HP-pc’er – Brug af Windows Sikkerhed til at forhindre virus- og spywareproblemer (Windows 10)

Windows Sikkerhed hjælper dig med at beskytte din computer mod pop op-vinduer, langsom ydeevne og sikkerhedstrusler på grund af virusser og spyware. Malware kan inficere din computer, uden du ved det. Det kan installere sig selv fra en e-mailbesked, når du er forbundet til internettet, eller når du installerer bestemt software ved brug af USB-flashdrev eller andre flytbare medier. Dette dokument forklarer, hvordan du scanner og fjerner skadelig software ved brug af Windows Sikkerhed.

Windows Sikkerhed hjælper dig med at forhindre malware i at inficere din computer på to måder:

• Realtidsbeskyttelse: Windows Sikkerhed giver dig besked, når det registrerer muligt malware, der kan påvirke din computer. Det giver dig også besked, når vigtige indstillinger ændres af et program.

• Scanningsmetoder: Windows Sikkerhed scanner for malware, som kan være installeret på din computer. Du kan fjerne trusler fundet under en scanning (eller sætte dem midlertidigt i karantæne).

Bemærk:

Trin og skærmbilleder i Windows Sikkerhed varierer afhængigt af din version af Windows 10.

Aktivering af Windows Sikkerhed

Åbn appen for at aktivere Windows Sikkerhed, og tænd det derefter.

Bemærk:

På nogle HP-computere kan Windows Sikkerhed allerede være installeret, aktiveret og kører automatisk.

1. I Windows skal du søge efter og åbne Windows Sikkerhed.

Bemærk:

Hvis du får en fejlmeddelelse om, at Windows Sikkerhed ikke beskytter din computer, og du ikke kan åbne Windows Sikkerhed, skal du se Kan ikke aktivere Windows Sikkerhed i dette dokument.

2. Kontrollér meddelelsen i området Beskyttelse mod vira og trusler.

• Hvis skjoldikonet viser en grøn cirkel med et flueben , og meddelelsen Ingen handling nødvendig vises, er Windows Sikkerhed aktiveret.

• Hvis skjoldikonet viser en rød cirkel med et x , og meddelelsen Handlinger påkrævet vises, skal du klikke på skjoldikonet, og derefter klikke på Tænd.

Kan ikke aktivere Windows Sikkerhed

Hvis du ikke kan aktivere Windows Sikkerhed, og du får en fejlmeddelelse, som siger, at Windows Sikkerhed i øjeblikket ikke beskytter din computer, kan det skyldes, at din computer har et andet antivirusprogram installeret. For at løse dette problem skal du fjerne den gamle antivirussoftware, før du aktiverer Windows Sikkerhed.

Hvis du har brug for hjælp til at afinstallere din tidligere antivirussoftware, skal du gå til HP-pc’er – Afinstallation af software (Windows 10, 8) for nærmere oplysninger.

Når du har afinstalleret antivirusprogrammet, skal du genstarte computeren og derefter bruge trinnene i Aktivering af Windows Sikkerhed for at aktivere Windows Sikkerhed.

Åbning af Windows Sikkerhed

I Windows skal du søge efter og åbne Windows Sikkerhed eller klikke på Start, og derefter klikke på Windows Sikkerhed i listen over apps.

Kontrol af enhedens ydeevne og tilstand med Windows Sikkerhed

Sørg for, at din enhed er opdateret, har lagerplads og en opdateret driver ved hjælp af Windows Sikkerhed.

I Windows skal du søge efter og åbne Windows Sikkerhed og derefter klikke på Enhedens ydeevne og tilstand.

Tilstandsrapporten vises.

Scanner efter og fjerner virus og spyware fra din pc (Windows 10)

Brug Windows Sikkerhed til at scanne efter og fjerne eventuelle vira, spyware eller anden malware fra computeren.

• Hurtigscanning: En hurtigscanning kontrollerer placeringer på harddisken, som malware typisk inficerer.

• Fuld scanning: En fuld scanning kontrollerer alle filer på din harddisk og alle kørende programmer. Hvis du har mistanke om, at malware har inficeret din computer, skal du køre en fuld scanning. Scanningen kan tage mere end en time at fuldføre, og computeren kan køre langsomt under scanningen.

• Brugerdefineret scanning: En brugerdefineret scanning kontrollerer specifikke computerdrev og -filer, som du har valgt.

• Windows Defender Offlinescanning: En offlinescanning med Windows Defender kontrollerer, om der er rootkits eller meget vedholdende malware på din computer. Vælg denne indstilling for at søge efter malware uden for det normale Windows-system. Scanningen kan tage 15 minutter at gennemføre, og computeren genstarter som en del af scanningen.

Bemærk:

HP anbefaler at bruge Windows Defender Offlinescanning, hvis du har mistanke om, at din computer er inficeret med malware eller en virus.

1. I Windows skal du søge efter og åbne Windows Sikkerhed og derefter vælge Virus og trusselsbeskyttelse.

2. Klik på Hurtig scanning, Scanningsindstillinger eller Kør en avanceret scanning, og vælg derefter den type scanning, du vil køre.

• Hvis du vælger Hurtigscanning, starter scanningen.

• Hvis du vælger Scanningsindstillinger, skal du fortsætte med disse trin for at køre en fuld systemscanning, en brugerdefineret scanning eller offlinescanning med Windows Defender.

3. Vælg en af de følgende muligheder, og klik derefter på Scan nu > Scan.

• Hvis du vælger Fuld scanning, starter scanningen.

• Hvis du vælger Brugerdefineret scanning, skal du vælge de specifikke drev og mapper, der skal scannes, og derefter klikke på Vælg mappe.

• Hvis du vælger Offlinescanning med Windows Defender, skal du gemme alle åbne filer og derefter klikke på Scan. Hvis vinduet Kontrol af brugerkonti åbnes, skal du klikke på Ja.

Bemærk:

Computeren genstarter, når en offline scanningen er færdig.

4. Vent på, at scanningen er færdig, og se derefter resultaterne.

Hvis computeren genstartede under scanningen, skal du søge efter og åbne Beskyttelse mod virus og trussel. Klik derefter på Scanningsindstillinger > Beskyttelseshistorik.

Beskyttelseshistorik indeholder en liste over alle trusler, som Windows Sikkerhed har fundet på computeren.

Bemærk:

Hvis du bruge tidligere versioner af Windows 10, skal du klikke på Trusselshistorik.

5. For yderligere oplysninger skal du klikke på Se alle resultater i oversigten.

• Hvis ingen trusler blev fundet, behøver du ikke foretage dig noget.

• Hvis trusler blev fundet, skal du vælge blandt de indstillinger, der vises, f.eks. Ryd trusler eller Start handlinger for at fjerne truslen.

Visning af scanningsresultater for Windows Sikkerhed

Når Windows Sikkerhed har kørt en hurtig, fuld eller brugerdefineret scanning, vises scanningsresultaterne i scanningsvinduet. Men når en offlinescanning med Windows Defender er færdig, skal du åbne Scanningsresultater for at få dem vist.

1. I Windows skal du søge efter og åbne Windows Sikkerhed, og derefter klikke på Virus og trusselsbeskyttelse.

2. Klik på Trusselshistorik.

Der vises en liste over aktuelle trusler, trusler i karantæne og tilladte trusler.

Bemærk:

For at se en liste over alle trusler, som Windows Sikkerhed nogensinde har registreret for enheden skal du klikke på Se alle resultater i oversigten.

Valg af elementer som skal ekskluderes i en Windows Sikkerhed-scanning

Hvis du vil øge hastigheden af en scanning, kan du ekskludere specifikke filer, destinationer, filtyper og processer fra scanningen.

Pas på:

Hvis du ekskluderer elementer fra en scanning, kan det gøre computeren sårbar for det seneste malware.

1. I Windows skal du søge efter og åbne Windows Sikkerhed, og derefter klikke på Virus og trusselsbeskyttelse.

2. Under Indstillinger til virus og trusselsbeskyttelse, skal du klikke på Administrer indstillinger.

3. Klik på Tilføj eller fjern udeladelser under Udeladelser.

4. Klik på plustegnet (+) ud for Tilføj en udeladelse, og vælg derefter Fil, Mappe, Filtype eller Proces fra rullemenuen.

5. Vælg de filer, mapper, filtyper eller processer, som skal udelades fra næste scanning.

• Hvis du har valgt Fil, skal du vælge de filer, som skal udelades og derefter klikke på Åbn. Hvis vinduet Kontrol af brugerkonti åbnes, skal du klikke på Ja.

• Hvis du har valgt Mappe, skal du vælge de mapper, som skal udelades og derefter klikke på Vælg mappe. Hvis vinduet Kontrol af brugerkonti åbnes, skal du klikke på Ja.

• Hvis du valgte Filtype, skal du indtaste filtypenavnet, som skal udelades, f.eks. .docx, og derefter klikke på Tilføj. Hvis vinduet Kontrol af brugerkonti åbnes, skal du klikke på Ja.

• Hvis du valgte Proces, skal du indtaste navnet på den proces, som skal udelades, f.eks. Søg, og derefter klikke på Tilføj. Hvis vinduet Kontrol af brugerkonti åbnes, skal du klikke på Ja.

6. Hvis du vil fjerne et element på listen over udeladelser, skal du vælge det element, du vil fjerne, og derefter klikke på Fjern.

Sådan beskytter du din mapper mod ondsindede programmer med Windows Sikkerhed

Brug funktionen Kontrolleret mappeadgang for at beskytte dine filer og mapper fra ondsindede apps, f.eks. ransomware.

1. I Windows skal du søge efter og åbne Windows Sikkerhed, og derefter klikke på Virus og trusselsbeskyttelse.

2. Under Indstillinger til virus og trusselsbeskyttelse, skal du klikke på Administrer indstillinger.

3. I området Kontrolleret mappeadgang skal du klikke på Administrer kontrolleret mappeadgang.

Hvis vinduet Kontrol af brugerkonti åbnes, skal du klikke på Ja.

4. Klik på skyderen i området Kontrolleret mappeadgang.

5. Klik på en af følgende indstillinger, afhængigt af hvordan du vil beskytte dine filer og mapper.

• Klik på Beskyttede mapper for at vælge de specifikke mapper, du vil beskytte. Mange mapper, der på forhånd er indlæst i Windows 10, er automatisk beskyttet.

• Klik på Tillad en app via Kontrolleret mappeadgang for at vælge de programmer, der kan få adgang til dine filer og mapper.

Løsning af trusler med Windows Sikkerhed

Hvis Windows Sikkerhed registrerer potentielt uønsket eller skadelig software, vises den bedste løsning til at fjerne trusler automatisk i scanningsvinduet eller i scanningsoversigten. Vælg blandt de indstillinger, der vises, f.eks. Ryd trusler eller Start handlinger, for at fjerne truslen.

Bemærk:

Du kan også fjerne malware ved hjælp af Windows-programfjernelse. Søg efter den software, som du mistænker for at være malware, højreklik på softwarenavnet i listen over resultater, og klik derefter på Fjern.

Hentning af Windows-sikkerhedsopdateringer

Hvis du ikke har en bredbåndsforbindelse, der er altid aktiveret, eller hvis du vil søge efter opdateringer, kan du manuelt søge efter og installere sikkerhedsopdateringer til Windows Sikkerhed.

Definitioner for virus, spyware og andet malware er filer, som Windows Sikkerhed bruger til at identificere trusler på din computer. Microsoft leverer jævnligt vigtige opdateringer for at gøre Windows mere sikker. Disse opdateringer er vigtige for at beskytte computeren. For at holde disse definitioner opdateret arbejder Windows Sikkerhed med Windows Update, så nye definitioner installeres automatisk, når de bliver udgivet. Hvis du har en bredbåndsforbindelse, der altid er aktiveret, kan du indstille Windows-opdateringsværktøjet til automatisk at søge efter opdateringer dagligt.

1. Brug søgefeltet på proceslinjen til at søge efter og åbne Søg efter opdateringer.

2. Klik på Søg efter opdateringer.

Når søgningen er færdig, installeres opdateringerne automatisk.