HP-pc'er – Størrelsen på diskdrevet svarer ikke til specifikationerne i Windows 10

Computere fra HP med Windows forudinstalleret kan muligvis se ud til at have mindre harddiskkapacitet, end hvad der er anført i produktspecifikationerne, dokumentationen eller på kassen.

Windows angiver en tilsyneladende mindre harddiskkapacitet, fordi den viser oplysninger om en partition på harddisken på samme tid, og der er to ofte brugte rapportereringssystemer for binær data.

Forståelse af harddiskpartitioner og diskplads i Windows 10

Antallet af harddiskpartitioner og deres etiketter varierer afhængigt af computerens operativsystem.

HP-computere med Windows 10 har harddiskdrev, som indeholder to partitioner. Den første partition indeholder plads, som kan bruges. Det er normalt C:-drevet og kan være angivet som Lokal disk, OS eller Windows.

Den anden partition indeholder systemgendannelsesoplysninger og kan være navngivet Recovery, Recovery Image eller HP_Recovery.

Bemærk:

Nogle HP-computere med Windows 10 har harddiskdrev, som indeholder en tredje partition, som er navngivet SYSTEM. Denne partition omfatter beskyttet plads, der bruges af Windows. De oplysninger, der er gemt på systempartitionen bruges til at lagre vigtige systemfiler, herunder opstartsgendannelse og systemgendannelsespunkter.

Visning af den samlede diskplads i computere med Windows 10

Brug Systemoplysninger til at se den samlede størrelse af harddisken. Systeminformation rapporterer den samlede plads i begge binære notationer og i samlede bytes (decimal). Du kan bruge disse foranstaltninger til at forstå den reelle diskplads.

1. For at åbne vinduet Systemoplysninger skal du søge efter msinfo og åbne Systemoplysninger.

Identifikation af vinduet Systemoplysninger
  2. Under Systemoplysninger skal du klikke på Komponenter > Lager > Diske.

3. Se de angivne oplysninger. F.eks. viser følgende billede den samlede diskplads og de to partitioner på harddisken. Den samlede diskstørrelse er 596,17 GB (gigabytes), som rapporteret af Windows, hvilket svarer til lige over 640 billioner bytes i nøjagtig størrelse, når du bruger decimalspecifikationer. Det er en typisk 640 GB-harddisk.

Eksempel på samlet harddiskplads

1. Samlet harddiskplads

2. Beskyttet plads brugt af Windows

3. Plads til normal brug i et operativsystem

4. Plads reserveret til en systemgendannelse

Aktivering af ikke-allokeret plads i Windows 10

Nogle gange er den samlede mængde diskplads ikke gjort tilgængelig, og en del af pladsen på harddisken er ikke allokeret. Dette kan forekomme, hvis en ekstra harddisk er tilføjet og ikke partitioneret korrekt, eller hvis det fabriksinstallerede softwarebillede ikke svarer korrekt til størrelsen på harddisken.

Hvis din harddisk indeholder en stor mængde ikke-allokeret plads, skal du bruge følgende fremgangsmåde for at tilføje den ubrugte plads til harddisken.

Vigtigt:

Brug ikke partitionen RECOVERY eller FACTORY_IMAGE. Hvis du gør det, allokeres den ubrugte plads til systemgendannelsespartitionen, som kun anvendes til at gendanne computeren.

Vigtigt:

Brug ikke partitionen SYSTEM. Windows bruger denne partition til at lagre vigtige systemfiler, herunder opstartsgendannelse og systemgendannelsespunkter.

1. For at åbne vinduet Computeradministration skal du højreklikke på Start og derefter vælge Computeradministration. Hvis du bliver bedt om en administratoradgangskode eller en bekræftelse, skal du indtaste adgangskoden eller bekræfte den.

Identifikation af vinduet Computeradministration
  2. Vælg Diskadministration i venstre rude. Du kan få vist mængden af ikke-allokeret plads på drevet fra vinduet Computeradministration. Ikke-allokeret plads vises i en sektion uden navngivet partition og med en sort bjælke øverst. Ikke-allokeret plads er ubrugt plads på harddisken, som ikke kan bruges.

250 GB-diskdrev vist med 11,72 GB ikke-allokeret plads
    Bemærk:

Hvis ikke-allokeret plads ikke er anført for en disk, er disken allokeret korrekt.

3. Fra skærmbilledet Computeradministration skal du højreklikke på den harddiskenhed, du vil udvide (i dette eksempel: Disk 0 (C:)) og derefter vælge Udvid diskenhed. Vælg ikke partitionen SYSTEM, RECOVERY eller FACTORY_IMAGE.

Udvid diskenhed valgt i vinduet Computeradministration
  4. Når guiden Udvid diskenhed åbner, skal du klikke på Næste.

5. Vælg den disk, du vil udvide, og indstil mængden af plads, som skal udvides. Klik derefter på Næste. For at acceptere den maksimale mængde tilgængelig ikke-allokeret plads skal du ikke ændre nogen af de viste værdistørrelser.

Identifikation af guiden Udvid diskenhed
  6. Klik på Udfør. Du kan nu bruge den tidligere ikke-allokerede plads, og vinduet Computeradministration viser de korrekte værdier for drevets kapacitet.

250 GB-diskdrev med komplet allokeret plads

Hvad er forskellen mellem decimal og binær, når man måler en harddiskstørrelse?

Forskellig software og hardware og forskellige leverandører bruger forskellige metoder til at måle en gigabyte. Den størrelse, Windows viser for en harddisk, kan være mindre end den faktiske størrelse.

Definition af decimal harddiskstørrelse

Harddiske beskrives og markedsføres af producenter i form af decimalkapacitet (eller basis 10). I decimal notation er en megabyte (MB) lig med 1.000.000 bytes, og en gigabyte (GB) er lig med 1.000.000.000 bytes. Vi bruger oftest decimalsystemet i daglig tale.

Definition af binær harddiskstørrelse

Windows og andre programmer har rapportereringsfunktioner, som bruger det binære talsystem (eller basis 2). I det binære talsystem er en megabyte lig med 1.048.576 bytes, og en gigabyte er lig med 1.073.741.824 bytes.

Sådan konverteres binær harddiskstørrelse til decimal harddiskstørrelse

Når du skal bestemme den samlede harddiskkapacitet med software, der rapporterer i basis 2-notation, skal du gange værdien af basis 2-notationen med 1.048.576 for at bestemme den tilsvarende decimalværdi.

Hvorfor er der en partition med et gendannelses- eller et fabriksbillede?

De oplysninger, der er gemt på partitionen med et gendannelsesbillede eller et fabriksbillede, er vigtige systemoplysninger, som består af en sikkerhedskopi af Windows og den oprindelige fabriksinstallerede software.

HP leverer ikke gendannelses-cd'er med de fleste computere på grund af følgende:

• Diske kan blive ridset og derved ødelagt.

• Diske kan blive tabt.

• Diske kan blive ødelagt efter længere tids udsættelse for sollys.

• Diske kan øge prisen på computeren.

• Gendannelse fra harddisken er markant hurtigere end gendannelse fra gendannelsesdiske og kræver ikke, at du skifter disk.

Du kan stadig oprette systemgendannelsesdiske ved hjælp af gendannelsessoftwaren, som er leveret af HP. Du kan finde flere oplysninger på HP-pc'er – Anskaffelse af USB-genoprettelsesdiske eller -drev til PC.