HP-pc'er - Tilgængelighedsfunktioner i Windows 10

Dette dokument er til HP-computere med Windows 10 Creators Efterår-opdateringen.
Windows 10 indeholder en række funktioner til øget tilgængelighed, som du kan bruge til at tilpasse din computer, så den bliver lettere at bruge.
Øget tilgængelighed
Tilgængelighedsfunktionerne giver personer med nedsat indlæringsevne, syn, hørelse og bevægelighed nye muligheder. Brug oplæsningsfunktionen til at få tekst læst højt. Brug talegenkendelsesfunktionen til at styre din computer med stemmekommandoer eller konvertere tale til tekst, så du ikke behøver at indtaste tekst. Aktivér tastatur og visuelle funktioner for at gøre det nemmere at navigere på din computer.
Du kan aktivere flere tilgængelighedsfunktioner under Øget tilgængelighed, en central placering for funktioner som f.eks Oplæser, Forstørrelsesglas, Undertekster og Stor kontrast. Se følgende afsnit for at få mere at vide om disse og andre tilgængelighedsindstillinger.
Åbn Øget tilgængelighed
Åbn Øget tilgængelighed, før du logger på, til almindelige adgangsindstillinger som Oplæser, Stor kontrast og Forstørrelsesglas. Åbn Øget tilgængelighed, efter du er logget på, for den komplette menu med adgangsindstillinger.
Indstil computeren til at læse tekst på skærmen op med Oplæser
Oplæser er en skærmlæserapp, som læser tekst på skærmen op i visse applikationer og programmer. Med Oplæser kan du bruge computeren uden en skærm eller mus og udføre almindelige opgaver, hvis du er blind eller har dårligt syn. Du kan bruge Oplæser til at læse og skrive e-mails, surfe på internettet, til apps og til at arbejde med dokumenter. Hvis værktøjet er tilgængeligt, beskriver Lydbeskrivelse det, der sker i videoer.
For yderligere oplysninger om brug af Oplæser skal du gå til Microsoft-dokumentet Get Started with Narrator (på engelsk).
Brug den personlige digitale assistent Cortana med talegenkendelse
Den personlige digitale assistent Cortana med talegenkendelse kan hjælpe dig med at udføre en lang række opgaver. Hvis du har en Windows-telefon eller Cortana til iPhone eller Android, kan du desuden indstille Cortana til at synkronisere meddelelser mellem computeren og din telefon.
  bemærk:
Cortana kan deaktiveres på computere til erhvervsbrug på it-styrede systemer. Kontakt din virksomheds it-afdeling eller den lokale it-service for at få det bekræftet.
Brug Cortana til at udføre følgende funktioner.
  • Føje aftale til din kalender
  • Sende e-mails eller sms-beskeder
  • Få påmindelser om aftaler
  • Udføre beregninger
  • Søge på nettet
Derudover kan Cortana give dig følgende typer aktuelle og relevante oplysninger.
  • Nyhedsoverskrifter og lokale vejrudsigter
  • Rutevejledninger og et kort over dine foretrukne placeringer
  • Trafikoplysninger, der letter din daglige transport
  • Resultater for dine foretrukne sportshold
  • Bevægelser på aktiemarkedet
For at bruge Cortana skal du indtaste i søgefeltet på proceslinjen eller tale til Cortana. Du kan lære Cortana at genkende din stemme og blive aktiveret, når du siger "Hey Cortana". Du kan for eksempel sige "Hey Cortana, wake me up at 6 AM."
Hvis du vælger at tale til Cortana og bruge Cortanas håndfri talegenkendelse, skal du aktivere funktionen Hey Cortana.
Få mere at vide om brugen af Cortana ved at gå til Brug af den personlige digitale assistent Cortana (Windows 10).
Øg størrelsen på tekst og billeder med Forstørrelsesglas
Brug Forstørrelsesglas til at øge størrelsen på tekst og billeder eller ændre den måde, hvorpå elementer vises på skærmen. Forstør hele skærmen, området omkring musemarkøren eller kun en del af skærmen. En ny funktion i Forstørrelsesglas gør det muligt at følge Oplæser rundt på skærmen.
  1. Åbn Øget tilgængelighed.
  2. I menuen Øget tilgængelighed skal du klikke påForstørrelsesglas og derefter aktivere Forstørrelsesglas.
      bemærk:
    Hvis du åbner Øget tilgængelighed, før du logger på, aktiveres Forstørrelsesglas automatisk, når du markerer det.
    Figur : Aktivering af Forstørrelsesglas
    Indstillinger for Forstørrelsesglas med Forstørrelsesglas slået til og forstørrelsesglasikonet vist
  3. Hvis du ønsker, at Forstørrelsesglas skal følge Oplæser rundt på skærmen i området Registreringsindstillinger på siden Indstillinger, skal du vælge Følg oplæsermarkøren.
    Figur : Brug af Forstørrelsesglas med Oplæser
    Brug af Forstørrelsesglas med Oplæser
  4. Klik på ikonet Forstørrelsesglasforstørrelsesglasikon på proceslinjen for at åbne værktøjslinjen Forstørrelsesglas.
  5. Klik på Visninger for at åbne menuen Visninger.
    Figur : Klik på Visninger på værktøjslinjen Forstørrelsesglas
    Værktøjslinjen Forstørrelsesglas med Visninger valgt
  6. Vælg visningen Fuld skærm, Forankret eller Linse.
    • Fuld skærm forstørrer hele skærmen.
    • Forankret forstørrer en del af skærmen.
      Figur : Forstørrelsesglas forankret øverst på skærmen med 150 procents forstørrelse
      Forstørrelsesglas anvendt i forankret tilstand med 150 procent forstørrelse og det forstørrede område forankret øverst på skærmen
    • Linse forstørrer området omkring musemarkøren.
        bemærk:
      I visningen Linse skal du indstille Forstørrelsesglas til at forstørre området omkring tastaturfokus eller tekstindsætningspunktet i menuen Indstillinger for Forstørrelsesglas. For at åbne menuen skal du klikke på ikonet Indstillinger Ikonet indstillinger på værktøjslinjen Forstørrelsesglas.
      Figur : Forstørrelsesglas i visningen Linse
      Et eksempel på Forstørrelsesglas i visningen Linse
Brug computeren uden en mus eller et tastatur
Brug Skærmtastatur, Talegenkendelse og Diktering for at bruge computeren uden mus eller tastatur.
Brug Diktering til at tale i stedet for at indtaste
Brug Diktering på skrivebordet til at konvertere talt ord til tekst og indsætte engelsk tekst på skrivebordet. Du kan også bruge stemmekommandoer til at tilføje tegnsætningstegn eller redigere tekst.
Gør musen lettere at bruge
Du kan gøre musemarkøren mere synlig ved at ændre dens udseende og aktivere funktioner, der gør musen lettere at bruge.
Gør tastaturet lettere at bruge
Skift tastaturindstillinger for at gøre tastaturet lettere og mere behageligt at bruge.
Konfigurer og brug undertekster
Slå undertekster til for at få vist systemlyde og talt dialog som tekst (hvor det er tilgængeligt).
  1. Brug søgefeltet på proceslinjen til at søge efter og åbne Brug visuelle tegn i stedet for lyde.
  2. Markér afkrydsningsfeltet ud for Slå undertekster til, når en dialogs indhold tales (når tilgængeligt).
    Figur : Aktivering af undertekster
    Aktivering af undertekster
  3. Klik på Anvend, og klik derefter på OK.
  4. Du kan ændre indstillingerne for undertekster, såsom farve, størrelse og type ved at åbne Øget tilgængelighed, når du er logget på, og derefter vælge Undertekster i menuen Øget tilgængelighed.
  5. Vælg de ønskede indstillinger i rullemenuen.
    Figur : Valg af indstillinger for Undertekster
    Indstillinger for Undertekster
Gør det nemmere at se computerskærmen
Du kan gøre tekst og billeder større og ændre den måde, som elementer vises på, for at gøre det nemmere at se computerskærmen.
Tilgængelighedsopdateringer i Edge
Microsoft Edge: Edge understøtter markerede PDF-filer og indeholder forbedringer af funktioner, som f.eks. adresselinje, faner, vinduer og Foretrukne. Du kan nu logge PDF-filer, fremhæve bøger, som du er ved at læse og tilføje kommentarer og virtuelle huskesedler. En ny virtual oplæserfunktion ved navn Læs højt fungerer på PDF-filer, e-bøger og websider.
Læringsværktøjer, som er en række funktioner, der hjælper personer, som lider af ordblindhed, er nu tilgængelige. For eksempel kan teksten i Microsoft Edge få ekstra plads og blive fremhævet. Du kan ændre baggrunden til en mørkere gråtone for at reducere belastning af øjne og ændre størrelse og skrifttype for langsynede og nærsynede personer.
Tilgængelighedsopdateringer af Windows 10-apps
Med de seneste opdateringer har Microsoft forbedret tilgængelighedsfunktionerne i mange af de primære Windows 10-apps. Blandt ændringerne er følgende:
  • Mail: Mail indeholder en forbedret kontoopsætningsoplevelse, når du bruger en skærmlæser.
  • Cortana: Cortana indeholder mere pålidelige søge- og navigationsfunktioner ved brug af et tastatur, forbedret understøttelse af stor kontrast samt overordnede generelle fejlrettelser, der forbedrer Cortana-oplevelsen, når den bruges sammen med tilgængelighedsfunktioner som f.eks. Windows-talegenkendelse, Oplæser og andre skærmlæsere.
  • Groove: Groove leverer nu bedre understøttelse af høj DPI-skalering og stor kontrast, bedre farvekombinationer og tekstindpakning samt forbedringer, der gør appens funktion bedre, når den bruges sammen med en skærmlæser.
Yderligere oplysninger
Se Windows-tastaturgenveje for at få en liste over tastaturgenveje i Windows.
Få mere at vide om musefunktioner ved at se Musefunktioner og -indstillinger (Windows 10, 8).