• Informatie

Handleiding over upgraden naar Windows 11

• Feedback

Bezig met laden...

HP pc's - Veilige modus van Windows (Windows 10)

Veilige modus is een diagnostische modus waarbij u Windows met primaire stuurprogramma's kunt gebruiken. Als u problemen in Windows ondervindt, kunt u blijven werken met de pc en het probleem oplossen door op te starten in de Veilige modus. Met de Veilige modus wordt geen software geïnstalleerd.

In de Veilige modus ziet Windows er mogelijk niet uit zoals u gewend bent, omdat Veilige modus een lage grafische modus gebruikt voor het scherm. Ook wordt de tekst Veilige modus weergegeven in de vier hoeken van het scherm.

Opmerking:

Afhankelijk van uw versie van Windows kunnen sommige afbeeldingen en informatie in dit document enigszins afwijken van uw situatie.

Veilige modus starten vanuit Windows

Voer de volgende procedure uit om naar de Veilige modus te gaan.

1. Zoek naar en open Herstelopties.

2. Klik onder Geavanceerd opstarten op Nu opnieuw opstarten.

3. Klik op Problemen oplossen.

Op Problemen oplossen klikken in het scherm Kies een optie
  4. Klik op Geavanceerde opties > Meer herstelopties > Opstartinstellingen.

5. Klik op Opnieuw opstarten.

Op de knop opnieuw opstarten klikken op het scherm Opstartinstellingen

De computer wordt opnieuw opgestart en er wordt nog een scherm Opstartinstellingen geopend met een lijst met verschillende opstartopties.

6. Kies de gewenste optie voor Veilige modus in het menu Opstartinstellingen:

• Druk op f4 voor Veilige modus inschakelen. In de Veilige modus wordt Windows gestart met een minimaal aantal stuurprogramma's en services.

• Druk op f5 voor Veilige modus met netwerkmogelijkheden inschakelen. Veilige modus met netwerkmogelijkheden start Windows op in de Veilige modus en staat toegang tot internet en uw netwerk toe.

• Druk op f6 voor Veilige modus met opdrachtprompt inschakelen. In de veilige modus met opdrachtprompt wordt Windows gestart in de veilige modus met een opdrachtpromptvenster. Doorgaans gebruiken alleen IT-professionals deze modus.

Scherm Opstartinstellingen met menu met beschikbare opstartopties
  7. Aanmelden bij de computer met uw accountnaam en wachtwoord. De computer loopt nu in de Veilige modus.

Opmerking:

U moet uw Windows-accountnaam en -wachtwoord invoeren om u aan te melden in Veilige modus. U kunt zich niet aanmelden met een andere methode, zoals met een pincode of vingerafdruklezer.

8. Wanneer u klaar bent met de probleemoplossing, kunt u de Veilige modus afsluiten door op Start te klikken.

9. Klik op Aan/Uit en vervolgens op Opnieuw opstarten. De computer wordt opnieuw opgestart.

Veilige modus opstarten buiten Windows om

Als Windows niet kan worden gestart, wordt u mogelijk gevraagd of u de herstelmodus wilt starten.

1. Nadat Windows niet kan worden gestart, wordt het scherm Kies een optie automatisch weergegeven. Als het scherm Een optie selecteren niet wordt weergegeven, dioet u het volgende:

1. Schakel de computer uit.

2. Schakel de computer in en druk herhaaldelijk op de esc-toets totdat het opstartmenu wordt geopend.

3. Start Systeemherstel door op f11 te drukken.

2. Selecteer desgevraagd uw toetsenbordindeling en klik in het scherm Een optie selecteren op Problemen oplossen.

Problemen oplossen geselecteerd in het venster Geavanceerde opties
  3. Klik op Geavanceerde opties.

4. Klik op Opstartinstellingen. Als de optie Opstartinstellingen niet wordt weergegeven, volgt u de stappen in De Veilige modus openen zonder toegang tot opstartinstellingen.

Opstartinstellingen in het scherm Geavanceerde opties
  5. Klik op Opnieuw opstarten.

Scherm Opstartinstellingen met knop Opnieuw opstarten geselecteerd

De computer wordt opnieuw opgestart en er wordt nog een scherm Opstartinstellingen geopend met een lijst met verschillende opstartopties.

6. Kies de gewenste optie voor Veilige modus in het menu Opstartinstellingen:

• Druk op f4 voor Veilige modus inschakelen. In de Veilige modus wordt Windows gestart met een minimaal aantal stuurprogramma's en services.

• Druk op f5 voor Veilige modus met netwerkmogelijkheden inschakelen. Veilige modus met netwerkmogelijkheden start Windows op in de Veilige modus en staat toegang tot internet en uw netwerk toe.

• Druk op f6 voor Veilige modus met opdrachtprompt inschakelen. In de veilige modus met opdrachtprompt wordt Windows gestart in de veilige modus met een opdrachtpromptvenster. Doorgaans gebruiken alleen IT-professionals deze modus.

Scherm Opstartinstellingen met menu met beschikbare opstartopties
  7. Selecteer desgevraagd uw toetsenbordtaal en meld u aan met een accountnaam met beheerdersrechten.

Opmerking:

U moet uw Windows-accountnaam en -wachtwoord invoeren om u aan te melden in Veilige modus. U kunt zich niet aanmelden met een andere methode, zoals met een pincode of vingerafdruklezer.

8. Wanneer u klaar bent met de probleemoplossing, kunt u de Veilige modus afsluiten door op Start te klikken.

9. Klik op Power en selecteer Opnieuw opstarten. De computer wordt opnieuw opgestart.

De Veilige modus openen zonder toegang tot opstartinstellingen

In sommige gevallen wordt de optie Opstartinstellingen niet weergegeven. Open Windows in de Veilige modus met de opdrachtprompt.

1. Schakel de computer in en druk herhaaldelijk op de Esc-toets totdat het Opstartmenu wordt geopend.

2. Start Systeemherstel door op f11 te drukken. Selecteer desgevraagd uw toetsenbordindeling.

3. Het scherm Kies een optie wordt weergegeven. Klik op Problemen oplossen.

4. Klik op Geavanceerde opties.

5. Klik op Opdrachtprompt om een opdrachtpromptvenster te openen. U moet wellicht uw account selecteren en uw wachtwoord invoeren om verder te gaan.

Opdrachtprompt geselecteerd in het scherm Geavanceerde opties
  6. Voer de opdracht in voor de Veilige modus die u wilt:

• Schakel de Veilige modus in: Typ bcdedit /set {default} safeboot minimal en druk op Enter.

• Schakel de Veilige modus met netwerkgebruik in: Type bcdedit /set {default} safeboot network en druk op Enter.

• Schakel de Veilige modus in met opdrachtprompt: Typ bcdedit /set {default} safeboot minimal en druk op Enter, en typ bcdedit /set {default} safebootalternateshell yes en druk vervolgens op Enter.

The operation completed successfully wordt weergegeven als u de opdracht juist hebt ingevoerd.

7. Klik op de X in de rechterbovenhoek om het opdrachtpromptvenster te sluiten.

8. Het scherm Kies een optie wordt weergegeven. Selecteer Doorgaan en meld u aan bij Windows met uw accountnaam en wachtwoord. De computer opent het bureaublad in de Veilige modus.

Opmerking:

U moet uw Windows-accountnaam en -wachtwoord invoeren om u aan te melden in Veilige modus. U kunt zich niet aanmelden met een andere methode, zoals met een pincode of vingerafdruklezer.

De Veilige modus verlaten

In de meeste gevallen kunt u de Veilige modus verlaten door de computer opnieuw op te starten. Wanneer u de Veilige modus opent met Opdrachtprompt, wordt de Veilige modus niet verlaten door de computer opnieuw op te starten.

1. Schakel uw computer uit en vervolgens weer in, en druk herhaaldelijk op Esc totdat het Opstartmenu wordt geopend.

2. Start Systeemherstel door op f11 te drukken. Selecteer desgevraagd de taal voor uw toetsenbord.

3. Het scherm Kies een optie wordt weergegeven. Klik op Problemen oplossen.

4. Klik op Geavanceerde opties.

5. Klik op Opdrachtprompt om een opdrachtpromptvenster te openen. U moet wellicht uw account selecteren en uw wachtwoord invoeren om verder te gaan.

Opdrachtprompt in venster Geavanceerde opties
  6. Om de Veilige modus te verlaten, typt u bcdedit /deletevalue {default} safeboot en drukt u vervolgens op Enter.

Opdrachtprompt met opdracht Veilige modus afsluiten
  7. Klik op de X in de rechterbovenhoek om het opdrachtpromptvenster te sluiten.

8. Het scherm Kies een optie wordt weergegeven. Selecteer Doorgaan. De computer wordt opnieuw opgestart.