• Informatie

HP pc's - Een systeemherstelschijf maken en gebruiken (Windows 7)

Dit document is van toepassing op alle HP en Compaq computers met Windows 7.
Een systeemherstelschijf kan worden gebruikt om uw computer op te starten. Deze bevat ook Windows-systeemherstelprogramma's die u kunnen helpen om Windows van een ernstige fout te herstellen of uw computer met een systeemkopie te herstellen.

Een systeemherstelschijf maken in Windows 7

Een systeemherstelschijf bevat hulpmiddelen om uw computer te herstellen zonder dat persoonlijke bestanden verloren gaan. Volg deze stappen om een systeemherstelschijf te maken:
  1. Klik op Start en klik vervolgens op Configuratiescherm.
  2. Klik onder Systeem en beveiliging op Een back-up van uw computer maken.
    Back-up maken en terugzetten wordt geopend.
  3. Klik op Een systeemherstelschijf maken.
    Afbeelding : Een systeemherstelschijf maken
    Een systeemherstelschijf maken
  4. Selecteer een cd/dvd-station en plaats een lege schijf in het station. Klik dan op Schijf maken.
    Afbeelding : De schijf maken
    Een systeemherstelschijf maken
    Windows begint met het maken van de herstelschijf.
    Afbeelding : De schijf maken
    Een systeemherstelschijf maken
  5. Wanneer de herstelschijf is voltooid, klikt u op Sluiten. Voorzie de schijf van de volgende informatie:
    Herstelschijf Windows 7 64-bits
    Afbeelding : De schijf een naam geven
    De herstelschijf een naam geven
  6. Bewaar de systeemherstelschijf op een veilige plaats.

De systeemherstelschijf gebruiken

De systeemherstelschijf bevat verschillende hulpprogramma's om problemen met uw computer op te lossen. Volg deze stappen om een systeemherstelschijf te gebruiken:
  1. Schakel de computer uit.
  2. Plaats de systeemherstelschijf in het cd/dvd-station van de computer schakel de computer weer in.
  3. Druk wanneer u dit wordt gevraagd op een toets om de computer vanaf de systeemherstelschijf op te starten.
  4. Kies uw taalinstellingen en klik op Volgende.
  5. Klik in het venster Opties voor Systeemherstel op Volgende.
    Opties voor Systeemherstel wordt geopend.
    Afbeelding : Opties voor Systeemherstel
    Opties voor Systeemherstel

Optie Opstartherstel in Systeemherstel

Opstartherstel herstelt automatisch bepaalde problemen, zoals het ontbreken van of beschadigde systeembestanden, die verhinderen dat Windows correct wordt opgestart. Opstartherstel kan alleen bepaalde problemen herstellen, zoals het ontbreken van of beschadigde systeembestanden. Hiermee kunnen geen hardwarefouten worden hersteld, zoals een defecte vaste schijf of incompatibel geheugen, en het beschermt niet tegen virusaanvallen.
Als een opstartprobleem is gedetecteerd, wordt Opstartherstel automatisch gestart en wordt geprobeerd het probleem te verhelpen. Als het probleem dusdanig ernstig is dat Opstartherstel niet vanzelf wordt gestart, start u Opstartherstel vanaf de systeemherstelschijf.
Klik op Opstartherstel om Opstartherstel uit te voeren. Als er problemen gevonden zijn, herstelt Windows deze automatisch. Uw computer wordt tijdens dit proces mogelijk verschillende keren opnieuw opgestart. Dit proces kan enkele minuten in beslag nemen.

Optie Systeemherstel in Systeemherstel

Systeemherstel herstelt systeembestanden naar een eerder moment zonder dat dit invloed heeft op uw persoonlijke bestanden, zoals e-mail, documenten of foto's.
Als u Systeemherstel gebruikt vanuit het menu Opties voor Systeemherstel, kunt u de herstelbewerking niet ongedaan maken. U kunt Systeemherstel echter opnieuw uitvoeren en een ander herstelpunt kiezen, indien beschikbaar.
Voor hulp bij het gebruik van Microsoft Systeemherstel raadpleegt u het HP Support document Microsoft Systeemherstel gebruiken (Windows 7).

Optie Herstellen met systeeminstallatiekopie in Systeemherstel

Een systeemkopie is een aangepaste back-up van de partitie met Windows en omvat programma's en persoonlijke gegevens, zoals documenten, afbeeldingen en muziek. Herstellen met systeeminstallatiekopie vervangt alle gegevens op een schijfpartitie met een andere image van de schijfpartitie. U moet een systeemkopie vooraf gemaakt hebben om deze optie te gebruiken.
Voor hulp met Herstellen met systeeminstallatiekopie raadpleegt u het HP Support document Een systeeminstallatiekopie van uw computer maken en gebruiken om uw computer te herstellen.

Optie Hulpprogramma Windows Geheugencontrole in Systeemherstel

Gebruik het hulpprogramma Geheugencontrole om het computergeheugen te doorzoeken op fouten. U kunt kiezen om de test onmiddellijk uit te voeren of wachten en de test bij de eerstvolgende start van Windows uitvoeren. Als u ervoor kiest uw computer opnieuw op te starten en de test onmiddellijk uit te voeren, zorg dan dat uw werk is opgeslagen en dat alle actieve programma's zijn gesloten. Het controleren van het computergeheugen kan enkele minuten in beslag nemen. Zodra de test voltooid is, start Windows automatisch opnieuw op.
Als u onlangs geheugen hebt geïnstalleerd, controleer dan of het nieuwe geheugentype voldoet aan de geheugenspecificaties van het moederbord. Als de test mislukt maar het geheugen aan de geheugenspecificaties van het moederbord voldoet of eerder correct functioneerde, volg dan de volgende stappen:
  1. Verwijder een geheugenmodule en plaats deze terug om te zien of er sprake was van een aansluitingsprobleem.
  2. Verwijder elke geheugenmodule en plaats de module terug die u eerder hebt verwijderd.
  3. Nadat u de DIMM's hebt verwijderd en teruggeplaatst voert u de geheugencontrole opnieuw uit.
  4. Als de test opnieuw mislukt, vervangt u het defecte geheugen.

Optie Opdrachtprompt in Systeemherstel

Geavanceerde gebruikers kunnen de opdrachtprompt in een WinRE-omgeving gebruiken om opdrachtregels voor het achterhalen en verhelpen van problemen in te voeren. Klik op Opdrachtprompt om een opdrachtpromptvenster te openen. Er zijn veel opdrachtregels die kunnen worden ingevoerd. Zorg dat u de opdracht volledig begrijpt en de risico's overziet voordat u de opdracht invoert. Voor een lijst met beschikbare opdrachten en hun beschrijvingen typt u help bij de opdrachtprompt.

Optie Herstelbeheer in Systeemherstel

Met HP Recovery Manager kunt u opnieuw softwareprogramma's en hardwaredrivers installeren die oorspronkelijk in de fabriek op de computer zijn geïnstalleerd.
Voor hulp bij Herstellen met systeeminstallatiekopie raadpleegt u het HP Support document, Recovery Manager gebruiken om software en drivers te herstellen in Windows 7.