HP notebook-pc's - Een vastzittende cd- of dvd-stationslade openen (Windows 10)

Dit document is van toepassing op HP en Compaq notebookcomputers met Windows 10.
Dit document legt uit hoe u een cd- of dvd-stationslade kunt openen die niet normaal werkt. De lade moet handmatig worden geopend als een van de volgende omstandigheden optreden:
  • De stationslade klemt en wil niet meer open of dicht.
  • Het station krijgt geen spanning meer.
  • Een schijf is niet juist geplaatst.
  • Een schijf is beschadigd of bekrast.
  • Het station werkt niet.
  • De softwaretoepassing voor het afspelen houdt de opdracht Uitwerpen tegen.
Normaal kan het station worden geopend en de schijf worden verwijderd terwijl de computer bezig is, door op de ejectknop aan de buitenzijde van het station te drukken of door de uitwerpfunctie op het bedieningspaneel van de afspeel-app te selecteren.
Sommige stations hebben echter geen externe ejectknop en de schijf kan dan alleen worden uitgeworpen via de verkenner.
Een schijf uitwerpen met de verkenner
Als u het station niet kunt openen met de uitwerpfunctie in de softwareapplicatie, kan dat een elektronische of softwarematige oorzaak hebben. Neem de volgende stappen om dit probleem met verkenner op te lossen.
  1. Start de computer opnieuw op. Klik op Start, klik op Aan/Uit en klik dan op Opnieuw starten.
    Afbeelding : Computer opnieuw opstarten
    Computer opnieuw opstarten
    Wacht tot de pc opnieuw opstart en Windows start.
  2. Klik op Start. Gebruik een van de volgende manieren om de verkenner te openen:
    • Klik op Verkenner in het menu.
    • Klik op het pictogram Verkenner op de taakbalk.
    Afbeelding : Verkenner openen
    Verkenner openen
  3. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram van het vastgelopen station en klik vervolgens op Uitwerpen.
    Afbeelding : De schijf uitwerpen
     Verkenner, Schijf uitwerpen geselecteerd
  4. De klep van het station zou nu moeten opengaan of het optische station zou de schijf moeten uitwerpen.
      opmerking:
    Een optisch station zonder externe ejectknop kan een schijf alleen vanuit Windows uitwerpen.
    Afbeelding : Optisch station zonder externe ejectknop
    Optisch station zonder externe ejectknop
Als de klep niet opent of de schijf niet wordt uitgeworpen, ga dan door met de volgende secties die behandelen hoe u handmatig een optisch station of station met schijflader kunt openen.
Handmatig de klep van een optisch station openen om een schijf te verwijderen
Praktisch alle stations met een schijflade hebben een ejectknop en een klein gaatje in de klep om het station handmatig te ontgrendelen. Ga als volgt te werk om een optisch station met een schijflade te openen:
  1. Schakel de computer uit. Klik op Start, vervolgens op Aan/Uit, en selecteer Afsluiten.
    Afbeelding : De computer uitschakelen
    De computer uitschakelen
    De computer wordt automatisch volledig afgesloten.
  2. Zoek het kleine gaatje aan de voorzijde van het station. Dit is de opening voor handmatige ontgrendeling. De plaats van de opening voor handmatige ontgrendeling varieert.
      opmerking:
    Op sommige modellen zien de opening voor ontgrendeling en het lampje voor schijfactiviteit er ongeveer hetzelfde uit. Forceer de paperclip niet in het gaatje als deze er niet meteen in gaat. Controleer of u de paperclip niet in de LED probeert te steken.
  3. Buig een paperclip richt die u in deze stap gaat gebruiken.
    1. Duw de paperclip voorzichtig naar binnen totdat het station wordt ontgrendeld.
    2. Door het slot te ontgrendelen wordt de lade een klein stukje geopend.
    3. Verwijder de paperclip en trek de lade voorzichtig helemaal naar buiten totdat u bij de schijf kunt.
    4. Verwijder de schijf uit de lade.
      Afbeelding : De lade handmatig openen en de schijf verwijderen
      De lade handmatig openen en de schijf verwijderen
    1. Paperclip in de opening steken
    2. De lade openen
    3. De schijf verwijderen
Controleer de schijf, de rails van de lade en de as op mogelijke schade.
Als het station niet meer goed open- of dichtgaat, dan kunt u bij HP een vervangend station bestellen. Zie HP gecertificeerde vervangingsonderdelen bestellen voor een vervanging.
Een optisch station openen om een schijf te verwijderen
Er zijn slechts enkele optische stations met een externe ejectknop. In tegenstelling tot de stations met een lade, zijn er maar zeer weinig optische stations die handmatig kunnen worden ontgrendeld.
Gebruik de volgende stappen om een schijf te verwijderen uit een optisch station met een externe ejectknop.
  1. Start de computer opnieuw op. Klik op Start, klik op Aan/Uit en klik dan op Opnieuw starten.
    Afbeelding : Computer opnieuw opstarten
    Computer opnieuw opstarten
    Wacht tot de pc opnieuw opstart en Windows start.
  2. Druk op de externe ejectknop.
    Afbeelding : Optisch station met een externe ejectknop
    Externe ejectknop
  3. Als de schijf niet handmatig wordt uitgeworpen, open dan de Verkenner en probeer de uitwerpfunctie voor de schijf te gebruiken.
Er zijn geen andere acties die wij kunnen adviseren. Neem contact op met HP en regel een reparatiebeurt voor het apparaat.
  waarschuwing:
De computer heen en weer schudden of erop slaan in de hoop dat de schijf los schiet, kan tot gevolg hebben dat andere componenten loskomen of beschadigd raken of dat de computer stopt met werken. Pogingen een object in de sleuf te steken en daarmee de schijf los te wrikken, kunnen krassen op of schade aan de schijf of de interne componenten van het station veroorzaken.
Als het station niet meer goed open- of dichtgaat, dan kunt u bij HP een vervangend station bestellen. Zie HP gecertificeerde vervangingsonderdelen bestellen voor een vervanging.