HP notebooks – Batterijlampje gaat aan en uit terwijl batterij wordt opgeladen

HP notebooks gebruiken lithium-ionbatterijen (Li-Ion) die worden opgeladen in een cyclus van snel laden en langzaam laden. De batterij wordt afwisselend met volledig vermogen opgeladen (snel opladen) waarna wordt overgeschakeld naar laag vermogen (langzaam opladen). Tijdens de langzame oplaadfase van de cyclus gaat het batterijlampje mogelijk uit en lijkt het alsof het niet wordt opgeladen.

U kunt bevestigen dat de batterij langzaam wordt opgeladen door de batterijstatus in de taakbalk te controleren. De Windows-batterijstatus toont ontladen tijdens de langzame oplaadcyclus.

De betekenis van het batterijlampje

Op sommige notebooks werkt het batterijlampje niet zoals staat vermeld in de gebruikershandleiding. Raadpleeg de volgende tabellen voor meer informatie over de correcte werking.

Notebooks met een tweekleurige batterijindicator

Ledstatus

Batterij-laadstatus

Wit

0% tot 90% geladen

Oranje

Meer dan 90% lading

Uit

Er is geen batterij geplaatst of stroom verwijderd en opnieuw aangesloten wanneer de batterij meer dan 95% is opgeladen

Notebooks met een éénkleurige batterijindicator

Ledstatus

Batterij-laadstatus

Aan

0% tot 99% geladen

Uit

Er is geen batterij geplaatst of stroom verwijderd en opnieuw aangesloten wanneer het opladen van de batterij meer dan 95% is

Opmerking:

Het batterijlampje gaat alleen branden als de batterij tussen 0 en 94% is opgeladen wanneer de stroom is aangesloten.

Om het aantal korte laadcycli te reduceren en de levensduur van de batterij te verlengen, begint het notebook alleen te laden als de batterijcapaciteit minder dan 95% is. Zelfs wanneer er een netvoedingsadapter op het notebook is aangesloten, wordt de batterij niet opgeladen als de capaciteit 95% of meer bedraagt.

Als de netvoedingsadapter op het notebook is aangesloten en het oplaadniveau van de batterij 95% of hoger is, gaat het batterijlampje niet branden totdat het batterijniveau 94% of minder is en de batterij begint op te laden. Dit kan enkele dagen duren, omdat de batterij niet wordt gebruikt wanneer het notebook op netstroom werkt.

Opmerking:

In de handleiding staat wellicht dat de led rood knippert als er geen batterij in het notebook is geplaatst. Dit is onjuist. De led is uit als er geen batterij in het notebook is geplaatst.