HP-pc'er - Drevet kan ikke læse diske (Windows 10, 8)

Dette dokument vedrører computere fra HP og Compaq med Windows 10 eller Windows 8.
Brug trinene i dette dokument til at fejlfinde problemer ved læsning af diske med cd- og dvd-drev.
  bemærk:
Kan ikke afspille film. Hvis din computer er blevet opgraderet til Windows 10 eller 8, er der muligvis ikke installeret et softwareprogram, som kan afspille dvd- eller Blu-ray-film, på din computer. Visse computere med Windows 10 og 8 leveres ikke med en softwaredekoder til afspilning af dvd- og Blu-ray-film. Hvis din computer ikke har denne softwaredekoder, for at se film, skal du købe og installere dvd- og Blu-ray-filmafspilningssoftware, der er kompatibel med din version af Windows.
Før du starter fejlfinding af dit cd-/dvd-drev
Hvis dit cd-/dvd-drev kan læse visse disktyper, men ikke diske, som er købt i en butik eller fra en musik- eller softwarebutik, skal du springe dette afsnit over og starte fejlfinding ved Trin 1.
Hvis drevet kan læse mange disktyper, men ikke kan læse diske, som er brændt på en anden computer, skal du læse følgende:
  • Først skal du sikre dig, at disken kan afspilles på den computer, som blev brugt til at brænde med. Hvis den pågældende computer ikke kan afspille den, er der noget galt med disken eller den anden computers brændefunktionalitet.
  • Du skal sikre dig, at disktypen er kompatibel med begge computere: både den, som brænder disken, og den, som afspiller disken (cd-r, dvd+r osv.). Se HP-supportdokumentet Valg af kompatible medier til dit optiske drev (på engelsk).
  • Du skal sikre dig, at sessionen for diskbrænding blev lukket, efter at disken blev færdiggjort. Se afsnittet Hjælp i den software, som blev brugt til at brænde disken med.
  • Prøv at brænde disken ved en lavere hastighed. Selvom disktypen kan være kompatibel med 16x brændehastighed, kan afspilningen være mindre kompatibel i andre drev. Prøv at brænde disken på 4x før afspilning på andre computere.
  • Inden fejlfinding af drevet skal du sikre dig, at du har prøvet at brænde og afspille fra tre forskellige mærker af tomme diske.
Hvis drevet stadigvæk ikke kan læse diske, som er blevet brændt fra en anden computer, når du har kontrolleret alle disse elementer, skal du gå til Trin 5.
Trin 1: Kontrollér, om drevet er i Enhedshåndtering
Hvis cd/dvd-drevet på din computer ikke kan læse diske, skal du sørge for, at enheden er vist i Enhedshåndtering. Følg disse trin for at kontrollere, at drevet er i Enhedshåndtering:
  1. I Windows skal du søge efter og åbne Enhedshåndtering.
  2. Dobbeltklik på Dvd-/cd-rom-drev for at udvide kategorien.
    Figur : Enhedshåndtering: Dvd/cd-rom-drev
    Billede af vinduet Enhedshåndtering, der viser placeringen af dvd/cd-rom-drev
  3. Hvis et navn for et cd-/dvd-drev ikke vises, eller vises med fejl, skal du lukke Enhedshåndtering og bruge HP-supportdokumentet Cd-/dvd-drev registreres ikke (Windows 10, 8) (på engelsk).
    Hvis cd-/dvd-drevet er vist, skal du sørge for, at Automatisk afspilning er aktiveret.
Trin 2: Sørg for, at Automatisk afspilning er aktiveret
Hvis Automatisk afspilning er sat til ikke at foretage nogle handlinger, når der indsættes en disk, eller hvis Automatisk afspilning ikke er aktiveret, vil der muligvis ikke ske noget, når der indsættes en disk. Selvom du vil åbne diske via Stifinder eller anden software, skal du bruge følgende trin til at sikre dig, at Automatisk afspilning er aktiveret, så det bliver nemmere at teste diske fremover:
  1. I Windows, skal du søge efter og åbne Kontrolpanel.
  2. Klik på Hardware og lyd, og klik derefter på Automatisk.
  3. Sørg for, at Brug Automatisk afspilning til alle medier og enheder er valgt. Hvis ikke, skal du vælge det.
    Figur : Brug Automatisk afspilning til alle medier og enheder
     Vinduet Automatisk afspilning, Brug Automatisk afspilning til alle medier og enheder er valgt
  4. Klik på rullemenuen, og vælg Spørg mig hver gang ud for hvert dvd-, Blu-ray- og cd-element, og klik derefter på Gem.
    Figur : Spørg mig hver gang
     Vinduet Automatisk afspilning, Spørg mig hver gang
Trin 3: Kontrol af diske
Dårligt fremstillede diske gør det ofte umuligt for cd/dvd-drev at læse diske. Plastikdiske kan nemt blive ridsede, og data på disken kan blive ødelagt, hvis de efterlades i solen. Diske, som er ødelagt af solen, skal erstattes. Hvis en disk er ridset, kan du prøve at rengøre eller reparere den. De fleste elektronikbutikker tilbyder reparations- og rengøringskit til diske til en overkommelig pris.
  advarsel:
Når du benytter dig af et diskreparationskit, skal du give det længere tørretid end det, som er krævet af producenten. Hvis væsken fra reparationskittet ikke er tørret helt, kan væsken ryge af disken, når den spinder op. Dette kan ødelægge optikken i drevet og forværre problemet.
Brug følgende trin til at undersøge, om diske eller drevet har brug for yderligere opmærksomhed:
  1. Indsæt en software-cd (f.eks. et spil eller forretningssoftware) i cd-/dvd-drevet, og skriv ned, hvad der sker.
    • Hvis vinduet Automatisk afspilning åbnes, kan drevet læse disken. De gemte data på disken kan stadig være beskadigede, men et "Automatisk afspilning"-vindue beviser, at drevet kan læse data fra disken.
    • Hvis der ikke sker noget, eller computeren holder op med at svare, kan laseren ikke læse startoplysningerne på disken. Tryk på knappen Skub ud for at få cd'en ud igen og låse computeren op.
  2. Prøv flere software-cd'er for at få en ide om, hvordan drevet fungerer. Indsæt mindst yderligere tre softwarediske på samme måde. Brug diske, som er i god stand, og som du ved virker i andre drev. Skriv ned, hvad der sker.
    • Hvis nogle af diskene ikke åbner, skal du lægge disse diske til side.
    • Hvis alle diske går igennem, kan drevet læse opstartsdata på diskene, og drevet fungerer. Beskadigede data, ridser og urenheder på diskene forhindrer drevet i at læse dataene. Reparer eller udskift de dårlige diske.
  3. Gentag disse trin ved brug af musik-cd'er og dvd'er (hvis din computer har et dvd-drev). Brug diske fra forskellige producenter og pladeselskaber. Dette kan hjælpe til at klarlægge, om drevet har problemer med at læse bestemte typer diskformater.
  4. Når du har testet flere disktyper, kan du derefter prøve at læse de problematiske diske i et andet drev på en anden computer for at se, om de kan læses derfra.
    • Hvis læsning af diskene også mislykkes i et andet drev på en anden computer, er diskene sandsynligvis beskadigede.
    • Hvis diskene kan læses på en anden computer, skal du fortsætte med at følge disse trin for at fejlfinde drevet.
Trin 4: Læse en disk fra kommandoprompten
Hvis computeren ikke kan læse diske, skal du bekræfte, at drevet kan læse diske fra en kommandoprompt. Brug følgende trin til at teste diskene og drevet fra en kommandoprompt:
  1. I Windows skal du søge efter og åbne Kommandoprompt.
  2. Indtast diskpart på kommandolinjen, og tryk derefter på Enter.
    Hvis du bliver bedt om en administratoradgangskode eller en bekræftelse, skal du indtaste adgangskoden eller bekræfte den.
    Figur : Kommandoprompt: diskpart
    Vinduet Kommandoprompt med diskpart indtastet
  3. Indsæt en disk, som indeholder filer i det drev, som har et problem. Brug en disktype, som ikke genkendes af drevet. Diske, som er gode at bruge, er eksempelvis spil- og softwarediske, som er købt fra en butik. Brug ikke musik-cd'er. Hvis dvd-drevet kan læse cd'er, men ikke dvd'er, skal du indsætte en dvd-film.
  4. Vent ca. 20 sekunder, indtil disken opnår fuld omdrejningshastighed.
  5. Indtast list volume i kommandoprompten.
  6. Tryk på tasten Enter, og se på listen.
    I Ltr-kolonnen skal du finde og huske drevbogstavet ved siden af det cd-/dvd-drev, som indeholder disken.
    Figur : listevolumen
    Vinduet Volumen
  7. Indtast Exit, og tryk på tasten Enter for at gå tilbage til kommandoprompten.
  8. Sørg for at indtaste det korrekte drevbogstav for det drev, som indeholder disken, efterfulgt af et kolon (:). Hvis drevbogstavet for eksempel er listet som E i diskpart-listen, skal du indtaste følgende:
    E:
    Figur : Drevbogstav
    Indtastning af drevbogstav i kommandoprompten
  9. Tryk på tasten Enter, og indtast derefter følgende i den nye kommandoprompt:
    dir
    Figur : Drevmappekommando
    Vinduet Kommandoprompt med indtastet drevbogstav og "dir"-kommando
  10. Tryk på tasten Enter. En liste med filer og mapper bør blive vist på skærmen.
  11. Udfør en af følgende handlinger afhængigt af, hvad der vises på skærmen:
    • Hvis der vises en liste med filnavne og mapper på skærmen, genkender drevet datadisken. Problemet er sandsynligvis ikke relateret til drevet eller disken. Det er sandsynligvis relateret til softwarekonfigurationen i Windows. Fortsæt til trin 5: Geninstallér cd-/dvd-drevet i Enhedshåndtering.
    • Hvis beskeden "Enhed er ikke klar" vises, eller skærmen ikke opdaterer efter 30 sekunder, kan disken eller drevet være beskadiget. Gentag disse trin med nogle andre diske af samme type for at sikre, at problemet ikke er relateret til disken. Hvis andre diske af samme type ikke kan læses, skal du springe til Trin 8 for at teste drevet og se, om drevet virkelig er ødelagt.
Trin 5: Geninstallér cd-/dvd-drevet i Enhedshåndtering.
Brug følgende trin til at fjerne og geninstallere drevbogstavet i Enhedshåndtering:
  1. Fjern eventuelle diske i drevet.
  2. I Windows skal du søge efter og åbne Enhedshåndtering.
  3. Dobbeltklik på dvd-/cd-rom-drevene.
  4. Højreklik på drevets navn, og vælg Afinstaller.
    Figur : Afinstaller dvd-/cd-rom-drev i Enhedshåndtering
     Vinduet Enhedshåndtering, afinstaller dvd-/cd-rom-drev
  5. Klik på Ja eller OK for at fjerne drevet fra listen, og luk derefter Enhedshåndtering.
  6. Højreklik på Start, Vælg Luk eller log ud, og vælg derefter Genstart.
    Vent på, at computeren genstarter, og start derefter Windows.
  7. Når Windows starter, bliver drevet automatisk konfigureret, og listeposten er gendannet i Enhedshåndtering.
  8. Herefter kan du bruge cd- eller dvd-drevet igen for at se, om det kan læse diske. Hvis det virker, er du færdig. Hvis det ikke fungerer, skal du bruge fejlfindingsværktøjet Hardware og enheder.
Trin 6: Brug fejlfindingsværktøjet Hardware og enheder
Windows 10 og 8 indeholder et fejlfindingsværktøj, som kontrollerer hardware, som f.eks. cd- eller dvd-drev, for problemer. Følg disse trin for at bruge fejlfindingsværktøjet Hardware og enheder til at kontrollere for problemer:
  1. I Windows skal du søge efter og åbne Find og løs problemer.
  2. Under System og Sikkerhed skal du klikke på Find og løs problemer.
    Figur : Find og løs problemer i Kontrolpanel
    Billede af vinduet Kontrolpanel, Find og løs problemer
  3. Under Hardware og lyd skal du klikke på Konfigurer en enhed.
    Figur : Konfigurer en enhed
    Billede, der viser vinduet Fejlfinding, Konfigurer enhed valgt
    Hvis du bliver bedt om en administratoradgangskode eller en bekræftelse, skal du indtaste adgangskoden eller bekræfte den.
  4. Klik på Næste.
  5. Windows kontrollerer for problemer. Hvis fejlfindingsværktøjet detekterer problemer, skal du følge instruktionerne for at løse problemet.
    Hvis drevet stadigvæk ikke bliver fundet efter brug af fejlfindingsværktøjet, skal du fortsætte til Microsoft Systemgendannelse.
Trin 7: Brug af Microsoft Systemgendannelse
Hvis computeren stadigvæk ikke kan læse fra disken, skal du bruge Systemgendannelse for at gå tilbage til et tidspunkt, hvor drevet fungerede. Hvis du vil have flere oplysninger om brugen af Systemgendannelse, skal du se HP-supportdokumentet Brug af Microsoft Systemgendannelse (Windows 10, 8) (på engelsk).
Herefter kan du bruge cd-/dvd-drevet igen for at se, om det kan læse diske. Hvis det virker, er du færdig. Hvis det ikke er tilfældet, skal du teste cd-/dvd-hardwaren for fejl.
Trin 8: Test for fejl på cd/dvd-drevets hardware
Laserjustering og den hardware, som understøtter den, skal have en høj grad af nøjagtighed. Efterhånden som cd-/dvd-drevet i din computer bliver ældre, kan det blive påvirket af vibrationer, støv, mekanisk slitage og andre faktorer. Hvis computeren stadigvæk ikke kan brænde diske efter udførelse af de øvrige trin i dette dokument, skal drevet testes for hardwarefejl. Find yderligere oplysninger om test af hardwarefejl i cd-/dvd-drev i et af følgende HP-supportdokumenter:
Hvis drevet ikke klarer testen, skal det udskiftes, eller computeren skal serviceres.