• Informatie

HP printers - Faxkwaliteit verbeteren

Gestuurde of ontvangen faxen hebben verticale of horizontale strepen, stroken of slechte resolutie.

Voorbeelden van slechte faxkwaliteit
Opmerking:

Fax is een veilige methode om documenten te verzenden, maar is wellicht niet de beste keuze als u afbeeldingen van hoge kwaliteit wilt verzenden of ontvangen. Als de kwaliteit van de faxen niet goed is, overweeg dan om te scannen.

U kunt de printersoftware gebruiken om te scannen met uw printer of de HP Smart-app om te scannen met de camera van uw printer of mobiele apparaat, en vervolgens de scan via e-mail verzenden. Als u niet over HP Smart beschikt, kunt u dit downloaden van 123.hp.com of de App Store.

De kwaliteit van ontvangen faxen verbeteren

Problemen met de fax oplossen en de firmware van de printer bijwerken wanneer de kwaliteit van ontvangen faxen onvoldoende is.

Opmerking:

Als hetzelfde probleem optreedt wanneer u een afdruktaak kopieert of verzendt, is het probleem niet gerelateerd aan de fax. Ga naar HP Klantenondersteuning, voer uw printermodel in en zoek naar een document over het Oplossen van problemen met een slechte afdrukkwaliteit voor stappen om het probleem op te lossen.

Voer de volgende taken uit in de aangegeven volgorde. Gebruik test faxtransmissie na elke taak om te zien of het probleem is opgelost. Voor testdoeleinden kunt u een fax verzenden naar de HP Fax Test Service op 1-888-HPFaxme (1-888-473-2963). Deze gratis service zendt binnen 5 tot 7 minuten een fax terug als de fax correct werkt. Om de fax terug te krijgen, moet uw faxnummer overeenkomen met het nummer dat u in de faxkopregel hebt ingevoerd.

De faxoverdrachtsnelheid verlagen

De faxoverdrachtsnelheid verlagen om de kans op een succesvol faxbericht te verhogen en de kwaliteit van de fax te verbeteren, ten koste van een langere overdrachtstijd.

1. Op het bedieningspaneel van de printer opent u de Standaardinstellingen voor fax, Geavanceerde fax-instellingen of Voorkeuren.

2. Selecteer Snelheid en selecteer vervolgens Langzaam.

De foutcorrectiemodus inschakelen

De foutcorrectie modus (ECM) detecteert overdrachtsfouten en verzoekt automatisch om onjuiste gegevens opnieuw te verzenden. Afhankelijk van de leeftijd en kwaliteit van de telefoonlijnen kan de foutcorrectiemodus de faxkwaliteit verbeteren. Controleer of de ECM is ingeschakeld.

1. Op het bedieningspaneel van de printer opent u de Standaardinstellingen voor fax, Geavanceerde fax-instellingen of Voorkeuren.

2. Selecteer Foutcorrectiemodus en controleer of de instelling is Ingeschakeld.

De printerfirmware bijwerken

HP brengt regelmatig nieuwe firmwareversies uit met printerverbeteringen of probleemoplossingen. Werk de firmware regelmatig bij zodat u optimaal gebruik kunt maken van uw printer.

• Bijwerken vanaf het bedieningspaneel van de printer: Veel HP printers met een aanraakscherm of menu kunnen rechtstreeks met HP worden verbonden om updates te vinden en installeren. Controleer of de printer verbonden is met een netwerk met een actieve internetverbinding. Als de printer is aangesloten met een USB-kabel, gebruikt u een van de andere opties.

Op de printer zoekt u de Product-update of het menu Controleren op updates door op het pictogram of de knop HP ePrint ( of ) te drukken. Of open het menu Installatie, Service of Instellingen, selecteer Voorkeuren, Printeronderhoud, of Hulpprogramma's en selecteer Webservices, Printer-update of LaserJet-update.

• Updates van HP Klantenondersteuning downloaden: Als de printer is ingeschakeld en verbonden is met de computer of een netwerk, gaat u naar HP Drivers en software downloaden om te controleren op beschikbare updates. Installeer beschikbare updates die worden vermeld onder Firmware.

• Updates installeren via de HP Smart-app: Open de HP Smart app. Als u niet over HP Smart beschikt, kunt u dit downloaden van 123.hp.com of de App Store. Nadat u de printer hebt toegevoegd, klikt u op de afbeelding van de printer en op Startpagina printer (GWS) of op Geavanceerde instellingen. Klik op Hulpmiddelen of Webservices en vervolgens op Printer-updates.

De printer laten nakijken

Laat uw HP product nakijken of vervangen als het probleem zich blijft voordoen nadat alle voorgaande stappen zijn voltooid.

Ga naar Neem contact op met HP Klantenondersteuning om een productenreparatie of -vervanging te plannen. Als u in Azië/het Pacifisch gebied bent, wordt u verwezen naar een lokaal servicecentrum in uw regio.

Ga naar HP productgarantie statuscontrole om de garantiestatus te bevestigen. Als uw product geen garantie meer heeft, zijn er mogelijk reparatiekosten van toepassing.

De kwaliteit van verzonden faxen verbeteren

Reinig de scanner, los de problemen met de fax op, werk de printerfirmware bij wanneer de kwaliteit van de verzond faxen onvoldoende is.

Voer de volgende taken uit in de aangegeven volgorde. Test de fax na elke taak en controleer of het probleem is opgelost met de ontvanger van het faxapparaat.

De scannerglasplaat en onderdelen schoonmaken

Vingerafdrukken, vuil, of stof op de scannerglasplaat, onder de scannerklep of in de documentinvoersleuf kan strepen en gekleurde banden veroorzaken. Reinig de glasplaat met een zachte, pluisvrije doek besproeid met glasreiniger.

Voorbeelden van scannertypen

Nummer

Beschrijving

1.

Printer met flatbedscannerglasplaat en -klep

2.

Printer met een documentscaninvoer

Een flatbedscanner reinigen

Reinig de scannerglasplaat en de onderkant van de scannerklep met een zachte, pluisvrije doek besproeid met glasreiniger.

1. Schakel de printer uit en haal de stekker van het netsnoer uit het stopcontact.

2. Til de scannerklep omhoog.

3. Spuit een zachte, pluisvrije doek met glasreiniger en veeg vervolgens het scannerglas, de glasstrook (indien aanwezig), de witte achterkant onder het deksel van de scanner en de witte strook onder het deksel (indien aanwezig) schoon, droog en streeploos.

Let op!:

Spuit de glasreiniger niet rechtstreeks op het glas of aan de onderkant van de klep om de interne printeronderdelen te beschermen.

De scannerglasplaat, onder de klep en al het glas of witte stroken (indien aanwezig) reinigen

Nummer

Beschrijving

1.

Witte binnenkant van de scannerklep

2.

Witte ADF-strook van de scannerklep (indien aanwezig)

3.

Glazen ADF-scannerstrook (indien aanwezig)

4.

Grote glasplaat van de scanner

4. Sluit het netsnoer opnieuw aan, schakel de printer in en sluit de scannerklep volledig.

Een document scaninvoer reinigen

Reinig de plastic en glazen stroken in de documentinvoer met een zachte, pluisvrije doek besproeid met glasreiniger.

Opmerking:

Sommige printers worden geleverd met een reinigingsdoek voor de documentinvoer. Als u de doek hebt, plaatst u deze in de automatische documentinvoer en start u een scantaak om het scannermechanisme te reinigen.

1. Schakel de printer uit, koppel het netsnoer los en verwijder vervolgens de oplaadbare batterij als uw printer hierover beschikt.

2. Open afhankelijk van uw printermodel de bovenklep, documentinvoerlade en de klep van de scandocumentinvoer.

3. Verwijder eventuele resten zoals stukjes papier of paperclips uit de binnenkant van de documentinvoer.

4. Besproei een zachte, pluisvrije doek met glasreiniger en veeg de scannerglasplaat en de witte strook aan de onderkant van de documentinvoer schoon, totdat deze schoon, droog en streepvrij zijn.

Let op!:

Spuit de glasreiniger niet rechtstreeks op of in de printer om de interne printeronderdelen te beschermen.

5. Sluit alle deksels en lades die u had geopend volledig.

6. Sluit het netsnoer weer aan, plaats de batterij weer terug indien nodig en schakel de printer in.

De printer resetten

Reset de printer voor het herstellen van problemen met de printer.

1. Als uw printer een oplaadbare accu heeft, verwijdert u deze.

2. Koppel het netsnoer los van de printer zonder de printer uit te zetten.

3. Haal het netsnoer uit het stopcontact.

4. Wacht 60 seconden.

5. Sluit het netsnoer opnieuw aan op een stopcontact en de printer.

Opmerking:

HP raadt aan om de printer rechtstreeks op een stopcontact aan te sluiten.

6. Schakel de printer in om de reset te voltooien.

De faxoverdrachtsnelheid verlagen

De faxoverdrachtsnelheid verlagen om de kans op een succesvol faxbericht te verhogen en de kwaliteit van de fax te verbeteren, ten koste van een langere overdrachtstijd.

1. Op het bedieningspaneel van de printer opent u de Standaardinstellingen voor fax, Geavanceerde fax-instellingen of Voorkeuren.

2. Selecteer Snelheid en selecteer vervolgens Langzaam.

De foutcorrectiemodus inschakelen

De foutcorrectie modus (ECM) detecteert overdrachtsfouten en verzoekt automatisch om onjuiste gegevens opnieuw te verzenden. Afhankelijk van de leeftijd en kwaliteit van de telefoonlijnen kan de foutcorrectiemodus de faxkwaliteit verbeteren. Controleer of de ECM is ingeschakeld.

1. Op het bedieningspaneel van de printer opent u de Standaardinstellingen voor fax, Geavanceerde fax-instellingen of Voorkeuren.

2. Selecteer Foutcorrectiemodus en controleer of de instelling is Ingeschakeld.

De printerfirmware bijwerken

HP brengt regelmatig nieuwe firmwareversies uit met printerverbeteringen of probleemoplossingen. Werk de firmware regelmatig bij zodat u optimaal gebruik kunt maken van uw printer.

• Bijwerken vanaf het bedieningspaneel van de printer: Veel HP printers met een aanraakscherm of menu kunnen rechtstreeks met HP worden verbonden om updates te vinden en installeren. Controleer of de printer verbonden is met een netwerk met een actieve internetverbinding. Als de printer is aangesloten met een USB-kabel, gebruikt u een van de andere opties.

Op de printer zoekt u de Product-update of het menu Controleren op updates door op het pictogram of de knop HP ePrint ( of ) te drukken. Of open het menu Installatie, Service of Instellingen, selecteer Voorkeuren, Printeronderhoud, of Hulpprogramma's en selecteer Webservices, Printer-update of LaserJet-update.

• Updates van HP Klantenondersteuning downloaden: Als de printer is ingeschakeld en verbonden is met de computer of een netwerk, gaat u naar HP Drivers en software downloaden om te controleren op beschikbare updates. Installeer beschikbare updates die worden vermeld onder Firmware.

• Updates installeren via de HP Smart-app: Open de HP Smart app. Als u niet over HP Smart beschikt, kunt u dit downloaden van 123.hp.com of de App Store. Nadat u de printer hebt toegevoegd, klikt u op de afbeelding van de printer en op Startpagina printer (GWS) of op Geavanceerde instellingen. Klik op Hulpmiddelen of Webservices en vervolgens op Printer-updates.

De printer laten nakijken

Laat uw HP product nakijken of vervangen als het probleem zich blijft voordoen nadat alle voorgaande stappen zijn voltooid.

Ga naar Neem contact op met HP Klantenondersteuning om een productenreparatie of -vervanging te plannen. Als u in Azië/het Pacifisch gebied bent, wordt u verwezen naar een lokaal servicecentrum in uw regio.

Ga naar HP productgarantie statuscontrole om de garantiestatus te bevestigen. Als uw product geen garantie meer heeft, zijn er mogelijk reparatiekosten van toepassing.