• Informatie

HP notebookcomputers - Het BIOS (Basic Input Output System) herstellen

Dit document is van toepassing op HP notebookcomputers, waaronder notebooks met de HP SureStart-architectuur.
Het BIOS van de computer kan beschadigd zijn geraakt na een mislukte BIOS-upgrade of door beschadiging na een virus. Als u een van de volgende symptomen ondervindt, kunt u het BIOS herstellen.
  • Het bericht BIOS APPLICATION ERROR 501 wordt weergegeven.
  • De computer stopt met een zwart of leeg scherm wanneer deze wordt ingeschakeld. Het BIOS-setupprogramma, de diagnosehulpmiddelen voor de hardware of Systeemherstel zijn niet beschikbaar.
  • Windows start niet op en het lampje van Caps Lock of Num Lock knippert tweemaal of u hoort geluidssignalen.
  • De computer wordt ingeschakeld en u hoort mogelijk de interne ventilator, maar het scherm is leeg en Windows start niet.
Veel HP computers hebben een functie om de laatst werkende BIOS-versie te herstellen. Als deze herstelmethode mislukt, gebruik dan een andere werkende computer voor het maken van een BIOS-flashstation voor terugzetbewerking om het meest recente BIOS-bestand te installeren.
opmerking:
Voor zakelijke computers kan het zijn dat de BIOS-instellingen worden beheerd door de ICT-afdeling van uw bedrijf of de lokale IT-service. Controleer dit als u de BIOS-instellingen niet kunt openen of het BIOS niet kunt herstellen.

Stap 1: De laatst werkende BIOS-versie herstellen

Voer een reeks toetsaanslagen uit om een automatisch BIOS-herstel te starten. Deze optie is beschikbaar voor veel HP computers met een werkende vaste schijf.

Video-overzicht

1. Schakel de computer uit en haal de stekker van het netsnoer uit het stopcontact.
  2. Houd de Windows-toets en de B-toets tegelijkertijd ingedrukt en houd vervolgens de aan/uit-knop twee tot drie seconden ingedrukt.
  3. Laat de aan/uit-knop los, maar blijf de Windows- en B toets ingedrukt houden. Mogelijk hoort u een reeks geluidssignalen.
    Het scherm HP BIOS Update wordt weergegeven en de herstelbewerking start automatisch. Volg de instructies op het scherm om verder te gaan met opstarten en de herstelbewerking te voltooien.
    HP BIOS Update-herstel wordt uitgevoerd
    • Als het scherm HP BIOS Update niet wordt weergegeven, herhaalt u de voorgaande stappen maar drukt u op de Windows-toets en de V-toets. Als het scherm nog steeds niet wordt weergegeven, wordt de functie mogelijk niet ondersteund door uw computer of is er een probleem met de vaste schijf. Ga verder met de volgende stap om een BIOS-herstelbestand te installeren vanaf de website van HP.
    • Als het aan/uit-lampje dooft, hebt u de aan/uit-knop te lang ingedrukt. Herhaal de vorige stappen en let erop dat u de aan/uit-knop slechts twee tot drie seconden ingedrukt houdt.
    • Als er herhaaldelijk een melding over een BIOS-herstel wordt weergegeven, gaat u verder met de volgende stap om een bijgewerkte BIOS-versie te installeren.
    • Als het bericht wordt weergegeven dat de computer verkeerd is afgesloten of dat er een opstartprobleem is gedetecteerd, volg dan de instructies op het scherm om de fout te verhelpen.
    • Als Windows opstart, werkt u de computer bij naar de nieuwste BIOS-versie. Ga naar HP notebookcomputers - Het BIOS bijwerken.

Stap 2: Een USB-terugzetstation maken

Gebruik een USB-flashstation om een BIOS-herstelbestand te installeren van de website van HP. Om deze stap te voltooien, hebt u een tweede werkende computer nodig die een actieve internetverbinding heeft.

Video-overzicht

1. Zorg dat u beschikt over het productnummer voor de oorspronkelijke notebook waarvoor een BIOS-herstel is vereist. Dit nummer kunt u meestal vinden op een label aan de onderkant van de notebook of op de doos waarin deze is verzonden. Ga naar Hoe vind ik mijn modelnummer of productnummer? voor extra opties.
    opmerking:
    De algemene productnaam vlakbij het toetsenbord of op het frame rond het beeldscherm is niet specifiek genoeg om de juiste downloadbestanden te bepalen.
    Label op notebookcomputer waarop het productnummer is gemarkeerd
  2. Plaats een leeg USB-flashstation in een beschikbare poort op de tweede computer.
  3. Ga naar HP Software en Drivers downloaden en voer het productnummer in van de originele computer.
    opmerking:
    Als u de originele computer hebt geüpgraded naar een nieuwe versie van Windows, klikt u in het deelvenster Geselecteerd besturingssysteem op Wijzigen. Selecteer het originele besturingssysteem dat bij uw computer is geleverd en klik op Wijzigen.
  4. Klik op BIOS en bekijk de details van de laatst beschikbare versie of de specifieke versie die wordt aanbevolen voor het herstelproces. Controleer of het de juiste BIOS-update is voordat u verder gaat.
  5. Klik op Downloaden en vervolgens op Uitvoeren.
  6. Klik in het venster van de wizard InstallShield op Volgende.
    Wizard InstallShield
  7. Selecteer Ik accepteer de voorwaarden in de licentieovereenkomst en klik vervolgens op Volgende.
  8. Kies of u de bestanden na de herstelbewerking wilt verwijderen of behouden en klik op Volgende om het venster HP BIOS Update en Herstel te openen.
  9. Selecteer Herstel-USB-flashdrive maken en klik dan op Volgende.
    Een USB-flashstation voor terugzetbewerking maken in HP System BIOS Update Utility
  10. Selecteer het USB-flashstation en klik op Volgende om het BIOS-bestand naar het station te kopiëren.
  11. Wanneer Het flashstation voor terugzetbewerking is gemaakt wordt weergegeven, klikt u op Voltooien.
  12. Verwijder de flashdrive van de computer.

Stap 3: Het BIOS-herstelbestand installeren

Gebruik de BIOS-herstelfunctie voor noodgevallen van HP en het flashstation voor terugzetbewerking om het BIOS te herstellen.

Video-overzicht

1. Schakel de notebook uit waarvoor de BIOS-terugzetbewerking is vereist, en wacht vijf tot tien seconden.
  2. Zorg dat het netsnoer is aangesloten op de notebook. Zorg dat deze gedurende het hele herstelproces blijft aangesloten.
  3. Plaats het USB-flashstation met het BIOS-bestand in een beschikbare USB-poort van de notebook.
  4. Houd de Windows-toets en de B-toets tegelijkertijd ingedrukt en houd vervolgens de aan/uit-knop twee tot drie seconden ingedrukt.
    opmerking:
    Op sommige notebookmodellen is het nodig om de Windows-toets en de V-toets ingedrukt te houden.
  5. Laat de aan/uit-knop los, maar blijf de Windows- en B toets ingedrukt houden. Mogelijk hoort u een reeks geluidssignalen.
    Het scherm HP BIOS Update wordt weergegeven en de herstelbewerking start automatisch. Volg de instructies op het scherm om door te gaan met opstarten en het herstelproces te voltooien.
    • Als het bericht wordt weergegeven dat de computer verkeerd is afgesloten of dat er een opstartprobleem is gedetecteerd, volg dan de instructies op het scherm om de fout te verhelpen.
    • Als HP BIOS Update niet wordt weergegeven of als het probleem zich blijft voordoen, wordt de functie mogelijk niet ondersteund door uw computer of is er een probleem met de vaste schijf. Neem contact op met HP Klantenondersteuning voor hulp.