• Oplysning

• Feedback

HP-pc'er – Cd/dvd-drevet kan ikke læse diske i Windows 10

Når du lægger en disk i cd/dvd-drevet, køres eller afspilles disken ikke. En tilsmudset eller ridset diskoverflade er den mest almindelige årsag til et cd/dvd-problem, når den indsættes i en computer. Hvis det optiske drev ikke kan læse de filer, der er gemt på en cd/dvd-disk, skal du foretage fejlfinding af cd/dvd-drevet i stedet for diskene og softwaren. Du skal muligvis geninstallere enhedsdriveren for at løse eventuelle fejl eller aktivere indstillingen Automatisk afspilning for automatisk at starte disken, når den er indlæst.

Bekræft, om det er disken, der forårsager problemet

En tilsmudset eller ridset diskoverflade er den mest almindelige årsag til et cd/dvd-problem, når den indsættes i en computer. Kontroller disken for skader, og bekræft, at disken er kompatibel med din computer.

• Rengør disken, og efterse den for skader: Fjern støv eller snavs fra disken med filtreret vand og en fnugfri klud. Hvis der er stor skader på afspilningsoverfladen, skal du udskifte disken.

• Test flere forskellige disktyper: Ilæg cd'er og dvd'er, som du ved virker i andre diskafspillere. Hvis alle diske af samme type ikke afspilles, skal du kontrollere, at drevet understøtter denne disk.

• Blu-ray- eller dvd-film afspilles ikke: Sørg for, at drevet understøtter disktypen. Hvis det er understøttet, skal du installere kompatibelt filmafspilningssoftware. Gå til Indstillinger for afspilning af dvd til Windows (på engelsk) for flere oplysninger.

• Diske, som er brændt på en anden computer, afspilles ikke: Brænd disken igen ved hjælp af en tom disk af et andet mærke. Brug en lavere brændingshastighed (4x), og bekræft, at brændingssessionen er helt færdig, når du afslutter.

Test drevet for hardwarefejl

Hvis det optiske diskdrev ikke kan læse filerne, som er lagret på en dvd- eller Blu-ray-filmdisk, skal du foretage fejlfinding på cd-/dvd-drevet, og ikke på diskene eller filmafspilningssoftwaren.

Med tiden kan vibrationer, støv og mekanisk slitage påvirke cd/dvd-drevets ydeevne. Brug HP PC Hardware Diagnostics UEFI-værktøjet til at teste drevet for hardwareproblemer.

1. Sluk for computeren.

2. Tryk på tænd/sluk-knappen for at tænde for computeren, og tryk derefter på Esc-tasten gentagne gange, indtil startmenuen åbnes.

Åbning af menuen Start
  3. Tryk på F2 for at åbne HP PC Hardware Diagnostics UEFI.

4. Klik på Komponenttest.

Valg af Komponenttest i hovedmenuen
  5. Klik på Optisk drev, og kør derefter alle tilgængelige test. Sørg for at have en fungerende cd eller dvd klar for at fuldføre testen. Hver af disse test tager et til to minutter at køre.

Valg af optiske drev i menuen Komponenttest
  6. Følg anvisningerne på skærmen for at løse eventuelle problemer, der blev fundet, og test derefter en disk i drevet.

Kontroller drevets status i Enhedshåndtering

Hvis det optiske drev ikke kan læse de filer, der er gemt på en cd/dvd-disk, skal du bekræfte, at drevet er angivet i Enhedshåndtering.

Bekræft, at drevet er anført i Enhedshåndtering, og geninstaller enhedens driver for at løse eventuelle fejltilstande.

1. Kontroller, at der ikke er lagt nogen disk i drevet.

2. I Windows skal du søge efter og åbne Enhedsadministration.

3. Dobbeltklik på Dvd-/cd-rom-drev for at udvide kategorien.

Enhedshåndtering, dvd/cd-rom-drev
  4. Højreklik på drevets navn, og vælg derefter enten Afinstaller enhed eller Afinstaller.

Vinduet Enhedshåndtering, afinstaller dvd-/cd-rom-drev
  5. Klik på Afinstaller eller lignende for at bekræfte afinstallationen.

6. Luk alle åbne programmer, og genstart derefter computeren. Windows konfigurerer automatisk enheden.

7. Test en disk i drevet.

Aktiver Automatisk afspilning

Aktiver indstillingen Automatisk afspilning for automatisk at starte diskene, når de lægges i.

1. I Windows skal du søge efter og åbne Kontrolpanel.

2. Klik på Hardware og lydAutomatisk afspilning.

3. Vælg indstillingen Brug Automatisk afspilning til alle medier og enheder.

Vinduet Automatisk afspilning, Brug Automatisk afspilning til alle medier og enheder
  4. Ud for hvert dvd og Blu-ray-cd-type skal du klikke på rullemenu og vælge Spørg mig hver gang. Klik derefter på Gem.

Vælg Spørg mig hver gang i indstillinger for Automatisk afspilning
  5. Test en disk i drevet.

Sådan udføres en systemgendannelse for at løse et problem i Windows

Hvis problemet er opstået for nylig, skal du gendanne computeren til et punkt, før problemet begyndte, for at løse problemet.

Gå til HP-pc'er – Brug af Microsoft Systemgendannelse for at få flere oplysninger.