• Informatie

HP notebookcomputers - Hitte in de computer verminderen om oververhitting te voorkomen

Dit document is bedoeld voor HP notebooks.
Wanneer de temperatuur in de computer boven de 35 °C stijgt, neemt het risico van beschadiging van belangrijke interne componenten toe.
U kunt oververhitting voorkomen door de ventilatieopeningen regelmatig te reinigen en het BIOS up-to-date te houden. Ga voor meer informatie naar Bescherming en zorg voor uw HP Notebook.
De volgende problemen kunnen optreden wanneer de computer oververhit raakt:
  • Nadat u de aan/uit-knop hebt ingedrukt, loopt de computer vast op een zwart scherm en start Windows niet of Windows start, maar reageert daarna niet.
  • Elementaire taken of applicaties vergen meer tijd dan normaal.
  • Windows reageert niet, start plots opnieuw op of geeft een foutmelding weer bij gebruik.
  • Games blijven hangen tijdens het spelen.
  • Ventilators in de computer produceren meer geluid omdat zij harder draaien om de computer te koelen.
  • De muis en het toetsenbord reageren niet meer.
Er zijn veel redenen waarom uw computer oververhit raakt, maar de meest voorkomende reden is een ophoping van stof op de ventilators waardoor de hitte niet meer voldoende wordt afgevoerd. Reduceer de warmte in de computer om schade aan de interne componenten te voorkomen.

Stap 1: Reinig de ventilatieopeningen en inspecteer de ventilators

Er kan zich in de loop van de tijd stof en vuil ophopen in en om de ventilatieopeningen. Dit kan de luchtstroom belemmeren waardoor de ventilatoren harder werken dan normaal om hitte te verwijderen.
opmerking:
Het is niet noodzakelijk om het notebook te openen om de ventilatieopeningen te reinigen.
  1. Schakel de computer uit en haal vervolgens de stekker van het netsnoer uit het stopcontact.
  2. Verwijder alle voorwerpen in de buurt van de computer.
  3. Lokaliseer de ventilatieopeningen op uw notebook. Deze bevinden zich gewoonlijk aan de onderkant en aan de zijkant.
    opmerking:
    Sommige HP laptops hebben geen ventilatieopeningen. Sla de volgende stap over als u geen ventilatieopeningen kunt vinden.
    Locatie van de ventilatieopeningen op een HP notebook
  4. Gebruik perslucht uit een spuitbus om stof uit de ventilatieopeningen weg te blazen.
    Gecomprimeerde perslucht in de ventilatieopening aan de onderkant blazen
  5. Wacht vijf tot tien minuten om de computer te laten afkoelen.
  6. Sluit het netsnoer weer aan en schakel de computer in.
  7. Luister naar de ventilators.
    • Als de ventilators goed lijken te werken, plaats de laptop dan op een harde, vlakke ondergrond, zoals een bureau of tafel, en ga dan verder met de volgende stap.
        let op:
      Wanneer de computer op een zacht oppervlak wordt geplaatst, zoals uw schoot, een bed of een kussen, kan de luchtstroom worden belemmerd of volledig worden geblokkeerd. Langdurige beperking van de ventilatie veroorzaakt oververhitting en mogelijke schade.
    • Er is een probleem met een ventilator als een ventilator geluid maakt of niet beweegt. Ga naar Ventilator is luidruchtig en draait constant (Windows) voor meer informatie.
        let op:
      Gebruik de computer niet als een van de ventilators niet goed werkt. Na verloop van tijd kan de blootstelling aan constante hoge temperaturen andere belangrijke interne componenten beschadigen.

Stap 2: Verhoog de efficiëntie om hitte te beperken

De computer werkt harder en genereert meer warmte als meerdere toepassingen gelijktijdig worden geopend of wanneer er grafisch intensieve videospellen worden afgespeeld.
Lees de volgende tips om de efficiëntie van uw computer te verbeteren:
  • Wijzig welke toepassingen worden uitgevoerd wanneer Windows wordt gestart met behulp van het tabblad opstarten in Taakbeheer.
  • Sluit toepassingen wanneer u deze niet meer gebruikt.
  • Sluit de internetbrowser wanneer u deze niet meer gebruikt.
  • Verlaag de spelresolutie en de grafische instellingen als de computer warmer wordt dan normaal tijdens het afspelen.
Als het probleem zich blijft voordoen, gaat u verder met de volgende stap.

Stap 3: Zorg dat er voldoende ventilatie is

U kunt het risico op problemen door oververhitting verlagen door te controleren of de ventilators op uw computer goed ventileren. Een goede ventilatie van het systeem is belangrijk voor de werking van de laptop.
Volg deze richtlijnen om een goede ventilatie te waarborgen:
  • Plaats de computer rechtop op een stevig, vlak oppervlak.
  • Zorg voor ten minste 15,25 centimeter vrije ruimte rond de ventilatieopeningen.
  • Als de computer op grote hoogte wordt gebruikt (hoger dan 1500 meter), moet u er extra goed op letten dat de computer goed wordt gekoeld. Wanneer u de computer naar een grotere hoogte verplaatst, neemt de temperatuur in de computer met ongeveer 1 °C af voor elke 300 m.

Stap 4: Plaats uw notebook in een koelere ruimte

Plaats de computer in een koelere ruimte in uw huis of kantoor. Een klein verschil in temperatuur is mogelijk al de oplossing voor een component die niet werkt.
Als dit geen optie is of het probleem blijft bestaan, gaat u verder met de volgende stap.

Stap 5: Gebruik HP software om de interne temperatuur te beheren.

Op bepaalde HP-computers kunt u HP software gebruiken om de temperatuur in de computer te beheren. Lees elke sectie en bepaal of uw computer HP CoolSense of HP Command Center heeft.
Als uw computer geen van beide functies ondersteunt of het probleem blijft bestaan, gaat u verder met de volgende stap.

Stap 6: De prestatie-instellingen van het systeem wijzigen (alleen HP Spectre)

Als uw laptop een HP Spectre 13 of x360 is, kunt u de prestaties van het pc-systeem aanpassen om het stroomverbruik te verlagen, wat de belasting van de ventilators kan verminderen en de interne temperatuur kan helpen verlagen.
  1. Open het Configuratiescherm in Windows.
  2. Voer in het zoekveld van het configuratiescherm cool control in.
    • Als HP Cool Control in de lijst staat, selecteer dan deze optie en klik Aan in het popupvenster. Als het probleem zich blijft voordoen, gaat u verder met de volgende stap.
      Klik op Aan in het HP Cool Control-popupmenu.
    • Als HP Cool Control niet in de lijst staat, dan is deze functie niet beschikbaar voor uw computer. Schakel de computer uit en ga verder met de volgende stappen.
  3. Schakel de computer in en druk vervolgens herhaaldelijk op F10 om het BIOS te openen.
  4. Navigeer in het BIOS-menu naar het tabblad System Configuration (Systeemconfiguratie)en selecteer vervolgens System Power Scheme (Energiebeheerschema).
    Tabblad Systeemconfiguratie in het BIOS waarbij Energiebeheerschema van systeem geselecteerd is
  5. Selecteer Balance (Balans) en druk op F10 om op te slaan en het BIOS te verlaten.
    Energiebeheerschema van systeem waarbij Balans geselecteerd is
Als het probleem zich blijft voordoen, gaat u verder met de volgende stap.

Stap 7: Het BIOS bijwerken

Het BIOS van de computer is verouderd. Controleer of er een BIOS-update van HP is.
  let op:
Controleer of u de BIOS-update voor uw specifieke computermodel installeert. Als u de verkeerde update installeert, kan dit de computer beschadigen.
  1. Ga naar HP software en stuurprogramma's downloaden en navigeer naar de productpagina voor uw computer.
  2. Zoek het BIOS in de lijst.
    • Als de BIOS-optie niet beschikbaar is, is het BIOS up-to-date.
    • Als de BIOS-optie beschikbaar is, klikt u op BIOS en vervolgens op Download naast de update. Volg de informatie op het scherm en start de computer vervolgens opnieuw op. Voor meer informatie, ga naar Het BIOS bijwerken (Basic Input Output System).
Als het BIOS up-to-date is of het probleem blijft zich voordoen, gaat u verder met de volgende stap.

Stap 8: Testen op hardwarefouten

Test de computer op defecten in de hardware, zoals het geheugen, de processor of de grafische hardware. De meeste HP notebook-pc's worden geleverd met diagnostische software waarmee hardwareproblemen kunnen worden opgespoord. Ga voor meer informatie naar Testen op hardwareproblemen .
Als de hardware niet goed functioneert, vervang dan het defecte component of gaat u verder met de volgende stap.

Stap 9: Neem contact op met HP Klantenondersteuning

Als de vorige stappen het probleem niet hebben opgelost, neemt u contact op met HP Klantenondersteuning voor garantie en service.