HP desktop-pc's - Een vastzittende cd- of dvd-stationlade openen (Windows 10, 8)

Dit document is van toepassing op HP desktop-pc's met Windows 10 of Windows 8 en een cd- of dvd-station.
In dit document worden alternatieve methoden beschreven voor het openen of sluiten van een cd- of dvd-stationlade die niet normaal werkt. Dit document biedt oplossingen in de volgende omstandigheden:
  • De geopende stationslade klemt en wil niet meer dicht.
  • De stationslade kan niet worden geopend vanwege stroomverlies.
  • Een schijf is niet juist geplaatst.
  • De schijf is beschadigd of bekrast.
  • Het station werkt niet.
Gebruik een van de volgende gedeelten, ongeacht of de klemmende lade open of dicht is.
  opmerking:
Afhankelijk van uw versie van Windows kunnen de informatie en afbeeldingen in dit document enigszins afwijken.
Een lade van een cd- of dvd-station openen die klemt en niet meer open of dicht wil
Voer de volgende stappen op volgorde uit totdat u de lade kunt openen:
  let op:
Als u na het openen van de lade constateert dat een schijf gebroken is en dat er fragmenten in het station zijn achtergebleven, probeert u alle fragmenten van de schijf terug te vinden. Als u niet alle fragmenten kunt terugvinden, moet het station worden vervangen omdat de fragmenten voor verdere schade aan de computer en andere schijven kunnen zorgen.
  1. In Windows, klik op de aan/uit-knopen klik op Opnieuw opstarten.
  2. Druk op de toets voor het uitwerpen van de schijf als het toetsenbord met een dergelijke toets is uitgerust. De knop Uitwerpen bevindt zich meestal naast de volumeregeling en wordt aangegeven met een driehoek die omhoog wijst met een streepje eronder.
  3. Zoek in Windows naar Verkenner en open deze functie.
  4. Selecteer in het venster Computer het pictogram voor het cd- of dvd-station waarvan de lade niet opent, klik met de rechtermuisknop op het pictogram en klik op Uitwerpen.
    Afbeelding : Schijf uitwerpen
    Optie Schijf uitwerpen
    De lade zou nu moeten worden geopend. Als het probleem aanhoudt, gaat u verder met deze stappen.
  5. Als de ladeknop een langwerpige heldere plastic balk aan de voorkant van de computer is, drukt u stevig op de rechterkant van de balk. Sommige modellen hebben een knop op het voorpaneel van de computer, rechts naast het deurtje. Druk op de knop om de lade te openen.
  6. Als de knop voor de lade onderdeel van de computerbehuizing is en de feitelijke lade bedekt, open dan deur van de computerbehuizing en druk op knop Uitwerpen op de voorzijde van het station.
  7. Start de computer opnieuw op en druk op de knop Uitwerpen aan de voorzijde van het station zodra het eerste scherm wordt weergegeven (voordat Windows wordt gestart). Het station wordt gebruikt door een ander programma als u het station wel op deze wijze, maar niet vanuit Windows kunt openen. Configureer programma's waarmee u naar schijven kunt schrijven of waarmee het schijfstation kan worden gecontroleerd of sluit deze programma's af.
  8. Als de lade nog steeds niet wordt geopend, steekt u het uiteinde van een rechtgebogen paperclip in de opening voor handmatig uitwerpen aan de voorzijde van het station. Gebruik daarvoor de volgende procedure:
    1. In Windows, klik op de aan/uit-knopen klik vervolgens op Afsluiten.
    2. Koppel alle netsnoeren los van de achterzijde van de computer.
    3. Zoek het kleine gaatje aan de voorzijde van het station. Dit is de opening voor handmatig uitwerpen. De plaats van de opening voor handmatig uitwerpen varieert.
        opmerking:
      Op sommige modellen moet u het voorpaneel verwijderen om bij de opening voor handmatig uitwerpen te komen. Raadpleeg de documentatie die met uw computer werd geleverd voor informatie over het verwijderen van het voorpaneel.
      Afbeelding : Het voorpaneel verwijderen
      Verwijderen van het voorpaneel
        opmerking:
      Op sommige modellen zien de opening voor uitwerpen en de LED die aangeeft dat het station actief is, er ongeveer hetzelfde uit. Forceer de paperclip niet in het gaatje als deze er niet meteen in gaat. Controleer of u de paperclip niet in de LED probeert te steken.
      Afbeelding : Mogelijke locatie van de opening voor handmatig uitwerpen
      Locatie van de opening voor handmatig uitwerpen
      Afbeelding : Mogelijke locatie van de opening voor handmatig uitwerpen
      Locatie van de opening voor handmatig uitwerpen
      Afbeelding : Mogelijke locatie van de opening voor handmatig uitwerpen
      Locatie van de opening voor handmatig uitwerpen
    4. Plaats een paperclip, die u eerst recht hebt gemaakt, in de opening totdat u enige weerstand voelt.
    5. Duw de paperclip voorzichtig naar binnen totdat het station wordt ontgrendeld.
      Door het slot te ontgrendelen wordt de lade een klein stukje geopend.
    6. Verwijder de paperclip en trek de lade voorzichtig helemaal naar buiten totdat u bij de schijf kunt.
    7. Verwijder de schijf en schakel de computer in.
  9. Als de lade nog steeds niet wordt geopend, voert u de volgende stappen uit om te controleren of het netsnoer van het station is aangesloten.
      waarschuwing:
    De randen van de metalen panelen zijn scherp en kunnen snijwonden veroorzaken. Zorg dat u uw huid niet langs een van de randen van de metalen binnenkant van de pc schuurt.
      let op:
    Dit product bevat onderdelen die snel beschadigd kunnen raken door elektrostatische ontlading. Om het risico op elektrostatische ontlading te beperken, kunt u het beste in een ruimte zonder vloerbedekking werken. Gebruik bovendien een antistatisch oppervlak (bijvoorbeeld een geleidende schuimmat) en draag een antistatische polsband die is verbonden met een geaard oppervlak, bijvoorbeeld het metalen frame van een computer.
    1. In Windows, klik op de aan/uit-knopen klik vervolgens op Afsluiten.
    2. Koppel alle netsnoeren los van de achterzijde van de computer.
    3. Druk op de Aan-uit-knop op de voorzijde van de computer en laat deze los.
    4. Verwijder het zijpaneel.
      Afbeelding : Het zijpaneel verwijderen
      Het zijpaneel verwijderen
    5. Zoek de voedingskabel die op de achterzijde van het defecte station is aangesloten.
      Afbeelding : Het netsnoer zoeken
      Het netsnoer zoeken
    6. Koppel de kabel los en wacht vijf seconden.
    7. Zoek een andere voedingskabel die niet wordt gebruikt en sluit de andere kabel aan op de achterzijde van het station. Controleer of de kabel stevig in de aansluiting past. Als er geen andere voedingskabel beschikbaar is, sluit u de oorspronkelijke kabel weer aan op de achterzijde van het station. Controleer of de kabel stevig in de aansluiting past.
    8. Plaats het zijpaneel terug en sluit de voedingskabel aan.
      Afbeelding : Het zijpaneel terugplaatsen
      Het zijpaneel terugplaatsen
    9. Schakel de computer in en druk op de knop Uitwerpen op de voorzijde van het station.
    Als het cd- of dvd-station niet is uitgerust met een voorziening voor het handmatig openen van de lade en als het probleem niet kan worden opgelost aan de hand van de stappen die in dit document worden beschreven, of als er een schijf is gebroken in het station, moet het station worden vervangen.
Een lade sluiten die klemt en niet meer dicht wil
Start de computer opnieuw op. Bij het opnieuw opstarten moet de lade automatisch worden gesloten. Kijk wat er gebeurt.
Controleren op vreemde voorwerpen of hardwareproblemen die ervoor zorgen dat de lade geopend blijft
Controleer de volgende problemen en oplossingen:
  • Als er in uw pc-behuizing een apart deurtje voor de lade van het station zit, is het mogelijk dat de lade van het station aan dit deurtje blijft hangen. Houd het deurtje in de pc-behuizing voorzichtig open (omlaag) en duw tegen de lade van het station om de lade te sluiten. Als de lade sluit, schuift deze niet goed langs het deurtje van de behuizing. Reinig de binnenkant van het deurtje en verwijder mogelijke obstakels die in het deurtje klem zijn komen te zitten.
    Afbeelding : Deurtje aan de voorzijde van de pc-behuizing en de lade van het optische station
    Het deurtje en de lade sluiten
  • Controleer of de uitwerpknop aan de voorzijde van het station niet klemt (in de positie Uitwerpen). Als de knop klemt, probeert u deze los te maken met het gummetje achter op een potlood. Reinig zo nodig de knop.
  • Schijn met een zaklamp in het station via de opening van de klep. Kijk of er voorwerpen in het station zijn gevallen, zoals cd-labels, stukken van een gebroken schijf of objecten die per abuis in het station zijn terechtgekomen. Als het voorwerp gemakkelijk kan worden verwijderd, haalt u het uit het station en probeert u nogmaals of het station werkt. Zo niet, dan laat u het station repareren of vervangt u het station.
Controleren op softwareproblemen die ervoor zorgen dat de lade geopend blijft
Als de lade van het station open- en dichtgaat voordat Windows is geladen, maar vervolgens geopend blijft, dan is software de reden dat de lade niet sluit. Voer de volgende stappen uit:
  1. Zoek in Windows naar Verkenner en open deze functie.
  2. Selecteer in het venster Computer het pictogram voor het cd- of dvd-station waarvan de lade niet opent, klik met de rechtermuisknop op het pictogram en klik op Uitwerpen.
    Afbeelding : Schijf uitwerpen
    Optie Schijf uitwerpen
  3. Wacht ongeveer 3 seconden en probeer dan het station te sluiten door op de voorzijde van de klep te duwen. Als het station weerstand biedt en geopend blijft, gaat u door met deze stappen.
  4. Microsoft Systeemherstel gebruiken om terug te keren naar een tijdstip waarop het station nog normaal functioneerde. Raadpleeg het HP ondersteuningsdocument Microsoft Systeemherstel gebruiken (Windows 10, 8) voor meer informatie.
  5. Als de lade normaal sluit nadat u Systeemherstel hebt gebruikt, bent u klaar. Zo niet, gaat u door met deze stappen om de status van het station te resetten.
  6. Druk op de Windows-toets + I.
  7. In Windows, klik op de aan/uit-knopen klik vervolgens op Afsluiten.
  8. Koppel alle netsnoeren los van de achterzijde van de computer.
  9. Verwijder het zijpaneel.
    Afbeelding : Het zijpaneel verwijderen
    Het zijpaneel verwijderen
  10. Ontkoppel de kabels van de achterkant van het station. Let erop dat de uiteinden van de losse kabels niet in een ventilator terechtkomen.
    Als het een SATA-station betreft, let u erop dat u in de stekkers knijpt om ze te ontgrendelen en niet beschadigt tijdens het ontkoppelen.
    Afbeelding : Kabels van het station
     Locatie van de kabels van het station
  11. Sluit het netsnoer weer aan, schakel de computer in en wacht totdat Windows volledig is geladen.
  12. In Windows, klik op Energie en selecteer Opnieuw opstarten.
    Wacht tot de pc opnieuw opstart en Windows start.
  13. Klik op Energie, houd de Shift-toets ingedrukt en selecteer Afsluiten.
    Wacht totdat de computer volledig is uitgeschakeld.
  14. Koppel alle netsnoeren los van de achterzijde van de computer.
  15. Sluit de stationskabels weer aan.
  16. Plaats het zijpaneel terug.
  17. Sluit het netsnoer weer aan en schakel de computer in. Het uitwerpen van de schijf zou nu weer correct moeten werken.