HP LaserJet Pro 200 color M251 - De afdrukkwaliteit verbeteren

De instelling voor de papiersoort controleren (Windows)
Controleer de instelling voor de papiersoort als u een van de volgende problemen ondervindt:
  • Op de afgedrukte pagina's is toner uitgelopen.
  • Er bevinden zich herhaalde vlekken op de afgedrukte pagina's.
  • Afgedrukte pagina's zijn gekruld.
  • Op de afgedrukte pagina's schilfert toner af.
  • Kleine delen van de pagina zijn niet afgedrukt.
  1. Selecteer de afdruk optie vanuit het programma.
  2. Selecteer het apparaat en klik vervolgens op Eigenschappen of Voorkeuren.
  3. Klik op het tabblad Papier/Kwaliteit.
  4. Klik in de vervolgkeuzelijst Papiersoort op de optie Meer....
  5. Vouw de lijst Type is: uit.
  6. Vouw elke categorie met papiersoorten uit totdat u de papiersoort vindt die u gebruikt.
  7. Selecteer de papiersoort die u gebruikt, en klik op de knop OK.
De instelling voor de papiersoort controleren (Mac OS X)
Controleer de instelling voor de papiersoort als u een van de volgende problemen ondervindt:
  • Op de afgedrukte pagina's is toner uitgelopen.
  • Er bevinden zich herhaalde vlekken op de afgedrukte pagina's.
  • Afgedrukte pagina's zijn gekruld.
  • Op de afgedrukte pagina's schilfert toner af.
  • Kleine delen van de pagina zijn niet afgedrukt.
  1. Klik in het menu Bestand op de optie Afdrukken.
  2. Selecteer dit apparaat in het menu Printer.
  3. Klik in het menu Aantal en pagina's op de knop pagina-instelling.
  4. Selecteer een formaat in de vervolgkeuzelijst Papierformaat en klik op de knop OK.
  5. Open het menu Afwerking.
  6. Selecteer een soort in de vervolgkeuzelijst Soort afdrukmateriaal.
  7. Klik op de knop Afdrukken.
Status van de tonercartridge controleren
Statuspagina benodigdheden afdrukken (LCD-bedieningspaneel)
  opmerking:
dit gedeelte is alleen van toepassing op het model HP LaserJet Pro 200 color M251n printer.
Informatiepagina's bevinden zich in het geheugen van het product. Met behulp van deze pagina's kunt u problemen met het product onderzoeken en oplossen.
  opmerking:
Als de taal op het apparaat tijdens de installatie niet goed is ingesteld, kunt u de taal handmatig instellen zodat de informatiepagina's in een van de ondersteunde talen worden afgedrukt. Wijzig de taal met behulp van het menu Systeeminstellingen op het bedieningspaneel of met behulp van de geïntegreerde webserver.
  1. Druk op het bedieningspaneel op de knop OK om de menu's te openen.
  2. Open het menu Rapporten.
  3. Selecteer het item Status benodigdheden en druk daarna op de knop OK om het rapport af te drukken.
Statuspagina benodigdheden afdrukken (bedieningspaneel uitgevoerd als aanraakscherm)
  opmerking:
dit gedeelte is alleen van toepassing op het model HP LaserJet Pro 200 color M251nw printer.
Informatiepagina's bevinden zich in het geheugen van het product. Met behulp van deze pagina's kunt u problemen met het product onderzoeken en oplossen.
  opmerking:
Als de taal op het apparaat tijdens de installatie niet goed is ingesteld, kunt u de taal handmatig instellen zodat de informatiepagina's in een van de ondersteunde talen worden afgedrukt. Wijzig de taal met behulp van het menu Systeeminstellingen op het bedieningspaneel of met behulp van de geïntegreerde webserver.
  1. Raak in het beginscherm van het bedieningspaneel de knop Instellingen aan.
  2. Raak de knop Rapporten aan.
  3. Raak de knop Status benodigdheden aan om het rapport af te drukken.
Status van de benodigdheden controleren
Op de pagina Status benodigdheden vindt u de volgende informatie:
  • Geschatte resterende levensduur van de cartridge in procenten
  • Geschat aantal resterende pagina's
  • Onderdeelnummers van HP tonercartridges
  • Aantal afgedrukte pagina's
Een reinigingspagina afdrukken
Druk een reinigingspagina af om stof en overtollige toner uit de papierbaan te verwijderen wanneer zich een van de volgende problemen voordoet:
  • Er bevinden zich tonervlekken op de afgedrukte pagina's.
  • Op de afgedrukte pagina's is toner uitgelopen.
  • Er bevinden zich herhaalde vlekken op de afgedrukte pagina's.
Reinigingspagina afdrukken (LCD-bedieningspaneel)
  opmerking:
dit gedeelte is alleen van toepassing op het model HP LaserJet Pro 200 color M251n printer.
  1. Druk op het bedieningspaneel op de knop OK om de menu's te openen.
  2. Open de volgende menu's:
    • Service
    • Reinigingspagina
  3. Plaats gewoon papier in lade 1 en druk vervolgens op de knop OK om het reinigingsproces te starten.
  4. De printer drukt de eerste zijde af. Vervolgens wordt u gevraagd de pagina uit de uitvoerlade te verwijderen en in dezelfde richting opnieuw in lade 1 te plaatsen (de zijde met de zwarte streep moet zich aan de onderkant bevinden, met de pijl in de richting van de achterkant van het apparaat).
  5. Druk op de knop OK om door te gaan met reinigen. Wacht tot het proces is voltooid. Gooi de afgedrukte pagina weg.
Reinigingspagina afdrukken (bedieningspaneel uitgevoerd als aanraakscherm)
  opmerking:
dit gedeelte is alleen van toepassing op het model HP LaserJet Pro 200 color M251nw printer.
  1. Raak in het beginscherm van het bedieningspaneel de knop Instellingen aan.
  2. Raak het menu Service aan.
  3. Raak de knop Reinigingspagina aan.
  4. Laad gewoon papier of A4-papier wanneer dit wordt gevraagd.
  5. Raak de knop OK aan om het reinigen te starten.
  6. De printer drukt de eerste zijde af. Vervolgens wordt u gevraagd de pagina uit de uitvoerlade te verwijderen en in dezelfde richting opnieuw in lade 1 te plaatsen (de zijde met de zwarte streep moet zich aan de onderkant bevinden, met de pijl in de richting van de achterkant van het apparaat).
  7. Druk op de knop OK om door te gaan met reinigen. Wacht tot het proces is voltooid. Gooi de afgedrukte pagina weg.
Aanvullende opties om problemen met de afdrukkwaliteit op te lossen
Afdrukkwaliteitspagina afdrukken (LCD-bedieningspaneel)
  opmerking:
dit gedeelte is alleen van toepassing op het model HP LaserJet Pro 200 color M251n printer.
  1. Raak in het beginscherm van het bedieningspaneel de knop Instellingen aan.
  2. Raak de knop Rapporten aan.
  3. Raak de knop Kwaliteitspagina afdr. aan.
Afdrukkwaliteitspagina afdrukken (bedieningspaneel uitgevoerd als aanraakscherm)
  opmerking:
dit gedeelte is alleen van toepassing op het model HP LaserJet Pro 200 color M251nw printer.
  1. Raak in het beginscherm van het bedieningspaneel de knop Instellingen aan.
  2. Raak de knop Rapporten aan.
  3. Raak de knop Kwaliteitspagina afdr. aan.
De afdrukkwaliteitspagina interpreteren
Deze pagina bevat vijf gekleurde banen die in vier groepen zijn ingedeeld, zoals in de onderstaande afbeelding is weergegeven. Door elke groep te onderzoeken, kunt u het probleem isoleren en bepalen welke tonercartridge het probleem veroorzaakt.
    Afbeelding : Pagina Probleemoplossing afdrukkwaliteit, strepen
  1. Geel
  2. Cyaan
  3. Zwart
  4. Magenta
  • Als er in slechts één groep stippen en strepen voorkomen, dient u de tonercartridge te vervangen die bij deze groep hoort.
  • Als er in meerdere groepen stippen voorkomen, dient u een reinigingspagina af te drukken. Als het probleem aanhoudt, controleert u of de stippen altijd dezelfde kleur hebben (bijvoorbeeld of er in alle vijf gekleurde banen magentastippen worden weergegeven). Als de stippen allemaal dezelfde kleur hebben, dient u die tonercartridge te vervangen.
  • Als er een streep door meerdere gekleurde banen loopt, dient u contact op te nemen met HP. Waarschijnlijk wordt het probleem dan niet veroorzaakt door de tonercartridge.
Tonercartridge controleren op beschadigingen
  1. Verwijder de tonercartridge uit het apparaat en controleer of de verzegeling is verwijderd.
  2. Controleer of de geheugenchip is beschadigd.
  3. Controleer het oppervlak van de afbeeldingsdrum aan de onderkant van de tonercartridge.
      let op:
    raak de rol (afbeeldingsdrum) aan de onderkant van de cartridge niet aan. Vingerafdrukken op de afbeeldingsdrum kunnen problemen geven met de afdrukkwaliteit.
  4. Vervang de tonercartridge als zich krassen, vingerafdrukken of andere beschadigingen op de afbeeldingsdrum bevinden.
  5. Als de afbeeldingsdrum niet is beschadigd, schudt u de tonercartridge een paar keer licht en installeert u deze vervolgens opnieuw. Druk enkele pagina's af om te zien of het probleem is opgelost.
Papier en afdrukomgeving controleren
Papier gebruiken dat voldoet aan de specificaties van HP
Gebruik ander papier als zich een van de volgende problemen voordoet:
  • De afdruk is te licht of op sommige plekken vervaagd.
  • Er bevinden zich tonervlekken op de afgedrukte pagina's.
  • Op de afgedrukte pagina's is toner uitgelopen.
  • De afgedrukte tekens zijn misvormd.
  • Afgedrukte pagina's zijn gekruld.
Gebruik altijd papier van een type en gewicht dat door dit apparaat wordt ondersteund. Volg deze richtlijnen wanneer u het papier selecteert:
  • Gebruik papier van goede kwaliteit en dat vrij is van sneden, inkepingen, scheuren, vlekken, losse deeltjes, stof, kreukels, gaten, nietjes en gekrulde of verbogen randen.
  • Gebruik papier waarop nog nooit is afgedrukt.
  • Gebruik papier dat is ontworpen voor laserprinters. Gebruik geen papier dat alleen is geschikt is voor inkjetprinters.
  • Gebruik geen papier met een te ruw oppervlak. Gladder papier zorgt over het algemeen voor een beter afdrukresultaat.
Omgeving van het product controleren
Controleer of het apparaat wordt gebruikt binnen de omgevingsspecificaties die zijn opgenomen in de garantiebepalingen en de wettelijke mededelingen voor het product.
Instellingen van een afdruktaak controleren
EconoMode-instelling controleren
Dit product beschikt over de optie EconoMode, waarmee u conceptversies van documenten kunt afdrukken. Door EconoMode te gebruiken, verbruikt u minder toner. De afdrukkwaliteit kan in EconoMode echter minder zijn. Als u de afdrukkwaliteit wilt verbeteren, moet u controleren of de EconoMode-instelling is uitgeschakeld.
  1. Selecteer de afdruk optie vanuit het programma.
  2. Selecteer het apparaat en klik op de knop Eigenschappen of Voorkeuren.
  3. Klik op het tabblad Papier/Kwaliteit.
  4. Controleer of het selectievakje EconoModus is uitgeschakeld. Als er in het selectievakje een vinkje staat, klikt u op het selectievakje om het vinkje te verwijderen.
HP raadt het doorlopende gebruik van EconoMode af. Als de EconoMode voortdurend wordt gebruikt, is het mogelijk dat de toner langer meegaat dan de mechanische onderdelen van de tonercartridge. Als de afdrukkwaliteit slechter wordt en niet meer acceptabel is, is het verstandig de tonercartridge te vervangen.
De kleurinstellingen aanpassen in de printerdriver
Het kleurthema van een afdruktaak wijzigen
  1. Kies Afdrukken in het menu Bestand van het softwareprogramma.
  2. Klik op Eigenschappen of op Voorkeuren.
  3. Klik op het tabblad Kleur.
  4. Selecteer een kleurthema in de vervolgkeuzelijst Kleurthema's.
    Afbeelding : tabblad Kleur
    • Standaard (sRGB): Met dit thema stelt u het apparaat in voor het afdrukken van RGB-gegevens in de onbewerkte apparaatmodus. Hiermee kunt u de kleuren in het softwareprogramma of het besturingssysteem beheren voor de juiste weergave.
    • Levendig: Met dit thema wordt de kleurverzadiging in de middentinten verhoogd. Gebruik dit thema voor het afdrukken van zakelijke illustraties.
    • Foto: Met dit thema wordt RGB-kleur geïnterpreteerd alsof dit wordt afgedrukt als een foto met behulp van een digitaal mini-lab. Hierdoor worden diepere, vollere kleuren anders weergegeven dan bij het thema Standaard (sRGB). Gebruik dit thema voor het afdrukken van foto's.
    • Foto (Adobe RGB 1998): Gebruik dit thema voor het afdrukken van digitale foto's die de AdobeRGB-kleurruimte gebruiken in plaats van sRGB. Schakel kleurbeheer in het softwareprogramma uit wanneer u dit thema gebruikt.
    • Geen
De kleuropties wijzigen
Wijzig de kleuropties voor de huidige afdruktaak vanaf het tabblad Kleur of in de printerdriver.
  1. Kies Afdrukken in het menu Bestand van het softwareprogramma.
  2. Klik op Eigenschappen of op Voorkeuren.
  3. Klik op het tabblad Kleur.
  4. Klik op de instelling Automatisch of Handmatig.
    • De instelling Automatisch: selecteer deze instelling voor de meeste afdruktaken in kleur.
    • De instelling Handmatig: selecteer deze instelling om de kleurinstellingen onafhankelijk van andere instellingen aan te passen.
        opmerking:
      Het handmatig aanpassen van kleurinstellingen kan van invloed zijn op de afdrukken. HP adviseert dat deze instellingen alleen worden gewijzigd door grafische deskundigen.
    Afbeelding : tabblad Kleur
  5. Klik op de optie Afdrukken in grijstinten om een kleurendocument af te drukken in zwart-wit. Gebruik deze optie om kleurendocumenten af te drukken voor kopiëren of faxen.
  6. Klik op de knop OK.
De printerdriver gebruiken die het beste aan uw afdrukbehoeften voldoet
U dient mogelijk een andere printerdriver te gebruiken als afbeeldingen op de afgedrukte pagina onverwachte strepen bevatten, er tekst ontbreekt, de opmaak onjuist is of er andere lettertypen zijn gebruikt.
HP PCL 6-driver
  • Wordt meegeleverd als de standaarddriver. Deze driver wordt automatisch geïnstalleerd tenzij u een andere driver selecteert.
  • Aanbevolen voor alle Windows-omgevingen
  • Biedt in het algemeen de beste snelheid, afdrukkwaliteit en ondersteuning voor apparaatfuncties voor de meeste gebruikers
  • Ontwikkeld om samen te werken met de Windows Graphic Device Interface (GDI) voor optimale snelheid in Windows-omgevingen
  • Mogelijk niet helemaal compatibel met software van derden of aangepaste programma’s die zijn gebaseerd op PCL 5
HP UPD PS-driver
  • Aanbevolen voor afdrukken met programma’s van Adobe® of met andere grafisch intensieve software
  • Biedt ondersteuning voor afdrukken via postscript-emulatie en voor postscript flash-lettertypen
HP UPD PCL 5
  • Aanbevolen voor alle veelvoorkomende afdruktaken op een kantoor (Windows-omgevingen)
  • Compatibel met eerdere PCL-versies en oudere HP LaserJet-producten
  • De beste keuze voor afdrukken via aangepaste softwareprogramma's of softwareprogramma's van derden
  • De beste keuze wanneer u in verschillende omgevingen werkt, waarbij het product dient te worden ingesteld op PCL 5 (UNIX, Linux, mainframe)
  • Ontworpen voor Windows-omgevingen in bedrijven om één driver te bieden die u voor meerdere printermodellen kunt gebruiken
  • Aanbevolen wanneer u naar meerdere printermodellen kopieert vanaf een mobiele Windows-computer
HP UPD PCL 6
  • Aanbevolen voor printen in alle Windows-omgevingen
  • Biedt algemeen de beste snelheid, afdrukkwaliteit en printerfunctie-ondersteuning voor de meeste gebruikers
  • Ontwikkeld voor gebruik met Windows Graphic Device Interface (GDI) voor de beste snelheid in Windows-omgevingen
  • Is mogelijk niet volledig compatibel met op PCL5 gebaseerde oplossingen van derden of custom-oplossingen
Aanvullende printerdrivers kunnen vanaf deze website worden gedownload: www.hp.com/support/ljcolorm251series.