HP:n pöytätietokoneet - Tietokone on hidas (Windows 7)

Tämä asiakirja koskee HP- ja Compaq-tietokoneita, joissa on Windows 7.
Avaa HP:n ohjattu vianmääritys ja ratkaise tietokoneen suorituskykyyn liittyvät ongelmat TAI noudata alla olevia ohjeita.
Tämän asiakirjan ohjeiden avulla voit parantaa Windowsin ja muiden ohjelmistojen suorituskykyä. Alla on esitetty tapoja, joilla on mahdollista lisätä käytettävissä olevien resurssien määrää ja siten parantaa järjestelmän suorituskykyä.
Yleisiä syitä järjestelmän hitaaseen suorituskykyyn:
  • Ei vapaata levytilaa tai levyvirheitä.
  • Sovellukset, jotka vaativat paljon järjestelmäresursseja.
  • Liikaa tehtäviä suorittaminen samanaikaisesti.
  • Tarpeettomat graafiset toiminnot.
  • Muisti ei riitä.
  • Ylikuumeneminen suurten kuvasovellusten tai ilmakanavissa olevan pölyn vuoksi.
  • Useiden virustorjuntaohjelmiston esiintymien suorittaminen.
  huomautus:
HP SmartFriend on tukipalvelu, jonka avulla voi tehdä vianmäärityksen hitaasta suorituskyvystä ja nopeuttaa tietokonetta (saatavilla vain Yhdysvalloissa ja Kanadassa). Lisätietoja aiheesta on kohdassa Windows 7 Safe Mode (Windows 7 -käyttöjärjestelmän vikasietotila) (englanniksi).
Microsoft Fix it -ratkaisu parantaa järjestelmän suorituskykyä automaattisesti
Voit parantaa järjestelmän suorituskykyä automaattisesti käyttämällä Microsoftin Fix It -ratkaisua. Lisätietoja on kohdassa MS Fix It. (englanniksi).
Tarpeettomien graafisten toimintojen poistaminen käytöstä voi parantaa järjestelmän suorituskykyä
Graafiset toiminnot ja ohjelmat voivat käyttää paljon järjestelmän resursseja. Tällaisten toimintojen poistaminen käytöstä voi parantaa järjestelmän suorituskykyä. Tässä osiossa kerrotaan, miten visuaalisia tehosteita voidaan säätää parhaan mahdollisen suorituskyvyn saavuttamiseksi ja miten Windows Aero -käyttöliittymän voi poistaa käytöstä.
HP Support Assistant -tukitoiminnon avulla varmistat, että tietokoneesi toimii moitteettomasti
HP suosittelee käyttämään HP:n tukitoimintoa säännöllisesti ajoitustoiminnon avulla. Tämän työkalun avulla voit varmistaa, että tietokoneesi on aina ajan tasalla.
Jos et ole varma, että käytössäsi on uusin versio, Lataa uusin versio HP Support Assistant-sovelluksen HP-sivustosta.
  huomautus:
Jos tietokoneessasi ei ole HP Support Assistant -sovellusta tai se ei tue HP Support Assistant -sovellusta, siirry seuraavaan osioon ja lue ohjeet, joissa ei vaadita HP Support Assistant -sovellusta.
Suorita HP Support Assistant tarkistaaksesi, onko tietokoneeseesi saatavilla uusia huoltotehtäviä. Kun tarkistus on valmis, näyttöön tulee luettelo huoltotehtävistä. Tarkastele tehtäviä ja suorita kaikki suositellut toimet.
Voit tarkistaa tietokoneen HP Support Assistant -ohjelman avulla seuraavasti:
  1. Kaksoisnapsauta HP Support Assistant-kuvaketta näytön alareunassa tehtäväpalkin .
  2. Tarvittaessa aloitusnäytön HP Support Assistant-sovellukseen , valitse asetukset haluat, valitse Seuraava.
  3. Valitse Omat laitteet -näytöstä Tarkista päivitykset ja ilmoitukset.
    Päivitysten ja ilmoitusten tarkistaminen
    Näkyviin tulee näyttö näyttää.
    Tarkista päivitykset ja ilmoitukset edistyminen-näyttö
  4. Kun skannaus on valmis, valitse saatavilla olevat päivitykset, kaikki saatavilla olevat päivitykset vieressä olevaan ruutuun ja valitse sitten ladata ja asentaa.
    Päivityksiä saatavilla näytön update ruutuun valittuna ja lataa ja asenna-painike korostettuna
  5. Noudata mahdollisia näytön ohjeita.
    BIOS-päivitys on valmis.
Järjestelmän uudelleenjärjestämisen suorittaminen ilman HP Support Assistant -sovellusta
Tietokoneen kiintolevyasemalla voi olla suuri vaikutus järjestelmän suorituskykyyn. Ajan myötä kiintolevylle voi tulla epäjärjestystä turhien tai väliaikaisten tiedostojen vuoksi, tiedot voivat pirstaloitua ja tallentua tehottomasti tai itse asemassa saattaa olla levyvirheitä. Kaikki nämä ongelmat vaikuttavat järjestelmän suorituskykyyn, ja ne on helppo korjata. Tässä osassa kuvataan keinoja huoltaa kiintolevyn suorituskykyä poistamalla ei-toivottuja ja väliaikaisia tiedostoja, tarkistamalla kiintolevy virheiden varalta ja eheyttämällä asema.
Asenna kriittiset Windows-päivitykset
Jos tietokoneesi ohjelmisto ja ohjaimet eivät ole ajan tasalla, järjestelmän suorituskyky saattaa heikentyä. Ohjeita Ohjainten ja ohjelmistojen päivitys Windows Update -päivitystoiminnolla (Windows 10, 8, 7) noudattamalla voit asentaa kriittiset Windows-päivitykset ja parantaa tietokoneen järjestelmän suorituskykyä.
Virusten ja vakoiluohjelmien poistaminen Microsoft Security Essentials -ohjelmiston avulla
Jos tietokoneesi toimii hitaasti Internet-yhteyden muodostamisen jälkeen, tietokoneeseen on saattanut asentua mainos- tai vakoiluohjelmia. Vakoilu- ja mainosohjelmat käyttävät Internetiä hyväkseen ja lataavat ja siirtävät tietoja käyttöjärjestelmän taustalla. Jotkin tiedot voivat olla arkaluonteisia tai ei-toivottua mainontaa. Näiden haitallisten ohjelmien poistaminen parantaa järjestelmän suorituskykyä. Lisätietoja on artikkelissa Tietokoneessa saattaa olla virus tai haittaohjelma (Windows 10, 8).
Microsoft Security Essentials -ohjelmiston voi ladata maksutta kaikkiin tietokoneisiin, joissa on aito Windows-versio. Se suojaa viruksilta, vakoiluohjelmilta ja muilta haittaohjelmilta. Katso lisätietoja Microsoft Security Essentials -ohjelmiston lataamisesta ja käytöstä kohdasta Tietokoneen suojaaminen viruksilta ja haittaohjelmilta Microsoft Security Essentials -ohjelmiston avulla..
Sovellusten hallinta järjestelmän suorituskyvyn parantamiseksi
Kiintolevylle asennetut käyttämättömät sovellukset tai sovellusten jättäminen käyntiin, kun niitä ei käytetä, voivat vaikuttaa haitallisesti järjestelmän suorituskykyyn. Tässä osiossa kuvataan, kuinka voit poistaa ei-toivottuja ohjelmia ja sulkea sovellukset, jotka eivät ole käytössä.
Käynnistysohjelmien hallinta estämällä taustaohjelmien latautuminen
Käynnistysohjelma on ohjelmisto, joka käynnistyy Windowsin käynnistyessä. Kun asennat tietokoneeseen yhä useampia ohjelmistoja, ilmaisinalueella näkyvien pienten kuvakkeiden määrä lisääntyy vähitellen (yleensä nämä kuvakkeet sijaitsevat näytön oikeassa alakulmassa kellonajan vieressä). Jokainen pieni kuvake vastaa jotakin käyttöjärjestelmän taustalla suoritettavaa ohjelmaa, ja jokainen niistä käyttää arvokkaita järjestelmän resursseja. Kun haluat selvittää, mikä ohjelma on kyseessä, siirrä hiiren osoitin ohjelmakuvakkeen päälle. Yleisiä käyttöjärjestelmän taustalla ladattavia ja suoritettavia ohjelmia ovat Windowsin päivitykset, suojaus-, pikaviesti- ja multimediaohjelmat. Voit lisätä järjestelmän resursseja lopettamalla joidenkin tällaisten tehtävien lataamisen tai muuttamalla niiden asetuksia. Voit tehdä tämän monella eri tavalla, koska kyseiset ohjelmat on mahdollista avata monesta eri paikasta.
Tässä osiossa kuvataan, kuinka voit poistaa tarpeettomia käynnistysohjelmia käyttämällä Järjestelmän määritykset -työkalua ja Käynnistys-kansiota.
Järjestelmän palauttamisen asetusten muuttaminen
Järjestelmän palauttaminen on toiminto, jonka avulla Windows-järjestelmän ohjelmistot ja asetukset voidaan palauttaa aikaisempaan ajankohtaan. Järjestelmän palauttaminen toimii siten, että järjestelmätiedostoihin tehdyt muutokset tallennetaan tiettyyn palautuspisteeseen. Palautuspisteet käyttävät paljon kiintolevytilaa. Riippumatta kiintolevyn kokonaiskoosta järjestelmän palauttamistoiminto ja palautuspisteet voivat käyttää yhteensä jopa neljä prosenttia kiintolevyn tilasta, ellei niiden asetuksia ole muutettu.
  varoitus:
Jos havaitset järjestelmäongelmia, tietokone täytyy ehkä palauttaa aikaisempaan tilaan, joten ÄLÄ poista palautuspisteitä.
  varoitus:
Sulje järjestelmän suojaus -kohdan valitseminen estää järjestelmää luomasta uusia palautuspisteitä. Kiintolevyä ei voi palauttaa ilman palautuspisteitä.
Seuraavissa osioissa kuvataan, kuinka voit vähentää järjestelmän palauttamisen käyttämää kiintolevytilaa ja luoda manuaalisesti palautuspisteen.
Tietokoneen sisäisen lämmön vähentäminen suorituskyvyn parantamiseksi
Lämmön kerääntyminen voi aiheuttaa ongelmia mihin tahansa tietokoneeseen. Yleisesti ottaen tärkeiden sisäisten komponenttien vikaantumisvaara kasvaa merkittävästi, kun kotelon sisäinen lämpötila ylittää 35 astetta. Yleisin syy ylikuumenemiseen on pölyn kertyminen tietokoneen sisälle. Tietokoneen sähköiset komponentit tuottavat lämpöä ja tietokoneen sisällä olevat tuulettimet auttavat siirtämään ilmaa, jotta komponentit säilyttävät normaaliin toimintalämpötilansa. Jos jäähdytys on riittämätön, kotelo voi kuumentua sisältä liikaa, jolloin komponentit voivat rikkoutua ja heikentää järjestelmän suorituskykyä. Jos kuulet tuulettimen ääntä jatkuvasti, se voi olla merkki siitä, että tietokone ei toimi parhaalla mahdollisella teholla ja ilmakanavat saattavat olla tukossa niihin kertyneestä pölystä.
Vähennä tietokoneesi ylikuumenemisriskiä seuraamalla näitä ohjeita.
  1. Tietokoneiden kotelossa on ilmakanavia, joista ilma virtaa kotelon läpi. Jos ilmanvaihtokanavat tukkeutuvat tai lämpöä tuottavat osat peittyvät pölyllä, tuuletin ei pysty jäähdyttämään komponentteja oikein ja ylikuumeneminen voi aiheuttaa ongelmia. Nukka- ja pölykertymä estää ilmaa virtaamasta jäähdytysripojen ympärillä, jolloin tuuletin toimii kovemmalla teholla. Jos ilmakanavissa on pölyä, tietokone on puhdistettava puhaltamalla pöly pois tuulettimen ja lämpökilven ympäriltä. Tämä estää pölyn kertymisen.
      varoitus:
    Varmista ennen paineilman käyttämistä, että tietokone on sammutettu ja virtasovitin on irrotettu, jotta tietokone ei vaurioidu.
    Käytä paineilmapurkkia (myös puhallustoiminnolla varustettua imuria tai kylmää ilmaa puhaltavaa hiustenkuivaajaa voi käyttää, mutta paineilmapurkki sopii tähän tarkoitukseen paremmin) ja poista pöly tietokoneen ilmakanavista, jolloin ylikuumeneminen estyy. Pölyn poistaminen parantaa ilmavirtausta, jolloin jäähdytys paranee ja tuulettimen käyntiääni on hiljaisempi.
    Jäähdytysilmakanavien paikka vaihtelee tietokoneen mallista riippuen. Ilmakanavat voi tunnistaa etsimällä niiden takana olevia kuparisia tai mustia ripoja. Paineilmaa on puhallettava myös muihin aukkoihin, kuten tuulettimen imukanavaan, jotta ilma kiertää ja pöly ei kerry komponenttien päälle. Kun teet tämän toimenpiteen ajoittain ennaltaehkäisevästi, vähennät huomattavasti komponenttivian mahdollisuutta ja estät tietokoneen suorituskyvyn hidastumisen.
    Ilman puhaltaminen sivuosan tuuletusaukkoon
    Lisätietoja kannettavan tietokoneen puhdistamisesta on kohdassa Kannettavan tietokoneen puhdistaminen.
  2. Voit vähentää ylikuumenemisesta aiheutuvien ongelmien todennäköisyyttä varmistamalla, että tietokoneesi tuulettimet pystyvät toimimaan oikein. Pidä tietokone pystyasennossa vakaalla, tasaisella alustalla, ja varmista, että jokaisen ilmakanavan ympärillä on ainakin 15,25 senttiä (6 tuumaa) tilaa.
  3. Jos tietokone ylikuumenee, sijoita se viileämpään huoneeseen. Komponentin oikea toiminta saattaa olla kiinni pienestä lämpötilaerosta. Siirrä tietokone viileämpään huoneeseen kotona tai toimistossa. Jos tämä ei ole mahdollista, siirry seuraavaan vaiheeseen.
  4. Jos ylikuumenemisongelmat jatkuvat, vaikka ilmakanavat on puhdistettu ja tietokone on siirretty viileämpään huoneeseen, laitteiston komponentti voi olla vioittunut. Testaa tietokone, jotta voit selvittää onko vika jossakin komponentissa, kuten muistissa, suorittimessa tai grafiikkalaitteistossa. Useimmissa kannettavissa HP- ja Compaq-tietokoneissa on diagnostiikkaohjelmisto laitteistovikojen selvittämistä varten. Katso lisätietoja kohdasta Laitteisto-ongelmien testaus.
    Jos laitteisto on vioittunut, vaihda viallinen komponentti tai ota yhteys HP:hen, jotta saat lisäohjeita.
Muistin päivittäminen
Muistin päivittäminen voi parantaa järjestelmän suorituskykyä. Useimpien HP- ja Compaq-kannettavien RAM-muistin voi päivittää. Katso käyttöoppaasta, voiko tietokoneesi RAM-muistia päivittää.
HP:n järjestelmän palauttamisen suorittaminen
Jos edellä mainitut vaiheet eivät paranna tietokoneesi hitaan suorituskyvyn ongelmia, palauta käyttöjärjestelmä tehdasasetuksiin. Kohdassa HP:n järjestelmän palauttaminen (Windows 7) on ohjeita.
Suositeltu huoltoaikataulu
Noudata alla kuvattua huoltoaikataulua vapauttaaksesi resursseja, jotta tietokoneesi toimisi moitteettomasti.
Suositeltu huoltoaikataulu
Päivittäin
Viikoittain
Kuukausittain
Kolmen kuukauden välein
Sähköpostin hallinta
  • Poista tuntemattomista lähteistä tulleet sähköpostiviestit.
  • Älä avaa epäilyttäviä liitteitä.
  • Järjestä sähköpostiviestit.
Suojaudu viruksia, mainos- ja vakoiluohjelmia vastaan.
  • Päivitä määritystiedostot tai ajoita viikoittainen automaattinen päivitys.
  • Suorita täydellinen virus-, mainos- ja vakoiluohjelmatarkistus tai ajoita viikoittainen automaattinen tarkistus.
Käytä Windows Update -päivitystoimintoa.
Tarkista päivitykset tai ajoita kuukausittainen automaattinen päivitys.
Aseta uudet salasanat.
Optimoi järjestelmän suorituskyky.
Käy läpi Käynnistä-valikko
Puhdista tietokone, näyttö, näppäimistö ja hiiri
Poista pöly ja lika tuuletusaukoista rikkaimurilla.
Puhdista Internet-selaimen tiedostot
  • Poista evästeet.
  • Poista välimuisti.
  • Poista historiatiedostot.
Puhdista työpöytä
Poista tarpeettomat kuvakkeet ja ohjelmistot.