteistovian varalta. Lisätietoja CD-/DVD-aseman laitteistovikojen testaamisesta on seuraavissa HP:n tukiasiakirjoissa:
Jos asema ei läpäise testiä, vaihda asema tai vie tietokone huoltoon.