• Informatie
    Belangrijke beveiligingsupdate voor het afdrukken

HP is onlangs op de hoogte gebracht van een kwetsbaarheid in bepaalde inkjetprinters. HP heeft updates beschikbaar om te downloaden om het beveiligingslek te verhelpen. Details en meer informatie zijn beschikbaar in het beveiligingsbericht.(in het Engels)

hp-concentra-wrapper-portlet

Acties
Bezig met laden...

HP pc's - De Personal Digital Assistant Cortana gebruiken (Windows 10)

Dit document is van toepassing op HP en Compaq computers met Windows 10.
De personal digital assistant Cortana helpt u bij het beheren van uw persoonlijke gegevens, instellingen en diverse taken. Om Cortana te kunnen gebruiken, moet uw computer een actieve internetverbinding hebben.
  opmerking:
Cortana is niet in alle regio's en landen beschikbaar. Bezoek de website van Microsoft om de regio's en talen van Cortana te bekijken (in het Engels).
In dit document leert u het volgende:
  • Cortana instellen
  • Hey Cortana gebruiken
  • Programma's, bestanden en apps openen
  • Favoriete plaatsen toevoegen
  • Herinneringen gebruiken
  • Cortana-instellingen wijzigen
  • Cortana gebruiken met Microsoft Edge
Cortana voor het eerst instellen
Voordat u de digitale assistent van Cortana kunt gebruiken, heeft Microsoft uw toestemming nodig om uw persoonlijke gegevens te verzamelen.
  opmerking:
Spraakherkenning is niet beschikbaar in alle talen en werkt niet met alle computers. Voor aanbevelingen over wat u moet doen als deze functie niet met uw computer werkt, raadpleegt u Wat moet ik doen als de installatie van Cortana mislukt? in dit document.
  1. Zorg dat uw computer een actieve internetverbinding heeft.
  2. Als u Cortana wilt openen, klikt u op het zoekvak naast de startknop, ook wel het Cortana-zoekvak genoemd.
    Voorbeeld van het Cortana-zoekvak
  3. In het Cortana-helpvenster bekijkt u de soorten taken waarbij Cortana u kan helpen en klikt u op 'Cortana kan nog veel meer...'.
    Op 'Cortana kan nog veel meer...' klikken
  4. Klik in het venster Aanmelden op Aanmelden.
    Het venster Aanmelden wordt weergegeven.
    Klikken op Aanmelden
  5. Klik in het venster Aanmelden op het account dat u wilt gebruiken of klik op Microsoft-account om een ander account te maken of toe te voegen. Klik vervolgens op Doorgaan en volg de instructies op het scherm om de aanmelding te voltooien.
    Locatie van de knop Doorgaan
De functie Hey Cortana inschakelen
U kunt Cortana leren uw stem te herkennen. Daarnaast kunt u Cortana activeren door 'Hey Cortana' te zeggen. Met deze functie kunt u handsfree spraakopdrachten gebruiken om Cortana te vertellen wat u wilt. Zeg bijvoorbeeld "Hey Cortana, maak me wakker om 6.00 uur".
  opmerking:
Spraakherkenning is niet beschikbaar in alle talen en werkt niet met alle computers. Voor aanbevelingen over wat u moet doen als deze functie niet met uw computer werkt, raadpleegt u Wat moet ik doen als de installatie van Cortana mislukt? in dit document.
  1. Controleer of Cortana is ingesteld. Zie voor meer informatie Cortana voor het eerst instellen in dit document.
  2. Zorg dat uw computer een actieve internetverbinding heeft.
  3. Klik in het zoekvak van Cortana en vervolgens op het pictogram Instellingen .
  4. Zoek het gedeelte Hey Cortana en klik vervolgens op de schakelaar om de functie in te schakelen.
    Een machtigingsvenster wordt geopend.
    Op de schakeloptie klikken om Hey Cortana in te schakelen
  5. Klik in het gedeelte Hey Cortana op Leer hoe ik "Hey Cortana" zeg.
    Op de knop Leer hoe ik 'Hey Cortana' zeg klikken
  6. In het berichtvenster waarin u wordt gevraag om zes zinnen te herhalen, klikt u op Start.
    Cortana laat een voor een zes zinnen zien.
    Locatie van de knop Start
  7. Herhaal elke zin zodra ze worden weergegeven. Wanneer u de zinnen hebt voltooid, geeft Cortana het bericht Gereed!.
    Het bericht Gereed!
Cortana gebruiken om Windows-programma's, -bestanden en -apps te zoeken
Cortana kan u helpen om snel hulp voor Windows te vinden. U kunt Windows bijvoorbeeld de volgende vragen stellen: "Hoe verander ik de tekengrootte?", "Waar vind ik het Configuratiescherm?" of "Wat is mijn IP-adres?". U kunt ook Windows-bestanden en -apps zoeken door de naam van het bestand of van de app uit te spreken of te typen.
Het notitieblok van Cortana gebruiken
Gebruik het notitieblok van Cortana om Cortana op de hoogte te houden van uw planning en persoonlijke interesses. U kunt interesses toevoegen door Vaardigheden te bewerken. Sommige van deze vaardigheden zijn standaard ingeschakeld. Cortana biedt een aantal koppelingen om vaardigheden te ordenen en beheren, zoals:
  • Eten en drinken: Krijg aanbevelingen voor plaatsen om te eten en te drinken
  • Geldzaken: Blijf op de hoogte van winst- en verliescijfers van beurzen
  • Nieuws: Krijg artikelen en het meest recente nieuws over onderwerpen die u interessant vindt
Het venster Notitieblok van Cortana
Favoriete plaatsen toevoegen
Gebruik de functie Favoriete locaties van Cortana om uw favoriete locaties op te slaan. Cortana verstrekt ook de navigatie-instructies om uw bestemming snel te bereiken. Open het notitieblok van Cortana als u een favoriete plaats wilt wijzigen of toevoegen.
  1. Klik in het zoekvak van Cortana.
    In het Cortana-zoekvak klikken
  2. Klik op het pictogram Notitieblok en klik vervolgens op het potloodpictogram in het venster Notitieblok.
    Het venster Een plaats toevoegen wordt geopend.
    Favoriete plaatsen openen
  3. Klik op Een plaats toevoegen .
    Het venster Een favoriete plaats toevoegen wordt geopend.
    Op Een plaats toevoegen klikken
  4. Typ de naam van uw favoriete plaats in het vak Favoriet toevoegen. Als u bijvoorbeeld uw favoriete restaurant wilt toevoegen, typt u de naam van het restaurant en selecteert u vervolgens het restaurant in de lijst met zoekresultaten.
    Voorbeeld: Een favoriet restaurant toevoegen
  5. Als u uw favoriete plaats een bijnaam wilt geven, typt u de naam in het vak Bijnaam en klikt u vervolgens op de knop Opslaan .
    Het adres en een koppeling naar een kaart worden toegevoegd aan uw favorieten.
    Een favoriete plaats opslaan
  6. Om uw favoriete plaatsen te bekijken, klikt u op het pictogram Notitieblok en vervolgens op het potloodpictogram .
    Een lijst met uw favoriete plaatsen wordt weergegeven.
  7. Om de favoriete plaats te bewerken, een kaart weer te geven of een favoriete plaats te verwijderen, klikt u op het menupictogram en selecteert u Bewerken, Op kaart weergeven of Verwijderen in het menu.
    Een favoriete plaats bewerken
Wijzigen hoe u door Cortana wordt genoemd
Open het notitieblok van Cortana als u de naam wilt aanpassen die Cortana voor u gebruikt.
  1. Klik in het zoekvak van Cortana.
    In het Cortana-zoekvak klikken
  2. Klik op het pictogram Notitieblok en klik vervolgens op uw e-mailadres onder uw naam.
    Het venster Over mij wordt weergegeven.
    Over mij openen
  3. Klik op Mijn naam wijzigen.
    Locatie van de knop Mijn naam wijzigen
  4. Typ uw naam in het vak en klik vervolgens op Invoeren.
    De Enter-knop zoeken
  5. Als u wilt horen hoe Cortana uw naam uitspreekt, klikt u op Luister hoe ik het zeg.
    Cortana zegt uw naam.
    • Als Cortana uw naam goed uitspreekt, klikt u op Klinkt goed en vervolgens op Gereed.
    • Als Cortana uw naam niet goed uitspreekt, klikt u op Dat klopt niet en volgt u de instructies op het scherm.
    Het bericht Geweldig, bedankt '...' wordt weergegeven, waarbij '...' voor de geselecteerde naam staat.
Cortana-instellingen wijzigen
Gebruik de instellingen van Cortana om uw naam te wijzigen, Cortana uw stem te leren en uw privacy-instellingen en andere instellingen te wijzigen.
  1. Klik in het zoekvak van Cortana.
    In het Cortana-zoekvak klikken
  2. Klik op het pictogram Instellingen .
    Het Instellingenvenster wordt weergegeven.
    Venster Cortana-instellingen
Cortana gebruiken met Microsoft Edge
Wanneer u een zoekopdracht uitvoert in de adresbalk van Microsoft Edge, maakt Microsoft Edge gebruik van persoonlijke informatie die u hebt opgegeven aan Cortana om relevantere zoekresultaten voor u op te halen. Als u bijvoorbeeld lokaal weer typt in de Bing-zoekbalk, wordt in de zoekresultaten weerinformatie voor uw locatie weergegeven. Als u uw locatie wilt wijzigen, klikt u op Wijzigen naast de locatie die op het scherm wordt weergegeven.
Voorbeeld van Cortana die het lokale weer weergeeft
Bovendien, als u een onderwerp vindt waarover u meer wilt weten, markeert u het woord of fragment in de webpagina, klikt u er met de rechtermuisknop op en selecteert u wat Cortana moet doen:
Een woord markeren en er met de rechtermuisknop op klikken
  • Om een venster met meer informatie en koppelingen naar verwante onderwerpen te openen, klikt u op Vraag Cortana over '...', waar '...' staat voor het gemarkeerde woord of de gemarkeerde zin.
    Voorbeeld van Cortana waarin koppelingen naar verwante onderwerpen worden weergegeven
  • Om Cortana de pagina te laten voorlezen, klikt u op Hardop voorlezen.
    Cortana leest de pagina.
    U kunt afsluiten, pauzeren, terugspoelen, vooruitspoelen of de stem van Cortana wijzigen met de werkbalk Hardop voorlezen.
    Werkbalk Hardop voorlezen van Cortana
  • Om de volledige webpagina te selecteren, klikt u op Alles selecteren.
  • Om het gemarkeerde woord of de zin te kopiëren, klikt u op Kopie.