• Informatie

HP desktop-pc's - De computer start niet op en geeft een led- of geluidssignaal

Een van de eerste handelingen die een computer uitvoert wanneer deze wordt ingeschakeld, is een test om te controleren of alles goed werkt. Als op uw bureaublad een fout wordt weergegeven, is het mogelijk dat de lampjes niet gaan branden en de lampjes knipperen.

Een stroomreset van uw computer uitvoeren

Voer een harde reset (of koude start) uit om alle informatie van het computergeheugen te verwijderen zonder persoonlijke gegevens te wissen.

De desktop opnieuw opstarten

Voer een stroomreset uit op uw desktop.

1. Schakel de computer uit.

2. Ontkoppel alle randapparaten en haal de stekker van het netsnoer uit het stopcontact.

3. Terwijl het netsnoer is losgekoppeld, drukt u ongeveer vijftien seconden op de Aan/uit-knop.

4. Sluit het netsnoer aan nadat u de condensators hebt laten afvloeien. Laat de aangesloten randapparaten losgekoppeld.

5. Zet de computer aan.

Identificeer de led of geluidssignaal op de desktop

Specifieke patronen van lange en korte leds knipperen, of hoorbare korte geluidssignalen kunnen verschillende problemen identificeren.

Opmerking:

Testlampjes en hoorbare geluidssignalen zijn niet beschikbaar op alle modellen.

Bekijk het volgende voor meer informatie over knipperende lampjes of geluidssignalen.

• Het rode lampje knippert, wat betekent dat er een grote fout is (lange lichtsignalen).

• Het witte lampje knippert, wat betekent dat er een kleine fout is (korte lichtsignalen).

• Er is een pauze van één (1) seconde na het laatste lange lichtsignaal.

• Er is een pauze van twee (2) seconden na het laatste korte lichtsignaal.

• De volgorde van het knipperen gaat door tot u de computer loskoppelt of op de aan-uitknop drukt.

• Er worden gedurende de eerste vijf (5) iteraties van het patroon geluidssignalen afgegeven. Daarna hoort u geen geluidssignalen meer.

Het rode lampje knippert twee keer en daarna knippert een wit lampje twee keer kort

Deze toestand geeft dat aan dat het belangrijkste gebied van het BIOS (DXE) is beschadigd en er geen binaire herstelimage beschikbaar is. Dit kan ook optreden wanneer het BIOS wordt bijgewerkt.

1. Geef het systeem de tijd om updates uit te voeren en wijzigingen door te voeren.

2. Probeer Sure Start Recovery uit te voeren als de updates niet naar verwachting worden geïnstalleerd.

Het rode lampje knippert twee keer en daarna knippert een wit lampje drie keer kort

Deze toestand geeft aan dat het geïntegreerde controllerbeleid vereist dat u een toetsencombinatie moet invoeren.

1. Volg de opdrachten.

2. Probeer een Sure Start Recovery uit te voeren als het probleem zich blijft voordoen.

Het rode lampje knippert twee keer en daarna knippert een wit lampje vier keer kort

Deze toestand geeft aan dat de geïntegreerde controller het opstartblok controleert of herstelt.

1. Geef het systeem de tijd om het BIOS te herstellen.

2. Probeer een Sure Start Recovery uit te voeren als het probleem zich na een paar minuten wachten blijft voordoen.

Het rode lampje knippert drie keer en daarna knippert een wit lampje twee keer kort

Deze toestand wijst op een potentiële geheugenfout.

Computergeheugen testen

Gebruik het BIOS Setup-hulpprogramma om een zelftest van het geheugen uit te voeren.

1. Controleer of het netsnoer in de computer zit.

2. Schakel de computer uit, maar laat het netsnoer in het stopcontact.

3. Zet de computer aan en druk meteen herhaaldelijk op de toets F10 tot het menu met BIOS Setup wordt geopend.

4. In het BIOS Setup-hulpprogramma gebruikt u de pijltoetsen om Diagnostics te selecteren en vervolgens Geheugentest te selecteren.

5. Druk op Enter en selecteer Ja.

6. Wacht totdat de test is voltooid.

7. Nadat de test is voltooid, noteert u de resultaten en drukt u vervolgens op F10 om Op te slaan en af te sluiten.

8. Druk op Enter voor Wijjzigingen opslaan en afsluiten.

De geheugenmodule terug plaatsen

Plaats de geheugenmodule terug in de computer.

Let op!:

Dit product bevat onderdelen die beschadigd kunnen raken door elektrostatische ontlading (ESD). HP raadt aan een antistatische polsband te gebruiken en te werken over een niet beklede vloer met een geleidend schuimrubberen pad om de kans op schade door elektrostatische ontlading (ESD) te verkleinen.

1. Schakel de computer uit en koppel het netsnoer en alle andere kabels los.

2. Verwijder het zijpaneel.

Het zijpaneel op een desktopcomputer verwijderen
  3. De geheugenmodule zoeken.

Ga naar de locatie van de geheugenmodule HP klantenondersteuning en open de Onderhouds- en servicegids voor informatie over het geïnstalleerde geheugen voor uw computer.

4. Plaats één hand op de behuizing van de computer en raak met de andere hand een metalen oppervlak of geaard object aan, zoals het metalen gedeelte van een lamp om uzelf te aarden en statische elektriciteit te ontladen.

5. Plaats de geheugenmodule terug in de computer en lijn de inkepingen op de modules uit met de lipjes in de geheugensleuf. Druk op de geheugenmodule om deze op zijn plaats te zetten.

6. Plaats het zijpaneel terug en sluit het netsnoer weer aan.

7. Zet de computer aan.

8. Bevestig dat de computer en het Windows-besturingssysteem opnieuw kunnen opstarten.

Neem contact op met HP Klantenondersteuning Als de computer Windows niet wordt opgestart.

Het betrokken component vervangen

Vervang het betrokken onderdeel of component als het probleem zich blijft voordoen nadat alle voorgaande stappen zijn voltooid.

Neem contact op met HP Klantenondersteuning om een productenreparatie of -vervanging te plannen. Als u in Azië/het Pacifisch gebied bent, wordt u verwezen naar een lokaal servicecentrum in uw regio.

Ga naar HP productgarantie statuscontrole om de garantiestatus te bevestigen. Als uw product geen garantie meer heeft, zijn er mogelijk reparatiekosten van toepassing.

Het rode lampje knippert drie keer en daarna knippert een wit lampje drie keer kort

Deze toestand wijst op een potentiële fout met de grafische chip.

Het rode lampje knippert drie keer en daarna knippert een wit lampje vier keer kort

Deze toestand wijst op een potentiële stroomstoring.

1. Zorg voor een minimale configuratie (CPU, moederbord, PSU, 1 DIMM aan geheugen) en isoleer het defecte onderdeel.

2. Maak de configuratie nog beperkter als het probleem zich blijft voordoen.

3. Test uw systeem met een PSU waarvan u weet dat die goed werkt.

4. Neem contact op met HP Klantenondersteuning voor verdere hulp bij het vervangen van het component, het moederbord, de processor (CPU) of de voeding als het probleem zich blijft voordoen.

Het rode lampje knippert drie keer en vervolgens knippert het witte lampje vijf keer kort

Dit geeft aan dat de computer de processor (CPU) niet detecteert.

Neem contact op met HP Klantenondersteuning voor reparatie wegens een probleem met het moederbord of de CPU.

Het rode lampje knippert drie keer en daarna knippert een wit lampje zes keer kort

Deze toestand geeft aan dat de processor geen ondersteuning biedt voor een ingeschakelde functie.

Het productnummer zoeken op uw desktop

Zoek de naam, het nummer en het serienummer van het product op de computer of de doos waarin het is verzonden.

• Aan de zijkant van de behuizing

Het productlabel aan de zijkant van de behuizing
  • Op de boven- en achterkant van de behuizing

Productlabel vinden op de boven- en achterkant van de behuizing
  • Aan de voor- en de zijkant van de behuizing

Het productlabel aan de voor- en zijkant van de behuizing
  • Op de doos waarin de computer werd geleverd

Het productlabel zoeken

Het CMOS resetten

Reset de CMOS-gegevens (Complementary Metal Oxide Semiconductor) voor uw computer.

Let op!:

Dit product bevat onderdelen die beschadigd kunnen raken door elektrostatische ontlading (ESD). HP raadt aan een antistatische polsband te gebruiken en te werken over een niet beklede vloer met een geleidend schuimrubberen pad om de kans op schade door elektrostatische ontlading (ESD) te verkleinen.

1. Schakel uw computer uit en koppel het netsnoer en eventuele kabels los van de computer.

2. Controleer of u het modelnummer van uw computer hebt en ga naar HP klantenondersteuning en daarna naar de productpagina voor uw computer.

3. Open het document met specificaties of de onderhoudshandleiding voor de informatie over het moederbord en ga naar de stappen voor het opnieuw instellen van de CMOS.

De stappen voor een reset van de CMOS worden mogelijk CMOS wissen of vergelijkbaar genoemd.

• Als de handleiding de stappen voor het opnieuw instellen van de CMOS beschrijft: Volg de instructies.

• Als de handleiding de stappen voor het opnieuw instellen van de CMOS niet beschrijft: Ga verder met deze stappen.

4. Zorg ervoor dat de computer is uitgeschakeld. Druk daarna tien (10) keer op de Aan/uit-knop om het systeem volledig te ontladen.

5. Plaats één hand op de behuizing van de computer en raak met de andere hand een metalen oppervlak of geaard object aan, zoals het metalen gedeelte van een lamp om uzelf te aarden en statische elektriciteit te ontladen.

6. Open de computer om toegang te krijgen tot het moederbord.

7. Verwijder of koppel de CMOS-batterij los van het moederbord.

Voorbeeld van verschillende CMOS-batterijtypen
  8. Controleer of alle elektriciteitsbronnen zijn verwijderd of losgekoppeld van de computer, inclusief de CMOS-batterij.

9. Druk minimaal 60 seconden op de aan-uitknop om alle stroom uit de computer te voeren en de CMOS-waarden op het moederbord te resetten.

10. Sluit de CMOS-batterij weer aan of plaats deze terug en sluit de computer.

11. Sluit het netsnoer weer aan op de desktop-pc en schakel de computer weer in.

Er wordt een bericht weergegeven waarin staat dat de CMOS is gereset. De melding varieert per model.

Voorbeeld van een bericht dat wordt weergegeven voor de CMOS-reset
  12. Bevestig dat de tijd in het BIOS is ingesteld op 00:00 uur.

Als dat niet het geval is, herhaalt u de stappen om de CMOS te resetten, maar houdt u de Aan/uit-knop voor 120 seconden ingedrukt terwijl u alle stroom uit de computer haalt.

Het betrokken component vervangen

Vervang het betrokken onderdeel of component als het probleem zich blijft voordoen nadat alle voorgaande stappen zijn voltooid.

Neem contact op met HP Klantenondersteuning om een productenreparatie of -vervanging te plannen. Als u in Azië/het Pacifisch gebied bent, wordt u verwezen naar een lokaal servicecentrum in uw regio.

Ga naar HP productgarantie statuscontrole om de garantiestatus te bevestigen. Als uw product geen garantie meer heeft, zijn er mogelijk reparatiekosten van toepassing.

Het rode lampje knippert vier keer en daarna knippert een wit lampje twee keer kort

Deze toestand wijst op een oververhitting van de processor (CPU).

Controleer of de ventilatoren correct werken

Controleer de ventilators in de computer om er zeker van te zijn dat ze correct werken.

Let op!:

Als een ventilator niet goed werkt, stopt u de computer te gebruiken. De blootstelling aan constante hoge temperaturen kan de interne onderdelen beschadigen.

1. Zet de computer aan.

2. Zoek de ventilatoren in de behuizing. De locaties verschillen per computermodel.

Let op!:

Gebruik een zaklamp om te helpen bij het vinden van elke ventilator, maar gebruik de zaklamp niet in de computer om beschadiging van de interne onderdelen te voorkomen.

Ventilatoren zoeken voor HP desktop- en slimline-pc's

Type ventilator

1.

Ventilator voor de voeding

2.

Videokaartventilator

3.

Processorventilator

4.

Ventilator van de voeding

5.

Ventilatieopening van de behuizing

6.

Behuizingventilator

3. Let op alle ventilatoren die wellicht niet werken of die lawaai maken.

De ventilatieopeningen van de pc reinigen

Reinig de ventilatieopeningen van de pc. Er kan zich in de loop van de tijd stof en vuil ophopen in en om de ventilatieopeningen. Dit kan de luchtstroom belemmeren waardoor de ventilatoren harder werken dan normaal om hitte te verwijderen.

1. Schakel de computer uit, koppel het netsnoer en kabels los en laat het apparaat afkoelen.

2. Gebruik een stofzuiger om alle ventilatieopeningen te reinigen, vooral rond de ventilator van de voeding.

Let op!:

Gebruik geen stofzuiger binnenin de computer om beschadiging van de interne componenten te voorkomen.

Locatie van de ventilatieopeningen aan de achterkant van de pc
  3. Verwijder het zijpaneel om de computer open te maken.

Het zijpaneel van de pc verwijderen
  4. Gebruik perslucht om componenten en ventilators in de computer schoon te maken.

5. Plaats het zijpaneel terug, sluit het netsnoer weer aan en schakel de computer in.

Het productnummer zoeken op uw desktop

Zoek de naam, het nummer en het serienummer van het product op de computer of de doos waarin het is verzonden.

• Aan de zijkant van de behuizing

Het productlabel aan de zijkant van de behuizing
  • Op de boven- en achterkant van de behuizing

Productlabel vinden op de boven- en achterkant van de behuizing
  • Aan de voor- en de zijkant van de behuizing

Het productlabel aan de voor- en zijkant van de behuizing
  • Op de doos waarin de computer werd geleverd

Het productlabel zoeken

Het CMOS resetten

Reset de CMOS-gegevens (Complementary Metal Oxide Semiconductor) voor uw computer.

Let op!:

Dit product bevat onderdelen die beschadigd kunnen raken door elektrostatische ontlading (ESD). HP raadt aan een antistatische polsband te gebruiken en te werken over een niet beklede vloer met een geleidend schuimrubberen pad om de kans op schade door elektrostatische ontlading (ESD) te verkleinen.

1. Schakel uw computer uit en koppel het netsnoer en eventuele kabels los van de computer.

2. Controleer of u het modelnummer van uw computer hebt en ga naar HP klantenondersteuning en daarna naar de productpagina voor uw computer.

3. Open het document met specificaties of de onderhoudshandleiding voor de informatie over het moederbord en ga naar de stappen voor het opnieuw instellen van de CMOS.

De stappen voor een reset van de CMOS worden mogelijk CMOS wissen of vergelijkbaar genoemd.

• Als de handleiding de stappen voor het opnieuw instellen van de CMOS beschrijft: Volg de instructies.

• Als de handleiding de stappen voor het opnieuw instellen van de CMOS niet beschrijft: Ga verder met deze stappen.

4. Zorg ervoor dat de computer is uitgeschakeld. Druk daarna tien (10) keer op de Aan/uit-knop om het systeem volledig te ontladen.

5. Plaats één hand op de behuizing van de computer en raak met de andere hand een metalen oppervlak of geaard object aan, zoals het metalen gedeelte van een lamp om uzelf te aarden en statische elektriciteit te ontladen.

6. Open de computer om toegang te krijgen tot het moederbord.

7. Verwijder of koppel de CMOS-batterij los van het moederbord.

Voorbeeld van verschillende CMOS-batterijtypen
  8. Controleer of alle elektriciteitsbronnen zijn verwijderd of losgekoppeld van de computer, inclusief de CMOS-batterij.

9. Druk minimaal 60 seconden op de aan-uitknop om alle stroom uit de computer te voeren en de CMOS-waarden op het moederbord te resetten.

10. Sluit de CMOS-batterij weer aan of plaats deze terug en sluit de computer.

11. Sluit het netsnoer weer aan op de desktop-pc en schakel de computer weer in.

Er wordt een bericht weergegeven waarin staat dat de CMOS is gereset. De melding varieert per model.

Voorbeeld van een bericht dat wordt weergegeven voor de CMOS-reset
  12. Bevestig dat de tijd in het BIOS is ingesteld op 00:00 uur.

Als dat niet het geval is, herhaalt u de stappen om de CMOS te resetten, maar houdt u de Aan/uit-knop voor 120 seconden ingedrukt terwijl u alle stroom uit de computer haalt.

Voorbereiden voor het vervangen van onderdelen van de computer

Voorbereidingen rond de computer en de werkplek om een onderdeel van de computer te vervangen.

1. Schakel de computer uit en wacht totdat de onderdelen zijn afgekoeld.

2. Koppel het netsnoer los van de achterkant van de computer en trek de stekker van het netsnoer uit het stopcontact.

3. Zet de computer op een leeg, vlak en stabiel werkoppervlak op een oppervlak zonder vloerbedekking met een geleidende foam om de kans op elektrostatische ontlading (ESD) te reduceren. HP raadt u aan om een antistatische polsband te gebruiken.

4. Bewaar de onderdelen of componenten in de beschermende verpakking totdat u ze wilt installeren.

5. Zorg dat u een platte schroevendraaier of kruiskopschroevendraaier hebt, afhankelijk van uw computermodel.

Vervang de thermische pasta op de processor

Thermische pasta kan na verloop van tijd uitdrogen en barsten, zodat de ventilators in de computer harder moeten werken en extra belasting voor de processor veroorzaken. Als u de thermische pasta tussen de processor en het koellichaam vervangt kan dit de computer helpen om een optimale interne temperatuur te behouden.

1. Schakel de computer uit, koppel het netsnoer en de kabels los en wacht totdat de onderdelen zijn afgekoeld.

2. Houd het volgende bij de hand:

• Thermische pasta

• Een platte schroevendraaier of TR15

• Katoenen wattenstaafjes of microvezeldoekje

• Een elektrostatische ontlading (ESD) polsband of geleidende schuimkussens voor een goede aarding

• Reinigingsoplossing, zoals isopropylalcohol of thermische pastareiniger

Let op!:

Gebruik geen standaard 70% ontsmettingsalcohol, want dit kan corrosie veroorzaken en interne onderdelen beschadigen.

3. Koppel het netsnoer en andere kabels los van de computer.

4. Schuif het zijpaneel naar achteren en weg van de computer en leg het paneel aan de kant.

Attentie:

De randen van de metalen panelen zijn scherp en kunnen snijwonden veroorzaken. Zorg dat u uw huid niet langs een metalen rand in de binnenkant van de computer schuurt.

5. Plaats de desktop voorzichtig op de zijkant zodat het moederbord evenwijdig is met het werkoppervlak.

6. Zorg dat u geaard bent en ontlaad uzelf (ESD) voordat u iets in de computer aanraakt.

Let op!:

Dit product bevat onderdelen die beschadigd kunnen raken door elektrostatische ontlading (ESD). HP raadt aan een antistatische polsband te gebruiken en te werken over een niet beklede vloer met een geleidend schuimrubberen pad om de kans op schade door elektrostatische ontlading (ESD) te verkleinen.

7. Koppel de voedingskabel van de processorventilator los van het moederbord.

Koppel de voedingskabel van de processorventilator los van het moederbord
  8. Verwijder de vier schroeven rond de processorventilator in een sterpatroon, in plaats van met de klok mee, om te voorkomen dat er onnodig druk wordt uitgeoefend op het moederbord.

De vier schroeven in een sterpatroon verwijderen
  9. Haal de ventilator van het moederbord en plaats deze vervolgens met de ventilator omlaag op een vlakke ondergrond.

10. Maak een wattenstaafje of een microvezeldoekje enigszins vochtig met een reinigingsoplossing, zoals isopropylalcohol.

Maak een microvezeldoek enigszins vochtig met een reinigingsoplossing
  11. Zoek de thermische pasta op de processor.

Zoek de thermische pasta op de processor

1.

Koellichaam

2.

Processor

12. Reinig het oppervlak van de processor voorzichtig totdat alle thermische pasta is verwijderd.

Let op!:

Haal de processorchip niet uit de houder. De processor heeft kleine contactpennen die gemakkelijk beschadigd kunnen raken.

Alle thermische pasta van de processor reinigen
  13. Reinig het oppervlak van het koellichaam totdat alle thermische pasta is verwijderd.

Alle thermische pasta van het koellichaam reinigen
  14. Controleer het koellichaam en de randen van de processor op thermische pasta en verwijder het teveel aan pasta.

15. Breng een hoeveelheid thermische pasta ter grootte van een erwt aan in het midden van de processor.

Een hoeveelheid thermische pasta ter grootte van een erwt aanbrengen
  16. Centreer het koellichaam op de bovenzijde van de processor en lijn de schroeven uit met de bijbehorende gaten op het moederbord.

Het koellichaam op de bovenzijde van de processor centreren
  17. Bevestig de schroeven in een sterpatroon totdat er weerstand is.

Let op!:

Draai de schroeven niet te strak vast. De overmaat aan druk kan de processor beschadigen en barsten in het moederbord veroorzaken.

Het koellichaam op zijn plaats vastklikken
  18. Sluit de voedingskabel van de ventilator weer aan op het moederbord.

19. Schuif het zijpaneel vanaf de achterkant weer terug op de computer.

20. Sluit het netsnoer weer aan en schakel de computer in.

Het betrokken component vervangen

Vervang het betrokken onderdeel of component als het probleem zich blijft voordoen nadat alle voorgaande stappen zijn voltooid.

Neem contact op met HP Klantenondersteuning om een productenreparatie of -vervanging te plannen. Als u in Azië/het Pacifisch gebied bent, wordt u verwezen naar een lokaal servicecentrum in uw regio.

Ga naar HP productgarantie statuscontrole om de garantiestatus te bevestigen. Als uw product geen garantie meer heeft, zijn er mogelijk reparatiekosten van toepassing.

Het rode lampje knippert vier keer en daarna knippert een wit lampje drie keer kort

Deze toestand geeft aan dat de temperatuur van de computer te hoog is.

Controleer of de ventilatoren correct werken

Controleer de ventilators in de computer om er zeker van te zijn dat ze correct werken.

Let op!:

Als een ventilator niet goed werkt, stopt u de computer te gebruiken. De blootstelling aan constante hoge temperaturen kan de interne onderdelen beschadigen.

1. Zet de computer aan.

2. Zoek de ventilatoren in de behuizing. De locaties verschillen per computermodel.

Let op!:

Gebruik een zaklamp om te helpen bij het vinden van elke ventilator, maar gebruik de zaklamp niet in de computer om beschadiging van de interne onderdelen te voorkomen.

Ventilatoren zoeken voor HP desktop- en slimline-pc's

Type ventilator

1.

Ventilator voor de voeding

2.

Videokaartventilator

3.

Processorventilator

4.

Ventilator van de voeding

5.

Ventilatieopening van de behuizing

6.

Behuizingventilator

3. Let op alle ventilatoren die wellicht niet werken of die lawaai maken.

De ventilatieopeningen van de pc reinigen

Reinig de ventilatieopeningen van de pc. Er kan zich in de loop van de tijd stof en vuil ophopen in en om de ventilatieopeningen. Dit kan de luchtstroom belemmeren waardoor de ventilatoren harder werken dan normaal om hitte te verwijderen.

1. Schakel de computer uit, koppel het netsnoer en kabels los en laat het apparaat afkoelen.

2. Gebruik een stofzuiger om alle ventilatieopeningen te reinigen, vooral rond de ventilator van de voeding.

Let op!:

Gebruik geen stofzuiger binnenin de computer om beschadiging van de interne componenten te voorkomen.

Locatie van de ventilatieopeningen aan de achterkant van de pc
  3. Verwijder het zijpaneel om de computer open te maken.

Het zijpaneel van de pc verwijderen
  4. Gebruik perslucht om componenten en ventilators in de computer schoon te maken.

5. Plaats het zijpaneel terug, sluit het netsnoer weer aan en schakel de computer in.

Het productnummer zoeken op uw desktop

Zoek de naam, het nummer en het serienummer van het product op de computer of de doos waarin het is verzonden.

• Aan de zijkant van de behuizing

Het productlabel aan de zijkant van de behuizing
  • Op de boven- en achterkant van de behuizing

Productlabel vinden op de boven- en achterkant van de behuizing
  • Aan de voor- en de zijkant van de behuizing

Het productlabel aan de voor- en zijkant van de behuizing
  • Op de doos waarin de computer werd geleverd

Het productlabel zoeken

Het CMOS resetten

Reset de CMOS-gegevens (Complementary Metal Oxide Semiconductor) voor uw computer.

Let op!:

Dit product bevat onderdelen die beschadigd kunnen raken door elektrostatische ontlading (ESD). HP raadt aan een antistatische polsband te gebruiken en te werken over een niet beklede vloer met een geleidend schuimrubberen pad om de kans op schade door elektrostatische ontlading (ESD) te verkleinen.

1. Schakel uw computer uit en koppel het netsnoer en eventuele kabels los van de computer.

2. Controleer of u het modelnummer van uw computer hebt en ga naar HP klantenondersteuning en daarna naar de productpagina voor uw computer.

3. Open het document met specificaties of de onderhoudshandleiding voor de informatie over het moederbord en ga naar de stappen voor het opnieuw instellen van de CMOS.

De stappen voor een reset van de CMOS worden mogelijk CMOS wissen of vergelijkbaar genoemd.

• Als de handleiding de stappen voor het opnieuw instellen van de CMOS beschrijft: Volg de instructies.

• Als de handleiding de stappen voor het opnieuw instellen van de CMOS niet beschrijft: Ga verder met deze stappen.

4. Zorg ervoor dat de computer is uitgeschakeld. Druk daarna tien (10) keer op de Aan/uit-knop om het systeem volledig te ontladen.

5. Plaats één hand op de behuizing van de computer en raak met de andere hand een metalen oppervlak of geaard object aan, zoals het metalen gedeelte van een lamp om uzelf te aarden en statische elektriciteit te ontladen.

6. Open de computer om toegang te krijgen tot het moederbord.

7. Verwijder of koppel de CMOS-batterij los van het moederbord.

Voorbeeld van verschillende CMOS-batterijtypen
  8. Controleer of alle elektriciteitsbronnen zijn verwijderd of losgekoppeld van de computer, inclusief de CMOS-batterij.

9. Druk minimaal 60 seconden op de aan-uitknop om alle stroom uit de computer te voeren en de CMOS-waarden op het moederbord te resetten.

10. Sluit de CMOS-batterij weer aan of plaats deze terug en sluit de computer.

11. Sluit het netsnoer weer aan op de desktop-pc en schakel de computer weer in.

Er wordt een bericht weergegeven waarin staat dat de CMOS is gereset. De melding varieert per model.

Voorbeeld van een bericht dat wordt weergegeven voor de CMOS-reset
  12. Bevestig dat de tijd in het BIOS is ingesteld op 00:00 uur.

Als dat niet het geval is, herhaalt u de stappen om de CMOS te resetten, maar houdt u de Aan/uit-knop voor 120 seconden ingedrukt terwijl u alle stroom uit de computer haalt.

Het betrokken component vervangen

Vervang het betrokken onderdeel of component als het probleem zich blijft voordoen nadat alle voorgaande stappen zijn voltooid.

Neem contact op met HP Klantenondersteuning om een productenreparatie of -vervanging te plannen. Als u in Azië/het Pacifisch gebied bent, wordt u verwezen naar een lokaal servicecentrum in uw regio.

Ga naar HP productgarantie statuscontrole om de garantiestatus te bevestigen. Als uw product geen garantie meer heeft, zijn er mogelijk reparatiekosten van toepassing.

Het rode lampje knippert vier keer en daarna knippert een wit lampje vier keer kort

Deze toestand geeft aan dat de temperatuur van de MXM-videokaart te hoog is.

Controleer of de ventilatoren correct werken

Controleer de ventilators in de computer om er zeker van te zijn dat ze correct werken.

Let op!:

Als een ventilator niet goed werkt, stopt u de computer te gebruiken. De blootstelling aan constante hoge temperaturen kan de interne onderdelen beschadigen.

1. Zet de computer aan.

2. Zoek de ventilatoren in de behuizing. De locaties verschillen per computermodel.

Let op!:

Gebruik een zaklamp om te helpen bij het vinden van elke ventilator, maar gebruik de zaklamp niet in de computer om beschadiging van de interne onderdelen te voorkomen.

Ventilatoren zoeken voor HP desktop- en slimline-pc's

Type ventilator

1.

Ventilator voor de voeding

2.

Videokaartventilator

3.

Processorventilator

4.

Ventilator van de voeding

5.

Ventilatieopening van de behuizing

6.

Behuizingventilator

3. Let op alle ventilatoren die wellicht niet werken of die lawaai maken.

De ventilatieopeningen van de pc reinigen

Reinig de ventilatieopeningen van de pc. Er kan zich in de loop van de tijd stof en vuil ophopen in en om de ventilatieopeningen. Dit kan de luchtstroom belemmeren waardoor de ventilatoren harder werken dan normaal om hitte te verwijderen.

1. Schakel de computer uit, koppel het netsnoer en kabels los en laat het apparaat afkoelen.

2. Gebruik een stofzuiger om alle ventilatieopeningen te reinigen, vooral rond de ventilator van de voeding.

Let op!:

Gebruik geen stofzuiger binnenin de computer om beschadiging van de interne componenten te voorkomen.

Locatie van de ventilatieopeningen aan de achterkant van de pc
  3. Verwijder het zijpaneel om de computer open te maken.

Het zijpaneel van de pc verwijderen
  4. Gebruik perslucht om componenten en ventilators in de computer schoon te maken.

5. Plaats het zijpaneel terug, sluit het netsnoer weer aan en schakel de computer in.

Het productnummer zoeken op uw desktop

Zoek de naam, het nummer en het serienummer van het product op de computer of de doos waarin het is verzonden.

• Aan de zijkant van de behuizing

Het productlabel aan de zijkant van de behuizing
  • Op de boven- en achterkant van de behuizing

Productlabel vinden op de boven- en achterkant van de behuizing
  • Aan de voor- en de zijkant van de behuizing

Het productlabel aan de voor- en zijkant van de behuizing
  • Op de doos waarin de computer werd geleverd

Het productlabel zoeken

Het CMOS resetten

Reset de CMOS-gegevens (Complementary Metal Oxide Semiconductor) voor uw computer.

Let op!:

Dit product bevat onderdelen die beschadigd kunnen raken door elektrostatische ontlading (ESD). HP raadt aan een antistatische polsband te gebruiken en te werken over een niet beklede vloer met een geleidend schuimrubberen pad om de kans op schade door elektrostatische ontlading (ESD) te verkleinen.

1. Schakel uw computer uit en koppel het netsnoer en eventuele kabels los van de computer.

2. Controleer of u het modelnummer van uw computer hebt en ga naar HP klantenondersteuning en daarna naar de productpagina voor uw computer.

3. Open het document met specificaties of de onderhoudshandleiding voor de informatie over het moederbord en ga naar de stappen voor het opnieuw instellen van de CMOS.

De stappen voor een reset van de CMOS worden mogelijk CMOS wissen of vergelijkbaar genoemd.

• Als de handleiding de stappen voor het opnieuw instellen van de CMOS beschrijft: Volg de instructies.

• Als de handleiding de stappen voor het opnieuw instellen van de CMOS niet beschrijft: Ga verder met deze stappen.

4. Zorg ervoor dat de computer is uitgeschakeld. Druk daarna tien (10) keer op de Aan/uit-knop om het systeem volledig te ontladen.

5. Plaats één hand op de behuizing van de computer en raak met de andere hand een metalen oppervlak of geaard object aan, zoals het metalen gedeelte van een lamp om uzelf te aarden en statische elektriciteit te ontladen.

6. Open de computer om toegang te krijgen tot het moederbord.

7. Verwijder of koppel de CMOS-batterij los van het moederbord.

Voorbeeld van verschillende CMOS-batterijtypen
  8. Controleer of alle elektriciteitsbronnen zijn verwijderd of losgekoppeld van de computer, inclusief de CMOS-batterij.

9. Druk minimaal 60 seconden op de aan-uitknop om alle stroom uit de computer te voeren en de CMOS-waarden op het moederbord te resetten.

10. Sluit de CMOS-batterij weer aan of plaats deze terug en sluit de computer.

11. Sluit het netsnoer weer aan op de desktop-pc en schakel de computer weer in.

Er wordt een bericht weergegeven waarin staat dat de CMOS is gereset. De melding varieert per model.

Voorbeeld van een bericht dat wordt weergegeven voor de CMOS-reset
  12. Bevestig dat de tijd in het BIOS is ingesteld op 00:00 uur.

Als dat niet het geval is, herhaalt u de stappen om de CMOS te resetten, maar houdt u de Aan/uit-knop voor 120 seconden ingedrukt terwijl u alle stroom uit de computer haalt.

Het betrokken component vervangen

Vervang het betrokken onderdeel of component als het probleem zich blijft voordoen nadat alle voorgaande stappen zijn voltooid.

Neem contact op met HP Klantenondersteuning om een productenreparatie of -vervanging te plannen. Als u in Azië/het Pacifisch gebied bent, wordt u verwezen naar een lokaal servicecentrum in uw regio.

Ga naar HP productgarantie statuscontrole om de garantiestatus te bevestigen. Als uw product geen garantie meer heeft, zijn er mogelijk reparatiekosten van toepassing.

Het rode lampje knippert vijf keer en daarna knippert een wit lampje twee keer kort

Deze toestand wijst erop dat er geldige firmware ontbreekt voor de geïntegreerde controller.

Verwijder onlangs geïnstalleerde hardware

Verwijder alle onlangs geïnstalleerde hardware als de computer niet naar behoren functioneert.

1. Controleer uw computer op onlangs geïnstalleerde hardware.

2. Verwijder alle onlangs geïnstalleerde hardware

Het productnummer zoeken op uw desktop

Zoek de naam, het nummer en het serienummer van het product op de computer of de doos waarin het is verzonden.

• Aan de zijkant van de behuizing

Het productlabel aan de zijkant van de behuizing
  • Op de boven- en achterkant van de behuizing

Productlabel vinden op de boven- en achterkant van de behuizing
  • Aan de voor- en de zijkant van de behuizing

Het productlabel aan de voor- en zijkant van de behuizing
  • Op de doos waarin de computer werd geleverd

Het productlabel zoeken

Het CMOS resetten

Reset de CMOS-gegevens (Complementary Metal Oxide Semiconductor) voor uw computer.

Let op!:

Dit product bevat onderdelen die beschadigd kunnen raken door elektrostatische ontlading (ESD). HP raadt aan een antistatische polsband te gebruiken en te werken over een niet beklede vloer met een geleidend schuimrubberen pad om de kans op schade door elektrostatische ontlading (ESD) te verkleinen.

1. Schakel uw computer uit en koppel het netsnoer en eventuele kabels los van de computer.

2. Controleer of u het modelnummer van uw computer hebt en ga naar HP klantenondersteuning en daarna naar de productpagina voor uw computer.

3. Open het document met specificaties of de onderhoudshandleiding voor de informatie over het moederbord en ga naar de stappen voor het opnieuw instellen van de CMOS.

De stappen voor een reset van de CMOS worden mogelijk CMOS wissen of vergelijkbaar genoemd.

• Als de handleiding de stappen voor het opnieuw instellen van de CMOS beschrijft: Volg de instructies.

• Als de handleiding de stappen voor het opnieuw instellen van de CMOS niet beschrijft: Ga verder met deze stappen.

4. Zorg ervoor dat de computer is uitgeschakeld. Druk daarna tien (10) keer op de Aan/uit-knop om het systeem volledig te ontladen.

5. Plaats één hand op de behuizing van de computer en raak met de andere hand een metalen oppervlak of geaard object aan, zoals het metalen gedeelte van een lamp om uzelf te aarden en statische elektriciteit te ontladen.

6. Open de computer om toegang te krijgen tot het moederbord.

7. Verwijder of koppel de CMOS-batterij los van het moederbord.

Voorbeeld van verschillende CMOS-batterijtypen
  8. Controleer of alle elektriciteitsbronnen zijn verwijderd of losgekoppeld van de computer, inclusief de CMOS-batterij.

9. Druk minimaal 60 seconden op de aan-uitknop om alle stroom uit de computer te voeren en de CMOS-waarden op het moederbord te resetten.

10. Sluit de CMOS-batterij weer aan of plaats deze terug en sluit de computer.

11. Sluit het netsnoer weer aan op de desktop-pc en schakel de computer weer in.

Er wordt een bericht weergegeven waarin staat dat de CMOS is gereset. De melding varieert per model.

Voorbeeld van een bericht dat wordt weergegeven voor de CMOS-reset
  12. Bevestig dat de tijd in het BIOS is ingesteld op 00:00 uur.

Als dat niet het geval is, herhaalt u de stappen om de CMOS te resetten, maar houdt u de Aan/uit-knop voor 120 seconden ingedrukt terwijl u alle stroom uit de computer haalt.

De pc bijwerken met HP Support Assistant

Gebruik HP Support Assistant om updates te zoeken en installeren, zoals BIOS-updates, voor uw computer met Windows.

1. Zoek in Windows naar HP Support Assistant en open dit, of klik op het pictogram van de app in de taakbalk.

Als de app niet is geïnstalleerd op uw computer, kunt u de nieuwste versie downloaden van de website van HP Support Assistant.
  2. Zoek op het tabblad Mijn apparaten naar uw computer en klik op Updates.

3. Klik op Updates en berichten controleren om naar nieuwe updates te zoeken.

4. Wacht terwijl HP Support Assistant het systeem analyseert.

5. Als de analyse is voltooid, selecteert u de vermelde updates, downloadt en installeert u de updates en volgt u de instructies op het scherm.

6. Als u hierom wordt gevraagd, start u de computer opnieuw op en sluit u het hulpprogramma.

Het betrokken component vervangen

Vervang het betrokken onderdeel of component als het probleem zich blijft voordoen nadat alle voorgaande stappen zijn voltooid.

Neem contact op met HP Klantenondersteuning om een productenreparatie of -vervanging te plannen. Als u in Azië/het Pacifisch gebied bent, wordt u verwezen naar een lokaal servicecentrum in uw regio.

Ga naar HP productgarantie statuscontrole om de garantiestatus te bevestigen. Als uw product geen garantie meer heeft, zijn er mogelijk reparatiekosten van toepassing.

Het rode lampje knippert vijf keer en daarna knippert een wit lampje drie keer kort

Deze toestand geeft aan dat het onderdeel niet binnen de vastgelegde termijn kan worden bereikt door het BIOS.

1. Plaats het onderdeel terug.

2. Test uw systeem met een component waarvan u weet dat die goed werkt.

3. Neem contact op met HP Klantenondersteuning voor verdere hulp bij het vervangen van het component of het moederbord als het probleem zich blijft voordoen.

Het rode lampje knippert vijf keer en daarna knippert een wit lampje vier keer kort

Deze toestand geeft aan dat het moederbord niet snel genoeg initialiseert voor het component.

1. Controleer of de juiste stroomvoorziening wordt gebruikt voor de computer.

2. Het CMOS resetten.

3. Plaats de onderdelen terug.

4. Test uw systeem met een component waarvan u weet dat die goed werkt.

5. Neem contact op met HP Klantenondersteuning voor verdere hulp bij het vervangen van defecte onderdelen die u tegen bent gekomen.

Contact opnemen met HP Klantenondersteuning

Neem contact op met HP Customer Support voor verdere hulp als het probleem aanhoudt.

1. Ga naar HP Klantenondersteuning - Contact.

2. Voer zo het serienummer van uw apparaat in om de garantiestatus te bekijken en om zo nodig uw locatie te wijzigen.

3. Selecteer een ondersteuningsoptie. Ondersteuningsopties kunnen per land/regio verschillen.