HP notebook-pc's - Media Center instellen voor het ontvangen van digitale tv

Dit document is van toepassing op HP notebookcomputers met Media Center.
Standaard analoge tv-signalen worden al meer dan 50 jaar gebruikt. Digitale televisie (DTV) is een uitzendtechnologie die de analoge tv-uitzending in veel gebieden vervangt. U kunt dit document gebruiken om na te gaan of u kunt overschakelen op digitale tv.
Er worden over de gehele wereld diverse digitale tv-signalen gebruikt. Digitale tv-signalen die ondersteund worden door Windows Media Center zijn: ATSC (Noord-Amerika, Korea), QAM (Verenigde Staten), ISDB (Japan), DVB-T (Europa) en DVB-S (Europa en de rest van de wereld).
De analoge tv-signalen zijn: NTSC (Noord-Amerika, delen van Zuid-Amerika, Japan, Filippijnen, Zuid-Korea), PAL (Afrika, Europa, Australië, Azië, en delen van Zuid-Amerika) en SECAM (Afrika, Oost-Europa, de voormalige Sovjet-Unie, Azië, Pacific Islands en sommige landen in Europa en Zuid-Amerika).
  opmerking:
Digitale tv (DTV) is niet hetzelfde als High Definition-tv (HDTV). Voor HDTV hebt u speciale uitrusting nodig. Vraag uw kabel- of satellietleverancier naar HDTV-compatibele uitrusting en hoe u het correcte decoderkastje kunt verkrijgen om HDTV te bekijken.
  opmerking:
Veel landen/regio's zijn overgeschakeld op digitaal of zullen overschakelen op digitale uitzending. In de Verenigde Staten zijn de meeste tv-stations bijvoorbeeld op 12 juni 2009 overgeschakeld van analoge op digitale uitzending.
Stap 1: Het type lokale tv-uitzending zoeken dat beschikbaar is in uw regio
Zowel analoge als digitale tv-signalen kunnen ontvangen worden via een kabel decoderkastje, via een 'over-the-air' antenne of via satelliet. Controleer welk soort tv-signalen beschikbaar zijn in uw regio. Neem contact op met een plaatselijke leverancier van kabel-tv of satelliet-tv, en een plaatselijke tv-zender om te controleren of een bepaald type signaal in uw gebied ontvangen kan worden.
Naarmate u deze sectie doorloopt, noteert u elk type tv-uitzending dat beschikbaar is op uw locatie: Kabel-tv (QAM), satelliet-tv, analoge 'over-the-air' uitzendingen (NTSC, PAL), digitale 'over-the-air' uitzendingen (ATSC, DVB-T, DMB-TH).
  opmerking:
Op het ogenblik dat dit document geschreven werd, werkt Windows Media Center mogelijk niet met bepaalde digitale uitzendingen die gebruik maken van geavanceerde compressies - zoals DVB-T met MPEG-4 compressie. Als Windows Media Center niet met de digitale uitzending in uw regio werkt, kunt u een gratis softwareprogramma downloaden en installeren dat het signaal kan ondersteunen (zoals MediaPortal (Engelstalige site)).
Als het tv-signaal dat gebruikt wordt door Media Center een standaardsignaal is van kabel- of satelliet-tv, gaat u naar Stap 6 om het tv-signaal in te stellen.
Als u een digitaal signaal wilt ontvangen, maar u hebt geen kabel- of satelliet-tv, doet u het volgende om te controleren of plaatselijk een 'over-the-air' digitaal signaal wordt uitgezonden:
  1. Sluit de kabel van de tv-antenne aan op een digitale televisie of een converterkastje, dat is aangesloten op een analoge kaart in de pc.
  2. Controleer of de pc verbonden is met de 'over-the-air' antennekabel en niet een kabel van kabel-tv of satelliet-tv.
  3. Voer een kanaalscan uit op de pc om te controleren welke stations de antenne ontvangt. Als er een lijst met digitale tv-stations verschijnt, kan de antenne digitale tv-uitzendingen ontvangen.
  4. Mogelijk moet de antenne vervangen worden als deze geen digitale tv-uitzendingen ontvangt. Vraag aan een plaatselijke antenneleverancier of dit het geval is.
Ga naar Stap 2 zodra u weet welk type uitzending beschikbaar is in uw gebied.
Stap 2: Bepalen welk type tuner op de pc is geïnstalleerd
Open Apparaatbeheer om te bepalen welke tv-tuners er op uw pc zijn geïnstalleerd:
  1. Klik in Windows 7 of Vista op Start, klik met de rechtermuisknop op Computer, selecteer Eigenschappen en klik vervolgens op Apparaatbeheer aan de linkerkant van het venster.
    Klik in Windows XP op Start, klik met de rechtermuisknop op Deze computer, selecteer Eigenschappen, klik op het tabblad Hardware en klik vervolgens op Apparaatbeheer.
  2. Klik op de knop + naast Besturing voor geluid, video en spelletjes om de tv-tuners op de pc te bekijken.
    Afbeelding : Scherm Apparaatbeheer
    Voorbeeld van het scherm Apparaatbeheer
  3. Klik met de rechtermuisknop op de tv-tuner en selecteer Eigenschappen om meer informatie te krijgen.
    Noteer het type tv-tuner dat u hebt:
    • Analoog (NTSC, PAL)
    • Digitaal (ATSC, DVB-T, DMB-TH)
    • Noteer digitaal als de pc meer dan één type heeft.
Ga naar Stap 3 zodra u bepaald hebt welk type tv-tuner op de pc geïnstalleerd is.
Stap 3: De versie van Media Center controleren
Bepaal welke versie van Media Center u hebt. Vroege versies van Media Center (vroeger dan Media Center 2005) ondersteunen geen digitale tunerkaart.
  1. Selecteer instellingen in Media Center.
  2. Selecteer Algemeen.
  3. Selecteer Over Windows Media Center.
  4. Selecteer Softwareversie.
  5. Noteer of uw versie van Media Center 2005 of later is.
      opmerking:
    De eerste versie van Media Center die digitale tv-tunerkaarten ondersteunt is Media Center 2005. Eerdere versies ondersteunen alleen analoge tv-tunerkaarten.
Ga naar Stap 4 zodra u bepaald hebt welke versie van Media Center op de pc geïnstalleerd is.
Stap 4: Een tv-signaalinstallatie kiezen
Gebruik verder analoog indien digitale uitzending niet beschikbaar is in uw regio. Gebruik de rest van dit document niet totdat digitale uitzending beschikbaar is.
Kies een van de volgende scenario's indien digitale uitzending beschikbaar is in uw regio:
  • Indien de pc een digitale of analoge tuner met eender welke versie van Media Center heeft, en u wilt tv ontvangen vanaf een kabel- of satellietdecoderkastje, sluit u een kabel aan tussen de tv-uitgang op het decoderkastje en de tv-ingang op de pc en voer de tv-installatieschermen in Media Center uit (Stap 6). De verbinding tussen het decoderkastje en de tv-tuner op de pc is analoog (hetzij via coaxiaal of S-video).
  • Als de pc een tuner heeft en u wilt digitale HDTV-programma's ontvangen van kabel of satelliet, hebt u mogelijk speciale hardware nodig op de pc. ATSC/DVB-T tuners werken niet. In sommige gebieden kunt u "Onbeveiligde" HD-programma's zoals ClearQAM ontvangen wanneer u een QAM-compatibele tuner gebruikt in Windows 7 of Vista Media Center. Om "beveiligde" en "niet-beveiligde" HD-programma's te bekijken van een kabelbedrijf, hebt u mogelijk een speciaal geconfigureerd pc-systeem nodig dat een "Windows-pc die compatibel is met digitale kabel" wordt genoemd. Kortom, als u digitale HD-programma's wilt bekijken van uw kabel- of satelliet tv-leverancier, moet u contact opnemen met deze leverancier en uw opties bespreken.
  • Als de pc een digitale tuner heeft met Media Center 2005 of later en u wilt digitale 'over-the-air' uitzendingen (antenne) ontvangen, sluit u de antenne aan op de digitale tv-ingang-poort op de pc (ATSC, DVB). Op sommige tuners is de tv-in-aansluiting dezelfde voor analoog of digitaal. Zodra de antenne is aangesloten, voert u opnieuw de installatie van het tv-signaal in Media Center uit, en selecteer de digitale antenne als de invoerbron. Zodra u het installatieproces van de tv hebt afgerond in Media Center bent u gereed. Als de ontvangstkwaliteit slecht is, moet u mogelijk een antenne kopen die beter werkt met digitale uitzendingen. U hoeft de rest van dit document niet te gebruiken.
    Afbeelding : Scherm tv-signaal
    Voorbeeldscherm van Media Center met een geselecteerde digitale antenne voor het type tv-signaal
  • Als de pc een analoge tuner heeft met Media Center 2005 of later en u wilt digitale 'over-the-air' uitzendingen (antenne) ontvangen, dient u de tuner bij te werken tot een digitale tuner die compatibel is met Windows Media Center. Door de analoge tuner te vervangen door een digitale tuner krijgt u de beste functionaliteit. U kunt anderzijds ook een digitaal-naar-analoog converterkastje kopen en installeren. Deze methode mag dan wel de goedkoopste zijn, maar deze wordt niet aangeraden omdat dit een impact heeft op het gedrag van Media Center. Als u nog steeds een converterkastje wilt aansluiten op uw computer met Media Center, moet u dit document blijven gebruiken en naar Stap 5 gaan.
  • Als de pc een analoge tuner met een versie van Media Center van vóór 2005 heeft en u wilt digitale 'over-the-air' uitzendingen (antenne) ontvangen, dient u Windows Media Center bij te werken tot editie 2005 (of later) en de tuner bij te werken met een digitale tuner die compatibel is met Windows Media Center. Door Windows media Center en de tuner bij te werken krijgt u de beste functionaliteit. Anderzijds kunt u een digitaal-naar-analoog converterkastje kopen en installeren en u hoeft Windows Media Center of de tuner niet bij te werken. Deze methode mag dan wel de goedkoopste zijn, maar deze wordt niet aangeraden omdat dit een impact heeft op het gedrag van Media Center. Als u nog steeds een converterkastje wilt aansluiten op uw pc met Media Center, moet u dit document blijven gebruiken en naar Stap 5 gaan.
Stap 5: Een digitaal-naar-analoog converterkastje aansluiten op de pc
Het aansluiten van een analoog-naar-digitaal converterkastje is geen ideale oplossing, maar het kan voldoende functionaliteit bieden om verder tv te kijken vanaf uw pc met Media Center. Doe het volgende om een converterkastje aan te sluiten:
  1. Sluit een kabel aan tussen de antenne en het converterkastje.
  2. Sluit een kabel aan tussen het converterkastje en de tv-tuner op de pc.
    • Als uw computer een ingebouwde tv-tuner heeft, sluit de kabel van het converterkastje dan aan op de aansluiting die hieronder wordt aangegeven.
      Afbeelding : Aansluiting van converterkastje en computer met ingebouwde tv-tuner
    • Als uw computer geen ingebouwde tv-tuner heeft, moet u de aansluiting maken met behulp van de HP ExpressCard.
      Afbeelding : Aansluiting van converterkastje en computer met behulp van de HP ExpressCard
Stap 6: Het digitale tv-signaal in Media Center installeren
Doe het volgende om Media Center in te stellen zodat het een digitaal signaal herkent.
  opmerking:
Verschillende versies van Media Center kunnen er anders uitzien. De volgende stappen gelden voor Windows Media Center Windows Vista versie 6.1.1.
  1. Druk op de Start-knop van Windows Media Center
  2. Scroll in Windows Media Center omlaag door de keuzes en selecteer Taken.
  3. Selecteer Instellingen.
  4. Selecteer TV.
  5. Selecteer TV-signaal.
  6. Selecteer Installatie tv-signaal.
    Afbeelding : Scherm voor installatie tv-signaal
    Schermvoorbeeld van eerste installatie van het tv-signaal
  7. Na bevestiging van uw geografische regio, downloadt Media Center de opties voor tv-installatie op basis van de media-aansluitingen en tunerkaarten in de pc.
    Afbeelding : Scherm resultaat configuratie tv-signaal
    Schermvoorbeeld van Media Center waarop de resultaten van de configuratie van het tv-signaal getoond worden
  8. Aangezien de opties verschillen afhankelijk van het type binnenkomende signalen en de tuners op uw computer, zijn dit enkele zaken waarop u moet letten:
    • Er zijn een groot aantal digitaal-naar-analoog converterkastjes, dus de Media Center-ervaring verschilt van kastje tot kastje.
    • Media Center herkent het converterkastje als een decoderkastje.
    • Bij de installatie van het converterkastje is de keuze van het tv-signaal in sommige versies van Media Center: Kabel of Satelliet. De correcte keuze is Kabel voor installatiedoeleinden.
      Afbeelding : Scherm voor selectie van tv-signaal decoderkastje
      Schermvoorbeeld waarop de signaalkeuzes van het decoderkastje worden getoond
    • Media Center vraagt naar het aantal cijfers voor de tv-kanalen: twee cijfers, drie cijfers of vier cijfers.
    • Bij het selecteren van kanalen is het misschien nodig om extra nullen in te voeren aan het eind van een drie- of viercijferig getal.
    • De programmagids toont de kanaalgetallen voor kabel of satelliet, die niet correct zijn voor de 'over-the-air' antenne. Zonder de gids voor de 'over-the-air' antenne, is de opnamefunctie zeer beperkt.
    • Om opnamen van tv-programma's te programmeren moet het converterkastje altijd aan staan en ingesteld zijn op het kanaal dat wordt opgenomen.
    • Voor het programmeren van een ander kanaal moet u de kanaalinstelling op het converterkastje fysiek veranderen.
    • Media Center heeft stappen voorzien voor het configureren van de afstandsbediening van het converterkastje zodat het herkend kan worden door Media Center.
    • Om kanalen te kunnen wijzigen moet de infraroodontvanger van Media Center in de buurt van de infraroodsensor op het converterkastje gehouden worden.
    • Het converterkastje toont de kanalen bovenaan rechts in het scherm.
    • Mogelijk produceert het converterkastje een beeld dat het scherm niet vult en een zwarte rand heeft, zodat de weergave op het scherm mogelijk moet worden aangepast.
Zie ook
Een tv-tunerkaart installeren of vervangen: http://www.hp.com/cposupport/personal_computing/support_doc/c00397921.html (in het Engels)
Algemene informatie van de Noord-Amerikaanse overheid over digitale tv: http://www.dtv.gov/whatisdtv.html (Engelstalige site)
Informatie over digitale tv: http://www.dtvanswers.com/dtv_how2.html (Engelstalige site)
Website Microsoft Windows Media Center tv-signalen: http://windowshelp.microsoft.com/Windows/en-US/help/ef5b8360-958c-425b-9529-2922167e78631033.mspx (Engelstalig)
Lijst met kaarten die compatibel zijn met Windows Vista Media Center: http://www.microsoft.com/windows/compatibility/ (Engelstalige site)
Informatie over antennes: http://www.antennaweb.org/aw/info.aspx?page=FAQ (Engelstalige site)
Het digitaal-naar-analoog converterkastje aansluiten: http://www.fcc.gov/cgb/consumerfacts/setup-converterbox.html (Engelstalige site)
  opmerking:
Als u op een van de bovenstaande links klikt, verlaat u de website van Hewlett-Packard. HP heeft geen invloed op informatie buiten de website van HP en draagt geen verantwoordelijkheid hiervoor.