HP notebook-pc's - Productactivering voor Windows 7

Dit document is van toepassing op HP en Compaq notebookcomputers met Windows 7.
Microsoft Windows vereist activering van Windows 7 voordat de volledige software kan worden gebruikt om softwarepiraterij te helpen voorkomen. Gebruik de stappen in dit document voor meer informatie over productactivering van Windows 7
U moet Windows 7 activeren wanneer:
  • U een nieuwe HP of Compaq notebook hebt gekocht.
  • U een exemplaar van Windows 7 in de winkel hebt gekocht.
  • U een upgrade naar een nieuwe versie hebt uitgevoerd, zoals Windows 7 Enterprise.
  • Er een anti-piraterij waarschuwing wordt weergegeven op de computer.
  • Windows vraagt om de activering na de activering.
  • Er een bericht 'Windows is niet legitiem' op de computer wordt weergegeven.

Verschillende manieren om Windows 7 te activeren

Er zijn twee manieren om Windows 7 te activeren:
  • De methode Windows productactivering (WPA) verstuurt een installatie-identificatienummer naar Microsoft voordat Windows gecontroleerd en vervolgens geactiveerd wordt. Voor WPA hebt u twee getallen nodig. Een is een Installatie-ID (die gegenereerd wordt door een Windows 7 productcode in te voeren) die de notebookeigenaar bij Microsoft opgeeft, via het internet of via de telefoon. Het tweede nummer is een bevestigings-ID, toegekend door Microsoft, die wordt gebruikt om de software van het besturingssysteem te activeren. Deze methode wordt gebruikt bij het upgraden of installeren van Windows 7 vanaf schijf (niet HP-systeemherstel uitvoeren).
  • De methode System Locked Pre-installation (SLP) vindt plaats in de fabriek. Er is geen tussenkomst van de gebruiker vereist om de software van het besturingssysteem voor het eerst te activeren. Met SLP-geactiveerde systemen kan de meeste computersysteemhardware worden vervangen zonder dat de software via Microsoft opnieuw geactiveerd moet worden.
    opmerking:
    De meeste HP en Compaq notebooks met Windows 7 zijn vooraf geactiveerd.

Terminologie voor Windows-activering

Hieronder ziet u een beschrijving van de termen die worden gehanteerd tijdens het activeringsproces:
  • WPA (Windows Product Activation) - Hierbij moet u de computer ontgrendelen voordat u Windows kunt gebruiken.
  • SLP (System Locked Pre-installation) - Er is normaal gesproken geen tussenkomst nodig voor het activeren van Windows.
  • Gebruiksrechtovereenkomst (EULA, End-User License Agreement) - De overeenkomst die gebruikers van Windows moeten accepteren om het Windows-product te kunnen gebruiken.
  • Certificaat van echtheid (COA, Certificate of Authenticity) - Een identificatiemethode om te bewijzen dat een product niet vervalst of gekopieerd is. Mogelijk is dit een label met een streepjescode en een productidentificatienummer.
  • Installatie-identificatienummer (een nummer dat is gegenereerd op basis van de code van het Certificaat van echtheid die u tijdens het installeren van Windows hebt ingevoerd).
  • Bevestigings-identificatienummer - Hiermee kunt u het activeren voltooien.

Windows 7 waarschuwing tegen softwarepiraterij

De Windows 7 waarschuwing tegen softwarepiraterij verschijnt van tijd tot tijd als u uw kopie van Windows nog niet hebt geactiveerd. Als u Windows 7 activeert, zal de herinnering niet meer worden weergegeven.
Voorbeeld van de Windows 7 waarschuwing tegen softwarepiraterij
Als u op uw computer een upgrade hebt uitgevoerd van een eerdere versie van Windows naar Windows 7, of als u een nieuwe kopie van Windows 7 op uw computer hebt gezet, is het normaal dat deze melding verschijnt tot het moment dat u het product activeert.
Als u een waarschuwing tegen softwarepiraterij ontvangt en als uw notebook werd geleverd met Windows 7 reeds geïnstalleerd, is het mogelijk dat Windows 7 nogmaals moet worden geactiveerd of dat het systeem moet worden hersteld met gebruik van HP systeemherstel, waarmee het systeem wordt hersteld naar de originele fabrieksinstellingen.

Windows 7 vraagt om opnieuw te worden geactiveerd

Als uw notebook werd geleverd met Windows 7 reeds geïnstalleerd, zorgen de volgende omstandigheden er mogelijk voor dat het notebook via Microsoft moet worden geactiveerd:
  • Windows upgraden.
  • HP-systeemherstel uitvoeren na een herstel met HP herstelschijven.
  • Bepaalde apparaatbesturingsprogramma's en software installeren.
  • Bepaalde software of bestanden van het besturingssysteem verwijderen.
  • Het BIOS updaten of een nieuwe BIOS-flash installeren van een ander bedrijf dan HP.
  • Het moederbord vervangen door een moederbord dat niet de OEM-specifieke versie (Original Equipment Manufacturer) van het BIOS bevat.

Windows 7 is niet legitiem

Windows 7 toont een Activeringsvenster en de bureaubladachtergrond van de computer is mogelijk zwart met een van de volgende foutmeldingen:
  • Windows is niet legitiem.
  • Dit exemplaar van Windows is niet legitiem.
  • U moet dit vandaag activeren. Windows nu activeren.
  • Fout: 0x80070005 Toegang geweigerd: de gevraagde actie vereist verhoogde bevoegdheden.
Voorbeeld van het bericht Windows is niet legitiem
Activeer Windows 7 opnieuw om het probleem op te lossen.
Als uw exemplaar van Windows 7 legitiem is, is er mogelijk een gebrek aan machtigingen in de registersleutel of ontbreken de registersleutels. Raadpleeg Windows 7 toont 'Windows is niet legitiem' met een foutcode van 0x80070005 (in het Engels) voor informatie over de probleemoplossing op de website van Microsoft.

Windows 7 via het internet activeren

De snelste en gemakkelijkste manier om uw kopie van Windows 7 te installeren is om dit via het internet te doen. Als u niet over een internetverbinding beschikt, of als het niet handig is om een netwerkverbinding te maken, raadpleeg andere manieren om Windows 7 te activeren.
Windows 7 via het internet activeren:
  1. Maak een verbinding met internet.
  2. Klik op Start , typ systeem in het zoekveld en selecteer het onderdeel Systeem van het Configuratiescherm in de lijst met zoekresultaten.
    Venster Systeem
  3. Schuif in het venster Systeem omlaag naar activeren van Windows en klik op Productcode wijzigen.
    Productcode wijzigen
  4. Selecteer in het venster Windows activering de optie Windows nu online activeren.
    Windows nu online activeren
  5. Voer de productcode in bij Productcode, klik op Volgende en volg de instructies op het scherm om de activering uit te voeren.
    Uw productcode typen
    De productcode staat op het label met het Certificaat van Echtheid dat op uw notebook is aangebracht (meestal onderop) of op de verpakking van de Windows 7-schijf.
    Productcode op het label van het Certificaat van echtheid
    Als u over de verpakking van de Windows 7-schijf beschikt, raadpleegt u Het Certificaat van Echtheid voor Windows 7 upgrade aanbrengen op uw computer zodat u dit in de toekomst eenvoudig kunt terugvinden.
  6. Als de productactivering succesvol was, wordt er een scherm weergegeven dat dit bevestigt en wordt de installatie van Windows 7 voortgezet. U bent nu klaar.
    Windows-activering is voltooid
Als het activeren van Windows 7 is geslaagd, geeft het item Systeem in het Configuratiescherm aan dat Windows is geactiveerd.
Voor gedetailleerdere informatie over het activeren van Windows 7, zie het Microsoft TechNet artikel Windows Activation Technologies in Windows 7 (Engelstalig).

Andere manieren om Windows 7 te activeren

Andere manieren waarop u Windows 7 kunt activeren staan hieronder beschreven.

Zie ook

De webpagina Hulp bij fouten tijdens de activering van Microsoft (in het Engels)