HP LaserJet Pro M1536dnf, M1537dnf, M1538dnf en M1539dnf Multi-Function printers - Problemen met de afdrukkwaliteit oplossen

Probleem
De kwaliteit van de afdruk of de afgedrukte afbeelding voldoet niet aan de verwachtingen. Het gaat mogelijk om inktvegen, wazige of donkere weergave, opgekruld papier, tonervlekken of ontbrekende tekst.
Probeer de volgende oplossingen in de aangegeven volgorde om het probleem op te lossen. Als het probleem wordt verholpen met een van deze oplossingen, hoeft u niet verder te gaan met de probleemoplossing.
Oplossing één: Afdrukken vanuit een ander softwareprogramma
Probeer vanuit een ander softwareprogramma af te drukken. Probeer bijvoorbeeld af te drukken vanuit Microsoft Word of vanuit Kladblok. Als de pagina correct wordt afgedrukt, is er een probleem met het programma van waaruit u hebt afgedrukt.
  • Als met deze stappen het probleem is opgelost, hoeft u niet verder te gaan met de probleemoplossing.
  • Als het probleem zich blijft voordoen, gaat u naar de volgende oplossing.
Oplossing twee: De papiersoortinstelling voor uw afdruktaak controleren
Volg deze stappen als u vanuit een softwareprogramma afdrukt en er sprake is van inktvegen, wazige of donkere weergave, opgekruld papier, tonervlekken of ontbrekende tekst.
  1. Klik in uw softwareapplicatie op de optie Afdrukken.
  2. In het venster Afdrukken klikt u op Eigenschappen of Voorkeuren.
  3. Klik op het tabblad Papier/kwaliteit.
  4. De ingestelde papiersoort controleren:
    1. Klik op de vervolgkeuzelijst Soort is of Papiersoort.
    2. Selecteer de papiersoort die het meest overeenkomt met het papier waarop u afdrukt.
      • Als u speciaal papier gebruikt, zoals glanzend papier, selecteert u de juiste papiersoort.
      • Als u licht papier gebruikt, selecteer dan een lichtere papiersoort in de vervolgkeuzelijst.
      • Als u zwaarder papier gebruikt, selecteert u een zwaardere papiersoort in de vervolgkeuzelijst.
    3. Als de afdruk opgekruld is of gegolfd, selecteert u een lichtere papiersoort in de vervolgkeuzelijst.
    4. Als de afdruk vage of donkere delen, tonervlekken of losse toner bevat, selecteert u een zwaardere papiersoort in de vervolgkeuzelijst.
  5. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan en klik vervolgens nogmaals op OK om af te drukken.
  • Als met deze stappen het probleem is opgelost, hoeft u niet verder te gaan met de probleemoplossing.
  • Als het probleem zich blijft voordoen, gaat u naar de volgende oplossing.
Oplossing drie: Een statuspagina voor benodigdheden afdrukken en beoordelen
Volg deze stappen om de resterende printcapaciteit van de cartridge te controleren. U kunt ook de status controleren van andere vervangbare onderdelen.
Stap één: Een afdruk maken van de pagina Status benodigdheden
  1. Druk op het bedieningspaneel van het apparaat op de knop Instellingen ().
  2. Druk op de pijl omlaag () om Rapporten te markeren en druk vervolgens op OK.
  3. Druk op de pijl omlaag () om de pagina Status benodigdheden te markeren en druk vervolgens op OK om de pagina af te drukken.
    Afbeelding : Voorbeeld van een pagina Status benodigdheden
    Afbeelding van een pagina Status benodigdheden.
Stap twee: De status van benodigdheden controleren
  1. Bekijk de pagina Status benodigdheden om de resterende printcapaciteit van de cartridges te controleren. U kunt ook de status controleren van andere vervangbare onderdelen.
    U hoeft de printcartridge pas te vervangen als de afdrukkwaliteit niet meer aanvaardbaar is. Overweeg om een reserve voorradig te hebben voor het moment dat de afdrukkwaliteit onaanvaardbaar wordt. Als u vaststelt dat u een printcartridge of een ander vervangbaar onderdeel nodig hebt, kunt u de artikelnummers van legitieme producten van HP vinden op de statuspagina voor benodigdheden.
      opmerking:
    Er kunnen problemen met de afdrukkwaliteit optreden wanneer u een printcartridge gebruikt die vrijwel opgebruikt is. Op de pagina Status benodigdheden kunt u zien wanneer het statusniveau zeer laag is. Wanneer een printcartridge van HP echt bijna leeg is, eindigt de HP Premium Protection garantie voor de betreffende printcartridge.
  2. Controleer of u legitieme cartridges van HP gebruikt.
    Soort printcartridge
    Beschrijving
    Legitieme HP
    Op alle legitieme printcartridges van HP staat de aanduiding 'HP', 'Hewlett-Packard' of het HP logo. Meer informatie over de herkenning van HP cartridges vindt u bij HP cartridges identificeren.
    Opnieuw gevuld of gefabriceerd
    Hewlett Packard kan het gebruik van niet-originele HP benodigdheden niet aanbevelen, nieuw evenmin als gereviseerd. Omdat het geen HP producten zijn, heeft HP geen invloed heeft op de deugdelijkheid van het ontwerp en op de kwaliteitscontrole. Als u een opnieuw gevulde of gereviseerde printcartridge gebruikt en niet tevreden bent over de afdrukkwaliteit, vervang de printcartridge dan door een legitieme printcartridge van HP.
Ga naar HP SureSupply om de compatibiliteit van de inkt- of tonercartridge te controleren, of om vervangende cartridges en andere benodigdheden aan te schaffen.
  1. Ga naar HP SureSupply.
  2. Selecteer desgevraagd uw land/regio.
    Afbeelding : Land/regio selecteren
    Uw land/regio selecteren
  3. Volg de instructies op het scherm om nieuwe benodigdheden te bestellen of te controleren of de cartridges compatibel zijn met uw printer.
U kunt ook legitieme HP cartridges en benodigdheden kopen in andere winkels.
  • Als met deze stappen het probleem is opgelost, hoeft u niet verder te gaan met de probleemoplossing.
  • Als het probleem zich blijft voordoen, gaat u naar de volgende oplossing.
Oplossing vier: Een reinigingspagina afdrukken
Tijdens het afdrukproces kunnen papier, toner en stofdeeltjes zich in het product verzamelen en leiden tot problemen met de afdrukkwaliteit, zoals tonervlekken of -puntjes, vegen, strepen, lijnen of herhaalde markeringen. Ga als volgt te werk om het papierpad te reinigen.
  1. Druk op het bedieningspaneel van het apparaat op de knop Instellingen ().
  2. Druk op de pijl omlaag () om Service te markeren en druk vervolgens op OK.
  3. Druk op de pijl omlaag () om Reinigingspagina te markeren en druk vervolgens op OK.
  4. Wanneer om papier wordt gevraagd, plaatst u kopieerpapier (geen bond, zwaar of ruw papier) en drukt u vervolgens op OK.
  5. Een bericht REINIGING wordt op het bedieningspaneel weergegeven terwijl de reiniging plaatsvindt. Het reinigingsproces duurt een paar minuten. Schakel het apparaat niet uit voordat het reinigingsproces is voltooid.
  6. Wanneer de taak voltooid is, wordt een pagina afgedrukt. Gooi de pagina weg. Wellicht moet u het reinigingsproces herhalen om het apparaat goed te reinigen.
  7. Probeer opnieuw af te drukken om te controleren of het probleem is opgelost.
  • Als met deze stappen het probleem is opgelost, hoeft u niet verder te gaan met de probleemoplossing.
  • Als het probleem zich blijft voordoen, gaat u naar de volgende oplossing.
Oplossing vijf: Een visuele inspectie van de printcartridge uitvoeren
Volg deze stappen om de printcartridge te controleren.
  1. Open de klep van de printcartridge en verwijder de printcartridge.
    Afbeelding : De printcartridge verwijderen
    Open de klep van de printcartridge en til de cartridge op zodat hij uit het apparaat kan worden verwijderd.
  2. Controleer of de afdichttape is verwijderd. De afdichttape verwijdert u door aan het lipje aan het uiteinde van de cartridge te trekken totdat de volledige afdichting verwijderd is.
    Afbeelding : De afdichttape verwijderen
    Afbeelding van tape-verwijdering van de printcartridge.
  3. Controleer het oppervlak van de groene belichtingstrommel aan de onderkant van de printcartridge.
      let op:
    Raak de groene rol (belichtingstrommel) aan de onderkant van de printcartridge niet aan. Vingerafdrukken op de belichtingstrommel kunnen problemen met de afdrukkwaliteit veroorzaken.
    Afbeelding : De groene rol niet aanraken
    Afbeelding: Raak de groene rol aan de onderkant van de printcartridge niet aan.
  4. Vervang de printcartridge als u krassen, vingerafdrukken, vreemd materiaal of beschadigingen ziet op de belichtingstrommel. Het HP onderdeelnummer staat vermeld op de statuspagina voor benodigdheden.
  5. Als er vreemde voorwerpen als plastic, afdichttape of een lemmet uit de cartridge steken, vervang de printcartridge dan.
  6. Beweeg de printcartridge enkele keren heen en weer om de toner gelijkmatig te verdelen.
    Afbeelding : De printcartridge voorzichtig heen en weer bewegen
    Afbeelding van het voorzichtig schudden van de printcartridge om de toner gelijkmatig te verdelen.
  7. Plaats de printcartridge terug.
    Afbeelding : De printcartridge terugplaatsen
    Afbeelding van het terugplaatsen van de printcartridge in het product.
  8. Print een paar pagina's om te zien of het probleem is opgelost.
  • Als met deze stappen het probleem is opgelost, hoeft u niet verder te gaan met de probleemoplossing.
  • Als het probleem zich blijft voordoen, gaat u naar de volgende oplossing.
Oplossing zes: Het papier en de afdrukomgeving controleren
Sommige problemen met de afdrukkwaliteit zijn het gevolg van het gebruik van papier dat niet aan de HP specificaties voldoet.
Stap één: Papier gebruiken dat aan de specificaties van HP voldoet
  • Gebruik altijd papier van een soort en een gewicht dat compatibel is met het product.
  • Gebruik papier van goede kwaliteit en zonder snedes, inkepingen, scheuren, vlekken, losse deeltjes, stof, kreukels, nietjes en omgekrulde of omgebogen randen.
  • Gebruik geen papier waarop al eerder is afgedrukt.
  • Gebruik papier dat geen metaal, zoals glitter, bevat.
  • Gebruik papier dat is ontwikkeld voor toepassing in laserproducten. Gebruik geen papier dat alleen is ontwikkeld voor gebruik in inkjetproducten.
  • Gebruik geen papier met een te ruw oppervlak. Het gebruik van gladder papier resulteert meestal in een betere afdrukkwaliteit.
Stap twee: De omgeving controleren
  • Haal het apparaat weg uit een tochtige omgeving zoals open ramen en deuren of airconditioning.
  • Controleer of het product niet wordt blootgesteld aan temperaturen of vochtigheid buiten de specificaties van het product.
  • Plaats het product niet in afgesloten ruimten zoals een kast.
  • Controleer of het product op een vlakke, stevige ondergrond staat.
  • Zorg ervoor dat de ventilatie-openingen niet worden geblokkeerd. Controleer of de lucht makkelijk om het product kan stromen, inclusief de bovenzijde.
  • Bescherm het product tegen vuil, stof, stoom, vet en andere stoffen in de lucht, die het inwendige van het product kunnen verontreinigen.
Voer wijzigingen door om te voldoen aan de papier- en omgevingsspecificaties, en probeer dan opnieuw af te drukken.
  • Als met deze stappen het probleem is opgelost, hoeft u niet verder te gaan met de probleemoplossing.
  • Als het probleem zich blijft voordoen, gaat u naar de volgende oplossing.
Oplossing zeven: Andere afdrukinstellingen controleren
Als u afdrukt vanuit een softwareprogramma en de volledige afgedrukte pagina te donker of te licht is, probeer dan instellingen voor het printerstuurprogramma aan te passen.
  1. Kies de optie Afdrukken in uw softwareapplicatie.
  2. In het venster Afdrukken klikt u op Eigenschappen of Voorkeuren.
  3. Klik op het tabblad Papier/kwaliteit.
  4. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan en klik vervolgens nogmaals op OK om af te drukken.
  • Als met deze stappen het probleem is opgelost, hoeft u niet verder te gaan met de probleemoplossing.
  • Als het probleem zich blijft voordoen, gaat u naar de volgende oplossing.
Oplossing acht: Een ander printerstuurprogramma proberen
Het is mogelijk dat u een ander printerstuurprogramma moet gebruiken als u vanuit een softwareprogramma afdrukt en als op de afgedrukte pagina sprake is van onverwachte lijnen in grafisch werk, ontbrekende tekst, ontbrekende grafische onderdelen, onjuiste indeling of gewijzigde lettertypes.
Afbeelding : Voorbeeld van een onleesbare, onlogische tekst en incomplete afdruk
Voorbeeld van een afgedrukte pagina met verhaspelde of onlogische tekst.
Stuurprogramma's
Beschrijving
HP PCL 6 stuurprogramma
Aangeboden als het standaardstuurprogramma. Dit stuurprogramma wordt automatisch geïnstalleerd tenzij u een andere kiest.
  • Aanbevolen voor alle Windows omgevingen.
  • Biedt voor de meeste gebruikers de beste snelheid, afdrukkwaliteit en productondersteuning voor alle functies.
  • Ontwikkeld om aan te sluiten op de Windows Grafisch Apparaat Interface (GDI) voor de beste snelheid in Windows-omgevingen. Mogelijk niet volledig compatibel met aangepaste softwareprogramma's en softwareprogramma's van derden die op PCL 5 zijn gebaseerd.
HP UPD PS stuurprogramma
Aanbevolen voor het afdrukken met softwareprogramma's van Adobe of andere softwareprogramma's met intensieve grafische functies.
  • Ondersteunt afdrukken met PostScript-emulatie en het PostScript-flashlettertype.
HP UPD PCL 5
Aanbevolen voor algemene kantoorafdrukken in Windows-omgevingen.
  • De beste keuze wanneer in meerdere omgevingen wordt gewerkt die vereisen dat het product wordt ingesteld op PCL 5 (UNIX, Linux of Mainframe).
  • Ontworpen voor zakelijke Windows-omgevingen om een enkel stuurprogramma voor meerdere printers te bieden.
  • Aanbevolen voor afdrukken vanaf een mobiele Windows-computer naar meerdere printermodellen.
U kunt alle beschikbare stuurprogramma's voor uw product bekijken op de pagina Software en stuurprogramma's verkrijgen.
  • Als met deze stappen het probleem is opgelost, hoeft u niet verder te gaan met de probleemoplossing.
  • Als het probleem zich blijft voordoen, gaat u naar de volgende oplossing.
Laat uw HP product nakijken of vervangen als u alle voorgaande stappen hebt voltooid.
Ga naar de website http://www.support.hp.com/checkwarranty om te controleren of uw product nog onder de garantie valt. Neem contact op met HP Ondersteuning om een reparatie of vervanging te plannen. Als u zich in Azië of het Pacifisch gebied bevindt, neemt u contact op met HP Ondersteuning voor een lokaal servicecentrum in uw regio.
Als de garantie voor uw product is verlopen, zijn er mogelijk reparatiekosten van toepassing.