HP notebook-pc's - Het help en ondersteuningssysteem en hulpprogramma's voor probleemoplossing gebruiken in Windows Vista

Dit document is van toepassing op HP notebook-pc's met Windows Vista.

HP Help en ondersteuning begrijpen

HP Help en ondersteuning is een set hulpprogramma's en helpdocumenten die zijn geschreven door HP en die naadloos zijn geïntegreerd met het huidige help en ondersteuningssysteem. Aangezien deze informatie op uw vaste schijf is opgeslagen kunt u veel gebruikelijke problemen zelf oplossen zonder online te gaan of de technische ondersteuning te bellen.

Open HP Help en ondersteuning

Klik op het bureaubladpictogram voor Help en ondersteuning om het hoofdvenster te openen.
U kunt ook klikken op Start en Help invoeren in het veld Zoeken. Kies vervolgens Help en ondersteuning wanneer dat wordt weergegeven.

Elementen van het hoofdvenster van HP Help en ondersteuning

Het hoofdvenster van HP Help en ondersteuning is onderverdeeld in vier basisgedeelten.
    Afbeelding : Hoofdvenster van Help en ondersteuning
    Afbeelding van het hoofdvenster van Help en ondersteuning
  1. Zoekveld
  2. Geavanceerde opties
  3. Help- en ondersteuningsonderwerpen
  4. Help- en ondersteuningshulpprogramma's

1. Zoekveld

Met het veld Zoeken in het hoofdvenster van HP Help en ondersteuning kunt u door het gehele help en ondersteuningssysteem zoeken met behulp van specifieke termen. Als het systeem uw trefwoord vindt in een document, zal dit document in de zoekresultaten verschijnen zodat u het kunt lezen.

2. Geavanceerde opties

De balk geavanceerde opties in het hoofdvenster van HP Help en ondersteuning bevat vier knoppen en een vervolgkeuzemenu. Deze worden allemaal uitgelegd in de onderstaande tabel.
Home
Hiermee gaat u terug naar de startpagina van help en ondersteuning.
Afdrukken
Hiermee drukt u de pagina af die op dat moment wordt weergegeven in Help en ondersteuning.
Door Help bladeren
Biedt een volledige lijst met onderwerpen binnen Help en ondersteuning.
Vragen
Contactinformatie voor HP ondersteuning.
Opties
In het vervolgkeuzemenu kunt u instellingen, waaronder lettergrootte, wijzigen.

3. Paneel help- en ondersteuningsonderwerpen

Het paneel met HP help- en ondersteuningsonderwerpen aan de linkerkant van het hoofdvenster van HP Help en ondersteuning biedt een combinatie van HP specifieke informatie en Microsoft informatie om de meer gebruikelijke vragen van onze gebruikers te beantwoorden.
De documenten in het systeem zijn geschreven om individuele problemen te helpen oplossen en bevinden zich gemakshalve op de harde schijf zodat u geen toegang tot het internet nodig hebt om hulp te vinden.

4. Paneel Help- en ondersteuningshulpprogramma's

Het paneel Help- en ondersteuningshulpprogramma's aan de rechterkant van het hoofdvenster van HP Help en ondersteuning biedt een combinatie van softwarehulpprogramma's van HP en Microsoft waarmee veel problemen kunnen worden opgelost met een klik op de knop. Elk hulpprogramma wordt hieronder in detail beschreven.

Systeeminformatie

Het hulpprogramma Systeeminformatie dat u kunt vinden op het paneel Hulpprogramma's in het hoofdvenster van HP Help en ondersteuning scant uw notebook en produceert een rapport met informatie die specifiek is voor uw pc, zoals het geïnstalleerde geheugen, harde-schijfruimte, serienummer, productnaam en productnummer. U kunt worden gevraagd delen van deze informatie te geven wanneer u de klantenservice belt of wanneer u online chat met een smart-frienddienstverlener.
Het linkerpaneel van het scherm Systeeminformatie bevat links naar alle informatie over de specifieke hardware en software die op uw notebook is geïnstalleerd. Als u op deze links klikt, verschijnt de informatie op het rechterpaneel.
Afbeelding : Systeeminformatie
Afbeelding van het scherm Systeeminformatie

Leercentrum

Het Leercentrum dat u kunt vinden op het paneel Hulpprogramma's in het hoofdvenster van HP Help en ondersteuning biedt handleidinginformatie over basaal computergebruik.
Hierbij komt het volgende aan de orde:
  • Pc-basisonderwerpen
  • Pc-beveiliging
  • Pc-tune-up
  • Thuis netwerken
  • Batterij-informatie
  • HP Online
Afbeelding : HP Leercentrum
Afbeelding van het keuzescherm HP Leercentrum

Hulpprogramma's voor probleemoplossing

Hulpprogramma's voor probleemoplossing die u kunt vinden op het paneel Hulpprogramma's in het hoofdvenster van HP Help en ondersteuning, zijn zeer nuttige programma's die worden aangeboden door HP. In veel gevallen kan het gebruik van deze hulpprogramma's uw problemen oplossen zonder dat u de klantenondersteuning hoeft te bellen. Elk hulpprogramma wordt hieronder in detail beschreven.

Statuscontrole

Statuscontrole, dat u kunt vinden in het venster Hulpprogramma's voor probleemoplossing, scant uw notebook-pc, waarschuwt u als er zich potentiële omstandigheden voordoen en lost deze omstandigheden op voordat het problemen worden.
Klik op Scannen onderaan het venster om een scan te starten. HP raadt u aan een keer per week een systeemscan uit te voeren.
Tijdens een scan onderzoekt Statuscontrole vijf risicogebieden:
  • Beveiliging bepaalt of uw computer kwetsbaar is voor bekende veiligheidsdreigingen, die uw antivirussoftware mogelijk niet opvangt. Als u geen antivirussoftware hebt geïnstalleerd, zal Statuscontrole dit aangeven als een probleem. HP raadt u aan antivirussoftware te installeren op elke computer die verbinding zal maken met het internet.
  • Prestatie evalueert de prestatie van uw pc en biedt informatie en/of oplossingen om de prestatie te verbeteren.
  • Hardware test alle systeemhardware, zoals geluidskaarten, webcams en andere apparaten en bepaalt of deze goed werken. Als deze apparaten niet goed werken, biedt Health check aanbevelingen, zoals het verbeteren van de configuratie of het installeren van bijgewerkte drivers, indien nodig.
  • Onderhoud test uw computer en biedt richtlijnen om uw computer in optimale conditie te houden.
  • Updates onderzoekt de software die op uw notebook is geïnstalleerd en beveelt, indien nodig, updates aan.

Internethulpprogramma's

Internethulpprogramma's, die u kunt vinden in het venster Hulpprogramma's voor probleemoplossing, zijn ontworpen om u te helpen een breedbandverbinding (kabelmodem of DSL) in te stellen en te controleren. Internethulpprogramma's kunnen u helpen sommige verbindingsproblemen te herkennen door te proberen verbinding te maken met een HP server. Via deze tests kunnen internethulpprogramma's de bron van uw verbindingsprobleem identificeren, intern of extern.

Hulpprogramma's voor prestatie en onderhoud

Hulpprogramma's voor prestaties en onderhoud, die u kunt vinden in het venster Hulpprogramma's voor probleemoplossing, bestaan uit verscheidene programma's, zoals Health-check en Systeeminformatie, om de werking van uw notebook te verbeteren.
Gebruik Prestatie van de computer verbeteren om een basistest uit te voeren van de CPU, het RAM en de grafische kaart die op uw notebook is geïnstalleerd.
Gebruik Ruimte vrijmaken met Schijfopruiming om te bepalen hoeveel ruimte kan worden vrijgemaakt op de vaste schijf door ongebruikte en tijdelijke bestanden te verwijderen.
Gebruik Uw vaste schijf defragmenteren om de bestanden die op uw vaste schijf zijn opgeslagen beter samen te voegen. Als de bestanden stuksgewijs verspreid over de schijf zijn opgeslagen, moet de hele schijf worden gecontroleerd om de bestanden te lezen waardoor processen langer kunnen duren.
Gebruik Programmacompatibiliteit controleren om een programma te testen dat met een oudere versie van Windows werkte om te bepalen of het met Windows Vista zal werken.
Gebruik Probleemrapporten en oplossingen openen met een actieve internetverbinding om online een HP databank met bekende problemen voor uw notebookmodel te bekijken en beschikbare oplossingen te downloaden.

Batterijcontrole

Het hulpprogramma Batterijcontrole, dat u kunt vinden in het venster Hulpprogramma's voor probleemoplossing, geeft aan hoe de cellen in uw batterij worden opgeladen en ontladen. Als de evaluatie een andere status aangeeft dan de status 'goed', zal de batterijcontrole manieren aanbevelen om de prestaties van de batterij te verbeteren, bijvoorbeeld door opnieuw te kalibreren.

Modemcontrole

Het hulpprogramma Modemcontrole, dat u kunt vinden in het venster Hulpprogramma's voor probleemoplossing, helpt u bij het instellen en controleren van een inbelinternetverbinding. Het kan enkele verbindingsproblemen herkennen door te proberen verbinding te maken met een HP server. Het hulpprogramma kan u dan vertellen of het verbindingsprobleem aan uw computer, de lijn of uw internetaanbieder ligt of dat de website die u wilt openen gewoonweg niet werkt.

Systeeminformatie

Systeeminformatie, die u kunt vinden in het venster Hulpprogramma's voor probleemoplossing, biedt informatie over uw notebook, zoals het serienummer, het model en de configuratie, die u moet geven als u contact opneemt met een vertegenwoordiger van de klantenservice voor garantieservice.

Software, drivers en BIOS-updates

Het venster Software, drivers en BIOS-updates, dat u kunt vinden op het paneel Hulpprogramma's in het hoofdvenster van HP Help en ondersteuning, biedt toegang tot updatehulpprogramma's van zowel Microsoft als HP; allemaal op één locatie.
Dit venster biedt ook een link naar HP Back-up en Recovery Manager. Dit zijn hulpprogramma's waarmee u de computer in de oorspronkelijke configuratie kunt herstellen of waarmee u de originele hardwaredrivers opnieuw kunt installeren die met uw systeem werden geleverd.

Recovery Manager

Het hulpprogramma Recovery Manager, dat u kunt vinden op het paneel Hulpprogramma's in het hoofdvenster van HP Help en ondersteuning, biedt toegang tot Windows Systeemherstel en HP Back-up en Recovery Manager. Deze hulpprogramma's maken regelmatig momentopnames van de instellingen van uw computer en u kunt hiermee uw systeem herstellen naar de configuratie op het tijdstip van de momentopname. Als uw systeem beschadigd raakt of wordt besmet met een virus, kunt u deze hulpprogramma's gebruiken om een oudere configuratie terug te zetten op basis van deze momentopname en kunt u uw computer blijven gebruiken alsof er niets is misgegaan.
Met behulp van de geavanceerde opties in Recovery Manager kunt u ook de oorspronkelijke hardwaredrivers die met uw systeem werden geleverd, opnieuw installeren.
Voor meer informatie over Windows Systeemherstel en HP Back-up en Recovery Manager raadpleegt u de rubriek Zie ook.

Gebruikershandleidingen

De gebruikershandleiding, die u kunt vinden op het paneel Hulpprogramma's in het hoofdvenster van HP Help en ondersteuning, is de handleiding voor uw computer in elektronisch formaat in plaats van uitgeprint op papier.
Het is eenvoudig om door de gebruikershandleiding te bladeren. Elke gebruikershandleiding is onderverdeeld in titels die in het linkerpaneel worden weergegeven. Als u de + naast een titel selecteert, wordt de titel uitgevouwen en worden de subonderwerpen weergegeven. Als u op een titel klikt, wordt de onderwerpen in het rechterpaneel weergegeven.
Afbeelding : Gebruikershandleidingen
Afbeelding van het scherm HP Gebruikshandleidingen
U kunt op elk moment een onderwerp zoeken door een trefwoord in te voeren in het veld Zoeken bovenaan het venster Gebruikershandleiding. U kunt ook de knoppen bovenaan het venster gebruiken om een onderwerp af te drukken om dit in de toekomst na te slaan, indien nodig.