HP:n kannettavat tietokoneet - Akku ei anna virtaa kannettavaan tietokoneeseen tai säilytä varaustaan

Tässä asiakirjassa käsitellään HP:n kannettavia tietokoneita, joissa on vaihdettava akku.
Jos kannettavan tietokoneen akku ei anna virtaa kannettavaan tietokoneeseen tai pidä varaustaan, suorita akun vianmääritys ja tarkista, onko se vaihdettava. Jos akun merkkivalo virtakuvakkeen lähellä ei hohda ollenkaan tai vilkkuu jatkuvasti, akussa on ongelma. Tietokone saattaa toimia oikein kytkettynä virtasovittimeen, mutta ei käytettäessä akkuvirtaa.
  huomautus:
Voit tarkistaa, onko akku kannettavien tietokoneiden akkujen takaisinkutsu- ja vaihto-ohjelman piirissä, siirtymällä kohtaan HP:n kannettavien tietokoneiden akkujen takaisinkutsu- ja vaihto-ohjelma (englanniksi).
  huomautus:
Akun enimmäiskapasiteetti vähenee ajan ja käytön myötä. Akun kapasiteetin väheneminen vaihtelee tuotteen kokoonpanon ja käytön perusteella. Siihen vaikuttavia seikkoja ovat mm. tuotteen malli, käynnissä olevat sovellukset, virranhallinta-asetukset ja tuotteen ominaisuudet. Akun takuu ei korvaa akun kapasiteetin luonnollista heikkenemistä. Akulle annetaan takuu toimintahäiriön aiheuttavia materiaali- ja valmistusvikoja vastaan. Kun otat yhteyttä HP:n asiakastukeen, sinua saatetaan pyytää suorittamaan HP:n vianmääritystesti, jolla selvitetään akun takuun kattavuus.
Kannettavan virtalähteen vianmääritys
Varmista ennen kannettavan tietokoneen akun vianmääritystä, että virtalähde toimii oikein. Tarkista verkkovirtalaite ja virtalähde seuraavasti.
  1. Varmista, että käytät tietokoneen mukana tullutta verkkovirtalaitetta.
    Tietokoneen mukana toimitettiin oikea virtasovitin. Jos sinulla on useita virtasovittimia, varmista, että käytössä on oikea sovitin tähän tietokoneeseen.
    Vanhempien sovittimien teho oli 60 W, mutta uudemmat kannettavat vaativat 90 tai 130 W:n virtasovittimen.
    Jos on tarpeen hankkia uusi virtalähde/verkkovirtalaite, muista käyttää tietokoneen mallinumeroa ja tarkistaa oikea verkkovirtalaitteen osanumero HP-varaosakaupasta. Tarvitset mallinumeroa myös ottaessasi yhteyttä HP:n asiakastukeen. Katso Miten löydän tuotteen malli- tai sarjanumeron?.
  2. Liitä verkkovirtalaite toimivaan pistorasiaan (ei jatkojohtoon, ylijännitesuojaan tai varavirtalähteeseen), ja varmista sitten seuraavien vaiheiden avulla, että kannettava saa virtaa virtalähteestä:
    • Irrota virtajohto kannettavasta tietokoneesta ja irrota sitten kannettavan tietokoneen akku. Liitä virtajohto uudelleen kannettavaan tietokoneeseen ja kytke koneeseen virta. Jos kannettavan tietokoneen virta kytkeytyy, ongelma liittyy akkuun. Siirry kohtaan kannettavan tietokoneen akun vianmääritys.
      Jos kannettava tietokone ei käynnisty, jatka tämän tarkistusluettelon seuraavaan kohtaan.
    • Tarkista virtajohdon liitäntöjen tukevuus. Tarkista verkkovirtasovitin ja varmista, että kaikki irrotettavat johdot on liitetty tukevasti.
      Jos virtasovittimen liitäntä tietokoneeseen on löysä, liitin voi olla vioittunut ja vaatia korjausta. Ota yhteys HP:hen ja pyydä toimintaohjeita.
    • Varmista, että virtapainike tai virran merkkivalo syttyy, kun tietokone on käynnissä.
      Mallista riippuen akun merkkivalo (kutsutaan myös virran merkkivaloksi) voi olla valkoinen, vihreä tai oranssi, kun virtasovitin on kytkettynä ja syöttää virtaa tietokoneeseen. Jos virran merkkivalo ei pala, jatka tämän tarkistusluettelon seuraavaan kohtaan.
    • Jos virtasovittimessa on virran LED-merkkivalo, varmista, että tietokone saa virtaa pistorasiasta katsomalla, palaako virtasovittimen LED-valo. Jos LED-valo ei syty, tarkasta virtalähde liittämällä virtasovitin toiseen pistorasiaan. Jos LED-merkkivalo ei siltikään pala, virtasovittimen vaihto voi olla tarpeen.
    • Tunnustele virtasovittimen virtajohtoa koko pituudeltaan ja tarkista, onko siinä taitoksia tai katkoksia. Tarkista, onko kaapelin päissä rikkoutuneita liitäntöjä. Tarkista verkkovirtalaitteen muuntajaosa. Jos sen väri on muuttunut tai se on vääntynyt tai jos virtajohdossa tai liitännöissä on vikaa, vaihda virtasovitin.
Verkkovirtasovittimen testaaminen UEFI Hardware Diagnostic -testien avulla
Jos tietokone käynnistyy ja haluat tarkistaa verkkovirtalaitteen toiminnan, noudata seuraavia ohjeita:
  1. Varmista, että virtajohto ja virtasovitin ovat liitetty järjestelmään ja pistorasiaan.
  2. Pidä virtapainiketta painettuna, kunnes tietokone sammuu kokonaan.
  3. Käynnistä tietokone.
  4. Paina heti käynnistymisen jälkeen F2-näppäintä toistuvasti, noin kerran sekunnissa, kunnes UEFI Hardware Diagnostics -näyttö tulee näkyviin.
  5. Valitse UEFI-päävalikossa Komponenttitestit.
    Kuva : UEFI-päävalikko, jossa Komponenttitestit valittuna
    UEFI-päävalikko, jossa Komponenttitestit valittuna
  6. Valitse Komponenttitestit-valikossa Virta
    Kuva : UEFIn Komponenttitestit-valikko, jossa Virta valittuna
    UEFIn Komponenttitestit-valikko, jossa Virta valittuna
  7. Valitse Virta-valikossa Verkkovirtalaite-testi.
    Kuva : Virtatestit-valikko, jossa Verkkovirtalaite valittuna
    Virtatestit-valikko, jossa Verkkovirtalaite valittuna
  8. Suorita testi ja seuraa näytön ohjeita.
    Kuva : Verkkovirtalaitetestin suorittaminen
    Verkkovirtalaitetestin suorittaminen
  9. Testin tulokset näytetään, kun testi on valmis.
    Kuva : Esimerkki verkkovirtalaitteen testituloksista
    Esimerkki verkkovirtalaitteen testituloksista
    Jos testin tulos on LÄPÄISEE, verkkovirtalaitteessa ei ole vikaa. Älä vaihda sitä.
    Jos verkkovirtalaite ei läpäise testiä, kirjoita testin tiedot muistiin, jotta ne ovat saatavilla, kun otat yhteyttä HP:n asiakastukeen.
Kannettavan tietokoneen akun vianmääritys
Jos olet tarkistanut, että virtasovitin toimii oikein, tee akun vianmääritys seuraavien ohjeiden mukaisesti:
  huomautus:
Käännä tietokone ylösalaisin ja etsi akkupaikan kansi ennen tämän askeleen aloittamista. Jos akkupaikkaa ei ole, et voi suorittaa näitä askeleita.
  1. Poista kannettavan tietokoneen akku ja tarkista liitäntäkohdat varmistaaksesi, että ne eivät ole vaurioituneet.
  2. Irrota kaikki USB-laitteet kannettavasta tietokoneesta.
    Monet kannettavat tietokoneet antavat virtaa USB-laitteille USB-porttien kautta silloinkin, kun tietokone on sammutettu tai lepotilassa.
  3. Irrota virtajohto.
  4. Aseta akku kannettavan tietokoneen pohjassa olevaan akkulokeroon.
  5. Liitä virtajohto tietokoneeseen ja verkkopistorasiaan ja anna akun latautua 15–30 minuutin ajan.
      huomautus:
    Virran merkkivalo virtakuvakkeen lähellä hohtaa, kun akku latautuu.
  6. Irrota virtasovittimen johto kannettavasta tietokoneesta.
  7. Käynnistä tietokone käyttäen ainoastaan akkua painamalla virtapainiketta.
  8. Jos sinulla on tietokoneeseen toinen akku, vaihda se alkuperäisen akun tilalle ja suorita vianmääritysvaiheet uudelleen.
    • Jos tietokone käynnistyy toisen akun avulla ja se latautuu oikein, ota yhteys HP:n asiakastukeen vaihtoakun tilaamiseksi. Katso kohta Vaihtoakun ostaminen.
    • Jos ongelma säilyy myös uutta akkua käytettäessä, sinun on ehkä vaihdettava emolevy. Ota yhteys HP:n asiakastukeen.