• Informatie

Handleiding over upgraden naar Windows 11

• Feedback

Bezig met laden...

HP pc's - Windows 11 gebruiken en begrijpen

Windows 11 biedt een dynamische omgeving waarin u het bureaublad eenvoudig kunt configureren volgens uw voorkeuren. Lees dit document om meer te leren over de mogelijkheden in Windows 11.

Voor meer informatie over Windows 11, zie HP pc's - Windows 11 ondersteuning.

Upgrade naar Windows 11

Er zijn dingen die u moet doen voor en na een upgrade naar Windows 11, zoals een back-up maken van uw belangrijke bestanden of het bijwerken van uw hardwarestuurprogramma's.

In de volgende documenten staat instructies voor het uitvoeren van de upgrade:

Menu Start en taakbalk

Het menu Start van Windows 11 heeft een nieuwe lay-out. De taakbalk is nu centraal geplaatst onder in het scherm.

Met een zoekbalk boven in het menu Start kunt u snel naar apps of documenten zoeken. Onder de zoekbalk bevindt zich een aanpasbaar vast app-gebied. Er is geen limiet voor het aantal apps dat u kunt vastmaken, maar maximaal 18 wordt weergegeven. In de lijst Alle apps worden alle geïnstalleerde apps weergegeven, vastgemaakt of niet vastgemaakt.

Als u een app wilt vastmaken, klikt u met de rechtermuisknop op de app en selecteert u Vastmaken aan Start. Als u een app wilt losmaken, klikt u met de rechtermuisknop op de app en selecteert u Losmaken van Start. Klik en sleep om apps opnieuw te rangschikken, of klik met de rechtermuisknop op een app en selecteer Verplaatsen naar boven om een app vast te maken als het eerste item in de lijst.

Onder de vastgemaakte apps bevindt zich een nieuw Aanbevolen gebied dat uw meest recent geopende Office-documenten en geïnstalleerde apps weergeeft. Met dit gebied kunt u eenvoudig terugspringen naar een document waar u onlangs aan werkte of een onlangs geïnstalleerde app vastmaken aan de bovenkant van het menu Start. Het nieuwe Aanbevolen gebied vervangt de Windows Tijdlijnfunctie. Het aanbevolen gebied kan maximaal zes items weergeven. De knop Meer opent een lijst met extra recente items.

Onder in het menu Start ziet u uw profielafbeelding, naam en energiebeheer. U kunt dit onderste gedeelte met enkele snelkoppelingen voor de map Verkenner, zoals downloads, foto's, video's, enzovoort aanpassen.

Om het menu Start te configureren, selecteert u Instellingen, Persoonlijke instellingen en vervolgens het menu Start.

Om de taakbalk te configureren, selecteert u Instellingen, Persoonlijke instellingen en vervolgens Taakbalk.

Om de taakbalk naar de linkerkant van de onderkant van het scherm te verplaatsen, selecteert u Taakbalk-instellingen, Taakbalk-uitlijning en vervolgens Link.

Gebruik Taakbalk-overloop om extra snelkoppelingen aan de taakbalk toe te voegen.

Pictogrammen in de taakbalk

Windows 11 heeft nieuwe pictogrammen aan de rechterkant van de taakbalk.

Als u pictogrammen wilt weergeven of verbergen, gaat u naar het menu Instellingen, selecteert u Persoonlijke instellingen en schakelt u vervolgens de beschikbare pictogrammen in.

De volgende pictogramman zijn beschikbaar:

• Menu Pen (Inktwerkruimte)

U kunt maximaal vier apps aan de Inktwerkbalk vastmaken.

Selecteer het pictogram penpictogram om het pen-menu te openen.

Als u meer apps aan het menu Pen wilt toevoegen, selecteert u Instellingen en vervolgens menu Pen bewerken.

Om de pen en de inktinstellingen van Windows te configureren, gaat u naar het menu Instellingen, selecteert u Bluetooth en apparaten en selecteert u Pen en Windows inkt.

• Aanraaktoetsenbord

Selecteer het pictogram toetsenbord om het aanraaktoetsenbord te openen. Er zijn 13 nieuwe thema's voor het aanraaktoetsenbord. Met een thema-engine kunt u een volledig aangepast thema maken, inclusief achtergrondafbeeldingen. U kunt het formaat van het aanraaktoetsenbord ook wijzigen.

• Virtueel touchpad

Met aanraakgebaren op het scherm, vergelijkbaar met touchpadbewegingen, kunt u schakelen tussen apps en desktops.

Bewegingen met drie vingers zijn onder andere:

• Veeg naar links/rechts: Schakel over naar het venster van de laatst gebruikte app.

• Veeg omlaag: Ga terug naar het bureaublad. Volg met een veeg omhoog om het app-venster te herstellen.

• Veeg omhoog: Open taakweergave om door alle app-vensters en bureaubladen te bladeren.

Bewegingen met vier vingers zijn onder andere:

• Veeg naar links/rechts: Schakel over naar het vorige/volgende bureaublad.

• Veeg omlaag: Ga terug naar het bureaublad. Volg met een veeg omhoog om het app-venster te herstellen.

• Veeg omhoog: Open taakweergave om door alle app-vensters en bureaubladen te bladeren.

Meldingen en snelle instellingen

Meldingen bevinden zich boven de kalender. In het menu Snelle instellingen staan alle acties van het Actiecentrum voor snelle actie.

Voor toegang tot meldingen en de kalender klikt u op de datum en tijd in de taakbalk. U kunt actie ondernemen, meldingen wissen en beheren. U kunt meldingen niet aanpassen.

Om het Actiecentrum voor snelle actie te bewerken, klikt u op het penpictogram in snelle instellingen bewerken. U kunt maximaal 12 acties toewijzen in het menu Snelle acties.

Widgets

Widgets zijn informatiekanalen die persoonlijke inhoud weergeven, zoals nieuws, weer of meldingen.

U kunt toegang krijgen tot het widgetpaneel met het speciale Widget-pictogram op de taakbalk, naar links vegen vanaf de rand van het beeldscherm of op de Windows-toets + w drukken. Het paneel wordt aan de linkerkant van het scherm geopend en kan niet opnieuw worden ingedeeld of in grootte worden aangepast. Boven in het paneel vindt u de huidige tijd en een menu voor het aanpassen van de onderwerpen en interesses die in het paneel worden weergegeven.

Als u widgets wilt weergeven of verbergen, gaat u naar het menu Instellingen, selecteert u Persoonlijke instellingen en schakelt u over de optie Widgets.

Om uw widgets aan te passen, klikt u op Widgets toevoegen in het widgetspaneel.

Instellingen voor meerdere monitoren

Als u standaard een tweede monitor aansluit, geeft Windows 11 het hoofdbeeldscherm weer. U kunt deze instelling wijzigen om de tweede monitor voor verschillende doeleinden te gebruiken.

Windows 11 biedt vier opties wanneer u meerdere beeldschermen aansluit op een computer. Druk op de Windows-toets + p om de beeldscherminstellingen weer te geven.

• Pc-scherm: Alles op één beeldschermen zien.

• Dupliceren: Dezelfde dingen op alle beeldschermen bekijken.

• Uitbreiden: De bureaubladen op meerdere schermen zien. Als u beeldschermen uitbreidt, kunt u items tussen de twee schermen verplaatsen.

• Alleen tweede scherm: Alles alleen op het tweede beeldscherm bekijken.

Als u de taakbalk op meerdere beeldschermen wilt weergeven, gaat u naar het menu Instellingen, selecteert u Persoonlijke instellingen, selecteert u Taakbalk en selecteert u Mijn taakbalk op alle beeldschermen weergeven.

Druk op de Windows-toets + p om een tweede monitor te gebruiken.

Als u de resolutie-instelling voor een tweede monitor wilt wijzigen, gaat u naar het menu Instellingen, selecteert u Systeem, selecteert u Beeldscherm en werkt u de instelling bij onder Beeldschermresolutie.

Taakweergave en virtuele desktops

Virtuele Windows 11-desktops zijn afzonderlijke desktops die door een gebruiker kunnen worden gemaakt voor het organiseren van verschillende soorten toepassingen.

Om een nieuw virtueel bureaublad te maken, houdt u de cursor boven het pictogram Taakweergave in de taakbalk en selecteert u Nieuw bureaublad. Het momenteel actieve bureaublad wordt weergegeven als Desktop 1. Houd de cursor boven het pictogram Taakweergave om alle actieve virtuele bureaubladen weer te geven. Druk op de Windows-toets + ctrl + pijl-rechts om naar het virtuele bureaublad naar rechts te schakelen. Druk op de Windows-toets + ctrl + pijl-links om naar het virtuele bureaublad naar links te schakelen.

U kunt ook het pictogram Taakweergave selecteren of op de Windows-toets + Tab te drukken om alle actieve vensters boven en de virtuele bureaubladen onderaan in de lijst weer te geven.

Als u de naam van een virtueel bureaublad wilt wijzigen, klikt u met de rechtermuisknop op de miniatuur in het menu Taakweergave en selecteert u Naam wijzigen.

Als u de achtergrond voor een virtueel bureaublad wilt wijzigen, klikt u met de rechtermuisknop op de miniatuur in het menu Taakweergave en selecteert u Achtergrond kiezen.

Beeldscherminstellingen

Windows 11 biedt automatische HDR-instellingen (High Dynamic Range) en Dynamic Refresh Rate (DRR) aan.

Windows 11 ondersteunt automatische HDR. Schakel in Instellingen Automatisch HDR in om er zeker van te zijn dat ondersteunde games automatisch worden opgeschaald en de games die een hogere resolutie niet ondersteunen SDR gebruiken. Schakel HDR gebruiken in om er zeker van te zijn dat HDR is ingeschakeld wanneer u een game start.

Windows 11 ondersteunt Dynamic Refresh Rate (DRR), waarmee uw computer automatisch de vernieuwingsfrequentie kan verhogen wanneer u inkt gebruikt of bladert voor een vloeiender gebruik, en verlaag de vernieuwingsfrequentie wanneer u deze niet nodig hebt, zodat uw computer energie kan besparen.

De beschikbaarheid van Dynamic Refresh Rate (DRR) kan variëren. Deze driver wordt aangeboden op bepaalde laptops met beeldschermen die de VRR (Variable Refresh Rate) en een vernieuwingsfrequentie van ten minste 120 Hz ondersteunen. DRR vereist ook een WDDM 3.0 grafisch stuurprogramma, dat beschikbaar is via Windows Update.

Onder Instellingen > Systeem > Beeldscherm > Geavanceerd beeldscherm kunt u een refreshrate kiezen.

Snap

Met de Snap-functie kunt u apps naast elkaar uitvoeren op uw primaire of secundaire monitor. U kunt maximaal vier apps op elke monitor uitvoeren.

Windows maakt automatisch de grootte van de vensters wanneer u de vensters naar verschillende delen van het scherm sleept.

In Windows 11 kunt u de cursor boven het maximaliseren-pictogram van een app-venster plaatsen om Snap te openen.

Snap biedt zes lay-outs (afhankelijk van de schermresolutie).

Microsoft heeft het geheugen van snapped apps ook verbeterd. Als u een snapped lay-out in de horizontale modus hebt en u het scherm draait, draait Windows die app-vensters en bewaart deze in de gemaakte posities. Windows onthoudt ook snapped vensterposities wanneer u een dock plaatst en van externe monitoren verwijdert.

Zoeken

De zoekfunctie is opgenomen in Windows 11, maar er is geen zoekbalk meer in de taakbalk.

Klik op Start, begin met typen en Windows schakelt automatisch over naar de verbeterde gebruikersinterface voor zoeken.

Microsoft Store

De nieuwe Microsoft Store helpt u apps, games, films en speciale aanbiedingen te vinden en installeren.

Met de nieuwe pop-up store kunt u apps installeren vanuit de browser. Wanneer u op een downloadbadge van een Microsoft Store op een webpagina klikt, opent de Microsoft Store een venster om de installatie te beheren zonder uw webpagina te sluiten.

Binnen de opnieuw ontworpen app-store hebt u toegang tot een catalogus met Android-apps, die worden gevoed door de app-store van Amazon. Amazon heeft al bevestigd dat zijn app-store Android App Bundles (AAB) zal ondersteunen, het Android app-standaardformaat van de volgende generatie dat uiteindelijk het huidige APK-formaat zal vervangen.

Om gebruikers te helpen hun favoriete Android-apps uit te voeren in Windows 11, gebruikt Microsoft Windows Subsystem voor Android (WSA), wat vergelijkbaar is met Linux Subsystem voor Linux (WSL).

Windows 11 bevat ook een nieuwe virtual machine-technologie om compatibiliteitsproblemen met Android Open Source Project (AOSP) op te lossen, een open-source softwarestack.

Met Android Open Source Project (AOSP) heeft Windows 11 geen ondersteuning voor Google Play Services nodig en werken de meeste apps op het besturingssysteem van het bureaublad.

U kunt ook apps sideloaden in Windows 11. Sideloading is het proces voor het installeren van Android-apps op uw apparaat en dat niet is gelukt via de Microsoft Store of Amazon App-store-certificering. U kunt APK's downloaden van sites als APKMirror en op het bestand dubbelklikken om de app op een Windows-apparaat te installeren.

Cortana en stemactivering

Cortana is inbegrepen, maar is niet standaard geactiveerd.

Zoek naar Cortana en open deze functie om Cortana te activeren. U kunt ook Start > Alle apps > Cortana selecteren.

Nadat u zich hebt aangemeld, wordt Cortana weergegeven in een klein venster boven het midden van de Taakbalk van Windows. Indien nodig kan het ook andere apps openen, zoals de webbrowser Microsoft Edge of Microsoft Office-apps.

Cortana wordt echter niet meer geïntegreerd in de Windows-zoekervaring, zelfs nadat u zich bij de app Cortana hebt aangemeld. Cortana reageert niet op alles wat u in Windows Zoeken typt. U moet in plaats daarvan de app Cortana starten en uw vraag in het chatvenster van de app typen.

Onder Privacy en instellingen kunt u uw instellingen voor stemactivering voor Cortana aanpassen.

De nieuwe launcher voor spraaktypen is een snelle en gemakkelijke manier om spraaktypen te starten in een geselecteerd tekstveld. De launcher is standaard uitgeschakeld, maar u kunt deze inschakelen door op de Windows-toets + h te drukken. Plaats vervolgens het venster voor typen met de stem op een willekeurige plaats waar u wilt op uw scherm.

Teams Chat

Met Windows 11 is Chat van Microsoft Teams geïntegreerd in de taakbalk.

U kunt overal in Windows, Android of iOS verbinding maken via tekst, chat, spraak of video met al uw persoonlijke contactpersonen. Als de persoon waarmee u verbinding maakt via het andere uiteinde de App Teams niet heeft gedownload, kunt u nog steeds via sms in twee richtingen verbinding maken.

Teams Chat is geen Microsoft Teams-client met volledige functionaliteit. Hiermee kunt u alleen chat- en videogesprekken (ook wel 'Gesprek' genoemd) beheren. Als u Teams Chat wilt starten in Windows 11, klikt u op het pictogram Chat met het chatpictogram op de taakbalk of drukt u op de Windows-toets + c.

Teams 2.0 bevat de volgende functies:

• Taakbalkpictogram Nieuwe chat

• Windows-toets + c snelkoppeling om Chat te starten

• Meldingen met inline-antwoorden

• Contactpersonen toevoegen via een e-mailadres of telefoonnummer

• Via Teams een e-mail of sms sturen naar contactpersonen zonder Teams

• Met sms-ondersteuning kunnen mobiele gebruikers communiceren met chat via sms (alleen VS, Canada, Mexico, Brazilië, India en het Verenigd Koninkrijk)

• Synchroniseer Skype-gebruikers of persoonlijke contacten in Outlook.com naar Teams (optioneel)

• Taakbalkpictogram ondersteunt zowel lichte als donkere Systeemmodi/thema's van Windows

Bestandsverkenner

Er zijn diverse wijzigingen in Verkenner in Windows 11, waaronder een nieuwe werkbalk en nieuwe pictogrammen voor bestanden en apps.

De werkbalk is vereenvoudigd. Eenvoudige pictogrammen helpen u basistaken uit te voeren, zoals het maken van nieuwe mappen, kopiëren, plakken, hernoemen, verwijderen, sorteren van pictogrammen of het wijzigen van de weergave.

Klik op het pictogram Meer voor extra items, zoals het instellen van een netwerkstation, het selecteren van alle items in het venster en het openen van opties.

In Windows 11 hebben alle vensters van Bestandsverkenner ronde hoeken.

Systeeminstellingen

Het menu Systeeminstellingen bevat wijzigingen in het geluid, voeding en batterij, opslag en klembordopties.

U kunt nu een van de volgende opties selecteren om te bepalen hoe vooraf geïnstalleerde apps op de achtergrond worden uitgevoerd: Altijd, Geoptimaliseerd voor energie, Nooit.

Windows 11 biedt bijna 100 nieuwe geluiden.

Om nieuwe uitvoer- of invoerapparaten, zoals Bluetooth-audioapparaten, toe te voegen of te koppelen, selecteert u Instellingen > Systeem > Geluid en vervolgens Apparaat toevoegen.

Om instellingen voor een geluidsapparaat te configureren of de naam ervan te wijzigen, selecteert u het apparaat in Instellingen > Systeem > Geluid.

Om stuurprogramma's voor een geluidsapparaat bij te werken, selecteert u in geluidsinstellingen de optie Controleren op stuurprogramma-updates.

Het venster Volumemixer is nu beschikbaar in de geluidsinstellingen.

Met Windows 11 kunt u het geluid beheren op basis van een app.

Om de batterijprestaties aan te passen, selecteert u Instellingen > Systeem > Energie en batterij en selecteert u vervolgens een van de volgende opties onder Energiestand. Beste energie-efficiëntie, Gebalanceerd, Beste prestaties.

Om een back-up van uw bestanden of een volledige back-up te maken op een extern opslagapparaat gaat u naar Systeem > Opslag > Geavanceerde opslaginstellingen > Back-upopties. Back-upopties bevinden zich ook in het configuratiescherm.

De functie klembordgeschiedenis onthoudt maximaal 25 afbeeldingen, tekst, scripts, links, documenten en video's die minder dan 4 MB zijn. Nadat u de limiet hebt bereikt, wordt het laatst gekopieerde item verwijderd van het klembord telkens wanneer u een nieuw item kopieert. Tenzij er een item aan het klembord is vastgemaakt, wordt de lijst van de klembordgeschiedenis elke keer dat u de computer opnieuw opstart opnieuw ingesteld.

De functie Klembordgeschiedenis is standaard uitgeschakeld.

Netwerk en internet

Wi-Fi 6E is beschikbaar in Windows 11. In Windows 11 kunt u ook afzonderlijke wifi- of ethernetadapters in- of uitschakelen met een klik op een knop en krijgt u toegang tot de huidige status van elke adapter.

Wi-Fi 6E biedt snellere snelheden, meer capaciteit, lagere latentie en betere beveiliging.

Opmerking:

Voor Wi-Fi 6E is een computer vereist die is uitgerust met een Wi-Fi 6E-apparaat en een compatibel stuurprogramma.

Apps

Met de instellingen voor Windows 11-apps kunt u selecteren of wijzigen welke apps welke typen bestanden openen.

Om Windows-instellingen te openen, drukt u op de Windows-toets + i, of klikt u met de rechtermuisknop op Start en selecteert u Instellingen.

Als u een standaardapp wilt wijzigen, zoekt u op bestandstype. Selecteer Instellingen > Apps > Standaard apps, selecteer Standaard instellen voor een bestandstype of koppelingstype en typ vervolgens de naam van de bestandsextensie om aan een app te koppelen. Typ bijvoorbeeld txt voor tekstbestanden of jpg voor JPEG-afbeeldingen.

Als u een extensie typt die niet is geregistreerd, selecteert u Kies een standaard om de standaardapp voor die extensie in te stellen.

Accounts

De versie van Windows 11 bepaalt de installatievereisten. Windows 11 Home vereist een internetverbinding en een Microsoft-account voor de installatie. Met Windows 11 Home kunt u na installatie een lokaal account gebruiken. U kunt andere edities van Windows 11 installeren zonder een internetverbinding of een Microsoft-account.

U kunt zich aanmelden bij Windows met behulp van Windows Hello, een beveiligingssleutel of een wachtwoord.

Met Windows Hello kunt u zich aanmelden met uw gezicht, vingerafdruk of een pincode. U kunt Windows Hello gebruiken om u aan te melden bij uw apparaat in het vergrendelingsscherm en u aan te melden bij uw account op het web.

Een beveiligingssleutel is een fysiek apparaat, zoals een USB-sleutel, smartphone of toegangskaart, die u kunt gebruiken in plaats van uw gebruikersnaam en wachtwoord om u aan te melden. Beveiligingssleutels worden gebruikt naast een vingerafdruk of pincode.

Games

De app Instellingen van Windows 11 bevat een speciaal tabblad Game, van waaruit u de Gamemodus kunt inschakelen. Het tabblad bevat ook een snelkoppeling voor het configureren van instellingen voor de GPU voor elke app op het apparaat.

Als uw computer over een speciale grafische kaart beschikt, kunt u deze instellen om de kaart te gebruiken tijdens het spelen van games om de gameprestaties te verbeteren.

Uw computer configureren voor gaming:

1. Selecteer Instellingen > Gaming > Gamemodus > Graphics.

2. Zoek de game die u wilt configureren.

3. Selecteer Opties en selecteer Hoge prestaties.

Toegankelijkheid

Windows 11 biedt hulpmiddelen voor technologieën zoals verteller, vergrootglas, ondertitels, Windows spraakherkenning, schermlezers, vergrotingsprogramma's, CART-services, spraakopdrachten en andere functies.

Windows Update

Windows Update in Windows 11 voorziet de geschatte tijd die een update kan duren. Deze informatie is beschikbaar op de pagina Windows Update en in het systeemvak wanneer er een update in behandeling is.

Activering

U moet Windows activeren om het aan uw persoonlijke voorkeur aan te passen en alle functies te gebruiken.