Kannettavat HP-tietokoneet - Kannettavan tietokoneen akun suorituskyvyn parantaminen (Windows 10, 8, 7)

Tämä asiakirja koskee HP:n kannettavia tietokoneita, joissa on Windows 10-, Windows 8- tai Windows 7 -käyttöjärjestelmä.
Kannettavat tietokoneet voivat käyttää kahta eri sähkövirran tyyppiä: Vaihtovirta (virtasovittimen liittäminen pistorasiaan) ja tasavirta (akun virta). Saat akulle parhaan käyttöajan ja käyttöiän noudattamalla seuraavia neuvoja.
Kuinka pitkään kannettavan tietokoneen akku kestää?
Akun enimmäiskapasiteetti vähenee ajan ja käytön myötä. Kapasiteetin pienenemisnopeus määräytyy tuotteen kokoonpanon, tuotteen mallin, käyttöjärjestelmän, käytettyjen ohjelmistojen, virranhallinta-asetusten ja muiden seikkojen mukaan.
Kannettavan tietokoneen akun virrankäyttösuunnitelmien säätäminen
Virrankäyttösuunnitelma on joukko laitteisto- ja ohjelmistoasetuksia, joiden avulla hallitaan tietokoneen virrankulutusta. Virrankäyttösuunnitelmien avulla voit säästää energiaa, tehdä tietokoneesta mahdollisimman tehokkaan tai valita näiden ominaisuuksien tasapainon. Voit saada lisätietoja virrankäyttösuunnitelmista lukemalla kannettavan tietokoneesi Windows-käyttöjärjestelmääsi vastaavan oppaan.
Jos haluat saada tietoja virrankäyttösuunnitelmasta tai mukauttaa tai valita virrankäyttösuunnitelman, tee haku sanalla virta ja napsauta Valitse virrankäyttösuunnitelma.
Lukemisen jälkeen voit säätää kannettavan tietokoneesi virrankäyttösuunnitelman asetuksia.
Kannettavan tietokoneen akun kapasiteettia heikentäviä tekijöitä
Kannettavan tietokoneen akkujen enimmäiskapasiteetti pienenee ajan myötä. Myös akun käyttötapa vaikuttaa sen kapasiteettiin.
  • Akkujen kennojen kapasiteetti heikkenee vaiheittain aina akkua ladattaessa ja latausta käytettäessä. Heikkeneminen nopeutuu, jos lämpö- ja purkamiskuormitusta lisätään.
  • Akun varaus laskee, vaikka se olisi kannettavassa tietokoneessa, joka ei ole käynnissä.
  • Jos akku on pitkään varastoituna tai käyttämättä, sen varaus voi laskea suositellun alimman jänniterajan alapuolelle.
  • Jos akun annetaan olla tyhjänä pitkään, se voi siirtyä matalan jännitteen tilaan ja muuttua käyttökelvottomaksi. Myös täyteen varatun akun jättäminen kuumaan ympäristöön pitkäksi aikaa nopeuttaa kapasiteetin heikkenemistä.
  • Grafiikan tai teräväpiirtovideon käsittelyyn tarkoitettujen ohjelmistojen käyttäminen kiihdyttää kapasiteetin menettämistä. Esimerkiksi 3D-pelien pelaaminen nopeuttaa sitä enemmän kuin tekstinkäsittely.
Kannettavan tietokoneen akun hoitosuosituksia
Tietokoneen mukana toimitetussa käyttöoppaassa on akun käyttö- ja säilytyssuosituksia.
Voit pitää akusta huolta myös toimimalla seuraavasti:
  • Säilytä akkuja 20–25 °C:n lämpötilassa siten, että varausta on jäljellä 70 %.
  • Älä pura, murskaa tai lävistä akkua; älä aiheuta oikosulkuja akun ulkoisiin kosketuspintoihin;
  • Älä säilytä akkuja pitkään korkeassa lämpötilassa. Pitkittynyt altistuminen lämmölle esimerkiksi kuumassa autossa nopeuttaa kennojen kapasiteetin heikkenemistä.
  • Käytä akun varaus 70 prosentin varaustasolle ja irrota akku, jos tietokone jää käyttämättömäksi (sammutetuksi ja irrotetuksi verkkovirrasta) yli yhden kuukauden ajaksi.
  • Jos akkua varastoidaan pitkään, tarkista varaus puolen vuoden välein ja lataa akku 70 prosentin varaustasolle.
  • Jos tietokoneessa voi käyttää monentyyppisiä akkuja, käytä akkua, jonka kapasiteettiarvo on suurin.
  • Ylläpidä akkua ajamalla HP Support Assistant -apuohjelman akkutarkastussovellus kerran kuussa.
    Voit saada ohjeita lukemalla jonkin seuraavista asiakirjoista:
  • Kalibroi akku HP Support Assistant -apuohjelman näyttämien tulosten mukaan. Normaalikäytössä akku on syytä kalibroida vähintään kerran 2–3 kuukaudessa; jos akun varaus puretaan täysin vain harvoin, se tulisi kuitenkin kalibroida noin kerran kuukaudessa.
  • Akut voivat aiheuttaa tukehtumis- ja myrkyttymisvaaran. Pidä akku poissa lasten ulottuvilta.
  • Käytä vain tietokoneen mukana toimitettua tai HP:lta tai tarvikkeena ostamaasi yhteensopivaa akkua parhaan suorituskyvyn takaamiseksi.
Alkuperäinen akku latautuu hitaasti, vaihtoakku normaalisti
Jos alkuperäinen akku latautuu liian hitaasti, mutta vaihtoakku normaalisti, vika ei välttämättä ole akussa. Ennen kuin vaihdat vialliselta tai loppuun kuluneelta vaikuttavan akun, selvitä vaihtotarve seuraavasti.
  1. Etsi ja avaa Laitehallinta.
  2. Laajenna akkuasetukset Akut-kohdassa.
    Kuva : Laitehallinta
    Laitehallinta, jossa Akut korostettuna
  3. Kun asetukset on laajennettu, napsauta hiiren kakkospainikkeella kutakin ACPI-vaihtoehtoa ja valitse valikosta Poista.
    Kuva : Poistettavat ACPI-vaihtoehdot
    Laitehallinta, jossa ACPI-vaihtoehdot korostettuna
  4. Käynnistä tietokone uudelleen.
Akun pitäisi nyt latautua oikein. Jos niin ei ole, se on ehkä vaihdettava.
Erikoissuosituksia kannettavan tietokoneen kiinteille akuille (eivät käyttäjän vaihdettavissa)
Käännä tietokone ylösalaisin ja etsi akkupaikan kansi ennen tämän askeleen aloittamista. Jos akkupaikkaa ei ole, HP suosittelee seuraavalla tavalla toimimista:
  • Jos kannettavaa tietokonetta ei käytetä yli kolmeen kuukauteen, käytä akku noin 70 prosentin varaustasolle ennen varastoimista. Jos akkua varastoidaan pitkään, tarkista varaus puolen vuoden välein ja lataa akku 70 prosentin varaustasolle. Säilytä kannettavaa tietokonetta aina 20–25 °C:n lämpötilassa.
  • Jos kannettavaa tietokonetta käytetään pääasiassa verkkovirralla, anna akun tyhjentyä kokonaan ja lataa se uudelleen kerran kuukaudessa.
Vihjeitä kannettavan tietokoneen akkuvirran säästämiseksi
Seuraavien vihjeiden avulla voit muuttaa kannettavan tietokoneesi virrankulutusta ja säästää akkuvirtaa.
  • Vähennä avoimien sovellusten määrää. Jokainen avoin ohjelmistosovellus käyttää muistia ja virtaa, vaikka sovellusikkuna olisi pienennetty. Voit säästää akkuvirtaa sulkemalla tarpeettomat ohjelmistosovellukset.
  • Vähennä näytön kirkkautta mahdollisimman paljon. Voit säätää näytön kirkkautta Fn + F7 tai F8 -näppäinyhdistelmän avulla.
  • Irrota oheislaitteet, kun niitä ei käytetä. Ulkoiset kiintolevyt, CD-ROM- tai Zip-asemat, PC-kortit ja muut oheislaitteet voivat kuluttaa akun virtaa vaikka niitä ei käytetä. Kun et enää käytä niitä, irrota ne.
  • Vähennä suorittimen nopeutta. Mitä nopeammin tietokone toimii, sitä nopeammin akun varaus kuluu. Akun varaus kestää kauemmin, kun hidastat suorittimen nopeutta.
  • Poista langaton yhteys käytöstä. Jos kannettavassa tietokoneessasi on langattoman tietoliikenteen virtapainike, siirrä se asentoon, jossa langaton yhteys ja merkkivalo sammuvat.
  • Muuta virranhallinnan asetusta. Voit säästää akkuvirtaa valitsemalla asetuksen HP:n suositus tai Virransäästö.
    Lue ohjeet virrankäyttösuunnitelman muuttamiseksi seuraavista asiakirjoista: