• Informatie

HP pc's - Desktopcomputer kan niet worden opgestart vanaf een opstartbare cd of dvd (Windows 8)

Dit document is van toepassing op HP desktop-pc's waarop Windows 8 bij aanschaf vooraf is geïnstalleerd.
HP computers waarop bij aanschaf Windows 8 al is geïnstalleerd gebruiken een AMI BIOS-versie 8 die compatibel is met UEFI (Unified Extensible Firmware Interface). Deze versie van het BIOS bevat een functie, Veilig opstarten, die standaard is ingeschakeld. Doordat de functie Veilig opstarten in het BIOS is ingeschakeld, wordt het opstarten van oudere opstartapparaten op uw computer belet. Ook het opstarten van opstartbare cd's en dvd's wordt hierdoor verhinderd.
Om uw computer op te starten vanaf een geldige opstartbare schijf, zoals een herstelschijf van HP, moet u in het BIOS de functie Veilig opstarten uitschakelen en de functie Legacy-ondersteuning inschakelen. Daarna moet u in het Opstartmenu het cd-/dvd-station selecteren als het opstartapparaat. Gebruik de stappen in dit document om de functie Veilig opstarten uit te schakelen en Legacy-opstartbronnen in te schakelen, zodat uw computer kan worden gestart met behulp van opstartbare cd's/dvd's.

Stap 1: Veilig opstarten uitschakelen en oudere opstartbronnen inschakelen

Voer de volgende stappen uit om de functie Veilig opstarten in het BIOS uit te schakelen.
  1. Schakel de computer in en druk onmiddellijk herhaaldelijk op de toets F10 (ongeveer elke seconde) totdat het setupprogramma van de computer wordt geopend.
  2. Gebruik de toets Pijl rechts om het menu Beveiliging te kiezen, gebruik de toets Pijl omlaag om Configuratie voor veilig opstarten te selecteren, en druk vervolgens op Enter.
    Afbeelding : Menu Beveiliging
    Menu Beveiliging
  3. Er wordt een waarschuwing weergegeven voordat u dit menu kunt gebruiken. Druk op F10 om verder te gaan met het menu Configuratie voor veilig opstarten.
    Afbeelding : Waarschuwing bij Veilig opstarten
    Waarschuwing bij Veilig opstarten
    Het menu Configuratie voor veilig opstarten wordt geopend.
    Afbeelding : Menu Configuratie voor veilig opstarten
    Menu Configuratie voor veilig opstarten
  4. Gebruik de toets Pijl omlaag om Veilig opstarten te selecteren, en gebruik vervolgens de toets Pijl rechts om de instelling te wijzigen in Uitschakelen.
  5. Gebruik de toets Pijl omlaag om Legacy-ondersteuning te selecteren, en gebruik vervolgens de toets Pijl rechts om de instelling te wijzigen in Inschakelen.
  6. Druk op F10 om de wijzigingen te accepteren.
  7. Gebruik de toets Pijl links om het menu Bestand te selecteren, gebruik de toets Pijl omlaag om Wijzigingen opslaan en afsluiten te selecteren, druk vervolgens op Enter en selecteer Ja.
  8. Het setupprogramma van de computer wordt gesloten en de computer start opnieuw op. Wanneer de computer opnieuw is gestart, gebruikt u de aan/uit-knop om de computer uit te schakelen.

Stap 2: Het cd- of dvd-station selecteren als opstartapparaat

Voer de volgende stappen uit om het cd-/dvd-station te selecteren als opstartapparaat in het Opstartmenu.
  1. Druk op de aan/uit-knop om de pc aan te zetten. Zodra de computer wordt ingeschakeld, verschijnt een bericht met de mededeling dat de opstartmodus is gewijzigd.
    Afbeelding : Bericht over gewijzigde opstartmodus
    Bericht over gewijzigde opstartmodus
  2. Typ de viercijferige code die wordt getoond in het bericht, en druk vervolgens op Enter om de wijziging te bevestigen.
    opmerking:
    Voor deze code wordt geen tekstveld weergegeven. Dit is te verwachten. Wanneer u de cijfers typt, wordt de code gelogd, ook al ziet u geen tekstveld.
    Windows 8 wordt door de computer gestart.
  3. Druk op de aan/uit-knop om de computer uit te schakelen, wacht enkele seconden, schakel vervolgens de computer weer in en druk onmiddellijk herhaaldelijk op de Esc-toets (ongeveer elke seconde), totdat het Opstartmenu wordt geopend.
  4. Druk op F9 om het menu Opstarten te openen.
    Afbeelding : Menu Opstarten
    Menu Opstarten
  5. Gebruik de toets Pijl omlaag om het SATA-apparaat te selecteren in de sectie ATAPI cd-/dvd-station, en druk vervolgens op Enter om het cd/dvd-station te selecteren als het opstartapparaat.
    Windows 8 wordt door de computer gestart.
  6. Plaats de opstartbare cd of dvd in het cd-/dvd-station.
  7. Druk op de aan/uit-knop om de computer uit te schakelen en wacht ongeveer 5 seconden.
  8. Druk nogmaals op de aan/uit-knop om de computer aan te zetten.
    De computer start op vanaf de cd of dvd.

Stap 3: De standaardinstellingen van het BIOS herstellen

Wanneer u klaar bent met het gebruik van uw opstartbare cd of dvd, herstelt u de standaardinstellingen van het BIOS. Hierdoor wordt Veilig opstarten weer ingeschakeld als het primaire opstartapparaat.
  1. Schakel de computer in en druk onmiddellijk herhaaldelijk op de toets F10 (ongeveer elke seconde) totdat het setupprogramma van de computer wordt geopend.
  2. Gebruik in het menu Bestand de toets Pijl omlaag om Standaardinstellingen toepassen en afsluiten te selecteren, en druk vervolgens op Enter.
    De computer start Windows met de standaardinstellingen.