• Palaute

HP-tietokoneet - Windowsin vikasietotila (Windows 10, 8)

Tämä asiakirja koskee HP- ja Compaq-tietokoneita, joissa on Windows 10 tai Windows 8.
Vikasietotila on diagnostiikkatila, jossa voit käyttää Windowsia perusohjaimilla. Jos Windowsissa ilmenee ongelmia, voit jatkaa työskentelyä ja tehdä ongelman vianmäärityksen käynnistämällä tietokoneen uudelleen vikasietotilassa. Vikasietotila ei asenna ohjelmistoja.
Vikasietotilassa Windows saattaa näyttää erilaiselta kuin tavallisesti, koska vikasietotila käyttää pientä näytön tarkkuutta. Lisäksi sana Vikasietotila näkyy näytön kaikissa neljässä kulmassa.
huomautus:
Tämän asiakirjan kuvat ja tiedot saattavat vaihdella käyttämäsi Windows-käyttöjärjestelmän version mukaan.

Siirtyminen vikasietotilaan Windowsissa

Valitse käyttöjärjestelmäsi nähdäksesi vikasietotilaan siirtymisen vaiheet.
  1. Valitse tietokoneen käyttöjärjestelmän mukaan jokin seuraavista vaihtoehdoista:
    • Windows 10: Etsi ja avaa Palautusvaihtoehdot.
    • Windows 8: Etsi ja avaa Tietokoneen asetukset. Valitse Päivitys ja palautus ja napsauta sitten Palautus.
  2. Napsauta Käynnistyksen lisäasetukset -kohdassa Käynnistä uudelleen nyt.
  3. Napsauta Vianmääritys.
    Kohdan Vianmääritys valitseminen vaihtoehtonäytössä
  4. Napsauta Lisäasetukset.
  5. Valitse tietokoneen käyttöjärjestelmän mukaan jokin seuraavista vaihtoehdoista:
    • Windows 10: Napsauta Katso lisää palautusasetuksia ja napsauta sitten Käynnistysasetukset.
    • Windows 8: Napsauta Käynnistysasetukset.
  6. Napsauta Uudelleenkäynnistys.
     Uudelleenkäynnistys-painikkeen napsauttaminen Käynnistysasetukset-näytöllä
    Tietokone käynnistyy uudelleen, ja näyttöön tulee uusi Käynnistysasetukset-ikkuna, jossa näkyy käynnistysvaihtoehtoja.
  7. Valitse haluamasi vikasietotilan vaihtoehto Käynnistysasetukset-valikosta:
    • Paina F4-näppäintä ottaaksesi vikasietotilan käyttöön. Vikasietotila käynnistää Windowsin ja vähimmäismäärän ohjaimia ja palveluja.
    • Paina F5-näppäintä ottaaksesi vikasietotilan käyttöön verkkoyhteydellä. Vikasietotila ja verkkoyhteydet -tilassa Windows käynnistyy vikasietotilaan, joka sisältää Internet- ja verkkoyhteyden.
    • Paina F6-näppäintä ottaaksesi vikasietotilan käyttöön komentokehotteella. Vikasietotila ja komentokehote -tilassa Windows käynnistyy vikasietotilassa komentokehoteikkunaan. Tavallisesti vain tietotekniikan ammattilaiset käyttävät tätä tilaa.
     Käynnistysasetukset-näyttö, jossa näkyy käytettävissä olevien käynnistysvaihtoehtojen valikko
  8. Kirjaudu sisään tietokoneeseen antamalla käyttäjätilisi nimi ja salasana.
    huomautus:
    Sinun on syötettävä Windows-käyttäjänimesi ja salasanasi kirjautuaksesi vikasietotilassa. Et voi kirjautua sisään käyttämällä toista kirjautumismenetelmää, kuten PIN-koodia tai sormenjälkilukijaa.
    Tietokone käynnistyy vikasietotilaan.
  9. Kun vianmääritys on valmis, sulje vikasietotila napsauttamalla Käynnistä.
  10. Napsauta Virta ja valitse sitten Käynnistä uudelleen.
    Tietokone käynnistyy normaalisti.

Siirtyminen vikasietotilaan Windowsin ulkopuolelta

Kun Windows ei käynnisty oikein, järjestelmä saattaa kehottaa käynnistämään vikasietotilassa. Tällöin Valitse asetus -näyttö avautuu.
Jos Valitse asetus -näyttö ei avaudu, sammuta tietokone. Kytke virta tietokoneeseen ja paina esc-näppäintä toistuvasti, kunnes käynnistysvalikko avautuu. Aloita järjestelmän palauttaminen painamalla F11-näppäintä ja käynnistä Windows sitten vikasietotilassa noudattamalla seuraavia ohjeita.
  1. Jos näyttöön tulee kehote, valitse näppäimistöasettelu ja valitse sitten Valitse asetus -näytöstä vaihtoehto Vianmääritys.
    Vianmääritys valittuna Lisäasetukset-ikkunassa
  2. Napsauta Lisäasetukset.
  3. Napsauta Käynnistysasetukset. Jos Käynnistysasetukset-vaihtoehtoa ei näytetä, noudata kohdassa Siirtyminen vikasietotilaan, kun käynnistysasetukset eivät ole käytettävissä annettuja ohjeita.
    Käynnistysasetukset valittuna Lisäasetukset-ikkunassa
  4. Napsauta Uudelleenkäynnistys.
     Käynnistysasetukset-näyttö, jossa Uudelleenkäynnistys-painike on valittuna
    Tietokone käynnistyy uudelleen, ja näyttöön tulee uusi Käynnistysasetukset-ikkuna, jossa näkyy käynnistysvaihtoehtoja.
  5. Valitse haluamasi vikasietotilan vaihtoehto Käynnistysasetukset-valikosta:
    • Paina F4-näppäintä ottaaksesi vikasietotilan käyttöön. Vikasietotila käynnistää Windowsin ja vähimmäismäärän ohjaimia ja palveluja.
    • Paina F5-näppäintä ottaaksesi vikasietotilan käyttöön verkkoyhteydellä. Vikasietotila ja verkkoyhteydet -tilassa Windows käynnistyy vikasietotilaan, joka sisältää Internet- ja verkkoyhteyden.
    • Paina F6-näppäintä ottaaksesi vikasietotilan käyttöön komentokehotteella. Vikasietotila ja komentokehote -tilassa Windows käynnistyy vikasietotilassa komentokehoteikkunaan. Tavallisesti vain tietotekniikan ammattilaiset käyttävät tätä tilaa.
     Käynnistysasetukset-näyttö, jossa näkyy käytettävissä olevien käynnistysvaihtoehtojen valikko
  6. Jos näyttöön tulee kehote, valitse näppäimistön kielityyppi ja kirjaudu tilille, jolla on järjestelmänvalvojan oikeudet.
    huomautus:
    Sinun on syötettävä Windows-käyttäjänimesi ja salasanasi kirjautuaksesi vikasietotilassa. Et voi kirjautua sisään käyttämällä toista kirjautumismenetelmää, kuten PIN-koodia tai sormenjälkilukijaa.
    Tietokone avaa työpöydän vikasietotilassa.
  7. Kun vianmääritys on valmis, sulje vikasietotila napsauttamalla Käynnistä.
  8. Napsauta Virta ja valitse sitten Käynnistä uudelleen.
    Tietokone käynnistyy normaalisti.

Siirtyminen vikasietotilaan, kun käynnistysasetukset eivät ole käytettävissä

Joissakin tapauksissa Käynnistysasetukset-vaihtoehtoa ei näytetä. Avaa Windows vikasietotilassa käyttämällä komentokehotetta.
  1. Kytke virta tietokoneeseen ja paina esc-näppäintä toistuvasti, kunnes käynnistysvalikko avautuu.
  2. Aloita järjestelmän palauttaminen painamalla F11-näppäintä. Jos näyttöön tulee kehote, valitse näppäimistöasettelu.
  3. Valitse asetus -näyttö avautuu. Napsauta Vianmääritys.
  4. Napsauta Lisäasetukset.
  5. Avaa komentokehoteikkuna valitsemalla Komentokehote. Jotta voit jatkaa, sinun on ehkä valittava tilisi ja annettava salasanasi.
    Komentokehote valittuna Lisäasetukset-näytössä
  6. Kirjoita haluamasi vikasietotilan vaihtoehdon komento. Kirjoita tiedot tarkasti.
    • Ota käyttöön vikasietotila: kirjoita
      bcdedit /set {default} safeboot minimal ja paina Enter-näppäintä.
    • Ota käyttöön vikasietotila ja verkkoyhteydet: kirjoita
      bcdedit /set {default} safeboot network ja paina Enter-näppäintä.
    • Ota käyttöön vikasietotila ja komentokehote: kirjoita
      bcdedit /set {default} safeboot minimal ja paina Enter-näppäintä. Kirjoita sitten:
      bcdedit /set {default} safebootalternateshell yes ja paina Enter-näppäintä.
    Kun olet antanut komennon oikein, saat ilmoituksen Toiminto on suoritettu.
     Vikasietotila otettu käyttöön komentokehotteesta
  7. Sulje komentokehoteikkuna napsauttamalla oikeassa yläkulmassa olevaa X-merkkiä.
  8. Valitse asetus -näyttö avautuu. Valitse Jatka ja kirjaudu sisään Windowsiin antamalla tilisi nimi ja salasana.
    huomautus:
    Sinun on syötettävä Windows-käyttäjänimesi ja salasanasi kirjautuaksesi vikasietotilassa. Et voi kirjautua sisään käyttämällä toista kirjautumismenetelmää, kuten PIN-koodia tai sormenjälkilukijaa.
    Tietokone avaa työpöydän vikasietotilassa.

Poistuminen vikasietotilasta

Useimmissa tapauksissa vikasietotilasta poistuminen onnistuu käynnistämällä tietokone uudelleen. Jos siirryt vikasietotilaan käyttämällä komentokehotetta, tietokone ei poistu vikasietotilasta, kun käynnistät tietokoneen uudelleen.

Katso video vikasietotilasta poistumisesta Windows 8:ssa

1. Sammuta tietokone ja käynnistä se sitten uudelleen. Paina toistuvasti Esc-näppäintä, kunnes käynnistysvalikko avautuu.
  2. Aloita järjestelmän palauttaminen painamalla F11-näppäintä. Jos näyttöön tulee kehote, valitse näppäimistön kielityyppi.
  3. Valitse asetus -näyttö avautuu. Napsauta Vianmääritys.
  4. Napsauta Lisäasetukset.
  5. Avaa komentokehoteikkuna valitsemalla Komentokehote. Jotta voit jatkaa, sinun on ehkä valittava tilisi ja annettava salasanasi.
    Käynnistysasetukset valittuna Lisäasetukset-ikkunassa
  6. Voit poistua vikasietotilasta kirjoittamalla komennon
    bcdedit /deletevalue {default} safeboot ja painamalla Enter-näppäintä.
     Komentokehote ja komento vikasietotilasta poistumista varten
  7. Sulje komentokehoteikkuna napsauttamalla oikeassa yläkulmassa olevaa X-merkkiä.
  8. Valitse asetus -näyttö avautuu. Valitse Jatka.
    Tietokone käynnistyy normaalisti.