hp-support-head-portlet

Acties
Bezig met laden...
HP klantenondersteuning - kennisdatabase

hp-contact-secondary-navigation-portlet

Acties
Bezig met laden...

hp-share-print-widget-portlet

Acties
Bezig met laden...
 • Informatie
  Meer informatie over upgraden naar Windows 11

  Handleiding over upgraden naar Windows 11

  Informatie

  Los het updateprobleem van Windows 10 op een HP computer of printer op. Klik hier

 • Feedback

hp-concentra-wrapper-portlet

Acties
Bezig met laden...

HP pc's - Toegankelijkheidsopties in Windows 10

Dit document is voor HP computers met Windows 10.
Windows 10 biedt verschillende toegankelijkheidsprogramma's waarmee u uw computer kunt aanpassen zodat die gemakkelijker is om te gebruiken.

Toegankelijkheid

Toegankelijkheidsprogramma's bieden opties voor personen met een gezichts-, gehoor- of mobiliteitsbeperking. Gebruik de functie Verteller om tekst te laten voorlezen. Gebruik de functie spraakherkenning om uw computer te bedienen met gesproken opdrachten, of om spraak om te zetten naar tekst, zodat u niet hoeft te typen. Activeer toetsenbord- en visuele functies om het navigeren op uw computer eenvoudiger te maken.
U kunt verschillende toegankelijkheidsopties inschakelen in Toegankelijkheid, een centrale locatie voor functies zoals Verteller, Vergrootglas, Ondertiteling en Hoog contrast. Zie de volgende secties voor deze en andere toegankelijkheidsopties.

Toegankelijkheid openen

Open Toegankelijkheid voordat u zich aanmeldt voor veelvoorkomende toegankelijkheidsinstellingen zoals Verteller, Hoog contrast, Vergrootglas, en Schermtoetsenbord. Open Toegankelijkheid nadat u zich hebt aangemeld voor een volledig menu met toegankelijkheidsopties.

De computertekst op het scherm hardop laten lezen met Verteller

Verteller is een app die schermtekst in sommige toepassingen en programma's hardop voorleest. Gebruik Verteller voor het lezen en schrijven van e-mail, om op internet te bladeren en om met documenten te werken. Waar mogelijk omschrijft Audiobeschrijving wat er in video's gebeurt.
Raadpleeg het Microsoft-document Aan de slag met Verteller (in het Engels) voor meer informatie over het gebruik van Verteller.

De Personal Digital Assistant Cortana met spraakherkenning gebruiken

De Personal Digital Assistant Cortana met spraakherkenning kan u helpen bij het uitvoeren van verschillende taken. Als u daarnaast een Windows-telefoon of de Cortana-app voor Apple iOS of Android hebt, kunt u Cortana instellen om meldingen tussen uw computer en uw telefoon te synchroniseren.
opmerking:
Voor zakelijke computers op IT-beheerde systemen is Cortana mogelijk uitgeschakeld. Neem contact op met de IT-afdeling van uw bedrijf of uw plaatselijke IT-service om dit na te vragen.
Gebruik Cortana om de volgende functies uit te voeren:
 • Afspraken aan uw agenda toevoegen.
 • E-mails of berichten verzenden.
 • Herinnerd worden aan afspraken.
 • Het uitvoeren van berekeningen.
 • Zoeken op het web.
Daarnaast biedt Cortana u de volgende typen actuele en relevante informatie:
 • Nieuwsberichten en lokale weersinformatie
 • Navigatie en kaarten voor uw favoriete locaties
 • Verkeersinformatie voor uw woon-werkverkeer
 • Uitslagen van uw favoriete sportclubs
 • Winst- en verliescijfers van beurzen
Typ in het zoekvak op de taakbalk of praat tegen Cortana om Cortana te gebruiken. U kunt Cortana leren uw stem te herkennen en activeren als u 'Hey Cortana' zegt. Zeg bijvoorbeeld "Hey Cortana, wake me up at 6 AM". (Hey Cortana, maak me wakker om 6.00 uur).
Als u ervoor kiest om met Cortana praten en de handsfree spraakherkenning van Cortana te gebruiken, schakelt u de functie Hey Cortana in.
Ga voor meer informatie over het gebruik van Cortana naar Personal Digital Assistant Cortana gebruiken (Windows 10).

Tekst en afbeeldingen vergroten met Vergrootglas

Gebruik Vergrootglas om de grootte van tekst en afbeeldingen te vergroten of de manier wijzigen waarop elementen op het scherm worden weergegeven. Vergroot het volledige scherm, het gebied rond de muisaanwijzer, of slechts een deel van het scherm.
 1. Zoek Toegankelijkheidsinstellingen in Windows en open deze functie.
 2. Klik in het menu Toegankelijkheid op Vergrootglas en schakel het Vergrootglas in.
  De Vergrootglas-werkbalk wordt nu weergegeven.
  opmerking:
  Als u Toegankelijkheid opent voordat u zich aanmeldt, wordt het Vergrootglas automatisch ingeschakeld wanneer u deze functie selecteert.
  Wanneer Vergrootglas wordt ingeschakeld, wordt de werkbalk Vergrootglas getoond
 3. Klik op het plus-of minteken op de werkbalk van het vergrootglas om in of uit te zoomen.
  Klikken op het pictogram van het plusteken om in te zoomen
 4. Als u wilt dat Vergrootglas de Verteller op het scherm volgt, gaat omlaag naar Vergrootglas laten volgen en selecteert u vervolgens Verteller-cursor.
  Vergrootglas gebruiken met Verteller
 5. Klik op de werkbalk van Vergrootglas op Weergaven.
  Werkbalk Vergrootglas met weergave-opties
 6. Selecteer Volledig scherm, Dock-modus, of Lens-weergave.
  • Volledig scherm: vergroot het hele scherm.
   Een voorbeeld van Vergrootglas in volledig scherm-weergave
  • Lens: Lens vergroot het gebied rond de muisaanwijzer.
   Een voorbeeld van Vergrootglas in Lens-weergave
   Klik op het Instellingen pictogram op de werkbalk Vergrootglas om de toegankelijkheidsinstellingen te openen en gebruik vervolgens de schuifbalk om de grootte van de lens aan te passen.
   Gebruik de schuifbalk om de grootte van de lens aan te passen
  • Dock-modus: Delen van het scherm vergroten.
   Een voorbeeld van een vergrootglas in dock-modus, met het vergrote deel boven in het scherm

De computer zonder een muis of toetsenbord gebruiken

Gebruik het toetsenbord op het scherm, Spraakherkenning en Dicteren als u de computer wilt gebruiken zonder muis of toetsenbord.

Dicteren gebruiken in plaats van typen

Gebruik Dicteren op het bureaublad om gesproken woorden te converteren naar tekst en Engelse tekst op het bureaublad in te voeren. U kunt ook spraakopdrachten gebruiken om interpunctie toe te voegen of tekst te bewerken.
opmerking:
Dicteren is alleen beschikbaar in het Amerikaans Engels. Als u deze functie wilt gebruiken, moet uw computer verbinding hebben met internet. Als u wilt dicteren in andere talen, moet u Windows spraakherkenning gebruiken.
 1. Om met dicteren te beginnen, selecteert u een tekstvak en drukt u op de Windows-toets + H om de werkbalk voor Dicteren te openen. Als u bijvoorbeeld een e-mailbericht wilt verzenden vanaf het e-mailprogramma, opent u Mail en klikt u op Nieuwe e-mail. Selecteer een tekstveld en druk op de Windows-toets + H om de werkbalk voor dicteren te openen.
  opmerking:
  Als u een tablet of aanraakscherm gebruikt, tikt u op de microfoonknop van het schermtoetsenbord om met dicteren te beginnen. Tik nogmaals als u met dicteren wilt stoppen.
  Voorbeeld van het gebruik van Dicteren voor het maken van een e-mail
 2. Begin te praten. Dicteren zet uw spraak om in tekst en voert deze in de e-mail in.
  Als u een tablet of aanraakscherm gebruikt, tikt u op de microfoonknop van het schermtoetsenbord om met dicteren te beginnen. Tik nogmaals als u met dicteren wilt stoppen. Als u wilt stoppen met dicteren, zegt u 'Stop dicteren'.
 3. Voor een eenvoudige bewerking of voor het plaatsen van interpuncties moet u uw computer informeren wat u moet doen. Bijvoorbeeld, zeg: 'het voorgaande woord' of 'vraagteken' Voor een volledige lijst van dicteeropdrachten gaat u naar de Ondersteuningspagina van Microsoft Dicteren (in het Engels).

De muis eenvoudiger in het gebruik maken

Maak de muisaanwijzer beter zichtbaar door het uiterlijk te veranderen en schakel functies in waardoor de muis eenvoudiger is in gebruik.

Het toetsenbord eenvoudiger in het gebruik maken

Wijzig de toetsenbordinstellingen om het toetsenbord gemakkelijker en comfortabeler te gebruiken.

Ondertitels instellen en gebruiken

Schakel ondertiteling in om systeemgeluiden en gesproken dialogen als tekst weer te geven (indien beschikbaar).
 1. Open het Configuratiescherm in Windows.
 2. Typ Toegankelijkheidscentrum in het zoekveld en selecteer Toegankelijkheidscentrum in de zoekresultaten.
 3. Onder Alle instellingen weergeven klikt u Tekst of visuele elementen in plaats van geluiden gebruiken.
 4. Schakel het selectievakje in naast Ondertiteling voor gesproken dialogen inschakelen (indien beschikbaar), en klik Toepassen.
  Ondertiteling inschakelen
 5. Schakel het selectievakje naast Visuele meldingen inschakelen voor geluiden (geluids Sentry) in.
  Visuele meldingen voor geluiden inschakelen
  • Actieve bijschrift balk Flash: Selecteer De actieve titelbalk laten knipperen zodat de titelbalk aan de bovenkant van een dialoogvenster of venster knippert tijdens een audio-evenement.
  • Venster Flash actief: Selecteer Het actieve venster laten knipperen zodat het gehele venster knippert tijdens een audio-evenement.
  • Venster knipperen: Selecteer Bureaublad laten knipperen zodat het hele bureaublad knippert tijdens een audio-evenement.
 6. Klik op Toepassen en klik vervolgens op OK.
 7. Ga naar de Toegankelijkheidsinstellingen en open de instellingen voor het wijzigen van bijschriften, zoals kleur, grootte en stijl.
 8. Klik onder het gedeelte voor Horen op de Ondertiteling en selecteer de gewenste instellingen in het vervolgkeuzemenu.
  Instellingen voor ondertiteling

Het computerscherm beter leesbaar maken

U kunt het formaat van teksten en afbeeldingen vergroten of de manier wijzigen waarop elementen op het scherm worden weergegeven om het computerscherm beter zichtbaar te maken.

Toegankelijkheidsopties met Microsoft Edge

Microsoft Edge ondersteunt gelabelde pdf-bestanden en bevat verbeteringen aan functies zoals de adresbalk, tabbladen, vensters en favorieten. U kunt nu pdf-bestanden ondertekenen, boeken die u aan het lezen bent markeren, opmerkingen toevoegen en virtuele plaknotities toevoegen. Een nieuwe virtuele Vertellerfunctie genaamd Voorlezen werkt op pdf-bestanden, eBooks en webpagina's.
Daarnaast zijn er nu Leerhulpmiddelen beschikbaar. Dit zijn functies die het leren vergemakkelijken voor mensen met dyslexie. Zo kan de tekst in Microsoft Edge worden gespatieerd en gemarkeerd. Maak de achtergrond iets donkerder om vermoeide ogen te verminderen en verander de grootte en het type van het lettertype voor ver- of bijziende personen.
Zoek in Windows en open Microsoft Edge, of klik op het pictogram van de app in de taakbalk.

Toegankelijkheidsupdates met Windows 10-apps

Met de meest recente updates heeft Microsoft de functionaliteit van de toegankelijkheid van veel belangrijke Windows 10-apps verbeterd. Hieronder volgen enkele voorbeelden van toegankelijkheidsfuncties voor sommige Windows 10-apps:
 • Mail: Mail heeft nu een verbeterde accountinstelling bij gebruik van een schermlezer.
 • Cortana: Cortana bevat een betrouwbaardere zoek- en navigatie-ervaring met een toetsenbord, verbeterde ondersteuning voor de modus Hoog contrast en een aantal algemene oplossingen die de ervaring met Cortana bij gebruik met toegankelijkheidshulpprogramma's zoals Windows Spraakherkenning, Verteller en andere schermlezers verbeteren.
 • Groove: Groove biedt nu betere ondersteuning voor hoge DPI-schaalbaarheid en hoog contrast, betere kleurencombinaties en tekstvakken, en verbeteringen van de werking van de app bij gebruik met een schermlezer.

Extra bronnen

Ga naar een van de extra bronnen voor meer informatie:

hp-feedback-input-portlet

Acties
Bezig met laden...

hp-feedback-banner-portlet

Acties
Bezig met laden...

hp-country-locator-portlet

Acties
Bezig met laden...
Land/regio: Flag België

hp-detect-load-my-device-portlet

Acties
Bezig met laden...