HP All-in-Ones en printers - De HP printer kan niet door Bonjour worden gedetecteerd in een LAN

Inleiding – Beschrijving Bonjour
De meeste Windows-computers gebruiken het TCP/IP-protocol om te communiceren met printers in het netwerk (LAN). Apple maakt echter geen gebruik van dit protocol, maar gebruikt een reeks technologieën (Zeroconf) die wordt uitgebracht onder de naam Bonjour.
Bonjour heeft de Apple besturingssystemen Mac OS X en iOS ingebouwd. Met Bonjour kan worden gezocht naar apparaten, zoals printers, andere computers en services die door deze apparaten op een lokaal netwerk worden geboden, met behulp van mDNS-servicerecords (Multicast Domain Name System).
Omschrijving van het probleem
Als uw modem-router of AP niet compatibel is met Bonjour, kan de HP printer niet met andere apparaten in het lokale netwerk communiceren en kan de printer niet worden gedetecteerd tijdens het installeren van de HP printersoftware.
Om te bepalen of het probleem wordt veroorzaakt doordat uw modem-router of AP niet compatibel is met Bonjour, kunt u een rechtstreekse verbinding instellen tussen uw HP printer en het Apple apparaat (Mac computer, iPhone, iPad of iPod Touch) waarbij de modem-router of de AP wordt omzeild. Deze manier van verbinding maken wordt een Ad Hoc-verbinding genoemd.
Volg de stappen hieronder voor het instellen van een Ad Hoc-verbinding:
  1. Schakel de modem-router of AP uit.
  2. Maak de Ethernet-kabel los (alleen als de HP printer via een bekabeld netwerk is aangesloten).
  3. Druk op de knop Setup / Menu van het bedieningspaneel van de HP printer en ga naar Network en vervolgens naar Restore Network Defaults.
  4. Verklein de afstand tussen de HP printer en het Apple apparaat tot maximaal 2 meter.
  5. Druk een rapport Netwerkconfiguratie af en noteer de Network Name (SSID).
      opmerking:
    Raadpleeg de handleidingen bij uw HP printer voor informatie over het afdrukken van een netwerkconfiguratierapport.
  6. Als de HP-printer verbonden is met een draadloos netwerk (WLAN):
    • Verbinding maken vanaf een Mac computer:
      Zoek naar de genoteerde Network Name (SSID) in de vervolgkeuzelijst Airport (Mac OS X 10.5 en Mac OS X 10.6) of Wi-Fi (Mac OS X 10.7 en Mac OS X 10.8) rechtsboven op het bureaublad.
    • Verbinding maken vanaf een iPhone, iPad of iPod Touch:
      Ga naar Voorkeuren, selecteer Wi-Fi en zoek naar de Network Name (SSID) die u eerder in de lijst met beschikbare draadloze netwerken hebt genoteerd.
  7. Verbind het Apple apparaat met de HP printer.
Zodra de Ad Hoc-verbinding is ingesteld, installeert u de HP printersoftware.
  opmerking:
Sommige HP printermodellen kunnen slechts korte tijd (zo'n 30 minuten) in de Ad Hoc-modus verbonden blijven. Dat is lang genoeg om vast te stellen of het probleem met Bonjour veroorzaakt wordt door de modem-router of AP.
  • Als er nog steeds niet via het Ad Hoc-netwerk kan worden afgedrukt en gescand, wordt het probleem hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door het feit dat Bonjour niet op uw HP printer is ingeschakeld.
  • Als het afdrukken en scannen via het netwerk probleemloos wordt uitgevoerd, is de meest waarschijnlijke oorzaak van het probleem een van de volgende:
    - Bonjour is niet ingeschakeld op uw modem-router of AP.
    - De modem-router of AP is niet compatibel met Bonjour.
Volgende stappen:
  • Als u niet zeker weet of Bonjour is ingeschakeld op uw HP printer:
    1. Druk een netwerkconfiguratierapport af en noteer het IP-adres van de HP printer.
        opmerking:
      Raadpleeg de handleidingen bij uw HP printer voor informatie over het afdrukken van een netwerkconfiguratierapport.
    2. Open een internetbrowser, bijvoorbeeld Safari of Firefox).
    3. Typ het door u in Stap 1 genoteerde IP-adres IP in de adresbalk en druk op Enter. De HP printer Embedded Web Server (EWS) wordt geopend.
    4. Selecteer het tabblad Netwerk en selecteer Bonjour bij Geavanceerde instellingen.
    5. Controleer in het juiste deelvenster of Bonjour is ingeschakeld. Als dat niet het geval is, doet u dat alsnog en klikt u op de knop Toepassen.
  • Als u zeker weet dat uw modem-router of AP compatibel is met Bonjour, controleert u of Bonjour ook daar is ingeschakeld.
  • Neem bij twijfel contact op met uw internetprovider of met de fabrikant van de AP voor informatie over compatibiliteit met Bonjour.
Tijdelijke oplossing
Als u de HP printer met uw Apple apparaat wilt verbinden zonder Bonjour te gebruiken, voegt u de printer handmatig toe met behulp van het HP Jetdirect Socket-protocol.
  opmerking:
Deze tijdelijke oplossing geldt alleen voor Macintosh computers en niet voor andere Apple apparaten, en biedt helaas alleen een oplossing voor afdrukken (scannen werkt niet).
Volg de stappen hieronder om de HP printer te verbinden via het lokale netwerk zonder gebruik te maken van Bonjour:
  1. Druk een netwerkconfiguratierapport af en noteer het IP-adres van de HP printer.
      opmerking:
    Raadpleeg de handleidingen bij uw HP printer voor informatie over het afdrukken van een netwerkconfiguratierapport.
  2. Open het Apple-menu door te klikken op het pictogram linksboven op het bureaublad van de Macintosh en selecteer Systeemvoorkeuren in het menu.
  3. Zoek naar en open Afdrukken en faxen (Mac OS X 10.5 en Mac OS X 10.6) of Afdrukken en scannen (Mac OS X 10.7 en Mac OS X 10.8).
  4. Klik in het venster op de knop + om een nieuwe printer toe te voegen.
  5. Selecteer het tabblad IP.
  6. Selecteer HP Jetdirect Socket in de vervolgkeuzelijst Protocol.
  7. Typ het door u eerder genoteerde IP-adres van de HP printer in het veld Adres.
  8. Selecteer de printdriver die u zojuist hebt geïnstalleerd in de vervolgkeuzelijst Afdrukken met.
  9. Klik op Toevoegen of Printer toevoegen.
Zodra de HP printer is geïnstalleerd, kunt u als test een afdruktaak uitvoeren.