Bærbare computere fra HP - Afkøling af computeren indvendigt for at undgå overophedning

Dette dokument vedrører bærbare computere fra HP, også omtalt som bærbare pc'er.
Opbygning af varme kan skabe problemer for enhver bærbar computer (notebook). Når temperaturer inde i kabinettet generelt stiger til meget høje grader, forøges risikoen for at beskadige vigtige, interne komponenter væsentligt. Den mest almindelige årsag til overophedning er akkumulationen af støv indvendigt i computeren. De elektriske komponenter i en bærbar computer skaber varme, og blæsere inde i computeren hjælper med at flytte luften, så komponenterne holdes afkølet ved normal driftstemperatur. Utilstrækkelig køling kan medføre, at overskydende varme dannes inde i kabinettet, hvilket kan beskadige komponenter. Lyden af blæseren, der kører hele tiden, kan indikere, at computeren bliver varm og ikke kører så effektivt som muligt, og at der er et problem med støvansamlinger, der blokerer ventilationsåbningerne.

Denne video viser, hvordan du reducerer varmen inde i din bærbare computer

Symptomer på varmeproblemer og årsager til for høj temperatur

Følgende liste beskriver nogle af de problemer, der skyldes overophedning i den bærbare computer:
  • Spil holder op med at reagere, mens de er i gang.
  • Windows holder op med at reagere under brug.
  • Blæsere inde i den bærbare computer larmer mere, når computeren bliver varm, fordi de roterer hurtigere for at fjerne varmen.
  • Når computeren startes, stopper den nogle gange ved en sort skærm, og Windows kan ikke åbnes. Windows holder normalt op med at svare, når det åbnes.
  • Mus og tastatur holder op med at reagere.
  • Windows 10, 8, 7, Vista, XP: Computeren genstarter uventet eller viser en fejlmeddelelse.
    Windows 95, 98 og ME: Hyppige fejlmeddelelser om alvorlig undtagelse, ulovlig handling eller generel beskyttelsesfejl forekommer i flere programmer.
    bemærk:
    Disse fejl kan ikke forudsiges. Hvis disse fejl kun opstår i ét program, vedrører problemet sandsynligvis dette program og skyldes ikke varme.
Følgende liste beskriver nogle årsager til for høj temperatur:
  • Støv inde i den bærbare computer.
  • En ny komponent, f.eks. en harddisk, tilføjes. Den ekstra komponent får strømforsyningen til at arbejde mere, så den danner mere varme. Ekstra varme stråler ud fra nye komponenter og forøger temperaturen inde i kabinettet.
  • Afhængigt af hvordan den bærbare computer anvendes, kan nogle køleblæsere med tiden køre langsommere eller blive slidt ved overophedning af computeren.
  • Høj omgivelsestemperatur.

Trin 1: Fjern støv og fnug ved at rense ventilationsåbninger

De fleste bærbare pc'er har ventilationsåbninger rundt omkring på kabinettet, så luften kan strømme gennem kabinettet. Hvis disse ventilationsåbninger bliver tilstoppet, eller hvis varmedannende dele bliver dækket af støv, kan blæseren ikke afkøle komponenterne korrekt, fordi computeren er varm, og overophedning bliver et problem. Fnug og støv forhindrer luften i at strømme rundt om blæserens vinger og får blæseren til at arbejde mere, og computeren overophedes. Hvis der er støv i ventilationsåbningerne, bør du rense computeren ved at blæse støvet omkring blæseren og varmeskjoldet væk. Det forhindrer støv i at hobe sig op.
Det er ikke nødvendigt at åbne den bærbare computer for at fjerne støv med dåsen med komprimeret luft.
Følgende grafik viser ophobning af støv inde i den bærbare computer, men støv omkring blæserne og varmeskjoldet i den bærbare computer kan fjernes uden at åbne computeren.
Figur : Ophobning af støv
Støvet komponent
Figur : Ophobning af støv omkring blæseren
Ophobning af støv omkring blæseren
  advarsel:
Sørg for, at den bærbare computer er slukket, og at vekselstrømsadapteren er frakoblet, før du sprøjter med trykluft for at undgå skader på computeren.
Brug en trykluftdåse (en støvsuger med blæsefunktion eller en hårtørrer indstillet på kølig luft kan også anvendes, selvom trykluftdåsen er bedre egnet til denne opgave) til at fjerne støv fra den bærbare computers ventilationsåbninger og forhindre overophedning. Når støvet fjernes, øges luftstrømmen, så kølingen forbedres, og blæseren kan køre mere støjsvagt.
Køleventilationsåbningerne er placeret forskellige steder afhængigt af den bærbare computermodel. Du kan finde ventilationsåbningerne ved at se efter kobberfarvede eller sorte køleribber inde bag ventilationsåbningerne.
bemærk:
Find og rens alle ventilationsåbningerne på din bærbare computer ved hjælp af komprimeret luft. Afhængigt af din bærbare computermodel kan åbningerne være på siden, bagsiden eller bunden. Nogle nyere bærbare computere har muligvis slet ingen ventilationsåbninger.
Du bør blæse trykluft ind i åbningerne på dine bærbare computer og ind i andre åbninger, f.eks. blæserens indsugningsåbning, for at forbedre luftcirkulationen og forhindre, at der samler sig støv på komponenterne.
Figur : Sideventilationsåbninger
Sådan blæses komprimeret luft ind i sideventilationsåbningen
Figur : Nederste ventilationsåbninger
Sådan blæses komprimeret luft ind i den nederste ventilationsåbning
Ved at gøre dette regelmæssigt som en forebyggende foranstaltning kan du i høj grad mindske risikoen for beskadigelse af komponenter og forhindre forringelse af computerens ydeevne.

Trin 2: Sørg for tilstrækkelig plads til ventilation

For at mindske sandsynligheden for overophedningsproblemer skal du sørge for, at blæserne på din bærbare computer kan ventilere korrekt. Korrekt ventilation af systemet er vigtigt for den bærbare computers systemdrift. Følg disse retningslinjer for at sikre tilstrækkelig ventilation:
  • Lad den bærbare computer stå på en stabil, vandret flade.
  • Sørg for mindst 15,25 centimeters frirum rundt om hver ventilationsåbning.
  • Hvis den bærbare computer anvendes i højder over 1500 meter, skal du være ekstra omhyggelig med at holde computeren afkølet.

Trin 3: Opdatering af BIOS

Efter lancering af en bærbar computer leverer HP jævnligt opdateringer til BIOS og andre komponenter. Se efter BIOS-opdateringer, og installer dem ved hjælp af anvisningerne i HP-supportdokumentet Opdatering af BIOS.

Trin 4: Brug HP CoolSense-teknologi

HP CoolSense-teknologien er en funktion i visse bærbare computere fra HP. Funktionen kombinerer hardware, software og mekanisk design med henblik på dynamisk styring af den bærbare computers temperatur. HP CoolSense bruger en bevægelsessensor i den bærbare computer, som registrerer, om computeren bruges på en stationær eller mobil placering, hvorefter computerens ydeevne og blæserhastighed automatisk justeres for at holde computeren afkølet. Du kan indstille HP CoolSense-softwaren til din specifikationer. Se HP bærbare pc'er - HP CoolSense-teknologi for at flere oplysninger.

Trin 5: Anbring den bærbare computer i et køligere rum

Hvis din bærbare computer overophedes, skal du placere den i et køligere rum. En lille temperaturforskel kan være nok til at forhindre, at der opstår fejl i en komponent. Flyt din bærbare computer til et køligere rum i huset eller på kontoret. Fortsæt til næste trin, hvis dette ikke er muligt.

Trin 6: Test for hardwarefejl

Hvis problemet med overophedning fortsætter efter rensning af ventilationsåbningerne og efter flytning af computeren til et køligere rum, kan en hardwarekomponent være beskadiget. Test computeren for at se, om der er fejl i hardware, eksempelvis i hukommelsen, processoren eller grafikhardwaren. De fleste bærbare computere fra HP og Compaq har diagnostisk software til at kontrollere for hardwarefejl. Find flere oplysninger i det pågældende dokument:
Hvis der er fejl på hardwaren, kan du enten udskifte den beskadigede komponent eller kontakte HP for at få yderligere assistance ved hjælp af fanen Kontakt support øverst på dette skærmbillede.

Tænd/sluk-knap til at reducere varmen (HP Spectre-pc'er)

HP Spectre-produkter tilbyder en indstilling til at skifte til en lavere CPU-strømtilstand, hvori computeren kører køligere. Måden, hvorpå du skifter strømindstillingen, varierer afhængigt af Spectre-modellen. De to indstillinger til valg af strømsparetilstand i BIOS eller aktivering af Kølestyring ved hjælp af skrivebordsgrænsefladen, ligner meget hinanden. Nogle af deres funktioner er:
  • Begge indstillinger til at skifte til CPU-strømforbrug giver samme resultat. Den eneste forskel er, at Kølestyring betjenes gennem en Windows-grænseflade.
  • Standardindstillingen for alle Spectre-produkter er Ydeevne-tilstand i BIOS eller Fra for Kølestyring.
  • Valg af Balanceret tilstand i BIOS eller valg af Til i Kørestyring reducerer det maksimale strømforbrug, hvilket giver lavere systemdriftstemperaturer, hvilket igen giver en let reduceret ydeevne af systemet.
Følg en af de følgende anvisninger, afhængigt af hvilken Spectre-model du har, for at skifte afkølingsindstillingerne:

Se også

Find flere oplysninger om overophedning, og hvordan du undgår det, i følgende dokumenter: