• Informatie
    Belangrijke beveiligingsupdate voor het afdrukken

HP is onlangs op de hoogte gebracht van een kwetsbaarheid in bepaalde inkjetprinters. HP heeft updates beschikbaar om te downloaden om het beveiligingslek te verhelpen. Details en meer informatie zijn beschikbaar in het beveiligingsbericht.(in het Engels)

hp-concentra-wrapper-portlet

Acties
Bezig met laden...

HP computers - Foutberichten worden weergegeven op een blauw scherm (Windows 10, 8, 7)

Dit document is van toepassing op HP computers met Windows 10, 8 of 7.
Er zijn veel verschillende redenen waarom een computer niet opstart in het besturingssysteem van Windows of een blauw scherm weergeven tijdens het opstarten. Als uw computer een blauw scherm weergeeft, ziet of hoort u symptomen die een indicatie geven van het algemene probleemgebied. Als u niet zeker weet wat het probleem is, raadpleeg dan een van de volgende documenten van HP ondersteuning:
Gebruik dit document als de computer niet meer reageert en er een blauw scherm verschijnt of als de computer steeds opnieuw opstart. In de meeste gevallen verschijnt er een foutmelding op een blauw scherm, reageert de computer niet meer op invoer via het toetsenbord en moet u de aan/uit-knop 15 seconden of langer ingedrukt houden om de computer uit te schakelen.
Afbeelding : Voorbeeld van foutmelding op blauw scherm in Windows 10 en 8
Voorbeeld van een foutmelding op een blauw scherm in Windows 8
Afbeelding : Voorbeeld van foutmelding op blauw scherm in Windows 7
Voorbeeld van een foutmelding op een blauw scherm in Windows 7
  opmerking:
Afhankelijk van uw versie van Windows kunnen sommige afbeeldingen en informatie in dit document enigszins afwijken van uw situatie.
Voer de stappen in dit document uit om een foutmelding op een blauw scherm op te lossen.
Stap 1: Een harde reset uitvoeren
Als een computer plotseling niet meer goed opstart, kunt u het beste allereerst een harde reset uitvoeren.
Stap 2: De optie Automatisch opnieuw opstarten uitschakelen om foutmeldingen te bekijken
Veel fouten in het hardwarestuurprogramma of het besturingssysteem leiden ertoe dat op de computer een specifieke foutmelding wordt weergegeven voordat de bewerking wordt gestopt of de computer wordt afgesloten. Als de pc echter zo is ingesteld dat deze automatisch opnieuw wordt opgestart wanneer zich een fout voordoet, wordt de melding misschien van het scherm verwijderd voordat u deze hebt gelezen of hebt kunnen opschrijven. U kunt voorkomen dat de computer opnieuw wordt opgestart door de functie Automatisch opnieuw opstarten in Windows uit te schakelen. Zo kunt u specifieke foutmeldingen weergegeven als er een fout met blauw scherm optreedt.
Voer een van de volgende stappenreeksen uit om automatisch opnieuw opstarten uit te schakelen op uw computer:
Automatisch opnieuw starten is nu uitgeschakeld. Als u de computer opnieuw opstart en een specifieke foutmelding wordt getoond, zoekt u op internet naar een specifieke oplossing.
Stap 3: Specifieke foutmeldingen zoeken
Hieronder volgen voorbeelden van de meest voorkomende foutberichten die op een blauw scherm verschijnen, maar het kan bij u mogelijk verschillen:
Afbeelding : Voorbeeld van een foutcode met blauw scherm
Voorbeeld van een foutcode met blauw scherm met het foutbericht DRIVER IRQL NOT LESS OR EQUAL weergegeven.
  • Foutberichten die beginnen met 0x.
  • Driver_IRQL_ Not_less_or_Equal (Deze fout bevat normaal gesproken de naam van het stuurprogramma dat problemen ondervindt).
  • Whea_uncorrectable_Error.
Geef de precieze fouttekst op om oplossingen te zoeken op de volgende websites:
Stap 4: Windows naar een eerder punt herstellen
Bij systeemherstel worden alle recente wijzigingen ongedaan gemaakt die de foutmelding met blauw scherm kunnen veroorzaken, inclusief het wijzigen van uw instellingen en het verwijderen van onlangs geïnstalleerde applicaties.
  opmerking:
Op de meeste computers worden standaard systeemherstelpunten gemaakt. Afhankelijk van uw configuratie kunnen herstelpunten zijn uitgeschakeld. Ga door met de volgende stap als er geen systeemherstelpunten beschikbaar zijn.
Stap 5: Diagnostische hardwaretests uitvoeren met HP PC Hardware Diagnostics UEFI
Foutmeldingen op een blauw scherm kunnen worden veroorzaakt door problemen met hardwarecomponenten, zoals het geheugen of een vaste schijf. Met HP PC Hardware Diagnostics UEFI kunt u de belangrijkste onderdelen van uw computer testen door snelle of langere, uitgebreidere tests te selecteren. U kunt HP PC Hardware Diagnostics UEFI zelfs gebruiken wanneer de computer Windows niet opent.
Raadpleeg een van de volgende documenten voor meer informatie over het uitvoeren van diagnostische hardwaretests op uw computer, inclusief testopties voor computers die niet over een UEFI beschikken:
  opmerking:
Als u de hardware op een computer wilt testen met een Linux besturingssysteem, voert u de HP PC Hardware Diagnostics uit met een USB-drive. Ga naar de website HP Hardware Diagnostics om de nieuwste versie van de diagnostics te downloaden.
Voer de volgende stappen uit om UEFI Hardware Diagnostics testen uit te voeren voor het geheugen en de vaste schijf van de computer:
Er zijn drie systeemtests: Snelle Test, Sneltest en Uitgebreide test. Deze testen controleren het systeem op basisfunctionaliteit van de hoofdonderdelen. In de onderstaande stappen wordt beschreven hoe u een Sneltest en Uitgebreide test kunt uitvoeren.
Als u de tests hebt uitgevoerd, gebruikt u de instructies in de volgende secties. Begin met het gebruik van Sneltest om snel hardwareproblemen te identificeren. Als er na het uitvoeren van de Sneltest geen fouten zijn gevonden, maar uw computer vertoont nog steeds symptomen van een hardwareprobleem, voert u een uitgebreide test uit.
Stap 6: Updates installeren met HP Support Assistant
Een foutmelding op een blauw scherm kan zich voordoen wanneer het BIOS of een apparaatstuurprogramma van de notebookcomputer verouderd is of niet compatibel is met een ander hardware- of softwarecomponent. HP Support Assistant is ontworpen om u te helpen bij het beheren van software-updates.
Volg de volgende stappen uit om updates voor uw computer te zoeken met HP Support Assistant:
  1. Maak verbinding met internet.
  2. Zoek in Windows naar HP Support Assistant en open dit hulpprogramma.
  3. Klik op Updates.
    Afbeelding : Updates
    Knop Updates op het beginscherm HP Support Assistant
  4. HP Support Assistant geeft de updatestatus weer.
    Afbeelding : Naar updates zoeken
    Zoeken naar updates in HP Support Assistant
  5. Als er updates nodig zijn, geeft HP Support Assistant een lijst weer met belangrijke updates en aanbevolen updates. Selecteer de updates die u wilt installeren en klik op Geselecteerde updates downloaden en installeren.
    Afbeelding : Geselecteerde updates downloaden en installeren
    Geselecteerde updates downloaden en installeren in HP Support Assistant
    Zorg ervoor dat u alle belangrijke en aanbevolen BIOS-updates en updates voor apparaatstuurprogramma's installeert.
Stap 7: Windows-updates installeren
Soms verschijnt er een blauw scherm omdat u niet over de meest recente updates voor Windows beschikt. Microsoft heeft mogelijk een update voor Windows om de fout met een blauw scherm te op te lossen. Zorg dat u alle meest recente Windows-updates installeert.
Voer een van de volgende stappenreeksen uit om handmatig te controleren op beschikbare updates en deze te installeren met het configuratiescherm van Windows Update:
Stap 8: HP System Recovery uitvoeren
Als de fout met geen van bovenstaande acties is opgelost, maakt u een back-up van uw persoonlijke gegevens en voert u HP System Recovery uit op de computer. Zie HP Oplossingsbegeleiding - Een HP System Recovery uitvoeren voor instructies.
Contact opnemen met HP
Als de oplossingen in dit document de fout op een blauw scherm niet hebben verholpen, neemt u contact op met HP via het tabblad Contact opnemen met ondersteuning boven aan dit scherm.