• Informatie

Handleiding over upgraden naar Windows 11

• Feedback

Bezig met laden...

HP Desktopcomputers - Hitte in de computer verminderen om oververhitting te voorkomen

Wanneer de temperatuur in de computer boven de 35 °C stijgt, neemt het risico van beschadiging van belangrijke interne componenten toe.

U kunt oververhitting voorkomen door te zorgen dat er voldoende ventilatie rond de computer is, de ventilatieopeningen regelmatig te reinigen, de computer in een koele omgeving te plaatsen en het BIOS up-to-date te houden.

De volgende problemen kunnen optreden wanneer de computer oververhit raakt:

• Nadat u de aan/uit-knop hebt ingedrukt, loopt de computer vast op een zwart scherm en start Windows niet of Windows start, maar reageert daarna niet.

• Elementaire taken of applicaties vergen meer tijd dan normaal.

• Windows reageert niet, start plots opnieuw op of geeft een foutmelding weer bij gebruik.

• Games blijven hangen tijdens het spelen.

• Ventilators in de computer produceren meer geluid omdat zij harder draaien om de computer te koelen.

• De muis en het toetsenbord reageren niet meer.

Er zijn veel redenen waarom uw computer oververhit raakt, maar de meest voorkomende reden is een ophoping van stof op de ventilators waardoor de hitte niet meer voldoende wordt afgevoerd. Reduceer de warmte in de computer om schade aan de interne componenten te voorkomen.

Verhoog de efficiëntie om hitte te beperken

De computer werkt harder en genereert meer warmte als meerdere toepassingen gelijktijdig worden geopend of wanneer er grafisch intensieve videospellen worden afgespeeld.

Lees de volgende tips om de efficiëntie van uw computer te verbeteren.

• Wijzig welke toepassingen worden uitgevoerd wanneer Windows wordt gestart met behulp van het tabblad Opstarten in Taakbeheer.

• Sluit toepassingen wanneer u deze niet meer gebruikt.

• Sluit de internetbrowser wanneer u deze niet meer gebruikt.

• Verlaag de spelresolutie en de grafische instellingen als de computer warmer wordt dan normaal tijdens het afspelen.

Als het probleem zich blijft voordoen, moet u de computer mogelijk bijwerken met Windows Update.

Laat de computer afkoelen

Verwijder het zijpaneel van de computer om te kijken of de hitteproblemen verdwijnen.

Attentie:

De randen van de metalen panelen zijn scherp en kunnen snijwonden veroorzaken. Zorg dat u uw huid niet langs een metalen rand in de binnenkant van de computer schuurt.

1. Schakel de computer uit en koppel het netsnoer los.

2. Verwijder alle voorwerpen in de buurt van de computer.

3. Draai de schroeven van het zijpaneel los, indien nodig.

Opmerking:

Het zijpaneel van uw computer kan anders zijn bevestigd, maar de locatie van de schroeven moet ongeveer gelijk zijn.

Voorbeeldlocatie van een schroef op het zijpaneel van de dekstop.
  4. Schuif het zijpaneel naar achteren en weg van de computer en leg het paneel aan de kant.

Attentie:

Raak geen van de onderdelen aan de binnenkant van de computer aan, zelfs wanneer de computer uit is, om te voorkomen dat u elektrische schok krijgt of de computer beschadigd.

5. Sluit het netsnoer weer aan, schakel de computer in en wacht vijf tot tien minuten.

6. Wanneer het zijpaneel is verwijderd, opent u het programma dat het probleem veroorzaakte.

• Als het ventilatorprobleem is verholpen, dan is er waarschijnlijk sprake van overmatige hitteontwikkeling binnen de computerbehuizing. Controleer de ventilators in de computer om er zeker van te zijn dat ze correct werken.

• Als het probleem met de ventilator niet stopt, is het mogelijk dat de softwaretoepassing het ventilatorprobleem veroorzaakt in plaats van de warmteontwikkeling binnenin de computer. Verwijder de applicatie en installeer deze opnieuw en controleer of deze up-to-date is. Als het probleem aanhoudt, neemt u contact op met de leverancier van de software voor ondersteuning.

Controleren of de ventilatoren van de desktopcomputer goed werken

Controleer de ventilators in de computer om er zeker van te zijn dat ze correct werken.

Let op!:

Als een ventilator niet goed werkt, stopt u de computer te gebruiken. De blootstelling aan constante hoge temperaturen kan de interne onderdelen beschadigen.

1. Schakel de computer in.

2. Zoek de ventilatoren in de behuizing. De locaties verschillen per computermodel.

Let op!:

Gebruik een zaklamp om te helpen bij het vinden van elke ventilator, maar gebruik de zaklamp niet in de computer om beschadiging van de interne onderdelen te voorkomen.

Ventilatoren zoeken voor HP desktop- en slimline-pc's

Type ventilator

1.

Ventilator voor de voeding

2.

Videokaartventilator

3.

Processorventilator

4.

Ventilator van de voeding

5.

Ventilatieopening van de behuizing

6.

Behuizingventilator

3. Let op alle ventilatoren die wellicht niet werken of die lawaai maken.

De ventilatieopeningen van de pc reinigen

Reinig de ventilatieopeningen van de pc. Er kan zich in de loop van de tijd stof en vuil ophopen in en om de ventilatieopeningen. Dit kan de luchtstroom belemmeren waardoor de ventilatoren harder werken dan normaal om hitte te verwijderen.

1. Schakel de computer uit, koppel het netsnoer en kabels los en laat het apparaat afkoelen.

2. Gebruik een stofzuiger om alle ventilatieopeningen te reinigen, vooral rond de ventilator van de voeding.

Let op!:

Gebruik geen stofzuiger binnenin de computer om beschadiging van de interne componenten te voorkomen.

Locatie van de ventilatieopeningen aan de achterkant van de pc
  3. Verwijder het zijpaneel om de computer open te maken.

Het zijpaneel van de pc verwijderen
  4. Gebruik perslucht om componenten en ventilators in de computer schoon te maken.

5. Plaats het zijpaneel terug, sluit het netsnoer weer aan en schakel de computer in.

Zorg dat er voldoende ventilatie voor de computer is

U kunt het risico op problemen door oververhitting verlagen door te controleren of de ventilatoren op uw computer goed ventileren. Een goede ventilatie van het systeem is belangrijk voor de werking van de computer.

Volg deze richtlijnen om een goede ventilatie te waarborgen:

• Plaats de computer rechtop op een stevig, vlak oppervlak.

• Zorg voor ten minste 15 centimeter vrije ruimte rond de ventilatieopeningen.

• Als de computer op grote hoogte wordt gebruikt (hoger dan 1500 meter), moet u er extra goed op letten dat de computer goed wordt gekoeld. Wanneer u de computer naar een grotere hoogte verplaatst, neemt de temperatuur in de computer met ongeveer 1 °C af voor elke 300 m.

De pc bijwerken met HP Support Assistant

Gebruik HP Support Assistant om updates te zoeken en installeren, zoals BIOS-updates, voor uw computer met Windows.

1. Zoek in Windows naar HP Support Assistant en open dit, of klik op het pictogram van de app in de taakbalk.

Als de app niet is geïnstalleerd op uw computer, kunt u de nieuwste versie downloaden van de website van HP Support Assistant.
  2. Zoek op het tabblad Mijn dashboard naar uw computer en klik op Updates.

3. Wacht terwijl HP Support Assistant het systeem analyseert.

4. Als de analyse is voltooid, selecteert u de vermelde updates, downloadt en installeert u de updates en volgt u de instructies op het scherm.

5. Als u hierom wordt gevraagd, start u de computer opnieuw op en sluit u het hulpprogramma.

Vervang de thermische pasta op de processor

Thermische pasta kan na verloop van tijd uitdrogen en barsten, zodat de ventilators in de computer harder moeten werken en extra belasting voor de processor veroorzaken. Als u de thermische pasta tussen de processor en het koellichaam vervangt kan dit de computer helpen om een optimale interne temperatuur te behouden.

1. Schakel de computer uit, koppel het netsnoer en de kabels los en wacht totdat de onderdelen zijn afgekoeld.

2. Houd het volgende bij de hand:

• Thermische pasta

• Een platte schroevendraaier of TR15

• Katoenen wattenstaafjes of microvezeldoekje

• Een elektrostatische ontlading (ESD) polsband of geleidende schuimkussens voor een goede aarding

• Reinigingsoplossing, zoals isopropylalcohol of thermische pastareiniger

Let op!:

Gebruik geen standaard 70% ontsmettingsalcohol, want dit kan corrosie veroorzaken en interne onderdelen beschadigen.

3. Koppel het netsnoer en andere kabels los van de computer.

4. Schuif het zijpaneel naar achteren en weg van de computer en leg het paneel aan de kant.

Attentie:

De randen van de metalen panelen zijn scherp en kunnen snijwonden veroorzaken. Zorg dat u uw huid niet langs een metalen rand in de binnenkant van de computer schuurt.

5. Plaats de desktop voorzichtig op de zijkant zodat het moederbord evenwijdig is met het werkoppervlak.

6. Zorg dat u geaard bent en ontlaad uzelf (ESD) voordat u iets in de computer aanraakt.

Let op!:

Dit product bevat onderdelen die beschadigd kunnen raken door elektrostatische ontlading (ESD). HP raadt aan een antistatische polsband te gebruiken en te werken over een niet beklede vloer met een geleidend schuimrubberen pad om de kans op schade door elektrostatische ontlading (ESD) te verkleinen.

7. Koppel de voedingskabel van de processorventilator los van het moederbord.

Koppel de voedingskabel van de processorventilator los van het moederbord
  8. Verwijder de vier schroeven rond de processorventilator in een sterpatroon, in plaats van met de klok mee, om te voorkomen dat er onnodig druk wordt uitgeoefend op het moederbord.

De vier schroeven in een sterpatroon verwijderen
  9. Haal de ventilator van het moederbord en plaats deze vervolgens met de ventilator omlaag op een vlakke ondergrond.

10. Maak een wattenstaafje of een microvezeldoekje enigszins vochtig met een reinigingsoplossing, zoals isopropylalcohol.

Maak een microvezeldoek enigszins vochtig met een reinigingsoplossing
  11. Zoek de thermische pasta op de processor.

Zoek de thermische pasta op de processor

1.

Koellichaam

2.

Processor

12. Reinig het oppervlak van de processor voorzichtig totdat alle thermische pasta is verwijderd.

Let op!:

Haal de processorchip niet uit de houder. De processor heeft kleine contactpennen die gemakkelijk beschadigd kunnen raken.

Alle thermische pasta van de processor reinigen
  13. Reinig het oppervlak van het koellichaam totdat alle thermische pasta is verwijderd.

Alle thermische pasta van het koellichaam reinigen
  14. Controleer het koellichaam en de randen van de processor op thermische pasta en verwijder het teveel aan pasta.

15. Breng een hoeveelheid thermische pasta ter grootte van een erwt aan in het midden van de processor.

Een hoeveelheid thermische pasta ter grootte van een erwt aanbrengen
  16. Centreer het koellichaam op de bovenzijde van de processor en lijn de schroeven uit met de bijbehorende gaten op het moederbord.

Het koellichaam op de bovenzijde van de processor centreren
  17. Bevestig de schroeven in een sterpatroon totdat er weerstand is.

Let op!:

Draai de schroeven niet te strak vast. De overmaat aan druk kan de processor beschadigen en barsten in het moederbord veroorzaken.

Het koellichaam op zijn plaats vastklikken
  18. Sluit de voedingskabel van de ventilator weer aan op het moederbord.

19. Schuif het zijpaneel vanaf de achterkant weer terug op de computer.

20. Sluit het netsnoer weer aan en schakel de computer in.

Testen op hardwarefouten

Oververhitting kan worden veroorzaakt door verschillende soorten hardwarefouten.

Zie HP-pc's - Testen op hardwareproblemen in Windows 10 voor instructies over hoe u kunt testen op hardwareproblemen om te controleren of uw hardware correct functioneert.

Contact opnemen met HP Klantenondersteuning

Neem contact op met HP Customer Support voor verdere hulp als het probleem aanhoudt.

1. Ga naar HP Klantenondersteuning - Contact.

2. Voer zo het serienummer van uw apparaat in om de garantiestatus te bekijken en om zo nodig uw locatie te wijzigen.

3. Selecteer een ondersteuningsoptie. Ondersteuningsopties kunnen per land/regio verschillen.