HP notebook-pc's - Gebruik van wachtwoorden ter bescherming van uw gegevens in Windows 7

Dit document is van toepassing op HP notebook-pc's met Windows 7.
Iedere persoon moet een eigen wachtwoord gebruiken voor de standaard Windows-aanmelding om hun gegevens te beschermen tegen niet-gemachtigde personen. Als u echter uw wachtwoord vergeet, hebt u geen toegang meer tot uw werk.
In dit document worden de niveaus van wachtwoordbeveiliging uitgelegd en leest u hoe u gebruikerswachtwoorden en opstartwachtwoorden instelt, hoe u Drive Lock-wachtwoorden gebruikt, hoe u wachtwoorden wijzigt via het beheerdersaccount en hoe u een wachtwoordherstelschijf maakt en gebruikt.
  opmerking:
Op sommige modellen notebooks kan een vingerafdruklezer het gebruik van wachtwoorden vervangen. Meer informatie over de DigitalPersona Fingerprint Reader kunt u vinden in HP notebook-pc's - De DigitalPersona Fingerprint Reader voor Windows 7 gebruiken.
Wat moet ik doen als ik mijn wachtwoord ben vergeten?
Als u denkt dat u uw wachtwoord bent vergeten, controleert u eerst of u het wachtwoord goed invoert. Onthoud dat wachtwoorden hoofdlettergevoelig zijn. Als Caps Lock of Num Lock dus is ingeschakeld terwijl u uw wachtwoord invoert, werkt het wachtwoord niet, tenzij uw wachtwoord uitsluitend uit hoofdletters en cijfers bestaat. Schakel Caps Lock en Num Lock uit, voer uw wachtwoord in en schakel dan Caps Lock en/of Num Lock desgewenst weer in.
Als u Caps Lock en Num Lock hebt uitgeschakeld en uw wachtwoord nog steeds niet werkt, volg dan de onderstaande stappen om uw geheugensteun weer te geven.
  1. Druk op Enter in het aanmeldscherm. De tekst De gebruikersnaam of het wachtwoord is onjuist wordt weergegeven.
  2. Klik op OK. Het aanmeldscherm wordt weergegeven. De geheugensteun staat recht onder het veld Wachtwoord.
Wellicht herinnert u zich uw wachtwoord nu. Als u dan nog steeds uw wachtwoord niet weet, raadpleegt u Uw wachtwoord wijzigen voor meer informatie.
Waarom moet ik naast het beheerdersaccount een afzonderlijk gebruikersaccount maken?
Met het beheerdersaccount hebt u controle over veel aspecten van uw computer, zoals het toestaan van toegang tot de computer, het instellen van bevoegdheden voor andere accounts op de computer en het opnieuw instellen van wachtwoorden voor die andere accounts. Als u een tweede account met minder bevoegdheden gebruikt, hebt u een buffer in het geval van problemen. Als u het wachtwoord van uw gebruikersaccount vergeet, kunt u zich aanmelden bij het beheerdersaccount en het wachtwoord en de instellingen van uw gebruikersaccount opnieuw instellen.
De verschillende niveaus van wachtwoordbeveiliging
Om de beveiliging te verbeteren, kunt u uw computer zodanig instellen dat personen een wachtwoord moeten invoeren om toegang te krijgen tot bestanden. Er zijn meerdere niveaus van wachtwoordbeveiliging in uw HP computer ingebouwd.
  1. Opstarten
  2. Drive Lock
  3. Windows-aanmelding
  4. Windows-beheerder of een account met beheerdersbevoegdheden
Bij het aanmelden moet u een wachtwoord invoeren voor elk beveiligingsniveau dat u hebt ingesteld op de computer. Wachtwoorden zijn prima om toegang tot uw computer te voorkomen, maar kunnen een groot probleem vormen als u ze bent vergeten. We raden u daarom aan al uw wachtwoorden te noteren en ze op een veilige plek te bewaren, uit de buurt van de computer. Voor een goede beveiliging heeft het geen zin als u een wachtwoord maakt en u dit wachtwoord vervolgens noteert op een stukje papier dat u op het scherm plakt.
Soorten gebruikersaccounts en beveiliging
In verband met de beveiliging moet u ten minste twee gebruikersaccounts maken en gebruiken: een standaardgebruikersaccount voor dagelijks gebruik en een ander account met beheerdersbevoegdheden dat u alleen gebruikt om toepassingen te installeren en te configureren. Als een virus de computer aanvalt en probeert de controle te krijgen over het normale gebruikersaccount, kan er weinig schade worden aangericht omdat via het normale gebruikersaccount geen instellingen van het besturingssysteem kunnen worden gewijzigd. Als u echter altijd een beheerdersaccount gebruikt, kan datzelfde virus meer schade aanrichten omdat via het beheerdersaccount instellingen van het besturingssysteem kunnen worden gewijzigd.
Er zijn drie typen gebruikersaccounts:
  • Normaal gebruikersaccount - u kunt de meeste geïnstalleerde software gebruiken en kunt de instellingen van het besturingssysteem wijzigen die niet van invloed zijn op andere personen.
  • Gebruikersaccount met beheerdersbevoegdheden - u hebt toegang tot de computer en kunt de meeste, maar niet alle, instellingen wijzigen die van invloed zijn op alle gebruikersaccounts.
  • Beheerdersaccount - u hebt volledige toegang tot de computer en kunt instellingen wijzigen die van invloed zijn op alle gebruikersaccounts en op de beveiliging van de computer.
Als u een van deze wachtwoorden vergeet of kwijtraakt, gebruikt u een van de volgende methoden om toegang tot de computer te krijgen.
Het opstartwachtwoord gebruiken
Met het opstartwachtwoord kan iemand de computer pas opstarten als het juiste wachtwoord wordt ingevoerd. Als het opstartwachtwoord is ingeschakeld, blijft het scherm zwart en wordt u gevraagd een wachtwoord in te voeren zodra u de computer inschakelt.
U kunt het opstartwachtwoord instellen (inschakelen of uitschakelen) in het optievenster van het systeem-BIOS. Standaard is het opstartwachtwoord uitgeschakeld.
  waarschuwing:
Als u het opstartwachtwoord vergeet, is reparatie bij een erkend HP reparatiecentrum vereist om de computer te resetten. Neem contact op met HP om een afspraak voor reparatie te maken. Deze service valt niet onder de garantie.
U stelt als volgt een opstartwachtwoord in:
  1. Druk op de aan-uitknop om de pc in te schakelen en druk vervolgens onmiddellijk op de toets F10 om het BIOS-optievenster te openen.
  2. Gebruik de pijltoets om naar het tabblad Beveiliging te gaan en gebruik vervolgens de pijltoets-omlaag om de optie Wachtwoord voor opstarten te markeren.
    Druk op de Enter-toets en type het gewenste nieuwe wachtwoord.
  3. Druk op de Enter-toets om naar de tweede regel te gaan en bevestig het nieuwe wachtwoord.
  4. Druk op de Enter-toets om uw wijzigingen op te slaan.
  5. Druk nogmaals op Enter om terug te keren naar Het Setup-programma.
  6. Druk op F10 en selecteer Ja om de wijzigingen op te slaan en het Setup-programma af te sluiten.
U wordt onmiddellijk na het afsluiten gevraagd het nieuwe wachtwoord in te voeren.
Het Drive Lock-wachtwoord gebruiken
Het Drive Lock-wachtwoord beveiligt de gegevens op uw harde schijf door middel van versleuteling. De gegevens op de harde schijf zijn niet toegankelijk als u het Drive Lock-wachtwoord niet invoert.
  waarschuwing:
Het Drive Lock-wachtwoord kan niet opnieuw worden ingesteld. Als u dit wachtwoord kwijtraakt of vergeet, moet de harde schijf worden vervangen. Neem contact op met HP om een nieuwe harde schijf te bestellen. Deze service valt niet onder de garantie.
U stelt als volgt een Drive Lock-wachtwoord in:
  1. Druk op de aan-uitknop om de computer in te schakelen en druk vervolgens onmiddellijk op de toets F10 om het BIOS-optievenster te openen.
  2. Selecteer onder Beveiliging de optie Drive Lock-wachtwoord.
  3. Selecteer De bescherming inschakelen wanneer u daarom wordt gevraagd.
  4. Voer desgevraagd de juiste gegevens in.
  5. Selecteer De wijzigingen opslaan en afsluiten en laat de computer opnieuw opstarten.
U wordt onmiddellijk gevraagd het wachtwoord in te voeren.
Het wachtwoord voor Windows-aanmelding gebruiken
Het wachtwoord voor Windows-aanmelding voorkomt ongewenste toegang tot het besturingssysteem en programma's. Als u als enige fysiek toegang hebt tot de computer, hoeft u geen wachtwoord te gebruiken. Wanneer u de computer inschakelt, wordt deze opgestart in Windows en wordt u gevraagd een wachtwoord in te voeren voordat u toegang hebt tot bestanden of toepassingen in een gebruikersaccount.
Als meerdere personen de computer gebruiken, wilt u wellicht een afzonderlijk gebruikersaccount per persoon instellen. Iedereen wordt aangeraden een wachtwoord in te stellen voor hun account, maar dit is niet verplicht. Met afzonderlijke accounts kunnen gebruikers hun bureaublad indelen en programma's installeren die niet kunnen worden gebruikt door anderen.
Als u een wachtwoord vergeet en u geen toegang meer hebt tot een account, kunt u zich aanmelden als iemand anders met beheerdersbevoegdheden en het wachtwoord herstellen.
Uw wachtwoord wijzigen
Er zijn drie manieren om een vergeten wachtwoord te wijzigen: u kunt uw eigen wachtwoord wijzigen nadat u zich bij uw gebruikersaccount hebt aangemeld, en wel vanuit het beheerdersaccount of door een schijf voor wachtwoordherstel te gebruiken.
  opmerking:
Als u deel uitmaakt van een bedrijfsnetwerk, zijn er andere beperkingen voor het wijzigen van uw wachtwoord.
Uw gebruikerswachtwoord wijzigen
Iedere gebruiker kan een wachtwoord voor zijn of haar gebruikersaccount instellen of wijzigen door de volgende stappen te volgen.
  1. Klik op het Windows-bureaublad op Start, voer gebruiker in het zoekveld in en selecteer Gebruikersaccounts in de lijst.
  2. In het venster Uw gebruikersaccount wijzigen klikt u op Gebruikersaccounts beheren. Er wordt een nieuw venster geopend.
  3. Selecteer een gebruiker in de lijst Gebruikers voor deze computer en klik op Het wachtwoord wijzigen.
  4. Typ het huidige wachtwoord in het veld Huidig wachtwoord, typ het nieuwe wachtwoord in het veld Nieuw wachtwoord en typ nogmaals het nieuwe wachtwoord in het veld Nieuw wachtwoord bevestigen.
  5. Typ een geheugensteun voor het wachtwoord in het veld Geef een geheugensteun op.
  6. Klik op Wachtwoord wijzigen om uw wijzigingen op te slaan.
  7. Klik op OK om uw wijzigingen op te slaan.
  8. Sluit het venster Gebruikersaccounts en meld u af bij Windows 7.
Het nieuwe wachtwoord wordt van kracht wanneer u zich de volgende keer aanmeldt op de computer.
Een gebruikerswachtwoord wijzigen via het beheerdersaccount
Via het beheerdersaccount of een gebruikersaccount met beheerdersbevoegdheden kunt u een vergeten wachtwoord opnieuw instellen of een ongewenst gebruikersaccount verwijderen. Volg daarvoor de onderstaande stappen.
  opmerking:
Wanneer de beheerder de wachtwoorden van een persoon wijzigt, moet de gebruiker zich aanmelden met het nieuwe wachtwoord om toegang te krijgen tot de e-mails die zijn ontvangen onder het oude wachtwoord.
  1. Start de computer opnieuw op en meld u aan met een beheerdersaccount.
  2. Klik op Start, typ gebruiker in het zoekveld en selecteer Gebruikersaccounts in de lijst.
  3. In het venster Uw gebruikersaccount wijzigen klikt u op Gebruikersaccounts beheren. Er wordt een nieuw venster geopend.
  4. Selecteer een gebruiker in de lijst Gebruikers voor deze computer en klik op Het wachtwoord wijzigen.
  5. Typ het huidige wachtwoord in het veld Huidig wachtwoord, typ het nieuwe wachtwoord in het veld Nieuw wachtwoord en typ nogmaals het nieuwe wachtwoord in het veld Nieuw wachtwoord bevestigen.
  6. Typ een geheugensteun voor het wachtwoord in het veld Geef een geheugensteun op.
  7. Klik op Wachtwoord wijzigen om uw wijzigingen op te slaan.
  8. Klik op OK om uw wijzigingen op te slaan.
  9. Sluit het venster Gebruikersaccounts en meld u af bij Windows 7.
Het wachtwoord voor het gebruikersaccount is nu gewijzigd. Meld u af bij het beheerdersaccount. De gebruiker kan zich nu aanmelden met het nieuwe wachtwoord.
Wachtwoordherstelschijf
Als u uw wachtwoord snel vergeet, kunt u een wachtwoordherstelschijf maken en gebruiken om u aan te melden bij Windows. Deze schijf kan een cd of een USB-opslagapparaat zijn. Flashstations, geheugensticks en thumbdrives zijn voorbeelden van geschikte externe USB-opslagapparaten. Voer de onderstaande stappen uit om een wachtwoordherstelschijf te maken.
Een wachtwoordherstelschijf maken
Volg de onderstaande stappen om een wachtwoordherstelschijf te maken om uw gebruikersaccount te beschermen. Het wachtwoord moet worden opgeslagen op een USB-flashstation of andere verwijderbare media.
  1. Plaats een flashstation in de USB-poort.
  2. Meld u aan als de betreffende gebruiker.
  3. Klik op Start, typ wachtwoord in het zoekveld en selecteer vervolgens Een wachtwoordherstelschijf maken zodra dit in de lijst verschijnt. De Wizard Vergeten wachtwoord wordt geopend.
  4. Klik op Volgende om te beginnen.
  5. Selecteer een schijf in de lijst en klik op Volgende.
  6. Typ het huidige gebruikerswachtwoord in het veld Huidig wachtwoord voor gebruikersaccount en klik op Volgende om door te gaan.
  7. Wacht totdat het wachtwoord naar de schijf is geschreven en klik op Volgende.
  8. Klik op Voltooien om de wizard af te sluiten.
Voorzie het flashstation of de verwijderbare media van een beschrijving en bewaar het flashstation of de verwijderbare media op een handige maar veilige plaats.
Aanmelden met een wachtwoordherstelschijf
Als u het wachtwoord van het gebruikersaccount vergeet, gebruikt u de wachtwoordherstelschijf om het wachtwoord opnieuw in te stellen. Volg daarbij de onderstaande stappen.
  1. Als er in het aanmeldscherm een verkeerd wachtwoord is ingevoerd, wordt er een venster met de aanmeldfout in Windows Beveiliging geopend.
  2. Klik in het venster met de aanmeldfout in Windows Beveiliging op OK.
  3. Selecteer Wachtwoord opnieuw instellen... in het wachtwoordinvoerveld van het aanmeldscherm.
  4. Plaats de wachtwoordherstelschijf wanneer u daarom wordt gevraagd en klik dan op Volgende.
  5. Klik in het venster van de wizard Wachtwoord opnieuw instellen op Volgende.
  6. Selecteer in de vervolgkeuzelijst het station met het bestand voor het opnieuw instellen van het wachtwoord en klik op Volgende.
  7. Volg de instructies om een nieuw wachtwoord te typen, het wachtwoord te bevestigen en voer een geheugensteun in om u te helpen te het wachtwoord te herinneren.
  8. Klik op Volgende om de keuzes te accepteren en klik op Voltooien om de wizard te sluiten.
Voer vervolgens het nieuwe wachtwoord in om u aan te melden bij Windows 7.
De pc herstellen in de originele staat
Als u alle wachtwoorden voor uw beheerdersaccount bent kwijtgeraakt en u geen wachtwoordherstelschijf hebt om het wachtwoord te wijzigen of te herstellen, moet u de originele image van de computer herstellen.
Als u een fabrieksimage op uw computer hebt, kunt u deze image herstellen door de computer uit te schakelen, weer in te schakelen en op de toets F11 te drukken voordat het aanmeldscherm van Windows 7 wordt weergegeven. Volg de aanwijzingen op het scherm.
Als u Windows 7 zelf hebt geïnstalleerd, moet u het besturingssysteem mogelijk handmatig opnieuw installeren.