• Informatie

HP pc's - Een systeemkopie maken en gebruiken om uw computer te herstellen (Windows 7)

Dit document is van toepassing op alle HP en Compaq computers met Windows 7.
Een systeemkopie is een kopie van alle gegevens op een stationsvolume. Als de vaste schijf defect raakt of kritieke softwarebestanden beschadigd raken, bijvoorbeeld doordat een systeem wordt geïnfecteerd met een computervirus, kunt u de systeemkopie gebruiken om al uw bestanden en andere inhoud van de computer te herstellen. Standaard omvat een systeemkopie de stations die nodig zijn om Windows uit te voeren. De image omvat Windows, uw systeeminstellingen, programma's en bestanden. Wanneer u een computer herstelt met een systeemkopie, kunt u niet afzonderlijke items kiezen die u wilt herstellen. Al uw huidige programma's, systeeminstellingen en bestanden worden vervangen door de inhoud van de systeemkopie.
opmerking:
Als u alleen belangrijke bestanden wilt beschermen, gebruik dan het programma Windows Back-up. Windows Back-up is sneller en gebruikt minder ruimte omdat het niet alle gegevens op de vaste schijf in de back-up opneemt. Zie Een back-up maken van uw bestanden in Windows 7 voor meer informatie.

Een set herstelschijven maken in Windows 7

Volg deze stappen om een installatiekopieback-up te maken voor uw computer:
  1. Klik op Start en klik vervolgens op Configuratiescherm.
  2. Klik onder Systeem en beveiliging op Een back-up van uw computer maken.
    Back-up maken en terugzetten wordt geopend.
  3. Klik op Een systeemkopie maken.
    Afbeelding : Een systeemkopie maken
    Back-up maken en terugzetten
    Windows zoekt naar beschikbare back-upapparaten, zoals een vaste schijf, een dvd-brander of een netwerkstation.
  4. Kies de locatie waarop u uw systeemkopie wilt opslaan en klik op Volgende.
    • Op een vaste schijf
    • Eén of meer dvd's
    • Op een netwerklocatie
      waarschuwing:
    Sla de back-up niet op de herstelpartitie op: FACTORY_IMAGE of Recovery. Als u dit doet, wordt de HP herstelinformatie beschadigd.
  5. Bevestig de instellingen en klik op Back-up starten.
    opmerking:
    Controleer of het externe station voldoende beschikbare ruimte heeft of kijk of u voldoende lege dvd's hebt om de systeemkopie te maken.
    Afbeelding : Bevestig de back-upinstellingen
    Venster Bevestig de back-upinstellingen
  6. Windows bereidt zich voor op het maken van de systeemkopie.
    Afbeelding : Voorbereiding op het maken van de systeemimage
    Voorbereiding op het maken van de systeemimage
  7. Als u een back-up op dvd maakt, voorziet u een lege dvd van een naam en plaatst u deze in de dvd-recorder.
    Afbeelding : Een lege schijf van een naam voorzien en plaatsen
    Een lege schijf van een naam voorzien en plaatsen
  8. Als u een back-up op dvd maakt en er een bericht wordt weergegeven dat de dvd moet worden geformatteerd, kiest u de optie om de dvd te formatteren.
    Afbeelding : De schijf formatteren
    De schijf formatteren
  9. Windows slaat de systeemkopie op.
    Afbeelding : De systeemimage wordt opgeslagen
    De systeemimage wordt opgeslagen
  10. Als u dvd's gebruikt: voorzie een lege dvd van een naam en plaats deze wanneer u dat wordt gevraagd. Blijf de instructies op het scherm volgen tot de image is voltooid. Dit kan enkele minuten tot enkele uren in beslag nemen. Bewaar de back-up op een veilige plaats.

De computer herstellen met een systeeminstallatiekopie in Windows 7

Voer de volgende stappen uit als u al uw huidige programma's, systeeminstellingen en bestanden op een defecte computer wilt vervangen met een systeeminstallatiekopie:
  1. Klik op Start en klik vervolgens op Configuratiescherm.
  2. Klik onder Systeem en beveiliging op Een back-up van uw computer maken.
    Back-up maken en terugzetten wordt geopend.
  3. Klik op Systeeminstellingen of de computer herstellen.
    Afbeelding : Back-up maken en terugzetten
    Back-up maken en terugzetten
  4. Klik onder Systeemherstel op Geavanceerde herstelmethoden.
    Afbeelding : Geavanceerde herstelmethoden
    Geavanceerde herstelmethoden
  5. Klik op de pagina Geavanceerde herstelmethoden op Uw computer herstellen met een systeemkopie die u eerder hebt gemaakt.
    Afbeelding : Herstellen met een systeemimage
    Herstellen met een systeemimage
  6. Voordat u een herstelbewerking uitvoert met de systeemimage, dient u op een externe vaste schijf, dvd, cd, of USB-flashstation een back-up te maken van uw bestanden, zoals documenten, afbeeldingen en muziek. Nadat het herstelproces is voltooid, vraagt Windows of u deze bestanden wilt herstellen.
    Als u bestanden hebt gemaakt sinds u de herstelschijven hebt gemaakt, klikt u op Nu een back-up maken om kopieën van uw recente bestanden te maken.
    Als u een actuele back-up van uw bestanden hebt, klikt u op Overslaan.
    Afbeelding : Back-up maken van uw bestanden
    Back-up maken van uw bestanden
  7. Klik op Opnieuw opstarten om het herstelproces voort te zetten.
    Afbeelding : Computer opnieuw opstarten
    Computer opnieuw opstarten
  8. Als de systeemimagebestanden op een cd of dvd staan, plaats de cd of dvd dan in het schijfstation.
    Als de bestanden op een externe vaste schijf staan, sluit u de vaste schijf aan op de computer.
  9. Wanneer Windows opnieuw is gestart, kiest u uw toetsenbordindeling en klikt u op Volgende.
    opmerking:
    Als uw systeemkopie is opgeslagen op dvd's en Windows het systeemkopiebestand niet kan vinden, verwijdert u de eerste schijf uit de set en plaatst u de laatste schijf uit de set. Klik vervolgens op Opnieuw.
  10. Klik op De nieuwste beschikbare systeemkopie gebruiken (aanbevolen) en klik vervolgens op Volgende.
  11. Klik op de pagina Kies andere opties voor terugzetten op Volgende.
  12. Klik op de bevestigingspagina op Voltooien. Klik vervolgens op Ja. Windows begint met het herstellen van de computer.
  13. Als u dvd's gebruikt, plaatst u de gevraagde schijf wanneer u dat wordt gevraagd en klik op OK. Volg de instructies op het scherm om de computer volledig te herstellen. Dit kan enkele minuten tot enkele uren in beslag nemen. Wanneer Windows de computer heeft hersteld, wordt deze automatisch opnieuw opgestart.
  14. Als u voorafgaand aan het herstellen van de computer een back-up met gebruikersbestanden hebt gemaakt, kunt u die bestanden nu terugzetten door op Mijn bestanden terugzetten te klikken en de aanwijzingen op het scherm te volgen.