HP pc's - Problemen met de microfoon oplossen (Windows 10, 8)

Dit document is van toepassing op HP en Compaq computers en tablets met Windows 10 of Windows 8.
Dit document biedt oplossingen voor uiteenlopende problemen die kunnen optreden bij het gebruik van microfoons.
Voordat u begint
Tijdens het oplossen van problemen met de microfoon, zult u deze waarschijnlijk moeten loskoppelen van de computer. Sommige USB-microfoons moeten worden losgekoppeld volgens de instructies van de fabrikant.
  let op:
Volg altijd de instructies van de fabrikant voor het loskoppelen van het USB-apparaat van de computer. Sommige USB-apparaten moeten worden uitgeschakeld en/of uitgeworpen voordat ze worden ontkoppeld van de computer. Andere USB-apparaten ondersteunden de functie Hardware veilig verwijderen van Windows.
De microfoon controleren
Sluit eerst uit dat het probleem met de microfoon niet een van de volgende problemen is:
  1. Software: Als de microfoon werd geleverd met software, controleert u of deze goed is geïnstalleerd en compatibel is met uw versie van Windows.
  2. Aan/uit: Als de microfoon op batterijen werkt, controleert u of de batterijen goed zijn geplaatst en goed functioneren. Als de microfoon op de netvoeding werkt, controleert u of alle aansluitingen goed zijn bevestigd en het netsnoer is aangesloten op een stopcontact.
  3. Volume: Als de microfoon een volumeknop heeft, controleert u of dat deze op de middelste stand is gezet.
  4. Verbinding: Koppel de microfoon los van de poort van de computer en sluit deze vervolgens weer opnieuw aan.
    • USB-aansluiting: Als uw microfoon een USB-connector gebruikt, koppelt u deze los en sluit u de USB-connector opnieuw aan op de computer. Als de computer de microfoon dan nog steeds niet herkent, probeert u of u de USB-aansluiting kunt aansluiten op een andere poort op de computer.
    • Insteekplug: Als uw microfoon een jack-connector gebruikt, koppelt u deze los en sluit u de jack-connector opnieuw aan op de computer.
      Zorg ervoor dat de insteekplug is aangesloten op de juiste poort:
      Aansluitingspoorten voor een digitale microfoon herkent u aan een microfoonvormig pictogram bij de poort.
      Aansluitingspoorten voor een analoge microfoon zijn vaak roze, waarbij naast de poort het woord mic vermeld staat.
        opmerking:
      Sommige computers hebben ook een poort voor een headset (combinatie van hoofdtelefoon en microfoon). Naast de poort voor de headset ziet u een headsetpictogram afgebeeld. Deze poort kan worden gebruikt voor de hoofdtelefoon, headsets en microfoons.
    • Als de computer de microfoon herkent, en de microfoon nu correct functioneert, is het probleem opgelost.
    • Als de computer de microfoon herkent, maar deze nog steeds niet goed werkt, gaat u verder naar stap 5 van deze sectie.
    • Als de computer de microfoon nog steeds niet herkent, gaat u verder naar stap 5 van deze sectie.
  5. Sluit de microfoon aan op een alternatief apparaat, zoals een andere computer en probeer of de microfoon daarop wel werkt.
    • Als de microfoon goed werkt wanneer deze op een ander apparaat is aangesloten, wordt het probleem mogelijk veroorzaakt door een stuurprogramma- of computerherkenningsprobleem. Ga verder met de volgende sectie van dit document om te controleren of er een update is voor het audiostuurprogramma.
    • Als de microfoon niet correct werkt wanneer deze is aangesloten op een alternatief apparaat, moet de microfoon mogelijk worden vervangen.
Het audiostuurprogramma bijwerken
Veel problemen met de microfoon kunnen worden opgelost door het audiostuurprogramma bij te werken. Volg onderstaande stappen om te controleren of er een update is voor het audiostuurprogramma (als dat het geval is, installeer dit dan):
  1. Maak verbinding met internet.
  2. Zoek in Windows naar Apparaatbeheer en open dit hulpprogramma.
  3. Dubbelklik op Besturing voor geluid, video en spelletjes.
  4. Klik met de rechtermuisknop op de naam van de geluidshardware en selecteer Stuurprogramma's bijwerken.
    Afbeelding : Optie Driversoftware bijwerken in Apparaatbeheer
    Optie Driversoftware bijwerken in Apparaatbeheer
  5. Klik op Automatisch naar bijgewerkte stuurprogramma's zoeken en wacht tot Windows de stuurprogrammasoftware bijwerkt.
    Afbeelding : Stuurprogramma's bijwerken: Automatisch naar bijgewerkte stuurprogramma's zoeken
    Stuurprogramma's bijwerken: Automatisch naar bijgewerkte stuurprogramma's zoeken
  6. Windows controleert of er bijgewerkte stuurprogrammasoftware beschikbaar is.
    Laat Windows de update installeren als er een update beschikbaar is.
  7. Wanneer de update is geïnstalleerd wordt een venster Windows is klaar met het installeren van de stuurprogrammasoftware voor dit apparaat weergegeven.
    Test de microfoon.
  8. Als u het probleem niet hebt kunnen oplossen door het stuurprogramma bij te werken, gaat u naar het volgende gedeelte.
Het hulpmiddel voor het oplossen van problemen gebruiken
Met het hulpmiddel voor het oplossen van problemen kunnen problemen met het opnemen van geluid worden verholpen. Volg deze stappen om de probleemoplossing uit te voeren:
  1. Zoek in Windows naar en open Problemen oplossen.
  2. Klik onder Hardware en geluid op Problemen oplossen met het opnemen van audio en klik op Volgende wanneer het venster Audio opnemen wordt geopend.
    Afbeelding : Problemen oplossen met audio opnemen
    Problemen oplossen met audio opnemen
  3. Klik op Volgende in het venster Audio opnemen.
  4. Selecteer het apparaat waarvan u de problemen wilt oplossen, klik op Volgende en volg de instructies op het scherm.
    Afbeelding : Een apparaat selecteren waarvoor u problemen wilt oplossen
    Een apparaat selecteren waarvoor u problemen wilt oplossen
  5. Als er een aanbevolen actie wordt getoond, selecteert u Deze oplossing toepassen of Deze stap overslaan om door te gaan met het zoeken naar andere problemen.
    Als uw probleem niet is opgelost, gaat u verder naar de volgende sectie van dit document.
De geluidsinstellingen controleren
Er zijn een aantal opties in de geluidsinstellingen in Windows die moeten worden geconfigureerd zodat de computer de microfoon herkent en ermee kan werken. Gebruik de onderstaande stappen om waar nodig de geluidsconfiguratie voor uw microfoon te wijzigen.
Het venster Geluid openen
  1. Sluit de microfoon aan op de computer.
  2. Zoek in Windows naar Geluid en open deze functie.
    Het venster Geluid wordt geopend.
  3. Klik op het tabblad Opname in het venster Geluid.
    Afbeelding : Tabblad Opname in het venster Geluid
    Tabblad Opname in het venster Geluid
  4. Gebruik onderstaande stappen om problemen met de microfoon op te lossen.
Stap 1: Controleren of de computer de microfoon herkent
  1. Klik in het venster Geluid op het tabblad Opnemen.
  2. Klik met de rechtermuisknop op een leeg gebied in het venster Geluid.
  3. Klik op Uitgeschakelde apparaten weergeven en Niet-aangesloten apparaten weergeven.
    Afbeelding : Uitgeschakelde en losgekoppelde apparaten weergegeven in het venster Geluid
    Uitgeschakelde en losgekoppelde apparaten weergegeven in het venster Geluid
  4. Als de microfoon wordt vermeld als Momenteel niet beschikbaar of Niet aangesloten, koppelt u deze los en sluit u hem vervolgens weer aan op de poort. Als de microfoon nog steeds niet wordt gedetecteerd, raadpleegt u de sectie De microfoon controleren in dit document.
  5. Test de microfoon door erin te spreken.
    Bekijk de grijze balken naast de naam van het apparaat op het tabblad Opnemen:
    • Als de grijze balken naast de naam van het apparaat groen worden, is het apparaat actief en wordt er een audiosignaal door de microfoonpoort gevoerd. Het probleem zou nu moeten zijn opgelost.
      Mogelijk wilt u nog steeds controleren of de microfoon is ingesteld als de standaardmicrofoon, met behulp van het gedeelte Stap 2: De standaardmicrofoon instellen van dit document.
    • Als de grijze balken grijs en inactief blijven, herkent de computer geen signaal. Laat het tabblad Opnemen geopend en raadpleeg het gedeelte Stap 2: De standaardmicrofoon instellen van dit document.
    Afbeelding : Venster Geluid met het tabblad Opnemen met een gevonden signaal van de microfoon
    Venster Geluid met het tabblad Opnemen met een gevonden signaal van de microfoon
Stap 2: De standaardmicrofoon instellen
De microfoon die u wilt gebruiken moet mogelijk worden ingesteld als de standaardmicrofoon. Volg deze stappen om de microfoon in te stellen als standaardmicrofoon:
  1. Selecteer op het tabblad Opnemen van het venster Geluid een poort die u wilt gebruiken. Er kunnen mogelijk meerdere poorten zijn.
  2. Als het apparaat dat u wilt gebruiken een kleine cirkel met een omlaag wijzende pijl bevat, is het apparaat uitgeschakeld. Klik met de rechtermuisknop op de naam van het apparaat en selecteer Inschakelen om het apparaat in te schakelen.
    Afbeelding : Selectie Inschakelen in het venster Geluid
    Selectie Inschakelen in het venster Geluid
  3. Klik op Standaard instellen om dit apparaat in te stellen als het standaard audio-invoerapparaat.
    Afbeelding : Optie Standaard instellen in het venster Geluid
    Optie Standaard instellen in het venster Geluid
  4. Klik op OK om de wijzigingen door te voeren.
Stap 3: De instellingen voor volume en dempen controleren
Mogelijk is het luidsprekervolume voor de microfoon gedempt of uitgeschakeld, waardoor het lijkt alsof de computer niet op de microfoon reageert. Doe het volgende om het luidsprekervolume voor de microfoon te controleren.
Koppel alle andere geluidsapparaten los voordat u deze stap uitvoert.
  1. Selecteer op het tabblad Opnemen van het venster Geluid een actieve microfoon en klik op Eigenschappen.
    Afbeelding : Tabblad Opname
    Tabblad Opname
  2. Het venster Eigenschappen voor microfoon wordt geopend.
  3. Klik op het tabblad Niveaus.
    Afbeelding : Tabblad Niveaus
    Tabblad Niveaus
  4. Als de knop Geluid uit is ingeschakeld, klikt u op deze knop om het geluid uit te schakelen. De volumeknop moet eruit zien als een blauwe luidspreker zonder een rode cirkel .
  5. Gebruik de schuifbalk om het niveau van de microfoon te verhogen tot minstens 75.
  6. Als Microfoonversterking beschikbaar is, stelt u het in op +20,0 dB.
  7. Klik op OK.
Het volumeniveau van de microfoon verhogen
Als het volume van de microfoon te laag is, zijn de microfoonniveaus in Windows mogelijk te laag ingesteld. Volg de stappen in dit gedeelte om het probleem op te lossen:
  1. Klik op het tabblad Opnemen.
  2. Selecteer de microfoon en klik op Eigenschappen.
    Afbeelding : Tabblad Opname in het venster Geluid
    Tabblad Opname in het venster Geluid
  3. Klik op het tabblad Niveaus.
  4. Stel het microfoonniveau in op 100 en Microfoonversterking op +10,0 dB.
    Afbeelding : Tabblad Niveaus in het venster Eigenschappen voor microfoon
    Tabblad Niveaus in het venster Eigenschappen voor microfoon
  5. Klik op Toepassen.
  6. Koppel de microfoon los en sluit deze weer aan.
  7. Controleer het opnameniveau van de microfoon.
Problemen met de microfoon oplossen door verbeteringen uit te schakelen
Soms kunnen verbeteringen voor microfoon en geluid problemen met de microfoon veroorzaken. Gebruik de volgende stappen om verbeteringen voor microfoon uit te schakelen.
  1. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram Volume op de taakbalk.
  2. Selecteer Opname-apparaten.
    Afbeelding : Opname-apparaten selecteren in het menu Volume
    Opname-apparaten selecteren in het menu Volume
  3. Dubbelklik op de Microfoon waarvoor u de problemen wilt oplossen om de pagina Eigenschappen te openen voor dat apparaat.
    Afbeelding : Tabblad Opnemen in de Geluidsinstellingen
    Tabblad Opnemen in de Geluidsinstellingen
  4. Open het tabblad Verbeteringen en selecteer Alle geluidseffecten uitschakelen.
  5. Klik op Toepassen, en op OK en test de microfoon opnieuw.
De notatie van de microfoon wijzigen
Controleer of het gebruik van een andere standaard audionotatie het probleem met de microfoon verhelpt.
  1. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram Volume op de taakbalk.
  2. Selecteer Opname-apparaten.
    Afbeelding : Opname-apparaten selecteren in het menu Volume
    Opname-apparaten selecteren in het menu Volume
  3. Dubbelklik op de Microfoon waarvoor u de problemen wilt oplossen om de pagina Eigenschappen te openen voor dat apparaat.
    Afbeelding : Tabblad Opnemen in de Geluidsinstellingen
    Tabblad Opnemen in de Geluidsinstellingen
  4. Selecteer op het tabblad Geavanceerd een van de opties van 16-bits in de lijst.
    Afbeelding : De standaardnotatie van de microfoon wijzigen
    De standaardnotatie van de microfoon wijzigen
  5. Klik op Toepassen, en op OK en test de microfoon opnieuw.
Oplossen van problemen met de microfoon wanneer meerdere applicaties tegelijk worden uitgevoerd
Problemen met de microfoon kunnen optreden wanneer meerdere applicaties tegelijk worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld: praten in een headset hapert wanneer u een online spel speelt. Volg deze stappen voor het verbeteren van de microfoonfunctie bij gebruik van meerdere applicaties tegelijk:
  1. Zoek in Windows naar Geluid en open deze functie.
    Het venster Geluid wordt geopend.
  2. Klik op het tabblad Opnemen.
  3. Selecteer de microfoon en klik op Eigenschappen.
    Afbeelding : Tabblad Opname in het venster Geluid
    Tabblad Opname in het venster Geluid
  4. Klik op het tabblad Geavanceerd.
  5. Schakel het selectievakje Applicaties kunnen dit apparaat exclusief beheren uit.
    Afbeelding : Tabblad Geavanceerde eigenschappen in het venster Eigenschappen voor microfoon
    Tabblad Geavanceerde eigenschappen in het venster Eigenschappen voor microfoon
  6. Klik op Toepassen.
  7. Koppel de microfoon los en sluit deze weer aan. Controleer vervolgens het opnameniveau van de microfoon.
Een microfoon testen met behulp van Voicerecorder (Windows 10)
Gebruik Voicerecorder om te weten te komen of de computer een signaal van de microfoon kan opnemen en afspelen. Gebruik de volgende stappen om een audiobestand te maken:
  1. Sluit de microfoon aan op de computer.
  2. Zoek in Windows 10 naar Voicerecorder en open deze functie.
    De recorder wordt geopend.
    Afbeelding : Venster Voicerecorder
    Venster Voicerecorder
  3. Klik op het pictogram van de microfoon om de opname te starten. Spreek vervolgens in de microfoon.
  4. Wanneer u klaar bent met opnemen, klikt u op Opname stoppen in het midden van de blauwe cirkel.
    Afbeelding : Stop met opnemen
    Stop met opnemen
  5. Klik met de rechtermuisknop op Opnemen en selecteer Bestandslocatie openen.
    Afbeelding : De bestandslocatie openen
    De bestandslocatie openen
    De opname wordt automatisch opgeslagen naar Geluidsopnamen in de map Mijn documenten.
    Afbeelding : Map Geluidsopnamen
    Map Geluidsopnamen
  6. Dubbelklik op de bestandsnaam van de opname. Wanneer de app Groove Music wordt geopend, klikt u op het pictogram Play () om naar de opname te luisteren.
    Afbeelding : App Groove Music
    App Groove Music
Een microfoon testen met behulp van Windows Geluidsrecorder (Windows 8)
Gebruik Windows Soundrecorder om te weten te komen of de computer een signaal van de microfoon kan opnemen en afspelen. Gebruik de volgende stappen om een audiobestand te maken:
  1. Sluit de microfoon aan op de computer.
  2. Zoek in Windows 8 naar Geluidsrecorder en open deze functie.
      opmerking:
    Er worden twee opties voor Geluidsrecorder weergegeven in de lijst met zoekresultaten. Selecteer de Geluidsrecorder-optie naast het pictogram van de grijze microfoon ().
    Afbeelding : Geluidsrecorder selecteren in de lijst met zoekresultaten
    Geluidsrecorder selecteren in de lijst met zoekresultaten
    Het venster Geluidsrecorder wordt geopend.
  3. Klik op Opname starten en spreek in de microfoon.
    Afbeelding : Beginscherm van Geluidsrecorder
    Beginscherm van Geluidsrecorder
  4. Wanneer u klaar bent met opnemen, klikt u op Opname stoppen.
    Afbeelding : Geluidsrecorder tijdens het opnemen
    Geluidsrecorder tijdens het opnemen
    Een scherm Opslaan als wordt automatisch geopend.
  5. Typ een bestandsnaam en klik op Opslaan. Er wordt een WAV- of WMA-bestand gemaakt in de map OneDrive-documenten.
    Afbeelding : Scherm Opslaan als in Geluidsrecorder
    Scherm Opslaan als in Geluidsrecorder
  6. Zoek de bestandsnaam van uw opname en dubbelklik op het bestand om het opgenomen geluid af te spelen. Het bestand zou moeten worden afgespeeld via de geluidssoftware die is gekoppeld aan het type audiobestand. U kunt het geluidsbestand openen met behulp van Windows Media Player.
    Afbeelding : Optie Windows Media Player
    Optie Windows Media Player
Microfoon werkt niet in combinatie met Skype of andere internetsoftware
Als de microfoon niet werkt met Skype, is mogelijk de verkeerde microfoon als standaard geselecteerd. Open het venster Geluid en gebruik de stappen in de sectie De standaardmicrofoon instellen van dit document.
De microfoon werkt niet meer na het installeren van een webcam of USB-microfoon
Als u de microfoon van een webcam of een USB-microfoon wilt gebruiken, moet u deze mogelijk apart configureren met behulp van de software die met het apparaat werd geleverd. Controleer of het USB-apparaat en alle bijbehorende software compatibel is met uw versie van Windows. Als u een andere microfoon wilt gebruiken dan de USB-microfoon of de webcam, opent u het venster Geluid en volgt u de stappen in de sectie De standaardmicrofoon instellen van dit document.
USB-poorten worden niet herkend
Soms werken de via USB aangesloten hoofdtelefoon en headset niet omdat er een probleem is met de USB-poorten op de computer. Als u het probleem niet zelf kunt oplossen na het proberen van de stappen in dit document, gaat u naar Problemen met USB-verbindingen oplossen (Windows 10, 8).