HP desktop-pc's - Geen geluid uit de computer (Windows 10)

Dit document is van toepassing op HP en Compaq computers met Windows 10.
De stappen in dit document beschrijven hoe u het probleem kunt oplossen en verhelpen als er geen geluid uit de computer komt (geen volume of de audio werkt niet).

Stap 1: De computer opnieuw opstarten

Als er geen geluid komt uit het geluidsapparaat dat op uw computer is aangesloten, wordt het probleem mogelijk veroorzaakt door een applicatie die dit apparaat beheert en die voorkomt dat ander applicaties hier gebruik van maken. Voordat u de andere procedures voor probleemoplossing in dit document probeert, start u uw computer opnieuw op en test u de audio om te zien of het probleem is verholpen.

Stap 2: Het hulpmiddel voor het oplossen van problemen gebruiken

Het hulpmiddel voor het oplossen van audioproblemen in Windows kan automatisch veelvoorkomende problemen oplossen met het opnemen en afspelen van audio met uw computer.
  1. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram luidspreker in de taakbalk en selecteer Problemen met geluid oplossen.
  2. Selecteer het apparaat waarvoor u problemen wilt oplossen en klik op Volgende.
  3. Wacht terwijl de probleemoplosser problemen detecteert en wijzigingen aanbrengt (of u vraagt om wijzigingen aan te brengen).
    De probleemoplosser detecteert audioproblemen
    Zodra de probleemoplosser klaar is, verschijnt de pagina Probleemoplossing is voltooid met een overzicht van gevonden problemen en de wijzigingen die aan de computer zijn aangebracht.
    opmerking:
    Voor gedetailleerde informatie over probleemoplossing klikt u op Gedetailleerde informatie bekijken in het probleemoplossingsvenster.
    Probleemoplossing voltooid
  4. Als er een aanbevolen actie wordt getoond, selecteert u Deze oplossing toepassen of Deze stap overslaan om door te gaan met het zoeken naar andere problemen.
  5. Klik op Sluiten.
Als het audioprobleem daarmee niet is verholpen, gaat u naar de volgende stap.

Stap 3: Controleren of de hoofdtelefoon geluid produceert

Bepaal welk type hoofdtelefoon u gebruikt en controleer vervolgens het geluid van uw computer.

Stap 4: Standaardluidsprekers instellen en audio testen

Volg de onderstaande stappen om de standaardluidsprekers te testen.
  1. U kunt ook met de rechtermuisknop op het luidsprekerpictogram klikken op de taakbalk en Afspeelapparaten selecteren.
  2. In het venster Geluid op het tabblad Afspelen selecteert u uw afspeelapparaat en klikt u op Standaard instellen. Als er maar één afspeelapparaat wordt vermeld, wordt dit automatisch als het standaardapparaat voor afspelen ingesteld.
    opmerking:
    Als u problemen hebt met het instellen van een HDMI-audioapparaat als het standaardapparaat voor afspelen, raadpleegt u Problemen met HDMI-weergave en geluid oplossen.
    Standaardapparaat voor afspelen instellen
    Als u luidsprekers instelt als uw standaardapparaat, gaat u verder met de volgende stap.
  3. Klik op Configureren terwijl het standaardapparaat voor afspelen is geselecteerd.
    Standaardapparaat voor afspelen configureren
  4. Klik op uw luidsprekerinstallatie in Audiokanalen.
    opmerking:
    Als u HDMI-uitvoer wilt gebruiken, selecteert u Digital Audio (HDMI). Zie Problemen met HDMI-weergave en geluid oplossen voor meer informatie.
  5. Klik op Testen om geluid naar elke luidspreker te sturen of selecteer een individuele luidspreker om er geluid naartoe te sturen.
    Testscherm luidspreker
    • Als er goed geluid uit elke luidspreker komt, bent u klaar.
    • Indien er geluid ontbreekt uit alle of een van de luidsprekers of als het configuratietype is gewijzigd, gaat u verder met de luidsprekerinstelling door te klikken op Volgende. Voer de instructies op het scherm uit om de instelling van de luidsprekers te voltooien.
  6. Test of er geluid is. Als de audioproblemen aanhouden, gaat u naar de volgende stap.

Stap 5: Luidsprekerverbindingen controleren

Volg deze stappen om te controleren of u de luidsprekerkabels op de correcte geluidsconnectors hebt aangesloten.
  1. U kunt ook met de rechtermuisknop op het luidsprekerpictogram klikken op de taakbalk en Afspeelapparaten selecteren.
  2. Selecteer het luidsprekerapparaat en klik op Eigenschappen.
    Tabblad Geluid afspelen met luidsprekers/hoofdtelefoon geselecteerd en de knop Eigenschappen gemarkeerd
  3. Het venster Luidsprekereigenschappen bevat een lijst met kleurgecodeerde connectors die overeenkomen met elk paar luidsprekers. U kunt deze informatie gebruiken om te helpen bepalen welke connectors bij de luidsprekers horen die u gebruikt.
    Venster Systeemeigenschappen
    In een 7.1 Surround-opstelling zouden de volgende connectoren (of aansluitingen) worden gebruikt:
    • L R (groen, lijnuitgang) voor de voorste linker- en rechterluidspreker is (de groene connector, meestal aangeduid met Line out).
    • RL RR (oranje) is voor de achterste linker- en rechterluidsprekers.
    • C Sub (zwart) is voor de centrale of subwooferluidspreker.
    • SL SR (grijs), is voor de linker- en rechterluidsprekers aan de zijkant.
  4. Controleer of elke luidsprekerkabel is aangesloten op de corresponderende connector aan de achterzijde van de computer. De kleuren die in het venster Luidsprekereigenschappen worden getoond, dienen overeen te komen met de connectorkleur op de computer.
    • Als u 5.1 of hogere luidsprekers hebt, sluit u de luidsprekerkabels aan op de luidsprekerhardware (meestal op de subwoofer). Bepaal welke luidsprekerkabel bij welke aansluiting op de computer hoort aan de hand van de kleuren in het venster Luidsprekereigenschappen.
    • Als er een luidsprekerverbinding is gewijzigd, herhaalt u deze stappen om te controleren of het geluid het weer doet.
  5. Speel een geluid af. Als u nog steeds geen geluid kunt horen, gaat u verder met de volgende stap.

Stap 6: De audiodriver herstellen of bijwerken

Wanneer een programma niet goed werkt, kunt u bijwerken naar de nieuwste beschikbare drivers.
  • Als uw computer werd geleverd met Windows 10 geïnstalleerd, werkt u de audiodriver bij met behulp van Windows Update.
  • Als u uw computer naar Windows 10 hebt geüpgraded, werkt u de audiodriver bij in Apparaatbeheer.

Stap 7: BIOS resetten naar standaardinstellingen

Beschadigde of foute BIOS-instellingen veroorzaken audioproblemen. Herstel de standaard-BIOS-waarden met de stappen in dit gedeelte.
Test of er geluid is. Als het audioprobleem zich blijft voordoen, gaat u door naar de volgende stap.

Stap 8: De audiotest uitvoeren vanuit HP PC Hardware Diagnostics

De Hardware Diagnostics-audio-afspeeltest controleert het systeem om er zeker van te zijn dat het audioapparaat correct functioneert en test de functionaliteit van het audiosubsysteem, inclusief de audiocontrollers en codecs. Raadpleeg HP pc's - Testen op hardwareproblemen voor meer informatie over het installeren en gebruiken van tests van HP PC Hardware Diagnostics.
Tijdens de HP PC Hardware Diagnostics audiotest worden er in volgorde een aantal muziektonen afgespeeld en herhaald. Deze test duurt 1 minuut voor elke audio-uitvoerpoort.
  1. Ga naar de website HP Hardware Diagnostics om de nieuwste versie van Hardware Diagnostics voor Windows te downloaden.
  2. Klik in het gedeelte HP PC Hardware Diagnostics Windows op Diagnostics Windows downloaden.
    Hardware Diagnostics voor Windows downloaden
  3. Volg de instructies op het scherm om de software te downloaden en te installeren.
  4. Zoek in Windows naar HP PC Hardware Diagnostics Windows, klik met de rechtermuisknop op de app in de zoekresultaten en selecteer en vervolgens Als administrator uitvoeren.
    Als administrator uitvoeren selecteren
    Het hoofdmenu van HP PC Hardware Diagnostics wordt weergegeven.
    Hoofdmenu HP PC Hardware Diagnostics voor Windows
  5. Klik op Onderdelentests.
    Menu Onderdelentests
  6. Klik in het menuvenster Onderdelentests op Audio en selecteer vervolgens Audioafspeeltest.
     Menu Onderdelentests met Audio geselecteerd
  7. Klik op Eenmaal uitvoeren.
    Klik op 'Eenmaal uitvoeren' om de audioafspeeltest te starten
  8. Klik op Volgende en selecteer vervolgens een audioapparaat om de test te starten.
    Audioapparaat selecteren om te testen
    Tijdens deze test worden er in volgorde een aantal muziektonen afgespeeld en herhaald.
  9. Wanneer de audiotest is voltooid, wordt er een venster geopend waarin u wordt gevraagd of u geluid van alle geteste apparaten kon horen. Klik op Ja of Nee, afhankelijk van wat u tijdens de test hoorde.
    Venster wordt weergegeven waarin u wordt gevraagd of u tijdens de audiotest geluid hoorde
    De audiotestresultaten worden weergegeven op het scherm.
    Een audiotest waarbij de Audioafspeeltest is geslaagd
    • Als de audiotest slaagt, klikt u op Voltooien, sluit u het hulpprogramma en start u de computer vervolgens opnieuw op.
    • Als de audiotest mislukt, noteert u de fout-id (24 cijfers) zodat u deze bij de hand hebt wanneer u contact opneemt met de HP Klantenondersteuning. De informatie is ook beschikbaar in Testlogbestanden.
      Audiotestresultaat in het gedeelte Testlogbestanden
Als de Audioafspeeltest is geslaagd zonder fouten maar de audioproblemen blijven aanhouden, gaat u verder met de volgende stap.

Stap 9: Het BIOS bijwerken

Sommige audioproblemen kunnen worden opgelost door het BIOS bij te werken. Raadpleeg HP desktop-pc's - Het BIOS bijwerken voor instructies.
Ga naar de volgende stap als het audioprobleem na het bijwerken van het BIOS niet is opgelost.

Stap 10: Uw computer herstellen

Als u de stappen voor probleemoplossing hebt geprobeerd en het geluid nog steeds niet goed werkt, probeert u uw computer te herstellen. Computers die eerder geen geluidsproblemen hadden, kunnen worden teruggezet naar dat punt. Gebruik de stappen in HP pc's - Microsoft Systeemherstel gebruiken (Windows 10, 8) om alle systeembestanden te herstellen naar een tijdstip waarop het geluid nog goed werkte.
U kunt ook het besturingssysteem opnieuw installeren door een reset uit te voeren. Raadpleeg HP pc's - Uw computer resetten (Windows 10) voor instructies.

Stap 11: De computer resetten

Als u de stappen voor probleemoplossing hebt geprobeerd en het geluid nog steeds niet goed werkt, probeert u uw computer te resetten. Raadpleeg HP pc's - Uw computer resetten (Windows 10) voor instructies.

Stap 12: Contact opnemen met HP

Als met de bovenstaande stappen de audioproblemen op uw computer niet zijn opgelost, kan reparatie nodig zijn. Ga naar Contact opnemen met ondersteuning voor meer ondersteuning.