HP monitoren – Monitor toont zwart scherm

Gebruik deze stappen om problemen met uw monitor op te lossen wanneer u een zwart scherm ziet, of om vast te stellen of de monitor defect is.

Opmerking:

Voordat u begint, voer de volgende stappen uit:

• Schakel de computer uit.

• Koppel alle aangesloten apparaten los van de computer, behalve de muis en het toetsenbord, inclusief USB-sticks en geheugenkaarten.

• Controleer of u een tweede monitorkabel hebt (als uw monitor een losse kabel heeft) voor testdoeleinden.

De voeding controleren

Om de voeding te controleren, koppelt u de videokabel los van de monitor en zorgt u ervoor dat de voedingskabel van de monitor is aangesloten op een stopcontact.

Wanneer u op de aan/uit-knop op de monitor drukt, gaat het aan/uit-lampje branden. Als het aan/uit-lampje uit blijft krijgt de monitor geen stroom of is de monitor defect.

Controleer alle volgende items voordat u de monitor laat repareren of gaat vervangen:

• Controleer of het stopcontact werkt.

• Sluit de monitor aan op een ander stopcontact.

• Probeer een ander HP netsnoer.

Als het lampje brandt, heeft de monitor stroom en kunt u verder gaan met de volgende stap.

Het standaardbericht op het scherm weergeven

Voer de volgende stappen uit om het standaardbericht op het scherm weer te geven.

1. Sluit de videokabel aan op de computer en de monitor en schakel vervolgens de computer in.

2. Schakel de monitor uit en wacht ongeveer 10 seconden.

3. Als de computer opstart, koppel dan de videokabel los.

Opmerking:

Als er een bericht op de monitor verschijnt, werkt de monitor en houdt het probleem verband met het videosignaal. Ga verder met de volgende stap.

Als de monitor een zwart scherm blijft tonen, schakelt u de computer uit en gaat u verder met de volgende stap.

Een slechte video-aansluiting herstellen

Volg de volgende stappen om te controleren of de video-aansluiting tussen de pc en de monitor goed is.

1. Verwijder de videokabel tussen de computer en de monitor.

2. Controleer of de HDMI-, DisplayPort- of USB Type-C-poort op de computer is beschadigd. Als de poort beschadigd is, gebruikt u een andere poort.

3. Probeer indien mogelijk een ander type video-aansluiting. Als uw monitor bijvoorbeeld een HDMI-poort en een DisplayPort heeft, probeer dan de andere poort te gebruiken om de monitor op de computer aan te sluiten.

4. Sluit een andere videokabel aan tussen de computer en de monitor. Gebruik zo nodig een kabeladapter.

Als het probleem niet is opgelost, gaat u verder met de volgende stap.

De video-aansluiting controleren

Als u de monitor aanzet en hij werkt weer, dan hoeft u niet verder te gaan met het oplossen van problemen. Als de monitor nog steeds problemen ondervindt, gebruikt u de volgende stappen om de videoverbinding te testen.

• Als de monitor nog steeds een zwart scherm toont, dient u de monitor aan te sluiten op een andere computer met behulp van een andere kabel, om te controleren of de monitor defect is. Zie Sluit de monitor aan op een andere computer.

• Als het opstartscherm van de monitor verschijnt, maar niet het opstartscherm van Windows, volg dan de volgende stappen om de computer in te stellen op een compatibele resolutie.

Opmerking:

Zoek de standaard weergaveresolutie voor uw monitor in de gebruikersaanwijzing of in de productspecificaties voor het monitormodel. Als u de standaard weergaveresolutie voor uw monitormodel niet kunt vinden, gebruik dan tijdelijk 1024x768 als probleemoplossing.

1. Schakel de computer in en druk herhaaldelijk op de toets f4 zodra het eerste opstartscherm wordt weergegeven.

2. Nadat Windows is geopend, klikt u met de rechtermuisknop op een leeg gebied op het bureaublad, selecteert u Beeldscherminstellingen en selecteert u de aanbevolen resolutie onder Beeldschermresolutie.

Opmerking:

Als de standaard resolutie niet beschikbaar is, download en installeer dan geüpdatete videostuurprogramma’s voor uw computer. Als u de stuurprogramma’s bijwerkt, kan het zijn dat meer resoluties (grafische modi) beschikbaar zijn.

3. Er wordt kort een zwart scherm weergegeven en vervolgens wordt de nieuwe resolutie weergegeven.

• Als u tevreden bent met de nieuwe beeldscherminstellingen, klikt u op Wijzigingen behouden of Ja.

• Als Windows het scherm terugkeert naar de vorige resolutie of als het scherm leeg is, probeert u een andere instelling totdat u een beeldschermconfiguratie vindt die compatibel is met de monitor.

4. Start de computer opnieuw op. Wanneer Windows start, geeft de monitor een volledig schermbeeld met een resolutie van hoge kwaliteit weer. Als dit niet het geval is, ga dan door met de volgende stap.

Sluit de monitor aan op een andere computer

Sluit de monitor op een andere computer met een andere kabel aan.

• Als de monitor werkt, is de videohardware op de oorspronkelijke computer waarschijnlijk de bron van de problemen. U kunt proberen de oorspronkelijke computer op een andere werkende monitor aan te sluiten om de videostuurprogramma’s te updaten.

• Als de monitor leeg blijft, laat de monitor dan repareren of vervang de monitor.