• Informatie
    Los problemen met Windows 10-updates op

Los Windows 10 op of update problemen op een HP computer – Klik hier

hp-concentra-wrapper-portlet

Acties
Bezig met laden...

HP LaserJet - Het juiste printerstuurprogramma selecteren

Inleiding

Gebruik de informatie in dit document om te bepalen welk stuurprogramma u moet kiezen als er meer dan één stuurprogramma voor uw printer wordt vermeld.
Zo niet, ga dan naar een van de volgende ondersteuningsdocumenten om snel te bepalen wel stuurprogramma wordt aanbevolen en/of om te zien of uw printer wordt ondersteund.
opmerking:
Dit document geeft instructies alleen bedoeld voor printerstuurprogramma's. Een stuurprogramma- of softwareoplossing met andere functies, zoals scannapplicaties, enz. met volledige functionaliteit is mogelijk beschikbaar op www.hp.com voor bepaalde HP LaserJet Multi-Function printers. Gebruik een van de onderstaande koppelingen om erachter te komen of er een volledige oplossing beschikbaar is voor uw printer.

Een stuurprogramma downloaden

Volg deze stappen als u weet welk stuurprogramma u moet selecteren en het stuurprogramma wilt downloaden:
  1. Selecteer Stuurprogramma's en downloads, typ de naam van uw printer in het zoekvak en klik op Ga.
  2. Selecteer het printermodel in de lijst met zoekresultaten.
  3. Selecteer het besturingssysteem.
  4. Zoek het stuurprogramma dat u wilt downloaden en klik op downloaden.
    opmerking:
    Stuurprogramma's zijn meestal te vinden onder de secties Stuurprogramma, Software of hulpprogramma. U hoeft GEEN stuurprogramma's van elke sectie te downloaden.

Voordat u het stuurprogramma selecteert

Veel HP LaserJet printers worden geleverd met een stuurprogramma dat is ingebouwd in het Windows-besturingssysteem (OS), b.b.a. het In-OS-stuurprogramma dat in Windows apparaten en printers kan worden gevonden, of met een stuurprogramma beschikbaar via Windows Update. Hetzelfde geldt voor Mac-systemen, stuurprogramma's zijn gewoonlijk beschikbaar via Apple Software Update. Voor sommige printers zijn dit de enige beschikbare stuurprogramma's.
Voor veel Windows-gebruikers detecteert Windows de hardware van de printer en wordt het juiste stuurprogramma automatisch geïnstalleerd wanneer de USB- of netwerkkabel is aangesloten van de printer op de computer (indien verbonden met internet) en hoeft u geen software te downloaden of een printer-cd te plaatsen.
Als Windows het stuurprogramma niet automatisch detecteert en installeert, moet u mogelijk het stuurprogramma installeren met behulp van Apparaten en printers (voorheen Een printerwizard toevoegen) in Windows. Ga naar Windows 7 of Windows 8.1/8 of naar Windows 10 voor meer informatie.

Een stuurprogramma selecteren

In het algemeen hangt de stuurprogrammaselectie af van de functies die u wilt, in welke omgeving u de printer gebruikt en het aantal printers dat u wilt bijwerken. Gebruik de volgende koppelingen om naar de gewenste sectie voor uw besturingssysteem te gaan.

Windows-stuurprogramma's

Voor Windows-gebruikers zijn er HP printerspecifieke stuurprogramma's en HP Universal Print Drivers.

Modelspecifieke stuurprogramma's voor Windows

Deze sectie biedt meer informatie over Printerspecifieke software en stuurprogramma-opties voor het Windows-besturingssysteem. Ga naar HP Universal Print Drivers voor Windows voor universele printerstuurprogramma-opties voor het Windows-besturingssysteem.
opmerking:
Voor de meeste Windows-gebruikers raadt HP in de meeste gevallen het volledige oplossing-stuurprogramma aan. Indien beschikbaar, wordt dit modelspecifieke stuurprogramma meestal de Volledige oplossing voor HP LaserJet serie, Volledige softwareoplossing voor HP LaserJet serie, Volledige oplossing voor HP LaserJet of HP productinstallatiesoftware genoemd.
WINDOWS
Printerspecifieke optie op HP.com
Omschrijving
Volledige oplossing,
Volledige softwareoplossing,
Volledige software en stuurprogramma's of
Productinstallatiesoftware
  • Beschikbaar voor bepaalde HP LaserJets
  • Aanbevolen voor de meeste gebruikers die alle benodigde software willen om te kunnen profiteren van alle mogelijkheden van de printer
  • Bevat installatiewizard, modelspecifiek printerstuurprogramma, modelspecifiek scannerstuurprogramma (alleen MFP's), Systeembeheer etc. vaak gevonden op de software-cd van de printer.
  • Vereist geen extra HP software
  • Bevat de complete set van printerspecifieke PCL 6- of host-gebaseerde-stuurprogramma's en geavanceerde functies, zoals:
    - Eenvoudige software installatiewizard
    - Systeembeheer zoals HP Device Toolbox
    - Software voor HP scannen of verzenden (alleen MFP's)
    - HP fax instellen (alleen MFP's)
    - Andere functies beschikbaar op de software-cd van de printer
opmerking:
Gebruik deze optie als u de software of het nieuwste stuurprogramma opnieuw wilt installeren of als u de printer-cd bent kwijtgeraakt.
HP PCL 6
en Basisstuurprogramma
  • Beschikbaar voor bepaalde HP LaserJets
  • Standaardstuurprogramma voor alleen afdrukken op software-cd van de printer
  • Aanbevolen voor alle Windows-omgevingen
  • Aanbevolen voor algemene kantoorapplicaties zoals tekstverwerkers of spreadsheetapplicaties enz.
  • Biedt algemeen de beste snelheid, afdrukkwaliteit en printerfunctie-ondersteuning voor de meeste gebruikers.
opmerking:
Gebruiken als er geen volledige oplossing of distribueerbaar stuurprogramma-alternatief aanwezig is voor HP UPD.
HP PCL 5
(b.b.a. PCL 5 c of PCL 5e voor sommige LaserJets)
  • Ondersteund in Windows 7 en eerder
  • Beschikbaar voor bepaalde HP LaserJets
  • Aanbevolen voor alle veelvoorkomende afdruktaken op een kantoor (Windows-omgevingen)
  • Bevat stuurprogramma voor alleen afdrukken, compatibel met vorige versies van PCL of oudere LaserJet printers
  • Voor het afdrukken vanaf externe of aangepaste softwareoplossingen zoals formulieren, lettertypen (niet-Postscript) of SAP-programma 's
  • Voor het afdrukken in gemengde omgevingen waarvoor de printertaal moet worden ingesteld op PCL 5, zoals met UNIX, Linux of mainframe
opmerking:
Kan worden gebruikt om achterwaartse compatibiliteit te bereiken met eerdere versies van de PCL of oudere LaserJet printers.
HP PostScript
  • Beschikbaar voor bepaalde HP LaserJets
  • Bevat stuurprogramma voor alleen afdrukken, aanbevolen voor het afdrukken vanaf grafisch-intensieve applicaties, zoals Adobe
  • Biedt ondersteuning voor het afdrukken met PostScript-emulatie of voor PostScript flash-lettertypen
  • Voor de beste printercompatibiliteit tussen applicatiebestanden van Macintosh en Windows, bijvoorbeeld wanneer lettertypen moeten corresponderen in gemengde Mac- en Windows-omgevingen
opmerking:
moet de printer de PostScript afdrukfunctie hebben om het stuurprogramma te gebruiken.
Host-gebaseerde basis1,2 of
Host-gebaseerd afdrukken/scannen *1,2 of
Plug-en-play installatie1 of
Afdrukken/scannen Plug-en-play1
  • Beschikbaar voor bepaalde HP LaserJets
  • Schakelt scan- en/of afdrukfunctionaliteit in voor USB- of parallelle-poort-aangesloten MFP's en printers
  • Bevat een eenvoudige software installatiewizard, printerstuurprogramma, scanstuurprogramma (alleen MFP's) en USB-compatibiliteitsbestanden
  • Plug-en-Play-opties werken meestal niet bij printers met een netwerkverbinding
opmerking:
Gebruik deze opties om de meeste functies te verkrijgen als er geen volledige oplossing beschikbaar is.
Point-and-print gebundeld stuurprogramma
  • Beschikbaar voor bepaalde HP LaserJets
  • Voor gebruik bij het installeren van een gedeeld stuurprogramma op een netwerk-afdrukserver
  • Vaak gebruikt door beheerders of IT-medewerkers om point-and-print-interactie tussen verschillende besturingssystemen mogelijk te maken
  • Voor gebruik bij een twee-stappen stuurprogramma-installatieproces, inclusief:
    1. Installeer een gedeeld stuurprogramma op een netwerk-printserver en
    2. Point naar de printserver gedeeld vanaf een netwerkcliënt.
Geïntegreerd stuurprogramma in Windows
Omschrijving
In-OS- of Windows Update-stuurprogramma installeren
  • Beschikbaar voor de meeste HP LaserJets
  • Printerstuurprogramma ingebouwd in het Windows-besturingssysteem (In-OS) te vinden in Apparaten en printers
  • Windows Update vereist een internetverbinding
  • Voor sommige LaserJets is dit het enige beschikbare stuurprogramma
  • Bevat mogelijk geen geavanceerde stuurprogrammafuncties of scanopties
  • Voor sommige Multi-Function of All-in-One printers moet u dit stuurprogramma gebruiken om af te drukken en gebruikt u het bedieningspaneel of de Scan en fax-functie in Windows om te scannen
1 - Alleen USB-kabel of parallelle poort-verbinding.
2 - Host-gebaseerd printerstuurprogramma gebruikt (host) bronnen van de computer om afdruktaken te verwerken en tekst en afbeeldingen in pixels of puntjes om te zetten die de printer op een pagina kan plaatsen zodat er wordt geprofiteerd van het geheugen en de rekenkracht van de computer. Host-gebaseerde printers kunnen geen PCL- of PS-stuurprogramma's gebruiken. Plug-en-Play-stuurprogramma's zijn speciaal ontworpen om te helpen bij het installeren van de printers die zijn aangesloten via een USB- of parallelle poort.
Stuurprogramma's zijn beschikbaar voor de meeste printers. Als een stuurprogramma voor uw printer niet in Windows apparaten en printers is opgenomen en u hebt het stuurprogramma niet kunnen vinden in Windows Update of op www.hp.com, is het mogelijk dat uw printer niet wordt ondersteund. Ga naar Niet-ondersteunde printers in Windows voor meer informatie.

HP Universal Print Drivers voor Windows

Het Universal Print Driver (UPD) is ontwikkeld om printerinstallaties te vergemakkelijken in een beheerde (IT) bedrijfsomgeving waar anders meerdere printermodellen en meerdere stuurprogramma's nodig zouden zijn. Stuurprogrammabeheer is sterk vereenvoudigd. UPD-typen kunnen worden herkend aan naam die is toegevoegd aan het einde van de titel (bijv. PCL 5, PCL 6, PostScript).
Voor Windows-gebruikers die een stuurprogramma zonder extra installatieprogramma of software willen, wordt de HP Universal Print Driver (UPD) aanbevolen. De HP Universal Print Driver (UPD) is een enkelvoudig stuurprogramma dat afdrukondersteuning biedt voor meerdere HP LaserJet printers in een Windows-omgeving in plaats van printerspecifieke stuurprogramma's voor elke LaserJet. Dit maakt het makkelijker te verspreiden voor systeembeheerders en IT- helpdesks.
Wanneer moet u een UPD kiezen?
  • Wanneer u een beheerde printomgeving hebt met meerdere HP LaserJet modellen - om het aantal unieke printerstuurprogramma's die moeten worden geïnstalleerd en beheerd te verminderen (meestal gebruikt door printerbeheerders of IT-medewerkers).
  • Wanneer een stuurprogramma niet is inbegrepen in uw Windows-besturingssysteem (In-OS-stuurprogramma) en er geen stuurprogammaoptie in Windows Update beschikbaar is.
  • Wanneer u een meer geavanceerde stuurprogrammafunctionaliteit wilt of wanneer u functies wilt die niet in het In-OS-stuurprogramma beschikbaar zijn.
Welke UPD moet ik kiezen?
opmerking:
UPD-stuurprogramma's kunnen worden gebruikt wanneer deze via een netwerk of USB zijn aangesloten.
Stuurprogramma
Omschrijving
HP Universal Print Driver voor Windows PCL6
  • Beschikbaar voor de meeste HP LaserJets
  • Aanbevolen voor printen in alle Windows-omgevingen
  • Biedt algemeen de beste snelheid, afdrukkwaliteit en printerfunctie-ondersteuning voor de meeste gebruikers
  • Mogelijk niet volledig compatibel met oplossingen van derden en aangepaste oplossingen op basis van PCL5
HP Universal Print Driver voor Windows PostScript
  • Beschikbaar voor bepaalde HP LaserJets
  • Aanbevolen voor het afdrukken van grafisch-intensieve applicaties, zoals Adobe
  • Biedt ondersteuning voor het afdrukken met PostScript-emulatie of voor PostScript flash-lettertypen
  • Voor de beste printercompatibiliteit tussen applicatiebestanden van Macintosh en Windows, bijvoorbeeld wanneer lettertypen moeten corresponderen in gemengde Mac- en Windows-omgevingen
opmerking:
De printer moet PostScript (PS) kunnen afdrukken om dit stuurprogramma te kunnen gebruiken.
HP Universal Print Driver voor Windows PCL5
  • Beschikbaar voor bepaalde HP LaserJets
  • Aanbevolen voor alle veelvoorkomende afdruktaken op een kantoor (Windows-omgevingen)
  • Compatibel met eerdere PCL-versies of oudere LaserJet printers
  • Voor het afdrukken vanaf externe of aangepaste softwareoplossingen zoals formulieren, lettertypen (niet-Postscript) of SAP-programma 's
  • Voor het afdrukken in gemengde omgevingen waarvoor de printertaal moet worden ingesteld op PCL 5, zoals met UNIX, Linux of mainframe
Ga naar www.hp.com/go/ddu voor meer informatie of om de HP UPD te downloaden.

Typen stuurprogramma's in Windows apparaten en printers of Windows Update

De PCL5-, PCL6- en PS-stuurprogrammaopties die worden vermeld in Windows apparaten en printers kunnen enigszins afwijken. Gebruik de volgende tabel als een richtlijn om u te helpen het beste stuurprogramma voor uw afdrukbehoeften te kiezen.
opmerking:
PCL5 wordt NIET ondersteund in Windows 8/8.1 of Windows 10.
Type stuurprogramma
Gebruik
PCL6
  • Aanbevolen voor de meeste afdrukbehoeften van veelvoorkomende kantoorapplicaties die worden gebruikt voor tekstverwerking of spreadsheetapplicaties enz.
PS (PostScript)
  • Als u weet dat u een PostScript printer hebt;
  • Als u afdrukt vanuit Adobe of andere grafisch-intensieve applicaties;
  • Als u documenten afdrukt met een grote hoeveelheid grafische elementen of macro's;
  • Als u afdrukt in een gemengde omgeving, bijvoorbeeld met zowel Windows- als Macintosh-applicaties.
opmerking:
De printer moet PostScript (PS) kunnen afdrukken om dit stuurprogramma te kunnen gebruiken.
opmerking:
Het stuurprogramma 'Klasse' in Apparaten en printers is doorgaans het In-OS-stuurprogramma. Dit stuurprogramma wordt niet aanbevolen, tenzij er geen andere optie beschikbaar is. Ga naar Stuurprogramma- en softwareondersteuning voor Windows 8 en Windows 8.1 (c03365145) (in het Engels) voor meer informatie over aanbevolen stuurprogramma's.

Macintosh stuurprogramma's

De meeste stuurprogramma's voor OS X 10.7 en latere versies zijn alleen beschikbaar in Apple Software Update. Voor sommige LaserJets bevat dit stuurprogramma mogelijk geen scanopties. Ga naar www.hp.com/go/support voor Volledige oplossing van HP. Als er geen volledige oplossing beschikbaar is voor uw printer, gebruik dan Apple Software Update of het HP Mac Postscript-stuurprogramma (meestal het ingebouwd in het Mac-besturingssysteem) en gebruik de functie Apple Image Capture om te scannen.

Linux-stuurprogramma's

Ga naar www.hp.com/go/linuxprinting voor meer informatie over afdrukken met Linux n het verkrijgen van stuurprogramma's.

Unix-stuurprogramma's

Gebruik voor UNIX modelscripts die functieselecties bieden, zoals laden en duplex.
Volg deze stappen om de printerspecifieke modelscripts te installeren en te downloaden:
  1. Selecteer Stuurprogramma's en downloads, typ de naam van uw printer in het zoekvak en klik op Ga.
  2. Selecteer het printermodel in de lijst met zoekresultaten.
  3. Selecteer UNIX in de lijst met besturingssystemen.
  4. Klik onder de sectie Stuurprogramma op de koppeling HP Unix modelscripts.
  5. Klik op het tabblad Installatie-instructies om de instructies te bekijken of af te drukken en klik op Downloaden.
  6. Klik op Opslaan als, noteer de locatie en klik op Opslaan.
  7. Blader naar de locatie waar u het bestand hebt opgeslagen, dubbelklik op het bestand en volg de instructies op het scherm voor het installeren van de modelscripts.
Ga naar HP LaserJet en Officejet - Modelscripts installeren voor een UNIX-besturingssysteem (c04222920) (in het Engels) voor meer informatie over het installeren van UNIX modelscripts.
Ga naar www.hp.com/go/jetdirectunix_software voor het printerinstallatieprogramma van de Jetdirect.