• Informatie

HP printers - foutmelding 'Printer niet beschikbaar' wordt weergegeven (Android)

Dit document is van toepassing op HP printers en Android-smartphones en -tablets.
Bij het afdrukken vanaf een Android-telefoon of tablet, wordt een bericht van Deze printer is nu niet beschikbaar weergegeven. Controleer de netwerkverbinding en los eventuele problemen met de printerinstallatie op.

Stap 1: Start de router, printer en het mobiele apparaat opnieuw op

Start de printer, de Wi-Fi-router en de telefoon of tablet opnieuw op om bepaalde netwerk- en hardwarefouten te verhelpen. Controleer of de printer beschikbaar is na het opnieuw opstarten van elk apparaat.
  1. Schakel de printer uit en vervolgens weer in.
  2. Koppel het netsnoer los van de router, wacht tien seconden, sluit de kabel opnieuw aan en wacht tot de verbinding met het internet is voltooid.
  3. Schakel uw telefoon of tablet uit en weer in.
Als de fout nog steeds wordt weergegeven, gaat u verder met de volgende stap.

Stap 2: De netwerkverbinding controleren

Controleer of de printer en uw Android-apparaat met hetzelfde Wi-Fi-netwerk zijn verbonden en of er netwerkgerelateerde problemen zijn.
  1. Controleer op het Android-apparaat of Wi-Fi is ingeschakeld en of het apparaat met het netwerk Verbonden is.
    • Als u met een ander netwerk bent verbonden, tikt u op de naam van uw netwerk om hiermee verbinding te maken.
      opmerking:
      Als u uw netwerknaam (SSID) en wachtwoord nodig hebt, gaat u naar Uw wachtwoord voor het draadloze netwerk vinden.
    • Als u geen verbinding met het lokale netwerk kan maken of als het signaal zwak is, ga dan dichter bij de router staan. Plaats de apparaten zodanig dat metalen objecten, muren en elektronica die radiosignalen voortbrengen het wifisignaal niet kunnen storen.
    • Als een lokaal netwerk niet beschikbaar is, dan is afdrukken met Wi-Fi Direct mogelijk een optie. Ga naar Een alternatieve afdrukmethode gebruiken voor meer informatie.
  2. Controleer de netwerkverbindingsstatus.
    • Printers met touchscreenbedieningspaneel: Tik op het pictogram Draadloos of open het menu Netwerkinstellingen of Instellingen om de status van de netwerkverbinding weer te geven.
    • Printers zonder touchscreenbedieningspaneel: Druk tegelijkertijd op de knoppen Draadloos en Informatie of tegelijkertijd op de knoppen Draadloos en Start kopiëren, zwart. Er wordt een testrapport voor draadloos netwerk geprint met de status van de netwerkverbinding.
  3. Doe daarna het volgende afhankelijk van de verbindingsstatus.
    • Als de printer met uw netwerk is verbonden, probeert u te printen. Als de fout aanhoudt, gaat u naar de stap om de afdrukinstellingen van het Android-apparaat te controleren.
    • Als de printer niet is verbonden met het netwerk, gaat u verder naar de volgende stap.
  4. Zet de printer dicht bij de router en verbind het vervolgens met het netwerk.
    opmerking:
    Veel routers ondersteunen zowel de 2,4 GHz- als de 5,0 GHz-frequentiebanden, maar niet alle HP printers ondersteunen beide banden. Controleer of de 2,4 GHz-routerband is ingeschakeld en uitzendt. Als de router afzonderlijke netwerknamen (SSID's) voor elke band uitzendt, sluit u de printer aan op de 2,4 GHz-band SSID.
    • Printers met touchscreenbedieningspaneel: Selecteer het menu Instellingen, Netwerk of Draadloos, selecteer Wizard Draadloos instellen om de printer met uw netwerk te verbinden.
      opmerking:
      Als u uw netwerknaam (SSID) en wachtwoord nodig hebt, gaat u naar Uw wachtwoord voor het draadloze netwerk vinden.
    • Printers zonder touchscreenbedieningspaneel: Houd de knop Draadloos vijf seconden ingedrukt. Druk binnen twee minuten op de WPS-knop (Wi-Fi Protected Setup) op de router en houdt deze ingedrukt totdat de verbindingsprocedure begint. Het lampje voor draadloze communicatie op de printer stopt met knipperen wanneer de verbinding is vastgesteld.
Als de fout nog steeds wordt weergegeven, gaat u verder met de volgende stap.

Stap 3: Controleer de afdrukinstellingen en de status op het Android-apparaat

Controleer of afdrukken is ingeschakeld en maak de afdrukspooler leeg.
  1. Tik op uw Android-apparaat op instellingen , Aangesloten apparaten of Verbindingen, en tik vervolgens op Afdrukken.
  2. Controleer of HP Print Service wordt vermeld en de status is ingeschakeld. Tik op Service toevoegen als de service wordt niet vermeld.
  3. Keer terug naar de instellingen en selecteer vervolgens de Apps of toepassingen.
  4. Selecteer Systeemapps weergeven in het menu Meer.
  5. Selecteer de Afdrukspooler, of tik op Opslag; Selecteer vervolgens Afdrukpooler.
  6. Tik op Gegevens wissen of Stoppen forceren.
  7. Start het apparaat opnieuw op.
Als de fout nog steeds wordt weergegeven, gaat u verder met de volgende stap.

Stap 4: Probeer andere methoden om af te drukken

Ga naar 123.hp.com om de HP Smart-app te installeren. Volg de stapsgewijze instructies om de printer te verbinden en te gebruiken.
Als de printer geen verbinding heeft met het lokale draadloze netwerk, gaat u verder met deze stappen om de Wi-Fi Direct-printer te verbinden met uw Android-apparaat.
  1. Voer het Wi-Fi Direct-wachtwoord in.
    • Printers met touchscreenbedieningspaneel: Tik op het pictogram Wi-Fi Direct of ga naar het menu Wi-Fi Direct.
    • Printers zonder touchscreenbedieningspaneel: Druk op de knop Informatie om een informatiepagina af te drukken. Zoek het Wi-Fi Direct-wachtwoord in het gedeelte Wi-Fi Direct van de geprinte pagina.
  2. Open de HP Smart-app en tik op het Plusteken.
  3. Tik op Zoeken naar Wi-Fi Direct-printers? en tik vervolgens op de printernaam.
  4. Tik op verbinding maken met de printer, en voer het wachtwoord als hierom wordt gevraagd.
  5. Wacht tot de verbinding is gemaakt (circa 5-10 seconden). Als uw printer niet wordt weergegeven, tikt u op het plusteken en vervolgens selecteert u de printer.
  6. Tik op het beginscherm op Afdrukken om af te drukken vanaf uw apparaat, sociale media-account, of cloud-opslagservice.
  7. Om de verbinding met de printer te verbreken opent u de Android Wi-Fi-instellingen en maakt u vervolgens verbinding met uw lokale netwerk.