HP:n kannettavat tietokoneet - Kannettavan sisäisen lämmön vähentäminen ylikuumenemisen estämiseksi

Tämä asiakirja koskee HP:n kannettavia tietokoneita.
Lämmön kerääntyminen voi aiheuttaa ongelmia mille tahansa kannettavalle tietokoneelle. Yleisesti ottaen, kun kotelon sisälämpötila kasvaa liiaksi, tärkeiden sisäisten komponenttien vioittumisvaara kasvaa merkittävästi. Yleisin syy ylikuumenemiseen on pölyn kertyminen kannettavan tietokoneen sisälle. Kannettavan tietokoneen sähköiset komponentit tuottavat lämpöä ja tietokoneen sisällä olevat tuulettimet auttavat siirtämään ilmaa, jotta komponentit säilyttävät normaaliin toimintalämpötilansa. Jos jäähdytys on riittämätön, kotelo voi kuumentua sisältä liikaa, jolloin komponentit voivat rikkoutua. Jos kuulet tuulettimen ääntä jatkuvasti, se voi olla ensimmäinen merkki siitä, että kannettava ei toimi niin tehokkaasti kuin mahdollista ja ilmanvaihtokanavat saattavat olla tukossa niihin kertyneestä pölystä.

Tässä videossa näytetään kuinka voit estää kannettavan tietokoneen ylikuumenemisen

Lämpöongelmien oireet ja liiallisen lämmön aiheuttajat

Seuraavassa luettelossa kuvaillaan ongelmia, jotka aiheutuvat kannettavan tietokoneen ylikuumenemisesta:
  • Pelit eivät vastaa pelattaessa.
  • Windows ei vastaa käytettäessä.
  • Kannettavan sisällä olevat tuulettimet pitävät tavallista kovempaa ääntä, koska ne pyörivät kannettavan lämmetessä nopeammin sen jäähdyttämistä varten.
  • Kannettavaa käynnistettäessä Windows ei aina käynnisty, vaan näyttö jää mustaksi. Windows lakkaa vastaamasta, kun se käynnistyy.
  • Hiiri ja näppäimistö eivät vastaa.
  • Windows 10, 8, 7, Vista, XP: Kannettava käynnistyy yllättäen uudelleen tai näyttää virheilmoituksen.
    Windows 95, 98 ja ME: Monissa ohjelmissa esiintyy usein peruuttamattomia poikkeuksia, laittomia toimintoja tai yleisiä suojausvirheitä.
    huomautus:
    Virheet eivät ole ennustettavissa. Jos ongelmia esiintyy vain yhdessä ohjelmistossa, ongelma liittyy todennäköisesti ohjelmistoon eikä lämpötilaan.
Seuraavassa luettelossa on joitakin ylikuumenemisen syitä:
  • Kannettavan sisällä on pölyä.
  • Uusi komponentti, kuten kiintolevy, on lisätty. Ylimääräisen komponentin vuoksi virtalähde toimii kovemmalla teholla, joten lämpöä syntyy enemmän. Myös uudesta komponentista säteilee lämpöä, joka nostaa lämpötilaa kotelon sisällä.
  • Ajan mittaan jotkin tuulettimet saattavat hidastua ja kulua kannettavan lämmetessä sen käyttöasteesta riippuen.
  • Korkea huoneen lämpötila.

Vaihe 1: Pölyn ja nukan poistaminen puhdistamalla ilmakanavat

Useimpien kannettavien tietokoneiden kotelossa on ilmakanavia, joista ilma virtaa kotelon läpi. Jos ilmanvaihtokanavat tukkeutuvat tai lämpöä tuottavat osat peittyvät pölyllä, tuuletin ei pysty jäähdyttämään kuuman kannettavan komponentteja oikein ja ylikuumeneminen voi aiheuttaa ongelmia. Nukka- ja pölykertymä estää ilmaa virtaamasta tuulettimen lapojen ympärillä, jolloin tuuletin toimii kovemmalla teholla ja kannettava kuumentuu. Jos ilmakanavissa on pölyä, kannettava tietokone on puhdistettava puhaltamalla pöly pois tuulettimen ja lämpökilven ympäriltä. Tämä estää pölyn kertymisen.
Kannettavaa tietokonetta ei tarvitse avata sen puhdistamiseksi paineilmalla.
Seuraavista kuvista näkyy, miten pöly kertyy kannettavan sisälle. Tuulettimien ja lämpökilven ympärille kertynyt pöly voidaan kuitenkin poistaa tietokonetta avaamatta.
Kuva : Kertynyttä pölyä
Pölyinen komponentti
Kuva : Pölykertymää tuulettimen ympärillä
Pölykertymää tuulettimen ympärillä
  varoitus:
Jotta kannettava tietokone ei vaurioidu, varmista ennen paineilman käyttämistä, että tietokone on sammutettu ja verkkolaite on irrotettu.
Käytä paineilmapurkkia (myös puhallustoiminnolla varustettua imuria tai kylmää ilmaa puhaltavaa hiustenkuivaajaa voi käyttää, mutta paineilmapurkki sopii tähän tarkoitukseen paremmin) ja poista pöly kannettavan tietokoneen ilmakanavista, jolloin ylikuumeneminen estyy. Pölyn poistaminen parantaa ilmavirtausta, jolloin jäähdytys paranee ja tuulettimen käyntiääni on hiljaisempi.
Jäähdytysilmakanavien paikka vaihtelee kannettavan tietokoneen mallista riippuen. Ilmakanavat voi tunnistaa etsimällä niiden takana olevia kuparisia tai mustia ripoja.
huomautus:
Puhdista huolellisesti kaikki kannettavan ilmakanavat paineilmalla. Ilmakanavat voivat olla kannettavan sivulla, takana tai pohjassa. Joissakin uudemmissa kannettavissa ei ehkä ole tuuletusaukkoja lainkaan.
Paineilmaa on puhallettava ilmakanavien lisäksi myös kannettavan muihin aukkoihin, kuten tuulettimen imukanavaan, jotta ilma kiertää ja pöly ei kerry komponenttien päälle.
Kuva : Sivuilmakanavat
Paineilman puhaltaminen sivuilmakanavaan
Kuva : Alailmakanavat
Paineilman puhaltaminen alailmakanavaan
Kun teet tämän ennaltaehkäisevän toimenpiteen säännöllisesti, vähennät huomattavasti komponenttivikojen riskiä ja estät kannettavan tietokoneen suorituskyvyn hidastumisen.

Vaihe 2: Riittävän tuuletustilan varmistaminen

Voit vähentää ylikuumenemisesta aiheutuvien ongelmien todennäköisyyttä varmistamalla, että kannettavasi tuulettimet pystyvät toimimaan oikein. Järjestelmän riittävä ilmanvaihto on kannettavan toiminnan kannalta oleellinen asia. Varmista riittävä ilmanvaihto seuraavilla ohjeilla:
  • Pidä kannettava tietokone vaakasuorassa tukevalla ja tasaisella pinnalla.
  • Jätä jokaisen ilmakanavan ympärille vähintään 15,25 cm (6 tuumaa) tilaa.
  • Jos kannettavaa tietokonetta käytetään erittäin korkealla, yli 1 500 metrissä (5 000 jalkaa), huolehdi erityisesti sen jäähdytyksestä.

Vaihe 3: BIOS-ohjelman päivittäminen

Kannettavan julkaisemisen jälkeen HP tarjoaa säännöllisesti BIOS-päivityksiä sekä muiden osien päivityksiä. Tarkista BIOS-päivitysten saatavuus ja asenna ne noudattamalla HP:n tukiasiakirjassa BIOSin päivittäminen annettuja ohjeita.

Vaihe 4: HP CoolSense -tekniikan käyttäminen

HP CoolSense -tekniikka on joidenkin HP-kannettavien ominaisuus, joka hallinnoi kannettavan tietokoneen lämpötilaa dynaamisesti laitteiston, ohjelmiston ja mekaanisen suunnittelun yhdistelmällä. HP CoolSense -tekniikka havaitsee tietokoneen anturin avulla, käytetäänkö kannettavaa tietokonetta tukevalla alustalla vai kannettavana, ja säätää tietokoneen suorituskykyä ja tuulettimen nopeutta, jotta tietokone pysyy jäähdytettynä. Voit määrittää HP:n CoolSense-ohjelmiston asetuksia tarpeidesi mukaan. Lisätietoja on kohdassa HP:n kannettavat tietokoneet – HP CoolSense -tekniikka.

Vaihe 5: Kannettavan tietokoneen asettaminen viileämpään huoneeseen

Jos kannettava ylikuumenee, sijoita se viileämpään huoneeseen. Komponentin oikea toiminta saattaa olla kiinni pienestä lämpötilaerosta. Siirrä kannettava viileämpään huoneeseen kotona tai toimistossa. Jos tämä ei ole mahdollista, siirry seuraavaan vaiheeseen.

Vaihe 6: Laitteiston testaaminen vikojen varalta

Jos ylikuumenemisongelmat jatkuvat, vaikka ilmakanavat on puhdistettu ja tietokone on siirretty viileämpään huoneeseen, laitteiston komponentti voi olla vioittunut. Testaa tietokone, jotta voit selvittää onko vika jossakin komponentissa, kuten muistissa, suorittimessa tai grafiikkalaitteistossa. Useimmissa kannettavissa HP- ja Compaq-tietokoneissa on diagnostiikkaohjelmisto laitteistovikojen selvittämistä varten. Lisätietoja on seuraavissa asiakirjoissa:
Jos laitteisto on vioittunut, vaihda viallinen komponentti tai ota yhteys HP:hen lisäavun saamiseksi tämän näytön yläreunassa olevan Ota yhteys tukeen -välilehden kautta.

Virranvaihto lämmön vähentämiseksi (HP Spectre -PC:t)

HP Spectre -tuotteissa on mahdollisuus vaihtaa matalamman tehon CPU-tilaan, jossa tietokone toimii viileämpänä. Virranvaihto-ominaisuus riippuu Spectre-mallista. Kaksi tapaa, matalan virran tilan valitseminen BIOS:issa ja Cool Controlin kytkeminen päälle pöytätietokoneen käyttöliittymästä, ovat hyvin samanlaisia. Niiden ominaisuuksia:
  • Molemmat tavat vaihtaa matalamman tehon CPU:hun tuottavat saman tuloksen. Ainoa ero on, että Cool Controlilla on Windows-käyttöliittymä.
  • Kaikkien Spectre-tuotteiden oletusasetus on Performance mode (Suorituskykytila) BIOSissa tai Off (Pois) Cool Controlissa.
  • Valitsemalla Balance mode (Tasapainotila) BIOSissa tai valitsemalla On (Päällä) Cool Controlissa vähennät virrankulutusta, mikä viilentää järjestelmän käyttölämpötilaa ja madaltaa hieman järjestelmän suorituskykyä.
Vaihda jäähdytysvaihtoehtoja joidenkin seuraavien ohjeiden mukaan, Spectre-mallisi mukaan: