HP pc's - De Personal Digital Assistant Cortana gebruiken (Windows 10)

Dit document is van toepassing op HP en Compaq computers met Windows 10.
De personal digital assistant Cortana helpt u bij het beheren van uw persoonlijke gegevens, instellingen en diverse taken. Om Cortana te kunnen gebruiken, moet uw computer een actieve internetverbinding hebben.
opmerking:
Cortana is niet in alle regio's en landen beschikbaar. Ga naar de website van Microsoft Regio's en talen voor Cortana (in het Engels) voor meer informatie.
In dit document leert u het volgende:
  • Cortana instellen
  • Hey Cortana gebruiken
  • Programma's, bestanden en apps openen
  • Favoriete plaatsen toevoegen
  • Herinneringen gebruiken
  • Cortana-instellingen wijzigen
  • Cortana gebruiken met Microsoft Edge

Cortana voor het eerst instellen

Voordat u de digitale assistent van Cortana kunt gebruiken, heeft Microsoft uw toestemming nodig om uw persoonlijke gegevens te verzamelen.
opmerking:
Spraakherkenning is niet beschikbaar in alle talen en werkt niet met alle computers. Voor aanbevelingen over wat u moet doen als deze functie niet met uw computer werkt, raadpleegt u Wat moet ik doen als de installatie van Cortana mislukt? in dit document.
  1. Zorg dat uw computer een actieve internetverbinding heeft.
  2. Als u Cortana wilt openen, klikt u op het zoekvak naast de startknop, ook wel het Cortana-zoekvak genoemd.
    Voorbeeld van het Cortana-zoekvak
  3. In het Cortana-helpvenster bekijkt u de soorten taken waarbij Cortana u kan helpen en klikt u vervolgens op Zie wat Cortana kan doen.
  4. Klik in het Cortana-helpvenster op Aanmelden bij Cortana en klik vervolgens op Aanmelden.
    Het venster Aanmelden wordt weergegeven.
    Klikken op Aanmelden
  5. Klik in het venster Aanmelden op het account dat u wilt gebruiken of klik op Microsoft-account om een ander account te maken of toe te voegen. Klik vervolgens op Doorgaan en volg de instructies op het scherm om de aanmelding te voltooien.
    Locatie van de knop Doorgaan

De functie Hey Cortana inschakelen

U kunt Cortana leren uw stem te herkennen. Daarnaast kunt u Cortana activeren door 'Hey Cortana' te zeggen. Met deze functie kunt u handsfree spraakopdrachten gebruiken om Cortana te vertellen wat u wilt. Zeg bijvoorbeeld "Hey Cortana, maak me wakker om 6.00 uur".
opmerking:
Spraakherkenning is niet beschikbaar in alle talen en werkt niet met alle computers. Voor aanbevelingen over wat u moet doen als deze functie niet met uw computer werkt, raadpleegt u Wat moet ik doen als de installatie van Cortana mislukt? in dit document.
  1. Controleer of Cortana is ingesteld. Zie voor meer informatie Cortana voor het eerst instellen in dit document.
  2. Zorg dat uw computer een actieve internetverbinding heeft.
  3. Klik in het zoekvak van Cortana op het pictogram Instellingen en klik vervolgens op Met Cortana praten.
  4. Zoek het gedeelte Hey Cortana en klik vervolgens op de schakelaar om de functie in te schakelen.
    Een machtigingsvenster wordt geopend.
    Op de schakeloptie klikken om Hey Cortana in te schakelen
  5. Klik in de sectie Hey Cortana op Leer hoe ik 'Hey Cortana' zeg.
    Op de knop Leer hoe ik 'Hey Cortana' zeg klikken
  6. In het berichtvenster waarin u wordt gevraag om zes zinnen te herhalen, klikt u op Start.
    Cortana laat een voor een zes zinnen zien.
    Locatie van de knop Start
  7. Herhaal elke zin zodra ze worden weergegeven. Zodra u de zinnen hebt voltooid, informeert Cortana u dat u klaar bent.

Cortana gebruiken om Windows-programma's, -bestanden en -apps te zoeken

Cortana kan u helpen om snel hulp voor Windows te vinden. U kunt Windows bijvoorbeeld de volgende vragen stellen: "Hoe verander ik de tekengrootte?", "Waar vind ik het Configuratiescherm?" of "Wat is mijn IP-adres?". U kunt ook Windows-bestanden en -apps zoeken door de naam van het bestand of van de app uit te spreken of te typen.

Het notitieblok van Cortana gebruiken

Gebruik het notitieblok van Cortana om Cortana op de hoogte te houden van uw schema of interesses, om herinneringen toe te voegen, taken te maken of uw interesses te personaliseren.
  1. Klik in het zoekvak van Cortana.
    In het Cortana-zoekvak klikken
  2. Klik op het pictogram Notitieblok . Het venster Notitieblok van Cortana wordt geopend.

Wijzigen hoe u door Cortana wordt genoemd

Open Cortana als u de naam wilt aanpassen die Cortana voor u gebruikt.
  1. Klik in het zoekvak van Cortana.
    In het Cortana-zoekvak klikken
  2. Klik op het pictogram Instellingen
    Het venster Cortana-instellingen wordt weergegeven.
    Venster Cortana-instellingen
  3. Klik in het instellingenvenster van Cortana op Mijn naam wijzigen.
  4. Het venster Notitieblok van Cortana wordt geopend. Typ uw naam in het vak en klik vervolgens op Invoeren.
    De Enter-knop zoeken
  5. Als u wilt horen hoe Cortana uw naam uitspreekt, klikt u op Luister hoe ik het zeg.
    Cortana zegt uw naam.
    • Als Cortana uw naam goed uitspreekt, klikt u op Klinkt goed en vervolgens op Gereed.
    • Als Cortana uw naam niet goed uitspreekt, klikt u op Dat klopt niet en volgt u de instructies op het scherm.
    Het bericht Geweldig, bedankt '...' wordt weergegeven, waarbij '...' voor de geselecteerde naam staat.

Cortana-instellingen wijzigen

Gebruik de instellingen van Cortana om uw naam te wijzigen, Cortana uw stem te leren en uw privacy-instellingen en andere instellingen te wijzigen.
  1. Klik in het zoekvak van Cortana.
    In het Cortana-zoekvak klikken
  2. Klik op het pictogram Instellingen .
    Het venster Cortana-instellingen wordt weergegeven.
    Venster Cortana-instellingen

Cortana gebruiken met Microsoft Edge

Wanneer u een zoekopdracht uitvoert in de adresbalk van Microsoft Edge, maakt Microsoft Edge gebruik van persoonlijke informatie die u hebt opgegeven aan Cortana om relevantere zoekresultaten voor u op te halen. Als u bijvoorbeeld lokaal weer typt in de Bing-zoekbalk, wordt in de zoekresultaten weerinformatie voor uw locatie weergegeven. Als u uw locatie wilt wijzigen, klikt u op Wijzigen naast de locatie die op het scherm wordt weergegeven.
Voorbeeld van Cortana die het lokale weer weergeeft
Als u daarnaast een onderwerp vindt waarover u meer wilt weten, markeert u het woord of fragment op de webpagina, klikt u er met de rechtermuisknop op en selecteert u wat Cortana moet doen:
Een woord markeren en er met de rechtermuisknop op klikken
  • Kopiëren: Hiermee kopieert u het gemarkeerde woord of de gemarkeerde zin.
  • Alles selecteren: Hiermee selecteert u de volledige webpagina.
  • Afdrukken: Bekijk een voorbeeld van de webpagina, maak eventueel wijzigingen en klik vervolgens op Afdrukken om de webpagina naar uw printer te verzenden.
  • Zoek in de webpagina op '...', waarbij '...' voor het gemarkeerde woord of de gemarkeerde zin staat: Er wordt een nieuw tabblad of een nieuw venster geopend met meer informatie en gerelateerde links.
  • Vraag Cortana over '...', waarbij '...' staat voor het gemarkeerde woord of de gemarkeerde zin: Er wordt een Cortana-venster geopend met meer informatie en gerelateerde links.
  • Hardop voorlezen: Cortana leest de pagina hardop. Met de werkbalk Hardop voorlezen kunt u afsluiten, pauzeren, terugspoelen, vooruitspoelen of de stem van Cortana wijzigen.
    Werkbalk Hardop voorlezen van Cortana