• Informatie
    Welkom Samsung Printer Klanten

Ondersteuning nodig voor uw Samsung printer? HP is er om te helpen! Meer informatie

hp-concentra-wrapper-portlet

Acties
Bezig met laden...

Een harde schijf toevoegen of vervangen in HP Pavilion Elite e9000, HPE-100 serie desktop-pc's

Dit document is alleen van toepassing op HP desktop-pc's met de volgende pc-behuizing:
Afbeelding van de pc
Voordat u begint
  • U hebt een platte schroevendraaier nodig.
  • Verwijder de Pocket Media Drive als deze aanwezig is. Verwijder de Personal Media Drive als deze aanwezig is.
  • Schakel de pc uit. Koppel de ethernet- of modemkabel los. Koppel vervolgens het netsnoer los.
  • Plaats de pc op een lege, vlakke en stabiele ondergrond in een ruimte zonder vloerbedekking.
  • HP adviseert een antistatische polsband en een mat van geleidend schuim te gebruiken als u aan de pc werkt.
  • Om een additionele SATA-vaste schijf te installeren hebt u een extra SATA-gegevenskabel nodig.
  • Verwijder een onderdeel pas uit de beschermende verpakking op het moment dat u het gaat installeren.
  waarschuwing:
De randen van de metalen panelen zijn scherp en kunnen snijwonden veroorzaken. Zorg dat uw huid niet langs een metalen rand aan de binnenkant van de computer schuurt.
  let op:
Dit product bevat onderdelen die beschadigd kunnen raken door elektrostatische ontlading. Teneinde het risico op elektrostatische ontlading te beperken, kunt u het beste in een ruimte zonder vloerbedekking werken. Gebruik bovendien een antistatisch oppervlak (bijvoorbeeld een geleidende schuimmat) en draag een antistatische polsband die contact maakt met een geaard oppervlak.
Video-overzicht
Bekijk de volgende video voordat u de stappen in dit artikel uitvoert.
Als u een additionele vaste schijf plaatst
Als u een additionele vaste schijf plaatst is het belangrijk om de juiste poorten op het moederbord te vinden.
De vaste schijf-poorten op het moederbord moeten overeenkomen met het type vaste schijf dat u wilt toevoegen. Als er op uw moederbord SATA-poorten zitten waarvan er een niet in gebruik is, dan kunt u een additionele SATA-vaste schijf toevoegen. Als uw moederbord een vrije IDE-poort heeft, dan kunt u een IDE-vaste schijf aansluiten.
  opmerking:
Als u een IDE-vaste schijf wilt aansluiten op een moederbord waar alleen SATA-gegevenspoorten op zitten, dan hebt een adapter van een externe partij nodig.
    Afbeelding : Moederbord met IDE- en SATA-gegevenspoorten
    Moederbord met SATA- en IDE-poorten
  1. IDE-poorten
  2. SATA-gegevenspoorten
    Afbeelding : Voorbeeld van SATA-poorten
    Vaste schijven met bevestigde SATA-kabels
  1. Voedingskabel
  2. SATA-gegevenskabel
    Afbeelding : Voorbeeld van een IDE-aansluiting
    Vaste schijf met bevestigde IDE-kabels
  1. IDE-kabel
  2. Voedingskabel
Een schijf verwijderen
Gebruik de stappen in dit gedeelte om een vaste schijf te verwijderen of voorbereidingen te treffen voor installatie van een nieuwe, tweede vaste schijf.
  waarschuwing:
Zorg ervoor dat de pc van de voeding is losgekoppeld voordat u begint.
Stap 1
Verwijder het zijpaneel.
Voor meer informatie over het verwijderen van het zijpaneel raadpleegt u het HP ondersteuningsdocument De pc-behuizing openen.
Het zijpaneel naar de achterkant van de pc trekken om het te ontgrendelen
Stap 2
Verwijder het voorpaneel.
Raadpleeg voor meer informatie over het verwijderen van het voorpaneel het HP ondersteuningsdocument Het voorpaneel verwijderen.
Het voorpaneel van de pc optillen
Stap 3
Leg de pc op zijn kant.
De pc op zijn kant leggen
Stap 4
De schijfhouder is een verwijderbare houder in de pc met de PMD-houder (boven) en de houder van de vaste schijf (onder).
De schijfhouder in de pc
Stap 5
Knijp in de boven- en onderkant van de PMD-aansluiting en verwijder hem uit de bovenste houder.
De PMD-aansluiting uit de bovenste houder verwijderen
Stap 6
Verwijder de twee schroeven waarmee de schijfhouder in de pc is bevestigd.
De twee schroeven uit de schijfhouder verwijderen
Stap 7
Steek een lange schroevendraaier in de opening in de houder en...
Een schroevendraaier gebruiken om de vergrendeling van de houder in te drukken
...druk op de vergrendeling van de schijfhouder in de pc.
Een schroevendraaier gebruiken om de vergrendeling van de houder in te drukken
Stap 8
Schuif de houder naar de bovenkant van de pc om hem te verwijderen.
De houder naar de bovenkant van de pc schuiven
Stap 9
Til de houder gedeeltelijk uit de pc
De houder gedeeltelijk uit de pc tillen
Stap 10
Zoek de stroom- en gegevenskabels aan de achterkant van het station.
De stekkers op de stationskabels kunnen slechts op één manier worden geplaatst, namelijk wanneer ze correct zijn gepositioneerd ten opzichte van de aansluiting op het station.
Daarnaast hebben sommige stekkers een vergrendeling die moet worden ingedrukt om de stekker los te maken terwijl u hem uit de aansluiting trekt.
Afbeelding : Stekkers met een vergrendeling (stroom en SATA-gegevens)
De vergrendelingen indrukken op stekkers voor voedings- en SATA-gegevenskabels
Stap 11
Koppel de gegevenskabel en het netsnoer los van de achterkant van de vaste schijf:
  • Bij een stekker zonder vergrendeling trekt u de stekker recht uit de aansluiting.
  • Bij een stekker met een vergrendeling drukt u op de vergrendeling in het midden van de stekkers (1 of 3); trek de stekker vervolgens uit de aansluiting (2 of 4).
De voedings- en SATA-gegevenskabels van de schijf loskoppelen
Stap 12
Als u een nieuwe, tweede schijf toevoegt, sla deze stap dan over en ga verder met Een schijf installeren.
Verwijder de vier schroeven (twee aan elke kant) waarmee de schijf is bevestigd in de houder.
Verwijder de bovenste vier schroeven voor een tweede schijf.
De vier achterste schroeven verwijderen waarmee de schijf in de houder is bevestigd
Stap 13
Schuif de schijf uit de houder.
De schijf uit de houder tillen
Een schijf installeren
Gebruik de stappen in dit gedeelte om de bestaande primaire of secundaire vaste schijf te vervangen of om een nieuwe, tweede vaste schijf toe te voegen.
Stap 1
Bij installeren van een vaste PATA-schijf stelt u de nieuwe schijf in op CS ("cable select") als de jumper nog niet op de CS-positie staat.
Een PATA-station ingesteld op CS
Stap 2
Schuif de vervangende schijf in de schijfhouder met het label omhoog en de aansluitingen aan de rechterkant (de bovenkant van de houder). Breng de vier schroefgaten in de schijf in lijn met de gaten in de houder.
De schijf in de houder schuiven
Stap 3
Plaats en de draai de vier schroeven waarmee de schijf in de houder is bevestigd vast
Voor de tweede schijf gebruikt u de vier bovenste schroefgaten.
De schroeven vastdraaien
Stap 4
Zoek de vier lipjes aan de onderkant van de schijfhouder.
Lipjes aan de onderkant van de schijfhouder
Stap 5
Zoek de vier sleuven in de pc die overeenkomen met de lipjes aan de onderkant van de schijfhouder.
De vier sleuven in de pc die overeenkomen met de lipjes van de houder
Stap 6
Houd de houder boven de pc en sluit vervolgens de stroomkabel en de gegevenskabel van de schijf aan door de stekkers in de aansluitingen te steken.
Als u een extra vaste schijf toevoegt en niet een vaste schijf vervangt, sluit de SATA-gegevenskabel van de nieuwe vaste schijf dan aan op de eerste beschikbare SATA-poort op het moederbord.
Als bijvoorbeeld op het moederbord de SATA-poorten nummer 1 en 2 in gebruik zijn, gebruik dan SATA-poort nummer 3.
De voedings- en SATA-gegevenskabels aansluiten op de schijf.
Stap 7
Plaats de houder in de pc en steek de vier lipjes aan de onderkant van de schijfhouder in de sleuven in de pc.
De schijfhouder in de pc laten zaken
Stap 8
Schuif de houder naar de onderkant van de pc totdat hij vastklikt.
De houder in de richting van de onderkant van de pc schuiven totdat hij vast klikt
Stap 9
Plaats en de draai de twee schroeven vast waarmee de houder aan de pc is bevestigd.
De schroeven van de schijfhouder plaatsen
Stap 10
Knijp in de boven- en onderkant van de PMD-aansluiting en...
De bovenste houder voor de PMD-aansluiting openen
...steek hem in de bovenste houder.
De PMD-aansluiting in de bovenste houder plaatsen
Stap 11
Zet de pc rechtop.
De pc rechtop zetten
Stap 12
Plaats het voorpaneel weer terug.
Raadpleeg voor meer informatie over het terugplaatsen van het voorpaneel het HP ondersteuningsdocument Het voorpaneel verwijderen.
De rechterkant van het voorpaneel naar de pc toe draaien.
Stap 13
Plaats het zijpaneel terug.
  let op:
MBR- of NTFS-partities zijn beperkt tot 2 TB (zonder gebruik van dynamische schijven en volumesets). Als u een vaste schijf van 2 TB of groter installeert, adviseert HP om de schijf te formatteren met GPT-partities.
Voor meer informatie over het verwijderen van het zijpaneel raadpleegt u het HP ondersteuningsdocument De pc-behuizing openen (Engelstalig).
Het zijpaneel dat over de zijkant van de pc is geplaatst