• Informatie

HP pc's - Voorkomen dat softwareprogramma's worden geopend wanneer Windows 8 start

Dit document is van toepassing op HP en Compaq desktop- en notebookcomputers met Microsoft Windows 8.
Veel softwareprogramma's kunnen automatisch openen. Sommige zijn niet zichtbaar tijdens het werken in Windows. Sommige van deze programma's zijn noodzakelijk en kunnen niet worden gewijzigd of verwijderd. Andere programma's zouden alleen indien noodzakelijk moeten worden geopend. Weer andere programma's zijn wellicht helemaal niet nodig. Wat al deze softwareprogramma's gemeen hebben, is dat ze processortijd en geheugenruimte in beslag nemen. In dit document wordt beschreven hoe u kunt vaststellen welke softwareprogramma's niet noodzakelijk zijn en hoe u kunt voorkomen dat ze worden gestart.
opmerking:
Als u niet de nieuwste versie van Windows 8 gebruikt, kunnen sommige afbeeldingen en informatie in dit document verschillen. U kunt de nieuwste versie verkrijgen via de Microsoft Store.

Overbodige softwareprogramma's verwijderen in Windows 8

Als u onnodige programma's verwijdert, voorkomt u dat ze starten en maakt u meer ruimte op de harde schijf vrij. Ga als volgt te werk om ongewenste programma's te verwijderen:
  1. Typ configuratiescherm in het startscherm om de charm Zoeken te openen en selecteer vervolgens Configuratiescherm in de zoekresultaten.
    Afbeelding : Het Configuratiescherm openen
    Het Configuratiescherm openen
  2. Klik onder Programma's op Een programma verwijderen.
    Afbeelding : Configuratiescherm
    Configuratiescherm met Programma's, Een programma verwijderen geselecteerd
  3. Bekijk nauwkeurig de items in het venster Een programma verwijderen of wijzigen. De vermelde items zijn programma's die momenteel op de computer zijn geïnstalleerd.
    Klik om de programma's te markeren die u wilt verwijderen.
    Klik op Verwijderen boven aan de lijst met programma's. Verwijderen, Wijzigen en Herstellen zijn opties die mogelijk worden weergegeven, afhankelijk van het geselecteerde programma.
    opmerking:
    Verwijder geen items uit de lijst waarvan u niet zeker bent. In de tabel aan het einde van dit document vindt u een lijst met gebruikelijke softwareprogramma's; hiermee kunt u bepalen of een item al dan niet moet worden verwijderd.
    Afbeelding : Verwijderen
    Opties Verwijderen, Wijzigen of Herstellen
  4. Lees en reageer op meldingen die mogelijk worden weergegeven terwijl de software van uw computer wordt verwijderd.
  5. Herhaal voor alle programma's die u wilt verwijderen.
  6. Sluit nadat u alle items hebt verwijderd alle geopende vensters, start de pc opnieuw op en ga naar de volgende stap.

De pictogrammen in het systeemvak gebruiken om te voorkomen dat bepaalde programma's worden gestart

Elk pictogram in het systeemvak (naast de klok) staat voor software die op de achtergrond wordt uitgevoerd. Als u de muisaanwijzer op een van deze pictogrammen plaatst, verschijnt de naam van het softwareprogramma of de functie ervan. U kunt de systeembronnen uitbreiden en mogelijke conflicten voorkomen door het aantal programma's dat samen met Windows automatisch wordt opgestart, te reduceren.
Afbeelding : Pictogrammen in het systeemvak
Pictogrammen in het systeemvak
Soms bevat een softwareprogramma een functie waarmee u kunt voorkomen dat het tegelijk met Windows wordt geopend. Om te controleren of een programma over een dergelijke functie beschikt, doet u het volgende:
  1. Dubbelklik of klik met de rechtermuisknop op een pictogram in het vak om meer opties weer te geven.
  2. Zoek opties of selecties in de menu's waarmee u kunt voorkomen dat het softwareprogramma wordt gestart, zoals Openen, Opties, of Voorkeuren. Zoek alles dat verband houdt met opstarten. Als u een instelling vindt waarmee het programma automatisch kan worden gestart bij het starten van Windows, schakelt u deze instelling uit. Als zo'n instelling niet beschikbaar is, kunt u de volgende sectie en de tabel onderaan op deze pagina gebruiken om te voorkomen dat het programma wordt geladen.

Pictogrammen verwijderen uit de map Opstarten in Windows 8

Sommige softwareprogramma's worden automatisch geopend bij het opstarten van Windows met behulp van een snelkoppelingspictogram in het opstarttabblad van msconfig. Volg deze stappen om alle opstartpictogrammen weer te geven die worden verborgen en verwijder opstartpictogrammen uit de map Opstarten:
opmerking:
Door onderdelen uit het tabblad Opstarten te verwijderen wordt de softwaretoepassing zelf niet verwijderd.
  1. Typ msconfig het startscherm om de charm Zoeken te openen en selecteer vervolgens msconfig in de zoekresultaten.
    Afbeelding : Msconfig openen
    Msconfig openen
  2. Klik op het tabblad Opstarten.
    Afbeelding : Tabblad Opstarten
    Het tabblad Opstarten selecteren
  3. Klik op Taakbeheer openen.
    Afbeelding : Systeemconfiguratie
    Taakbeheer openen selecteren
  4. Taakbeheer wordt geopend.
    Klik met de rechtermuisknop op een programma dat u niet samen met Windows wilt starten en klik op Uitschakelen rechtsonder.
    Afbeelding : Tabblad Opstarten van Taakbeheer
    De knop Uitschakelen

HP TouchSmart-software uitschakelen

Items die beginnen met HPTS of HP TouchSmart houden verband met de HP TouchSmart-software. Raadpleeg de tabel aan het einde van dit document voor een lijst met software die automatisch wordt gestart. Als u de HP TouchSmart-software niet gebruikt, kunt u verhinderen dat deze opent en op de achtergrond wordt uitgevoerd, door de volgende stappen uit te voeren:
  1. Open de TouchSmart-software.
  2. Klik op Aan persoonlijke voorkeur aanpassen.
  3. Selecteer een tegel die u niet gebruikt en klik op Verwijderen.

Ga na of programma's die automatisch worden gestart, ook noodzakelijk zijn

De programma's in de volgende tabel zijn enkele van de meest voorkomende programma's die worden geopend met Windows op HP en Compaq desktopcomputers. Deze tabel bevat niet alle softwareprogramma's die op de computer kunnen worden geladen. Als een softwareprogramma niet in deze lijst verschijnt, noteert u de naam en zoekt u informatie erover op het internet.
  let op:
Een naam in de volgende lijst kan ook de naam van een virus of trojaan zijn. Veel virussen en trojanen kopiëren een naam van een systeembestand, zodat mensen die dat niet verwachten een systeembestand verwijderen en er onbedoeld voor zorgen dat Windows niet wordt geopend. Gebruik software voor het scannen op virussen en voor het verwijderen van virussen om virussen en trojanen te vinden en te verwijderen. Gebruik deze lijst niet om te bepalen of een bestand een virus of een trojaan is.

Verwante informatie

Raadpleeg de website Process Library (Engelstalig) van Uniblue voor meer informatie over softwareprogramma's die automatisch worden gestart en over wat deze doen.