HP:n kannettavat tietokoneet - Kannettavan sisäisen lämmön vähentäminen ylikuumenemisen estämiseksi

Tämä asiakirja koskee HP:n kannettavia tietokoneita.
Kun tietokoneen sisälämpötila ylittää 35 °C (95 °F), tärkeiden sisäisten komponenttien vaurioitumisen riski kasvaa.
Voit ehkäistä ylikuumenemista varmistamalla, että tietokoneen ympärillä on riittävä tuuletus, että tuuletusaukot puhdistetaan säännöllisesti ja että BIOS on ajan tasalla. Lisätietoja on kohdassa Protecting and Caring for your HP Notebook PC (HP:n kannettavan tietokoneen suojaaminen ja huoltaminen) .
Jos tietokone ylikuumenee, saattaa ilmetä seuraavia ongelmia:
  • Kun virtapainiketta painetaan, tietokone jumittuu mustaan näyttöön eikä Windows käynnisty tai Windows käynnistyy mutta ei reagoi.
  • Perustehtävät tai sovellukset vievät tavallista enemmän aikaa.
  • Windows ei reagoi, käynnistyy yhtäkkiä uudelleen tai antaa virheilmoituksen käytön aikana.
  • Pelit eivät vastaa pelattaessa.
  • Tietokoneen sisällä olevat tuulettimet pitävät tavallista kovempaa ääntä, koska ne pyörivät tavallista nopeammin poistaakseen liiallisen lämmön.
  • Hiiri ja näppäimistö eivät reagoi.
Tietokone voi ylikuumentua monesta syystä, mutta yleisin syy on, että tuulettimiin kertyy pölyä, joka voi vangita lämpöä. Vähennä tietokoneen sisäistä lämpöä estääksesi sisäisten komponenttien vauriot.

Vaihe 1: Puhdista tuuletusaukot ja tarkista tuulettimet

Ilma-aukkoihin kertyy ajan myötä pölyä ja likaa, jotka estävät ilmavirtausta ja aiheuttavat sen, että puhaltimet joutuvat toimimaan normaalia kovempaa poistaakseen lämmön.
huomautus:
Kannettavaa tietokonetta ei tarvitse avata tuuletusaukkojen puhdistamista varten.
  1. Katkaise tietokoneesta virta ja irrota virtajohto.
  2. Poista kaikki esineet tietokoneen läheltä.
  3. Etsi kannettavan tietokoneen tuuletusaukot. Ne sijaitsevat yleensä tietokoneen pohjassa ja molemmilla sivuilla.
    huomautus:
    Joissakin HP:n kannettavissa tietokoneissa ei ole tuuletusaukkoja. Siirry seuraavaan vaiheeseen, jos et löydä tuuletusaukkoja.
    Tuuletusaukkojen sijainnit HP:n kannettavassa tietokoneessa
  4. Poista tuuletusaukoista pöly paineilmalla, jotta ilma kiertää paremmin.
    Paineilman puhaltaminen alailmakanavaan
  5. Anna tietokoneen jäähtyä 5–10 minuuttia.
  6. Liitä virtajohto uudelleen ja käynnistä tietokone.
  7. Kuuntele tuulettimista kuuluvaa ääntä.
    • Jos tuulettimet näyttävät toimivan oikein, aseta kannettava tietokone kovalle, tasaiselle alustalle, kuten pöydälle, ja jatka seuraavaan vaiheeseen.
        varoitus:
      Tietokoneen sijoittaminen kangaspinnalle, kuten syliisi, vuoteeseesi tai sohvatyynyn päälle, voi rajoittaa ilmavirtaa tai estää sen kokonaan. Pitkäaikainen ilman rajoittaminen aiheuttaa ylikuumenemisen ja vaurioitumisen.
    • Jos tuulettimesta kuuluu voimakasta murisevaa ääntä tai se ei liiku, tuulettimessa on vikaa. Siirry kohtaan Fan is Noisy and Spins Constantly (Windows) (Tuuletin pitää kovaa ääntä ja pyörii jatkuvasti (Windows)) saadaksesi lisätietoja.
        varoitus:
      Älä jatka tietokoneen käyttöä, kun tuuletin ei toimi oikein. Altistuminen jatkuvasti korkeille lämpötiloille voi ajan mittaan vahingoittaa muita tärkeitä sisäisiä komponentteja.

Vaihe 2: Kasvata tehokkuutta vähentääksesi lämpöä

Tietokone työskentelee kovemmin ja tuottaa enemmän lämpöä, kun samanaikaisesti on auki useita sovelluksia tai kun pelataan graafisesti intensiivisiä videopelejä.
Voit parantaa tietokoneen suorituskykyä noudattamalla seuraavia ohjeita:
  • Muuta tehtävienhallinnan Käynnistys-välilehdellä sitä, mitkä sovellukset suoritetaan, kun Windows käynnistetään.
  • Sulje sovellukset, kun et enää käytä niitä.
  • Sulje Internet-selain, kun et käytä sitä.
  • Vähennä pelien näyttötarkkuutta ja grafiikka-asetuksia, jos tietokone kuumenee tavallista enemmän pelattaessa.
Jos ongelma ei korjaantunut, siirry seuraavaan vaiheeseen.

Vaihe 3: Varmista, että tuuletus on riittävä

Voit vähentää ylikuumenemisesta aiheutuvien ongelmien todennäköisyyttä varmistamalla, että kannettavan tietokoneen tuulettimet pystyvät toimimaan oikein. Järjestelmän riittävä ilmanvaihto on kannettavan toiminnan kannalta oleellinen asia.
Varmista riittävä ilmanvaihto seuraavilla ohjeilla:
  • Pidä kannettava tietokone vaakasuorassa tukevalla ja tasaisella pinnalla.
  • Jätä jokaisen tuuletusaukon ympärille vähintään 15,25 cm tilaa.
  • Jos tietokonetta käytetään erittäin korkealla, yli 1 500 metrissä, huolehdi erittäin hyvin tietokoneen jäähdytyksestä. Kun tietokone siirretään korkeammalle, tietokoneen sisälämpötila laskee noin 1 °C jokaista 300 metriä kohden.

Vaihe 4: Sijoita kannettava tietokone viileämpään huoneeseen

Siirrä tietokone viileämpään huoneeseen kotona tai toimistossa. Komponentin oikea toiminta saattaa olla kiinni pienestä lämpötilaerosta.
Jos tämä ei ole mahdollista tai jos ongelma jatkuu, jatka seuraavaan vaiheeseen.

Vaihe 5: Käytä HP:n ohjelmistoa sisäisen lämpötilan hallintaan

Tietyissä HP:n tietokoneissa voit käyttää HP:n ohjelmistoa tietokoneen sisäisen lämpötilan hallintaan. Lue kukin osa ja selvitä, onko tietokoneessa HP CoolSense- tai HP Command Center -ohjelmistoa.
Jos tietokoneesi ei tue kumpaakaan ominaisuutta tai jos ongelma jatkuu, jatka seuraavaan vaiheeseen.

Vaihe 6: Muuta järjestelmän suorituskykyasetuksia (vain HP Spectre)

Jos kannettava tietokoneesi on HP Spectre 13 tai x360, vähennä virrankulutusta säätämällä tietokoneen järjestelmän suorituskykyä. Se voi vähentää tuulettimen rasittumista ja alentaa sisälämpötilaa.
  1. Etsi ja avaa Windowsissa Control Panel (Ohjauspaneeli).
  2. Kirjoita Ohjauspaneelin hakukenttään cool control.
    • Jos luettelossa näkyy HP Cool Control, valitse se ja napsauta ponnahdusvalikossa kohtaa On (Käytössä). Jos ongelma ei korjaantunut, siirry seuraavaan vaiheeseen.
      Valitse HP Cool Control -ponnahdusvalikossa On (Käytössä)
    • Jos HP Cool Control ei näy luettelossa, sovellus ei ole käytettävissä kannettavassa tietokoneessasi. Katkaise tietokoneesta virta ja jatka näiden ohjeiden mukaisesti.
  3. Käynnistä tietokone ja avaa BIOS painamalla F10-näppäintä toistuvasti.
  4. Siirry BIOS-valikossa System Configuration (Järjestelmän määritykset) -välilehteen ja valitse System Power Scheme (Järjestelmän virrankäyttömalli).
    System configuration (Järjestelmäkokoonpano) -välilehti BIOSissa, System Power Scheme (Järjestelmän virrankäyttömalli) valittu
  5. Valitse Balance (Tasapaino) ja tallenna ja sulje BIOS painamalla F10-näppäintä.
    Järjestelmän virrankäyttömalli, Balance (Tasapaino) valittuna
Jos ongelma ei korjaantunut, siirry seuraavaan vaiheeseen.

Vaihe 7: BIOSin päivittäminen

Tietokoneen BIOS voi olla vanhentunut. Tarkista, onko HP:llä BIOS-päivitys.
  varoitus:
Varmista, että asennat tietokonemalliasi vastaavan BIOS-päivityksen. Väärän päivityksen asentaminen voi johtaa tietokoneen kaikkien toimintojen menetykseen.
  1. Siirry kohtaan HP:n Ohjelmisto- ja ohjainlataukset ja siirry sitten tietokoneesi tuotesivulle.
  2. Etsi luettelosta BIOS.
    • Jos BIOS-vaihtoehto ei ole käytettävissä, BIOS on ajan tasalla.
    • Jos BIOS-vaihtoehto on käytettävissä, napsauta kohtaa BIOS ja napsauta sitten päivityksen vierestä Lataa. Seuraa näytön ohjeita ja käynnistä tietokone uudelleen. Lisätietoja on kohdassa BIOSin (Basic Input Output System) päivittäminen.
Jos BIOS on ajan tasalla tai ongelma ei korjaantunut, siirry seuraavaan vaiheeseen.

Vaihe 8: Testaa laitteisto vikojen varalta

Testaa tietokone laitteiston, kuten muistin, suorittimien tai grafiikkalaitteiston, vikojen varalta. Useimmissa HP:n kannettavissa tietokoneissa on diagnostiikkaohjelmisto laitteistovikojen selvittämistä varten. Katso lisätietoja kohdasta Laitteisto-ongelmien testaus .
Jos laitteisto on vioittunut, vaihda viallinen komponentti tai jatka seuraavaan vaiheeseen.

Vaihe 9: Ota yhteys HP:n asiakastukeen

Jos edelliset vaiheet eivät korjanneet ongelmaa, ota yhteys HP:n asiakastukeen ja kysy takuu- ja huoltovaihtoehdoista.