• Informatie

HP PC's - Windows 10 gebruiken en begrijpen

Ontdek de functies van Windows 10. Informatie over het gebruik van Windows 10 en Windows 10-apps, zoals Cortana, Microsoft Edge en Microsoft Store.

Opmerking:

Windows 10 is een dynamische omgeving waarin u het startscherm eenvoudig kunt aanpassen en de grafische weergave regelmatig wordt bijgewerkt. Sommige afbeeldingen kunnen er anders uitzien dan de werkelijke schermen in Windows 10.

Upgraden naar Windows 10

Er zijn dingen die u moet doen voor en na een upgrade naar Windows 10, zoals een back-up maken van uw belangrijke bestanden of het bijwerken van uw hardwarestuurprogramma's.

Functies van Windows 10

Meer informatie over de functies die beschikbaar zijn in Windows 10.

Functie van Windows 10: App Tips

De app Tips biedt een overzicht van Windows 10-basisfuncties en bevat de sectie Wat is er nieuw, korte video's en helponderwerpen. In de app Tips vindt u informatie over het menu Start, Cortana, Foto's en nog veel meer onderwerpen. Om de app Tips te openen, zoekt u in het zoekvak op de taakbalk naar Tips.

Opmerking:

Deze app verandert mee met Windows 10, dus bekijk deze app regelmatig voor de nieuwste tips voor uw apparaat.

Tegel Tips

Voor instructies over het gebruik van Tips gaat u naar de sectie Windows 10 apps gebruiken: Tips.

App Tips

Functie van Windows 10: App Hulp zoeken

Als u hulp nodig hebt met Windows 10, biedt Microsoft de app Hulp zoeken om u met uw probleem te helpen. Zoek naar Hulp zoeken en open deze app.

Tegel Ontvang hulp

Wanneer de app wordt geopend, typt u in het tekstvak een beschrijving van het probleem dat u hebt en welk product u gebruikt, en klikt u vervolgens op de pijl .

App Hulp zoeken

Functie van Windows 10: Menu Start

Start bevat groepen tegels voor uw apps. U hoeft maar één keer te klikken of tikken om een app via een tegel te openen. Tegels zijn doorgaans groter en kleurrijker dan bureaubladpictogrammen. Veel tegels zijn geanimeerd en kunnen direct in het menu Start actuele informatie weergeven, zodat u op de hoogte blijft zonder de app te openen.

Om het menu Start te openen in Windows 10, klikt u in de taakbalk op de knop Start.

Menu Start van Windows 10

U kunt het menu Start aanpassen door apps en inhoud vast te maken, items in groepen te rangschikken, of tegels te vergroten/verkleinen.

De linkerkant van Start is uitgerust met een nieuw ontworpen menu. Hiervandaan kunt u eenvoudig naar uw meest gebruikte locaties in Windows gaan. De meest gebruikte apps worden weergegeven aan de bovenkant van het menu, boven de lijst met alle apps.

Linkerkant van het menu Start van Windows 10

De pictogrammen aan de linkerkant van het menu Start zijn Gebruikersaccount, Documenten, Afbeeldingen, Instellingen en Energie. Als u andere pictogrammen zoals de map Documenten wilt wijzigen of toevoegen, zoekt u naar Kiezen welke mappen worden weergegeven op Start en opent u deze functie.

Gebruikersaccount, Documenten, Afbeeldingen, Instellingen en Energie in het menu Start

Functies van Windows 10: Kenmerken van toegankelijkheid

Ontvang aanbevelingen om uw computer gemakkelijker in het gebruik te maken of kies uit opties voor een beter zicht op de computer of eenvoudiger gebruik van de muis.

Druk op de Windows-logotoets + U op het toetsenbord om de toegankelijkheidsfuncties te openen.

Raadpleeg Toegankelijkheidsopties in Windows 10 voor meer informatie over het gebruik van de toegankelijkheidsfuncties.

Toegankelijkheidsinstellingen

Functie van Windows 10: Onderhoudscentrum

Windows 10 bevat een nieuwe methode voor het verstrekken van meldingen, het zogenaamde Onderhoudscentrum. Vanuit het Onderhoudscentrum kunt u direct naar de app Instellingen en andere computerinstellingen gaan.

Om dit centrum te openen, drukt u op de Windows-logotoets + A op het toetsenbord.

U kunt ook klikken op het Onderhoudscentrum pictogram op de taakbalk.

Onderhoudscentrum

Functie van Windows 10: Delen in de buurt

Met de functie Delen in de buurt kunt u webpagina's delen via Bluetooth met dichtbijzijnde Windows 10-pc's. Dit werkt in een app met de functie van delen zoals foto's of de Verkenner. U kunt ook webpagina's delen in Microsoft Edge.

Zie voor meer informatie Bestanden verzenden naar Bluetooth-apparaten in de buurt met Delen in de buurt.

Functie van Windows 10: Apps

Windows 10 wordt geleverd met apps die u vanaf het menu Start kunt uitvoeren en die compatibel zijn met één aanraking en scrollen.

Klik op Start voor apps als Muziek, Foto's, Weer en nog veel meer. Gebruik de Microsoft Store om eenvoudig meer apps te downloaden en installeren.

Op Start klikken om uw apps te bekijken

Functie van Windows 10: Edge-browser

Edge is de nieuw ontworpen browser voor Windows 10. In Edge kunt u rechtstreeks vanaf de adresbalk zoeken, kunt u markeringen aanbrengen op websites en er notities plaatsen.

Functie van Windows 10: Functies van Ouderlijk toezicht

Door gezinsleden toe te voegen aan uw Microsoft-account kunt u ervoor zorgen dat uw gezin veilig blijft online. U kunt tijdslimieten instellen en ongeschikte websites, apps of games blokkeren.

Ga naar de pagina Family (in het Engels) van Microsoft voor meer informatie en instructies.

Functie van Windows 10: Microsoft-account: Wat houdt dit in? Waarom zou ik het gebruiken?

Uw Microsoft-account bestaat uit een e-mailadres en wachtwoord, uw profielgegevens, privacy-instellingen, communicatievoorkeuren en uw facturerings- en betaalgegevens.

Wanneer u zich aanmeldt bij een Windows 10-apparaat (computer, tablet, of telefoon) dat verbonden is met het internet, bent u automatisch verbonden met uw eigen informatie. U hoeft niet opnieuw uw contactpersonen in te voeren of uw e-mail in te stellen. Met een Microsoft-account kunt u Microsoft Office online gebruiken op verschillende apparaten, zodat u taak na taak kan afhandelen. Windows 10 verbindt tevens al uw Twitter-contactpersonen, LinkedIn-netwerk- en al uw e-mailcontactpersonen op dezelfde plaats. Gebruik de app OneDrive om eenvoudig uw belangrijke bestanden op te slaan en te openen op elke computer waarop u zich aanmeldt.

Als u het wachtwoord voor uw Microsoft-account bent vergeten en niet kunt aanmelden, kunt u het wachtwoord opnieuw instellen met een ander apparaat. Ga naar de Microsoft-pagina Uw account herstellen (in het Engels) en volg de instructies op het scherm om uw wachtwoord te resetten.

Functie van Windows 10: Apparaatversleuteling (BitLocker)

Apparaatversleuteling verhindert dat onbevoegde personen toegang krijgen tot uw apparaat en de gegevens. Als apparaatversleuteling niet beschikbaar is op uw apparaat, kunt u in plaats daarvan BitLocker-versleuteling inschakelen.

Opmerking:

Apparaatversleuteling is beschikbaar op ondersteunde apparaten die draaien op elke editie van Windows 10. BitLocker-versleuteling is beschikbaar op ondersteunde apparaten met de edities Windows 10 Pro, Enterprise of Education.

Apparaatversleuteling of BitLocker in Windows 10 inschakelen

Controleer of uw apparaat apparaatversleuteling ondersteunt of dat u in plaats daarvan standaard BitLocker-versleuteling moet gebruiken.

1. Zoek in Windows naar Systeeminformatie, klik met de rechtermuisknop op de app in de zoekresultaten en selecteer vervolgens Als administrator uitvoeren.

2. Selecteer in het venster Systeeminformatie kies Systeeminformatie en blader omlaag in de lijst naar Ondersteuning apparaatversleuteling.

3. Als versleuteling van het apparaat niet beschikbaar is, gaat u door naar stap 4. Als apparaatversleuteling beschikbaar is en 'Voldoet aan de eisen' wordt vermeld in de kolomwaarde, schakel versleuteling in:

1. Meld u aan bij Windows met een beheerdersaccount.

2. Zoek en open in Windows naar instellingen, selecteer Update en beveiliging, en selecteer Apparaatversleuteling.

3. Als de versleuteling van het apparaat is uitgeschakeld, selecteert u inschakelen.

4. Schakel Bitlocker in als versleuteling van het apparaat niet beschikbaar is:

1. Meld u aan bij Windows met een beheerdersaccount.

2. Zoek in Windows naar Beheer BitLocker en open deze functie.

3. Selecteer BitLocker inschakelen en volg de instructies op het scherm.

Functie van Windows 10: App Windows-instellingen

Windows 10 bevat een nieuwe app Instellingen waarmee u uw computerinstellingen eenvoudig kunt beheren.

Zoek in Windows naar Instellingen en open deze functie.

De instellingen zijn onderverdeeld in de volgende categorieën: Systeem, apparaten, telefoon, netwerk & Internet, persoonlijke instellingen, apps, accounts, tijd & Taal, gamen, toegankelijkheid, zoeken, privacy en update & Beveiligingscategorieën. Klik op een categorie om instellingen voor die categorie te bekijken en te wijzigen.

Windows-instellingen app-categorieën

Functie van Windows 10: Tegels waarmee u op de hoogte blijft

Het menu Start van Windows 10 bevat tegels in plaats van bureaubladpictogrammen. Met tegels openen kunt u gemakkelijk uw softwareprogramma's openen met een enkele tik of klik.

Tegels zijn doorgaans groter en kleurrijker dan pictogrammen en sommige zijn live, wat betekent dat zij geanimeerde, actuele updates kunnen bieden die direct via de tegel worden weergegeven. De tegel Mail toont bijvoorbeeld nieuwe berichten wanneer deze binnenkomen, de tegel Kalender toont geplande gebeurtenissen, de tegel Weer toont de huidige weersvoorspelling en de tegel Store toont beschikbare updateberichten voor uw apps.

Startscherm van Windows 10 in gedeeltelijke scherm-modus

Functie van Windows 10: Meerdere bureaubladen

In Windows 10 kunt u aangepaste virtuele bureaubladen maken om uw apps naar wens in groepen te rangschikken.

1. Als u een virtueel bureaublad wilt toevoegen, klikt u op Taakweergave en vervolgens op het plusteken (+) naast Nieuw bureaublad.

2. Open de apps die u wilt gebruiken op het virtuele bureaublad.

3. Selecteer Taakweergave opnieuw om te schakelen tussen virtuele bureaubladen.

Functie van Windows 10: Tabletmodus

Optimaliseer het systeem voor gebruik met tablets en touch door de tabletmodus in te schakelen. In deze omgeving worden het startscherm en de Windows-apps beeldvullend weergegeven, zodat u ze eenvoudiger kunt bekijken en gebruiken op een klein beeldscherm.

1. Om de tabletmodus in te schakelen, klikt u op de Windows-logotoets + A op het toetsenbord om het Onderhoudscentrum te openen. Klik vervolgens op de Tabletmodus.

De computer instellen op de tabletmodus
  2. Zoek en open Instellingen tabletmodus om te kiezen wat er gebeurt wanneer u zich aanmeldt. Selecteer vervolgens een van de volgende opties:

• Wanneer ik dit apparaat als een tablet gebruik: Open het vervolgkeuzemenu om te selecteren wat er gebeurt wanneer uw apparaat van modus verandert.

Gedrag bij overschakelen naar tabletmodus kiezen
      • Schakel niet over naar de tabletmodus

• Vragen alvorens de modus in te schakelen

• Overschakelen naar de tabletmodus

Opmerking:

Standaard overschakelen werkt mogelijk niet goed op bepaalde HP notebookcomputers.

3. Klik op instellingen wijzigen voor extra tablet om het menu instellingen wijzigen voor extra tablet te openen.

4. Schakel de tabletmodus in of uit en maak uw selecties voor de volgende instellingen:

Modus instellingen van extra tablet wijzigen
    • Wanneer ik de tabletmodus gebruik: Configureer hoe uw bureaublad wordt weergegeven in de tabletmodus.

• Pictogrammen van apps op de taakbalk verbergen

• Automatisch de taakbalk verbergen

• Wanneer ik de tabletmodus niet gebruik: Configureer uw bureaublad voor het gebruik van de geselecteerde instellingen voor de tabletmodus wanneer de tablet niet wordt gebruikt.

• De pictogrammen op de taakbalk makkelijker maken voor touch

• Het pictogram zoeken weergeven zonder het zoekvak

• Knoppen in de verkenner makkelijker maken voor touch

• Het touch-toetsenbord tonen wanneer er geen toetsenbord is aangesloten

Functie van Windows 10: Windows Hello

Met Windows Hello krijgt u direct toegang tot uw Windows 10-apparaten door u aan te melden met een vingerafdruk, gezicht of iris. Deze technologie is veel veiliger dan traditionele wachtwoorden, aangezien u en uw apparaat de verificatie voor Windows, uw apps en uw gegevens vormen.

Voor meer informatie, gaat u naar HP PC's - Instellen aanmeldopties voor Windows Hello (Windows 10).

Opmerking:

De opties voor Windows Hello verschillen per computer. Om de vingerafdruk-, gezicht- of irisverificatie gebruiken, moet de computer een vingerafdruklezer of infrarood (IR) webcam ondersteunen.

Functie van Windows 10: Windows Ink-werkruimte

Windows 10 heeft een nieuwe functie, genaamd Windows Ink-werkruimte waarvoor u een digitale pen nodig hebt. Als u een digitale pen hebt aangesloten op de computer, kunt u toegang krijgen tot functies van Windows Ink, zoals plaknotities, Sketch Pad en Schermaantekening. Windows Ink is geïntegreerd in apps zoals Kaarten, OneNote, Microsoft Edge en Office.

Klik op het pictogram Windows Ink-werkruimte op de taakbalk om Windows Ink-werkruimte te openen.

Windows Ink-werkruimte
Opmerking:

Het pictogram Windows Ink-werkruimte verschijnt alleen als u een actieve digitale pen op uw apparaat hebt gekoppeld. Als u geen pen hebt, kunt u de werkruimte handmatig inschakelen en schrijven met behulp van een muis of uw vingers door met de rechtermuisknop te klikken of te drukken op de taakbalk en vervolgens Windows Ink-werkruimte weergeven te selecteren.

Voor meer informatie over het gebruik van Windows Ink-werkruimte, raadpleegt u het ondersteuningsdocument van HP HP PC's - Een pen gebruiken met Windows Ink-werkruimte.

Functie van Windows 10: Jouw telefoon

Jouw telefoon is een app waarmee u rechtstreeks foto's vanaf uw smartphone met Android 7.0 (Nougat) of nieuwer naar uw computer kunt uploaden. U kunt ook in realtime vanaf uw computer tekstberichten van uw telefoon lezen en erop reageren.

Opmerking:

Als u een iPhone hebt, kunt u de app Jouw telefoon gebruiken om webpagina's van uw telefoon naar uw computer te verzenden met behulp van Microsoft Edge.

Als u foto's en tekst wilt uploaden, dient u uw telefoon en uw computer te koppelen met de app Jouw telefoon.

Raadpleeg het Microsoft-document Ondersteuning bij de app Jouw telefoon voor meer informatie (in het Engels).

Navigeren in Windows 10

Informatie over het uitvoeren van taken in Windows 10.

Het vergrendelingsscherm (welkomstscherm) in Windows 10 gebruiken

Het vergrendelingsscherm dekt het aanmeldscherm en toont de datum en de tijd, en verder meldingen voor e-mail, kalender en andere apps.

Het vergrendelingsscherm kan de volgende informatie weergeven:

• Datum en tijd

• Pictogrammen voor netwerk en energie

• Gedetailleerde status van de app Agenda

• Status-updates zoals meldingen voor nieuwe berichten van apps als Berichten en Mail

• Mediaknoppen om muziek af te spelen terwijl uw apparaat is vergrendeld

Opmerking:

Als u uw computer verlaat, drukt u op de Windows-toets + L om het vergrendelingsscherm op te roepen.

Aanmelden bij uw computer vanuit het vergrendelingsscherm

Het Windows 10-vergrendelingsscherm aanpassen

U kunt het vergrendelingsscherm aanpassen door de afbeelding te wijzigen en de apps te kiezen die meldingen weergeven.

1. Zoek in Windows naar Instellingen vergrendelingsscherm en open deze functie.

Instellingen voor scherm vergrendelen
  2. U kunt de achtergrondafbeelding wijzigen door een van de beschikbare afbeeldingen te kiezen, op uw computer naar een afbeelding te zoeken of een diavoorstelling te selecteren.

3. In het gebied Apps voor vergrendelingsscherm kiest u de app die u op de achtergrond wilt uitvoeren om status en berichten te geven.

4. Als u een achtergrondafbeelding van Windows op het aanmeldscherm wilt weergeven, wijzigt u de instelling naar Aan. Wanneer dit is uitgeschakeld, geeft het aanmeldscherm gewoon een zwarte achtergrond weer.

Apps en achtergrondafbeelding voor het Vergrendelingsscherm kiezen
  5. Om de time-outinstellingen voor het scherm of de instellingen voor schermbeveiliging te wijzigen, klikt u op de gewenste optie en maakt u uw keuzes.

Time-outinstellingen voor het scherm of de instellingen voor schermbeveiliging wijzigen

Aanmelden bij Windows

U kunt op verschillende manieren kiezen om het Vergrendelingsscherm te sluiten en u aan te melden bij Windows.

1. Selecteer een van de volgende methodes.

• Klik op de toets Enter of op de Spatiebalk.

• Klik met de muisaanwijzer op de onderkant van uw scherm.

• Op een aanraakscherm veegt u omhoog vanaf de onderkant van het scherm.

2. Op het aanmeldscherm, typt u uw wachtwoord en klikt u op de pijl of drukt u op Enter om Windows te openen.

Aanmelden bij uw computer vanuit het vergrendelingsscherm

Aanmelden in Windows met een pincode

U kunt een pincode maken om te gebruiken in plaats van een wachtwoord voor aanmelding bij Windows. Met een pincode kunt u zich gemakkelijker aanmelden bij Windows, apps en services.

1. Zoek in Windows naar Aanmeldopties en kies Windows Hello pincode.

Selecteer de optie Windows Hello pincode op het scherm aanmeldopties
  2. Klik op Toevoegen en op Volgende. Als er een venster wordt geopend waarin u wordt gevraagd om uw identiteit te bevestigen, typt u de vereiste gegevens in.

Toevoegen selecteren in het pincodegebied van Windows Hello
  3. In het venster Windows-beveiliging typt u een pincode in het veld pincode (1), typt u de PIN-code nogmaals om te bevestigen in het veld pincode bevestigen (2)en klikt u vervolgens op OK.

De pincode vinden en bevestigen en klik vervolgens op OK

De pincode voor uw account is ingesteld en deze kunt u gebruiken om u aan te melden.

Het menu Start van Windows gebruiken

Het menu Start van Windows bevat tegels die snelkoppelingen zijn naar apps. Veel van deze tegels zijn live, wat betekent dat zij gegevens van de app kunnen melden. Zo toont de app-tegel Weer een overzicht van de huidige temperatuur en een weersvoorspelling. Op de app-tegel Mail kunt u zien hoeveel ongelezen e-mailberichten u hebt.

Om het menu Start te openen, klikt u in de taakbalk op Start.

U kunt Start in volledige of gedeeltelijke schermgrootte openen.

Startscherm van Windows 10 in gedeeltelijke scherm-modus

Klik op het pictogram Alle apps in de linkerbovenhoek om alle apps te bekijken. Blader omlaag om meer te bekijken. Klik op het pictogram Vastgemaakte tegels om uw tegels te bekijken.

De pictogrammen Alle apps en Vastgemaakte tegels zoeken met de tegels in het startscherm in volledig scherm

U kunt Start aanpassen en ordenen om aan uw behoeften en voorkeuren te voldoen. De volgende lijst bevat enkele manieren om dit te doen:

• Voeg een tegel toe voor bijna alles: Windows 10-apps, bureaublad-apps, webpagina's, personen en bestandsmappen zijn enkele voorbeelden.

• Voeg nieuwe groepen tegels toe voor vergelijkbare of veel gebruikte apps, wijzig de volgorde van de groepen en geef ze een naam.

• Wijzig het formaat van de tegels en stel ze in om bijgewerkte informatie over de app weer te geven.

• Wijzig de achtergrond en kleur van het startscherm.

Het menu Start van Windows openen in de modus volledig scherm

U kunt het menu Start altijd openen in de modus volledig scherm.

1. Klik met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en selecteer Aan persoonlijke voorkeur aanpassen.

2. Klik op Start en schakel Volledig scherm gebruiken bij Start in.

Overschakelen naar volledige schermgrootte in Start

Start wordt geopend in volledige schermgrootte.

Startscherm van Windows 10 in volledig scherm

Het Windows Startmenu aanpassen

Gebruik de volgende informatie om uw tegels aan te passen.

• Klik met de rechtermuisknop op een tegel om de tegelopdrachten weer te geven. Niet alle opdrachten zijn beschikbaar voor elke tegel.

Opdrachtmenu's voor Tegels op Start
    • Vastmaken van Start of vastmaken naar Start: Hiermee kunt u de tegel aan Start toevoegen of verwijderen. Hiermee wordt de app niet van de computer verwijderd.

• Aan taakbalk vastmaken: Hiermee kunt u tegels voor bureaublad-apps, zoals de Klok of Agenda, aan de taakbalk op het bureaublad vast- of losmaken.

• Verwijderen: Hiermee verwijder u de app van de computer.

• Live-tegel in- of uitschakelen: Indien ingeschakeld, wordt hiermee informatie uit de app weergegeven. Zo toont bijvoorbeeld de tegel Weer een overzicht van de huidige temperatuur en een weersvoorspelling.

• Als administrator uitvoeren: Beschikbaar voor apps zoals Paint en Kladblok. Gebruik wanneer nodig om bestanden of systeemconfiguraties te openen of wijzigen.

• Formaat wijzigen: Hiermee maakt u het tegelformaat kleiner of groter. Kies afhankelijk van de tegel groot, breed, gemiddeld of klein.

• Bestandslocatie openen: Hiermee opent de Verkenner de locatie van het bestand of de snelkoppeling.

• Beoordelen: Hiermee kunt u in de Microsoft Store een beoordeling voor de app schrijven.

• Delen: Beschikbaar voor apps zoals Foto's en Skype. Deel een foto, bestand of koppeling met anderen via e-mail, delen in de buurt of sociale media zoals Facebook en Twitter.

• Maak een app vast aan het startscherm. Zoek in de lijst Apps naar de app die u wilt vastmaken aan Start, klik erop met de rechtermuisknop en klik vervolgens op Vastmaken aan Start.

Een app vastmaken aan Start via het opdrachtmenu Lijst met apps
  • Om een tegel met de muis te bewegen, sleept u deze naar een nieuwe positie.

• Om een Tegel te verplaatsen met uw vinger versleept u hem eerst naar omhoog of omlaag en dan naar de nieuwe positie.

• U kunt uw tegels in groepen ordenen, de groepen rangschikken en namen toewijzen aan de groepen.

Groepen tegels ordenen in het Startmenu van Windows

U kunt uw tegels in groepen ordenen, de groepen rangschikken en namen toewijzen aan de groepen.

1. Om een nieuwe groep te maken, selecteert en sleept u een tegel naar een open ruimte en zet u hem daar neer. U kunt vele groepen in het menu Start hebben. Als de groepen niet op één scherm passen, bladert u opzij of verticaal door te klikken en de schuifbalk te slepen.

2. Om de nieuwe groep een naam te geven, beweegt u met de muis over de tegel, klikt op het groepsnaam-vak en voert u de naam in. Klik dan buiten het vak Naam om de nieuwe naam voor de groep weer te geven.

Een groep benoemen
  3. Om een groep te verplaatsen, klikt u op de titel en sleept u de groep naar de nieuwe positie.

Bestanden, instellingen en apps zoeken in het Startmenu van Windows

Als u iets wilt zoeken op het Startmenu (in volledig scherm of gedeeltelijk scherm), begint u te typen. U kunt naar iets zoeken vanaf Start door op het toetsenbord te typen. Om bijvoorbeeld een HP app te zoeken, typt u HP op het toetsenbord. Er wordt een lijst weergegeven met alle HP apps.

Gebruik de volgende stappen om te zoeken naar bestanden, instellingen en apps:

1. Typ de naam van het item dat u wilt openen of zoeken in het vak Typ hier om te zoeken op de taakbalk.

Zoekvak op de taakbalk van Windows 10
  2. Klik op het item in de zoekresultaten om het te openen.

De computer afsluiten in Windows

Als u de computer wilt uitschakelen, drukt u de aan/uit-knop op uw computer in en laat u deze vervolgens weer los. Windows 10 weet wanneer op de aan/uit-knop is gedrukt en sluit uw computer veilig af op basis van de huidige energie-instellingen. Of gebruik het menu Start.

1. Klik op Start in de linkerbenedenhoek van het bureaublad en vervolgens op Energie.

2. Selecteer een van de volgende opties uit de lijst.

Energiebeheer
    • Slaapstand: Zet de computer in slaapstand.

• Sluimerstand: Zet de computer in sluimerstand.

• Afsluiten: Zet de computer uit.

• Opnieuw starten: Zet de computer uit en automatisch terug aan.

Windows navigeren met een aanraakscherm

Gebruik de volgende gebaren om te navigeren op een computer met een aanraakscherm.

Windows aanraakbewegingen en de bijbehorende beschrijvingen

Gebaar

Actie

Resultaat

Tik op beweging

Tikken/dubbeltikken

Selecteer een item.

Veegbeweging vanaf rechterrand

Veeg vanaf de rechterrand van het touchpad.

Open het Onderhoudscentrum.

Veegbeweging vanaf linkerrand

Veeg vanaf de linkerrand van het touchpad.

Bekijk al uw geopende apps in de taakweergave.

Veegbeweging naar beneden

Veeg vanaf de bovenrand van het touchpad.

Veeg vanaf de onderkant van het touchpad.

Bekijk de taakbalk in apps in volledige scherm.

Bekijk de taakbalk in apps in volledige scherm.

Schuifbeweging

Schuif met twee vingers naar links en rechts, of omhoog en omlaag.

Naar links of rechts, of omhoog en omlaag bladeren.

Knijpbeweging

Gebruik twee vingers om te knijpen of uit te rekken.

In- en uitzoomen.

Navigeren in Windows met behulp van het toetsenbord

Gebruik de volgende informatie om in Windows 10 te navigeren met een toetsenbord.

Windows toetsaanslagen en hun beschrijvingen

Toets(en)

Resultaat

Windows-toets

Schakelen tussen Start en het bureaublad.

Windows-toets + A

Open het Onderhoudscentrum.

Windows-toets + ctrl + D

Voeg een bureaublad toe.

Windows-toets + X

Open het geavanceerde menu.

Windows-toets + Tab

Toont de meest recent gebruikte apps in taakweergave.

Windows-toets + PrtScr (Print Screen)

Maak schermafdrukken en sla deze direct op. De schermafdruk wordt opgeslagen als PNG-bestand in uw map Afbeeldingen.

Windows-toets + .

Opent de emoji-bibliotheek.

Werken met meerdere apps in Windows

Gebruik de Windows-tijdlijn en taakweergave om meerdere apps te bekijken en tussen apps te schakelen.

Gebruik Windows-tijdlijn om alle geopende apps of activiteiten weer te geven. Klik op het pictogram Taakweergave op de taakbalk. Klik op een activiteit om snel te schakelen tussen de geopende activiteiten.

Recente activiteiten wordt weergegeven in Windows Tijdlijn

Om verschillende activiteiten tegelijk weer te geven, sleept u een activiteit naar de linker-, rechter-, boven- of onderkant van het scherm. Wanneer er een doorzichtige rand achter de activiteit wordt weergegeven, kun je deze vastmaken. Laat de activiteit los om deze op de nieuwe positie vast te maken.

Voorbeeld van een lijn waarmee u een app kunt vastklikken

Wanneer de activiteit is vastgemaakt, ziet u ook andere activiteiten die automatisch ernaast kunnen worden vastgemaakt. Klik op een app om deze vast te klikken.

Activiteit vastgemaakt aan de linkerkant van het scherm

Sleep de activiteit naar de linker- of rechterkant om twee activiteiten weer te geven. Sleep activiteiten naar de hoeken van het scherm om maximaal vier activiteiten tegelijkertijd weer te geven.

Twee activiteiten die zijn vastgemaakt aan het scherm

Windows 10-apps gebruiken

Leer hoe u Windows 10-apps moet gebruiken.

Windows 10-apps gebruiken: Alarmen en klok

Alarmen en klok is een app die alarmen, een wereldklok, een timer en een stopwatch bevat waarmee u tijd kunt controleren en in de gaten kunt houden.

Gebruik de volgende stappen om de app Alarms en klok te openen en te gebruiken.

1. Gebruik het zoekvak op de taakbalk om Alarmen en klok te zoeken en te openen.

Tegel Alarmen en klok
  2. Klik op de knop Plus (+) in de rechterbenedenhoek om een alarm toe te voegen.

Een alarm toevoegen
  3. Selecteer een tijd en typ een naam voor het alarm. Kies of het alarm één keer of meerdere keren wordt afgespeeld, kies het geluid en stel vervolgens de sluimertijd in.

De alarminstellingen kiezen
  4. Klik op knop Opslaan rechtsonder in het scherm.

Windows 10-apps gebruiken: Rekenmachine

De app Rekenmachine biedt standaard, wetenschappelijke en programmeursrekenmachines naast vele verschillende conversieprogramma's, zoals volume, lengte, gewicht en temperatuur.

Tegel Rekenmachine

Gebruik het zoekvak op de taakbalk om Rekenmachine te zoeken en te openen.

Standaardrekenmachine

Klik op Meer in de linkerbovenhoek om over te schakelen naar een andere rekenmachinestijl of om de convertor te gebruiken.

Converteerder geeft gewichts- en massaconversie weer

Windows 10-apps gebruiken: Kalender

De app Kalender maakt deel uit van de Windows communicatie-apps die zijn ontwikkeld om u te helpen om georganiseerd te blijven en verbonden met de mensen in uw leven.

Raadpleeg de volgende stappen voor informatie over het gebruik van de app Agenda.

1. Gebruik het zoekvak op de taakbalk om Agenda te zoeken en te openen.

Agenda-app

De app Agenda wordt geopend. Wanneer u de app Agenda voor de eerste keer opent, wordt u mogelijk gevraagd een agenda te selecteren.

Desgevraagd een agenda selecteren
  2. Selecteer de weergave.

• Dag: Kies om 1–6 dagen weer te geven.

• Week: Kies om een werkweek, uw agenda of een week weer te geven.

• Maand: Kies om een maand weer te geven.

• Jaar: Kies om een jaar weer te geven.

3. Klik op Nieuwe gebeurtenis om een item toe te voegen.

Een nieuwe gebeurtenis toevoegen
  4. Typ de naam, locatie, tijdstip en opmerkingen van de gebeurtenis in. Klik op Opslaan in de linkerbovenhoek.

5. Als u meer dan één kalender hebt, zoals Hotmail, Outlook of Google, kunt u ze allemaal laten weergeven door het account toe te voegen aan de app Kalender.

Als u een kalender wilt toevoegen, klikt u in de linkerbenedenhoek op Instellingen en vervolgens op Accounts beheren.

Accounts beheren openen in de Agenda-instellingen
  6. Klik op Account toevoegen en op het type van account dat u wilt toevoegen en volg de instructies op het scherm om het account toe te voegen.

Opties voor accounttype

Windows 10-apps gebruiken: Camera

Met de app Camera kunt u foto's nemen of video's maken met de camera in uw computer. Wanneer u de app opent, toont de camera een voorbeeldafbeelding.

Informatie over het openen en gebruiken van de Camera-app.

1. Zoek met behulp van het zoekvak op de taakbalk naar Camera en open dit programma.

Camera-tegel

Wanneer u de app Camera voor de eerste keer opent, wordt u mogelijk om toegang tot uw locatie gevraagd.

Uw voorkeur selecteren om de app Camera toegang tot uw locatie te geven
  2. Klik op de pictogrammen Foto maken of Overschakelen naar video op het scherm om een foto of video te maken. Klik op Camera-album om uw afbeeldingen en video's te bekijken.

Camera-app beginscherm
    • Instellingen

• Overschakelen naar video

• Video maken

• Foto maken

• Overschakelen naar foto

• Camera-album

• Zelfontspanner

• HDR (high dynamic range)

3. Selecteer het pictogram instellingen om de foto of video-instellingen te wijzigen:

• Camera: Schakel in of uit de geavanceerde instellingen of selecteer een lijstraster voor uw foto's of video's.

• Foto's: Selecteer de fotokwaliteit of schakeltussenpozen.

• Video’s: Selecteer de videokwaliteit of stel de flikkerreductiefrequentie in.

• Gerelateerde instellingen: Wijzig waar foto's en video's worden opgeslagen, kies of de camera locatieinformatie kan gebruiken, wijzig de privacy-instellingen of kies ervoor om nieuwe experimentele functies uit te proberen.

Windows 10-apps gebruiken: Cortana

Cortana is de persoonlijke assistent die is inbegrepen bij Windows 10. Ze kan u helpen om op internet te zoeken, dingen terugvinden op uw computer en uw agenda bijhouden.

De persoonlijke assistent Cortana maakt gebruik van specifieke hardware zoals een microfoon, luidsprekers, GPS en een internetverbinding. De microfoon in uw computer moet mogelijk worden geconfigureerd om te werken met Cortana en de resultaten variëren op basis van de betreffende microfoon.

Tegel Cortana
Opmerking:

Cortana en sommige Cortana-functies zijn mogelijk niet beschikbaar in uw land of regio. Maar als Cortana niet beschikbaar is of uitgeschakeld, kunt u nog steeds zoeken. Voor meer informatie over de beschikbaarheid van Cortana, ga naar de pagina Regio's en talen voor Cortana (Engelstalig) voor meer informatie.

Zie voor meer informatie over het instellen en gebruiken van Cortana HP PC's - De persoonlijke digitale assistent Cortana gebruiken.

1. Ga na of uw computer is verbonden met uw netwerk en of de internetverbinding actief is.

2. In Windows, open Cortana door het pictogram van Cortana te selecteren op de taakbalk.

Het Cortana-pictogram op de taakbalk vinden
  3. Klik in het Cortana-venster op Account pictogram , en kies Aanmelden.

Aanmelden bij uw account voor het gebruik van Cortana
  4. Meld u desgevraagd aan bij uw Microsoft-account en klik op Doorgaan.

5. Type of zeg opdrachten om Cortana-apparaten en functies in te stellen.

6. Selecteer het pictogram Meer om u af te melden, instellingen te configureren, feedback te verzenden of meer te weten te komen over Cortana.

Windows 10-apps gebruiken: Groove Muziek

Met Groove Muziek kunt u muziekbestanden afspelen vanaf uw computer of muziek toevoegen aan OneDrive zodat u deze overal kunt afspelen.

Opmerking:

De Groove Music Pass streaming service werd stopgezet op 31 december 2017. De app Groove Music ondersteunt het afspelen van inhoud die u eerder hebt gekocht en gedownload en inhoud die u hebt geüpload naar OneDrive. Zie Groove Music en Spotify: FAQ (in het Engels) van Microsoft Support voor meer informatie.

Met de app Muziek kunt u geen muziek-cd's afspelen. Als u naar muziek wilt luisteren van uw cd's met behulp van de app Muziek, converteert u de schijftracks naar muziekbestanden zoals WMA of MP3 met behulp van Windows Media Player en slaat u deze op uw computer of in OneDrive op. Deze bestanden kunnen vervolgens worden afgespeeld met de app Muziek.

1. Gebruik het zoekvak op de taakbalk om Groove Music te zoeken en te openen.

App Groove Music
  2. De eerste keer dat Groove Music wordt geopend geeft de app links en opties weer voor het plaatsen van muziek.

Opmerking:

Als u muziek op uw computer hebt geplaatst, zal de app de muziek vinden en toevoegen aan uw muziekbibliotheek.

Uw muziekverzameling toevoegen aan Groove Music
  3. Klik op Liedjes, Artiesten of Albums en vervolgens op de Afspeelknop.

4. Klik linksboven op Meer om het menu Muziek te openen. U kunt muziek zoeken en bekijken, aankopen en afspeellijsten delen met anderen.

Opmerking:

Om de Radio te gebruiken en afspeellijsten met de functie Uw Groove te delen, moet u een Groove Music Pass kopen.

Windows 10-apps gebruiken: Mail

De app Mail is onderdeel van de apps Windows communicatie en is gekoppeld met de app Agenda. De app Mail werkt met verschillende e-mailproviders, waaronder Exchange, Outlook, Google, iCloud en Yahoo! Mail en anderen.

1. Zoek in Windows naar Mail en open deze functie.

App Mail - brede tegel
  2. De eerste keer u de app Mail opent, moet u uw account selecteren. Selecteer uw Microsoft-account of klik op Account toevoegen en volg de instructies op het scherm om een nieuw account toe te voegen.

Opmerking:

U kunt ook op elk gewenst moment nieuwe accounts toevoegen door te klikken op Account beheren in het instellingenmenu.

Een account toevoegen
  3. Nadat er een nieuw e-mailaccount is toegevoegd wordt het nieuwe account toegevoegd in het linkerdeelvenster van de app Mail. Klik op Sync om uw mailitems verzamelen.

Uw e-mail synchroniseren
  4. Klik op Postvak-in om uw berichten weer te geven. Klik op een bericht om het te lezen.

Uw berichtenlijst bekijken in de Inbox
  5. Klik op Nieuw bericht in het menu om een bericht te versturen.

Klikken op Nieuw bericht om een nieuw bericht te maken
  6. Typ een naam in het vak Aan of klik op de het pictogram voor contactpersonen om uw contactpersonen te zien. Typ vervolgens het onderwerp en het bericht.

Om emoji's aan uw bericht toe te voegen, klikt u op de Windows-toets + . (punt) en selecteert u vervolgens een emoji.

Als u klaar bent, klikt u op Versturen.

Een nieuw bericht creëren en verzenden
  7. De Mail-instellingen openen door te klikken op het pictogram Instellingen in het menu. U kunt in de Instellingen de app Mail beheren, waaronder een ander e-mailaccount toevoegen, de kleuren personaliseren en een handtekening instellen.

De Mail-instellingen openen door te klikken op het pictogram Instellingen

Windows 10-apps gebruiken: Maps

U kunt met de app Kaarten zoeken voor plaatsen voor routebeschrijving, bedrijfsinformatie en beoordelingen. Download Kaarten om te gebruiken wanneer u offline bent of om de weg te vinden met stemnavigatie en routebeschrijvingen. Wanneer Cortana is ingeschakeld, ontvangt u stapsgewijze aanwijzingen van Cortana. Als u Windows Ink-werkruimte hebt ingeschakeld, kunt u uw route tekenen en vervolgens de afstand meten.

Gebruik de volgende aanwijzingen voor informatie over het gebruik van Kaarten.

1. Zoek in Windows naar Kaarten en open deze functie.

Maps-tegel
  2. De eerste keer dat u Kaarten opent, vraagt Windows om toegang tot uw locatie. Klik op Ja om dit toe te staan.

De app Kaarten vraagt u om toegang tot uw locatie
  3. Als u naar een locatie wilt zoeken, typt u een zoekopdracht in Zoeken en klikt u op de locatie in de zoekresultaten.

Zoeken naar een locatie

Windows 10-apps gebruiken: Browser van Microsoft Edge

Microsoft Edge is de nieuw ontworpen browser voor Windows 10. Zoek rechtstreeks vanaf de adresbalk, maak tabbladen vast zodat deze op dezelfde plaats verschijnen wanneer u de browser opent en markeer en noteer rechtstreeks op webpagina's. Als u een aanraakscherm hebt, veegt u op het scherm om terug of vooruit te gaan in de browser.

Gebruik de volgende instructies om Microsoft Edge te leren gebruiken.

Tegel Microsoft Edge

Raadpleeg HP PC's - De browser Microsoft Edge gebruiken voor meer informatie over het gebruik van Microsoft Edge.

1. Zoek in Windows naar Microsoft Edge en open deze functie.

Browser van Microsoft Edge
  2. Om een nieuw tabblad te openen, klikt u op het plusteken (+) op de bovenste balk.

3. Om te zoeken, typt u de zoektekst in de adresbalk.

Zoeken vanuit de adresbalk
  4. Als u notities en markeringen aan een webpagina wilt toevoegen, klikt u op Notities toevoegen .

Pictogram Notitie toevoegen
  5. Selecteer een van de hulpprogramma's in het menu. U kunt de pen of markeerstift gebruiken, een notitie typen of met de hand schrijven. Klik op Opslaan wanneer u klaar bent.

Notities en markeringen toevoegen
  6. Selecteer een locatie om uw webnotitie op te slaan: OneNote, Favorieten of Leeslijst, en klik vervolgens op Opslaan. Wanneer u klaar bent het maken van Webnotities, klikt u op X in de rechterbovenhoek om terug te keren naar Microsoft Edge.

Een webnotitie opslaan in Favorieten
  7. Om uw opgeslagen Webnotitie te openen, klikt u op Favorieten, (of in de map waarin u het hebt opgeslagen) en klikt u op de Webnotitie.

Een opgeslagen webnotitie openen

Windows 10-apps gebruiken: Films en tv

Met de app Films en tv kunt u video's die al op uw computer staan afspelen of films en tv-series kopen en huren. U kunt ook high-definition programma's bekijken.

Gebruik de volgende stappen om de app Films en tv te gebruiken.

De app Windows 10 Films en tv ondersteunt de volgende bestandsindelingen:

• .3g2

• .3gp

• .3gp2

• .3gpp

• .3gpp2

• .AVI

• .divx

• .m2t

• .m2ts

• .m4v

• .mkv

• .mod

• .mov

• .mp4

• .mp4v

• .mpe

• .mpeg

• .mpg

• .mpv2

• .mts

• .tod

• .ts

• .tts

• .wm

• .WMV

• .xvid

1. Zoek in Windows naar Films en tv en open deze functie.

Tegel Films en tv
  2. Om een video te zoeken, selecteert u een categorie, klikt u op Zoeken en typt u vervolgens uw zoektermen in het zoekveld.

Klik op het pictogram Zoeken in de app Films en tv
  3. Selecteer een tegel in de lijst met zoekresultaten en klik erop om de video af te spelen.

Windows 10-apps gebruiken: Nieuws

De app Nieuws biedt nieuws dat is verzameld van verschillende bronnen op internet. Bekijk de belangrijkste verhalen van de dag en het laatste nieuws van over de hele wereld. Verhalen worden gegroepeerd in categorieën zoals Wereldnieuws, Zakelijk en Technologie, of kies uw eigen interesses.

1. Zoek in Windows naar Nieuws en open deze functie.

Tegel Nieuws
  2. Blader naar beneden om de belangrijkste verhalen in andere categorieën te zien, zoals Wereld, Technologie, Sport en Amusement.

Voorbeeld van het tabblad Goed nieuws in de Nieuws-app
  3. Selecteer een categorie om verhalen uit die categorie weer te geven. Selecteer een tegel om het nieuwsitem te openen en te lezen.

Windows 10-apps gebruiken: Personen

Met de app Personen kunt u al uw contactpersonen uit uw LinkedIn-, Twitter- en uw e-mailaccounts bijhouden op een centrale locatie waarvan automatisch een back-up wordt gemaakt. Wanneer u zich aanmeldt op een nieuw Windows 10-apparaat, zijn uw contactpersonen beschikbaar, u hoeft ze niet opnieuw in te voeren. U kunt de contactpersonen die u het meeste gebruikt aan de taakbalk vastmaken.

De app Personen heeft een geheugencache zodat u contactpersonen kunt toevoegen of bewerken terwijl u offline bent. Wanneer u weer online bent, worden de wijzigingen gesynchroniseerd zodat een back-up wordt gemaakt van uw updates.

1. Zoek in Windows naar Personen en open deze functie.

App Personen - grote tegel
  2. Klik op Contactpersonen importeren om uw contactpersonen te importeren vanaf uw e-mailaccount.

3. Selecteer het soort account. Kies uw Microsoft-account, Outlook.com, Exchange, Google of iCloud. Volg daarna de instructies op het scherm om het account toe te voegen.

Opties voor accounttype
  4. Wanneer u klaar bent met het toevoegen van de accounts, klikt u op Klaar om te beginnen.

5. Klik op een contactpersoon om zijn of haar contactgegevens te zien. Afhankelijk van de services die u aan Personen hebt gekoppeld, kunt u op deze pagina:

• Bellen

• E-mail sturen

• Hun profiel bekijken

• Een routebeschrijving naar hun adres verkrijgen

• Het profiel bewerken

• Koppelen aan een andere contactpersoon

• Contactpersoon delen

6. Klik op het symbool Plus (+) om een contactpersoon toe te voegen.

Het scherm Contactpersoon toevoegen openen
  7. Voer de informatie in het nieuwe contactformulier en sla uw wijzigingen op.

8. Klik met de rechtermuisknop op een contactpersoon en selecteer vervolgens Vastmaken aan de taakbalk om een contactpersoon aan de taakbalk te koppelen.

De contactpersoon wordt weergegeven op de taakbalk.

Contactpersonen die aan de taakbalk zijn vastgemaakt

Windows 10-apps gebruiken: OneDrive

Uw bestanden worden standaard op de vaste schijf van uw apparaat opgeslagen. Windows 10 bevat OneDrive waarmee u gratis opslagruimte in de cloud krijgt. Dit is optioneel, maar geeft u het voordeel dat u vanaf elke locatie bij uw persoonlijke bestanden kunt.

Voor verdere informatie en als u zich wilt registreren, gaat u naar OneDrive.com (in het Engels).

Windows 10-apps gebruiken: Foto's

U kunt met de app Foto's al uw foto's op dezelfde plek bewaren. Wanneer u met de app Camera een foto neemt, wordt deze opgeslagen in de app Foto's. U kunt ook foto's uploaden van andere apparaten, zoals uw mobiele telefoon, externe vaste schijf, memory stick of digitale camera.

U kunt de app Foto's ook koppelen aan uw OneDrive. Om dit te doen, opent u het menu instellingen in de foto-app en scrolt u naar beneden naar de OneDrive-instellingen.

Foto's en video's van OneDrive toevoegen

Als uw foto's worden opgeslagen op een secundaire schijf, moet u deze toevoegen aan de Afbeeldingenbibliotheek met behulp van Verkenner. Als u foto's op OneDrive hebt staan, moet u OneDrive aan de lijst met bronnen toevoegen in de instellingen van Foto's.

Gebruik de volgende informatie voor het opslaan van en werken met uw foto's in de app Foto's.

Tegel Foto's
  1. Zoek in Windows naar Foto's en open deze functie. Foto's opent voor uw afbeeldingenverzameling gesorteerd op datum. Blader omlaag om meer te bekijken.

Foto-app met fotocollectie
  2. Als u met een foto wilt werken, klikt u op de miniatuur. Selecteer een pictogram om fotobewerkingstools te openen, zoals inzoomen, verwijderen, roteren, bewerken of tekenen op de foto, delen of afdrukken. Selecteer het pictogram Meer voor extra opties zoals het maken van een diavoorstelling, opslaan van de foto, de foto te openen met een andere app, of de foto in te stellen als uw schermachtergrond of voor het vergrendelscherm.

Lokaliseren van de fotobewerkingstools en extra opties voor het bewerken van foto's
  3. Klik op Bewerken om meer hulpmiddelen voor foto's te openen. U kunt bijvoorbeeld bijsnijden, rechtmaken, draaien, rode ogen verhelpen, retoucheren en speciale effecten toepassen.

Extra tools voor fotobewerking openen
  4. Wanneer u klaar bent met bewerken, klikt u op Opslaan of Bewaar een kopie.

Klik op Alle bewerkingen ongedaan maken als u uw wijzigingen niet wilt opslaan.

Klik op Delen om uw bewerkte foto te delen. U kunt deze via e-mail verzenden of delen via OneNote, Twitter, Box, Dropbox of Line.

Windows 10-apps gebruiken: Microsoft Store

Als u Windows wilt updaten of meer apps wilt, gaat u naar de Microsoft Store waar u gratis apps kunt downloaden of apps kunt aanschaffen.

Gebruik de volgende stappen om de apps uit de Microsoft Store te downloaden.

1. Zoek in Windows naar Microsoft Store en open deze functie.

Tegel Microsoft Store

De beginpagina van de Microsoft Store wordt geopend.

Startpagina van Microsoft Store
  2. Blader op categorie of typ een zoekopdracht in.

Tegels voor afzonderlijke apps tonen de naam van het item, de prijs, huidige sternotering en informatie.

3. Voor meer informatie over een item, klikt u op de tegel.

Op deze pagina vindt u meer informatie en kunt u het item aankopen en installeren.

De details van een app bekijken in de Microsoft Store

Windows 10-apps gebruiken: Tips

De app Tips biedt een overzicht van Windows 10-basisfuncties en bevat de sectie Wat is er nieuw, korte video's en helponderwerpen. In de app Tips vindt u informatie over het menu Start, Cortana, Foto's en nog veel meer onderwerpen.

Opmerking:

Deze app verandert mee met Windows 10, dus bekijk deze app regelmatig voor de nieuwste tips voor uw apparaat.

Volg de onderstaande stappen om de app Tips te gebruiken:

1. Zoek in Windows naar Tips en open deze app.

Tegel Tips
  2. Klik op een categorie voor meer informatie of bekijk de video's of helponderwerpen.

App Tips
  3. Klik op meer opties om de weergave te wijzigen of open het menu instellingen.

4. Klik in de geselecteerde categorie op de pijlen om een diavoorstelling met tips te bekijken.

Windows 10-apps gebruiken: Xbox Console Companion

Met Windows 10 kunt u meer controle hebben over uw Xbox-ervaring.

1. Zoek in Windows naar Xbox Console Companion en open deze functie.

Tegel Xbox Console Companion

Het Xbox-welkomstscherm wordt weergegeven.

2. Meld u aan in het welkomstscherm of maak een Xbox-account en klik vervolgens op Spelen.

Opmerking:

Als u al een Xbox-account hebt, en u bent aangemeld bij Windows met uw Microsoft account, meldt Xbox u automatisch aan.

Welkomstscherm van Xbox
  3. Klik in het beginscherm op het menupictogram om de opties uit te vouwen.

Beginscherm van Xbox

De volgende lijst bevat enkele functies:

• Stream muziek of video's naar uw Xbox.

• Gameclips opnemen en schermafbeeldingen maken van uw games met de gamebalk. Druk op de Windows-logotoets + G op het toetsenbord om de gamebalk te openen.

• Gebruik Beam om eenvoudig gamebeelden uit te zenden en toernooien te maken.

• Maak schermafbeeldingen van Windows pc-games door tegelijkertijd op de Windows-toets + PrtScr te drukken. U kunt dit ook doen door te klikken op de knop Schermafdruk in de gamebalk.

• De Xbox Console Companion-tegel in het menu Start van Windows 10 is een Live-tegel. Deze tegel verwelkomt u, geeft uw gamer-afbeelding weer en stelt u op de hoogte van nieuwe berichten en activiteiten.

• Met de functie Clubs kunt u een beheerde gemeenschap opzetten op basis van aangepaste criteria. Met de functie Zoek een Club kunt u een specifieke zoekopdracht formuleren met betrekking tot games of het soort spel.

• Gebruik de pagina Meer info om de biografie, locatie en andere informatie van een andere gamer te bekijken.

• Met het delen van uw echte naam kunt u ervoor kiezen om uw echte naam in de Xbox-app met uw vrienden of met iedereen te delen.

Veelgestelde vragen over Windows 10

Bekijk de volgende veelgestelde vragen (FAQ's) voor meer informatie over de functies van Windows 10.

Wat moet ik doen als ik mijn Windows-wachtwoord ben vergeten?

Als u het wachtwoord voor uw Microsoft-account bent vergeten en niet kunt aanmelden bij Windows, kunt u het wachtwoord herstellen met een ander apparaat.

Ga naar de Microsoft-pagina Uw account herstellen (in het Engels) en volg de instructies op het scherm om uw wachtwoord te resetten.

Hoe kan ik mijn documentenmap openen in Windows?

Als u de documentenmap wilt openen, typt u Documenten in het zoekvak op de taakbalk. Klik op de map in de zoekresultaten.

Documenten zoeken

Hoe wijzig ik de standaard-apps voor mijn bestanden in Windows?

Zoek in Windows naar Standaard apps en open deze functie. Blader door de lijst Standaard-apps kiezen, klik op een app en maak vervolgens de gewenste wijzigingen.

De standaard-apps wijzigen

Hoe wijzig ik de standaard webbrowser in Windows?

Zoek in Windows naar Standaard apps en open deze functie. Blader door de lijst Standaard-apps kiezen, klik op de app onder Webbrowser en kies vervolgens de webbrowser die u wilt gebruiken.

Standaard webbrowser wijzigen

Hoe kan ik mijn achtergrondafbeelding in Windows veranderen?

U kunt de achtergrondafbeelding voor het startscherm en het vergrendelingsscherm wijzigen.

De achtergrondafbeelding wijzigen voor het Startscherm van Windows

Voer de volgende stappen uit om uw computerachtergrond opnieuw in te stellen vanaf het startscherm.

1. Klik met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte van het bureaublad en selecteer Aan persoonlijke voorkeur aanpassen.

2. Selecteer in de opties voor AchtergrondAfbeelding, Effen kleur of Diavoorstelling.

Opties voor achtergrondkleur en kleur
  3. Kies een afbeelding, kleur of diavoorstelling of klik op Bladeren om een van uw afbeeldingen of diavoorstellingen te selecteren.

De achtergrondafbeelding voor het Windows Vergrendelingsscherm wijzigen

Gebruik de volgende instructies om de achtergrond aan te passen voor het Vergrendelingsscherm.

1. Klik met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte van het bureaublad en selecteer Aan persoonlijke voorkeur aanpassen.

2. Selecteer in de opties van het Vergrendelingsscherm, onder Achtergrond, selecteer Windows spotlight, Afbeelding of Diavoorstelling.

Een afbeelding selecteren voor het Vergrendelingsscherm
  3. Kies een afbeelding of diavoorstelling of klik op Bladeren om een van uw afbeeldingen of diavoorstellingen te selecteren.

Hoe kan ik mijn accountafbeelding in Windows veranderen?

Voer de volgende stappen uit om uw accountafbeelding te wijzigen:

1. Zoek in Windows naar Beheer uw account en open deze functie.

2. Selecteer Uw informatie in het venster Accounts.

3. Onder Uw foto kiezen klikt u op Camera om een foto te maken of Bladeren om een opgeslagen foto te kiezen.

Uw accountafbeelding wijzigen

Hoe voeg ik een map toe aan Start in Windows?

Voer de volgende stappen uit om een map toe te voegen aan het startscherm.

1. Zoek in Windows naar Verkenner en open deze functie.

2. Ga naar de map die u wilt vastmaken aan het startscherm, klik met de rechtermuisknop op de map en klik vervolgens op Vastmaken aan start.

De map Documenten vastmaken aan het startscherm

De map wordt weergegeven op het startscherm.

Tegel Documenten
De maptegel Documenten op het startscherm

Waar zijn de Windows bureaublad-gadgets gebleven?

Bureaublad-gadgets worden niet ondersteund in Windows 10.

Waar is Windows Media Center?

Windows Media Center maakt geen deel uit van Windows 10 en is niet meer beschikbaar na de upgrade naar Windows 10. Als uw apparaat werd geleverd met een DVD-speler, is een app voor het afspelen van DVD'S waarschijnlijk inbegrepen. Microsoft heeft ook een dvd-speler-app die u in de Microsoft Store kunt kopen.

Waar is het configuratiescherm?

Open Configuratiescherm met behulp van het zoekvak op de taakbalk.

Het Configuratiescherm openen

Waar is apparaatbeheer?

U kunt met de rechtermuisknop op start klikken of een sneltoets gebruiken om Apparaatbeheer te openen.

Om Apparaatbeheer te openen klikt u op de Windows-toets + X en klikt u op Apparaatbeheer.

Apparaatbeheer openen

Waar is Windows Movie Maker?

Windows Movie Maker maakt geen deel uit van Windows 10. Gebruik een ander programma zoals CyberLink Media Suite om uw eigen films te maken.

Waar is Windows DVD Maker?

Windows DVD Maker maakt geen deel uit van Windows 10. Als u uw eigen videoschijven wilt maken in dvd-indeling, kunt u een ander softwareprogramma gebruiken, zoals CyberLink Media Suite.