HP notebook pc's - Problemen met het installeren of verwijderen van Windows Vista

Dit document heeft betrekking op HP notebook pc's die werden geleverd met Windows Vista of die werden opgewaardeerd van XP naar Vista.
Een HP computer upgraden naar Microsoft Windows Vista
Gebruik het hulpprogramma HP Upgrade Utility op een pc die door HP is gecertificeerd als Vista-compatibel om een upgrade uit te voeren naar Windows Vista. Het hulpprogramma HP Upgrade Utility test of de pc compatibel is en en breekt het upgradeproces af als het vaststelt dat de pc niet aan de standaarden van HP voldoet.
  opmerking:
Een succesvolle test van een pc met de Microsoft Upgrade Advisor heeft niets te maken met de ondersteuning van HP of weigering van ondersteuning voor een specifiek model pc.
Als u uw beslissing om uw pc te upgraden hebt gebaseerd op de resultaten van de test van de Microsoft Upgrade Advisor, moet u naar de website van Microsoft gaan voor aanvullende informatie en moet u de Microsoft-stuurprogramma's gebruiken, hoewel deze beperkt of helemaal niet functioneren.
Welke problemen zijn andere gebruikers tegengekomen?
Gebruikers hebben problemen ondervonden als ze een versie van Windows Vista die ze in een winkel hebben gekocht installeerden zonder het hulpprogramma HP Upgrade Utility te gebruiken. Andere gebruikers besloten geen schone installatie uit te voeren en lieten alle oude programma's – en oude problemen – op de harde schijf staan. Sommige gebruikers hebben geen flashupgrade op het BIOS toegepast voordat ze begonnen met de upgrade. Anderen probeerden de standaardstuurprogramma's van Microsoft Vista en oude XP-stuurprogramma's tegelijkertijd te gebruiken. Sommige gebruikers probeerden hun oude pc's te upgraden, ook al was de pc nooit ontworpen voor het uitvoeren van Vista en werd de pc niet vermeld in de gepubliceerde lijst met ondersteunde modellen. Enkele gebruikers probeerden pc's die werden geleverd met Vista te downgraden naar het XP besturingssysteem.
Sommige problemen waren kleiner, maar in andere gevallen werkte de pc helemaal niet meer en moest deze worden opgestuurd voor reparatie; reparaties die niet per definitie werden gedekt door de garantie. Als u een upgrade uitvoert die niet wordt aanbevolen door HP, kan dit document u helpen de meest problemen vast te stellen en op te lossen.
Problemen vermijden wanneer u upgradeschijven bestelt
Het verkrijgen van de upgradeschijven heeft voor enkele problemen gezorgd. U moet het proces stap voor stap volgen om uw HP schijven voor een upgrade naar Vista te bestellen en te ontvangen. Het verwerken van de bestelling wordt niet afgehandeld door HP en de bedrijven die de bestelling verwerken stellen hele strenge eisen. U moet contact met die bedrijven opnemen om problemen op te lossen.
  1. Ga naar de website Express Upgrade to Windows Vista from HP Program (alleen in het Engels) en selecteer de regio die op u van toepassing is voor informatie over het programma.
    Verschillende landen en regio's hebben programma's met verschillende vereisten en voorwaarden.
  2. Vul het juiste formulier in en verzend het om materiaal voor de upgrade aan te vragen.
  3. U zult een e-mail ontvangen ter bevestiging van uw aanvraag van het bedrijf die de bestelling verwerkt – NIET VAN HP. In de e-mail wordt ook vermeld wat u hierna moet doen om het proces te voltooien.
  4. Lees de e-mail en volg de instructies. U moet het bedrijf dat de bestelling verwerkt informatie geven over uw pc, waaronder het bewijs van aankoop. In sommige regio's moet u een vergoeding betalen.
  5. Het verwerkingsproces wordt niet voortgezet totdat u de vereiste informatie verstuurt. Het kan enkele weken duren voordat u het upgrademateriaal van HP ontvangt.
    Als u het upgrademateriaal niet binnen de aangegeven tijd ontvangt, neemt u contact op met het bedrijf dat de bestelling verwerkt met behulp van de contactinformatie die het bedrijf heeft gegeven.
Als ik de upgrade verkeerd heb uitgevoerd en problemen ondervind, moet ik dan helemaal opnieuw beginnen?
Als u tijdens of na de upgrade naar Vista problemen ondervindt, kunt u proberen de afzonderlijke problemen op te lossen, maar de beste oplossing is mogelijk om de herstelschijven te gebruiken om de pc in de oorspronkelijke staat terug te zetten. Alle programma's en bestanden zullen verloren gaan, maar u hebt dan een uitgangspunt zonder fouten waarop u verder kunt gaan.
  • Als uw pc in Windows XP draait, raadt HP u aan om het hulpprogramma HP Upgrade Utility voor Microsoft Windows Vista te downloaden en uit te voeren voordat u de upgrade uitvoert. (U kunt dit downloaden via SP34397).
  • Na het uitvoeren van de upgrade, wanneer de pc in Vista draait, raadt HP u aan om het hulpprogramma HP Update te downloaden en uit te voeren om de juiste apparaatstuurprogramma's voor uw computer te vinden. (U kunt dit downloaden via SP34261).
Biedt HP-stuurprogramma's aan voor oudere pc's die naar Vista worden opgewaardeerd?
Nee! Microsoft heeft minimumstandaarden ingesteld voor de technologieën die nodig zijn om Vista te kunnen uitvoeren, maar HP heeft strengere criteria. HP heeft alle bestaande HP pc's getest om de modellen te bepalen die wel en niet aan de hogere standaarden voldeden. HP raadt u ten zeerste af om een pc te upgraden die slechts aan enkele van de Vista kwaliteitsstandaarden voldoet.
Bij HP moeten alle technologische componenten in een specifieke pc de minimale Microsoft technologiestandaarden overtreffen. De grafische chips in de meeste oudere pc's voldoen bijvoorbeeld niet aan de specificaties voor de geavanceerde functies van Vista. De grafische chips zijn ingebouwd in het moederbord en ook al kunnen ze eenvoudige kleuren en afbeeldingen weergeven, ze kunnen niet worden opgewaardeerd voor het uitvoeren van de geavanceerde grafische functies van Vista. HP biedt alleen ondersteuning voor pc-modellen die aan alle kwaliteitsstandaarden voldoen.
Wat is een BIOS en waarom heb ik er problemen mee na het uitvoeren van de upgrade?
Het BIOS is het Basic Input/Output System (basisinvoer/uitvoer-systeem) voor uw computer. Het zorgt ervoor dat uw computer het besturingssysteem kan opstarten en het bestuurt alle communicatie met systeemapparaten, waaronder de schijfstations, het toetsenbord en communicatiepoorten. Het is absoluut essentieel dat uw BIOS up-to-date is en Windows Vista herkent.
Als u een upgrade naar Windows Vista hebt uitgevoerd op uw notebook zonder het hulpprogramma HP Upgrade Utility te gebruiken, bestaat de kans dat uw BIOS niet up-to-date is. Het hulpprogramma HP Upgrade Utility, het door HP aanbevolen proces voor het upgraden van een notebook die door HP is gecertificeerd als Vista-compatibel naar het Vista besturingssysteem, bevat upgrades voor het BIOS van uw computer.
Als u geen toegang hebt tot het hulpprogramma HP Upgrade Utility, kunt u de recentste versie van het BIOS voor uw computer downloaden op de pagina HP Drivers and Downloads. Zie ook voor specifieke aanwijzingen voor het verkrijgen van BIOS-updates voor uw specifieke notebook.
Wat zijn stuurprogramma's en waarom zie ik foutmeldingen met betrekking tot stuurprogramma's?
Een stuurprogramma is een stukje software dat specifiek is voor uw notebookmodel en het besturingssysteem dat erop wordt uitgevoerd waarmee uw computer kan communiceren met randapparaten. Randapparaten zijn onder meer geluidskaarten, videokaarten, printers, monitors en dergelijke. Als u niet over geüpdatete stuurprogramma's beschikt, bestaat de kans dat deze apparaten niet goed functioneren. Windows Vista zal proberen standaardstuurprogramma's te gebruiken in plaats van de specifieke geüpdatete stuurprogramma's die nodig zijn voor uw randapparaten, maar deze bieden mogelijk niet de volledige functionaliteit van de stuurprogramma's die worden aangeboden door de fabrikanten van de apparaten.
Als u een upgrade naar Windows Vista hebt uitgevoerd met een commerciële versie van Windows Vista in plaats van met behulp van het hulpprogramma HP Upgrade Utility, bestaat de kans dat uw stuurprogramma's niet up-to-date zijn. Het hulpprogramma HP Upgrade Utility biedt upgrades voor de stuurprogramma's van uw computer. Zie ook voor specifiekere aanwijzingen voor het verkrijgen van geüpdatete stuurprogramma's.
Ik heb Windows Vista geïnstalleerd met behulp van een in de winkel gekochte versie van de besturingssysteemschijf, maar ik heb geen schone installatie uitgevoerd. Waar zijn al mijn oude programma's en bestanden?
HP raadt u ten zeerste aan om een back-up te maken van alle belangrijke bestanden en documenten voordat u een schone installatie van Windows Vista uitvoert. Als u dit echter niet hebt gedaan kan het zijn dat Windows Vista sommige bestanden, maar mogelijk niet al uw belangrijke bestanden, heeft bewaard in een map met de naam windows.old.
Als u geen schone installatie uitvoert en Windows Vista deze partitie creëert, kunt u merken dat uw harde schijf snel vol is. Dit komt omdat deze map uitzonderlijk groot kan worden – tot 20 GB. Als vergelijking: het Windows Vista besturingssysteem zelf kan tot 20 GB ruimte innemen. De oude bestanden in deze map op de harde schijf kunnen snel veel geheugen in beslag nemen en een gebrek aan geheugen op de harde schijf is een belangrijke oorzaak van prestatieproblemen. Daarom raadt HP aan om handmatig een back-up van uw bestanden te maken en een schone installatie uit te voeren. Zie ook voor specifiekere aanwijzingen voor het uitvoeren van een schone installatie van Windows Vista met behulp van het hulpprogramma HP Upgrade Utility.
Volg de onderstaande stappen om de map windows.old te vinden. U zult deze moeten zoeken op uw harde schijf. Ga naar de map Computer en voer een zoekopdracht uit naar windows.old.
Wanneer u de map hebt gevonden, open deze dan, selecteer de bestanden die u wilt terughalen en verplaats deze naar de mappen die u dagelijks voor deze bestanden wenst te gebruiken.
De namen van de bestanden in de map windows.old zullen dezelfde namen zijn als de namen die waren opgeslagen in het Windows XP besturingssysteem. Ze zullen echter niet zijn onderverdeeld in een bestandsstructuur; als u bijvoorbeeld spelletjes had opgeslagen, zullen deze direct naast uw foto's, e-mails en documenten staan. Daarom kan het moeilijk zijn voor u om alle bestanden die u wilt bewaren te identificeren en terug te halen, als de namen van de voor u belangrijke bestanden niet direct herkenbaar zijn.
Kan ik de ruimte op de harde schijf die wordt ingenomen door de map 'windows.old' terugkrijgen?
Ja. U kunt dit op de volgende manier doen:
  1. Verwijder de map nadat u alle bestanden die voor u belangrijk zijn hebt teruggehaald.
  2. Sla uw bestanden op een externe bron op, zoals een cd-/dvd-romschijf, en gebruik dan de eerder gecreëerde Windows XP back-up- en herstelschijven om uw systeem terug te zetten naar Windows XP.
    Wanneer uw computer zich weer in deze beginstatus bevindt, kunt u gemakkelijk het hulpprogramma HP Upgrade Utility gebruiken om Windows Vista te installeren op de manier die wordt aanbevolen door HP.
Mijn pc werd geleverd met Vista. Kan ik XP installeren?
HP raadt u niet aan Windows XP te installeren op een notebook die werd geleverd met Vista geïnstalleerd. Controleer voordat u dergelijke stappen onderneemt eerst of uw model zowel een XP-versie als een Vista-versie had. Als dit het geval is, kunt u mogelijk de stuurprogramma's en het BIOS van de XP-versie gebruiken. Als dit niet het geval is, kunt u op de website van Microsoft (www.microsoft.com) zoeken naar algemene stuurprogramma's waarmee uw computer goed zal werken. Deze algemene stuurprogramma's zullen niet de volledige functionaliteit hebben als de stuurprogramma's die worden voorzien door de hardwarefabrikanten, die hun apparaten speciaal hebben ontworpen om te werken met uw computer en met Windows Vista.
Ik wil Windows Vista graag uitproberen, maar hoe kan ik teruggaan naar Windows XP als het me niet bevalt?
Als u een notebook hebt met Windows XP, moet u voordat u een upgrade uitvoert een set back-up- en herstelschijven voor Windows XP creëren. Met herstelschijven kunt u de pc altijd terugzetten in een bekende, stabiele en werkende staat.
Als u geen set back-up- en herstelschijven voor XP creëert of als u de schijven kwijtraakt, kunt u een van de volgende handelingen uitvoeren.
  1. Als u uw notebook bij HP hebt gekocht en als deze werd geleverd met Windows XP geïnstalleerd, kunt u een extra set Windows XP herstelschijven bestellen bij HP.
  2. Als dit niet het geval is, moet u de besturingssysteemschijven voor Windows XP kopen bij een geautoriseerde verkoper.
Moet ik herstelschijven van Vista of van XP maken?
Dit is afhankelijk van het besturingssysteem dat oorspronkelijk op de pc was geïnstalleerd.
  • Als de pc werd geleverd met XP, creëer dan een set XP herstelschijven voordat u begint met de upgrade naar Vista. Als u ooit problemen hebt of als u Vista niet wilt gebruiken, kunt u de pc altijd terugzetten in een bekende goede staat. HP biedt geen hulpprogramma voor het creëren van herstelschijven na het upgraden van XP naar Vista.
  • Als de pc werd geleverd met Vista, creëer dan een set herstelschijven voor Windows Vista. HP raadt u niet aan om XP te installeren op een pc die werd ontworpen voor Vista.
Ik heb een Windows Vista-notebook gekocht die door HP was gecertificeerd en ik heb deze teruggezet naar Windows XP. Waarom heb ik problemen met stuurprogramma's?
De hardware die wordt gebruikt in een door HP gecertificeerde Windows Vista notebook is geavanceerder dan de hardware van oudere notebookmodellen. Bovendien leveren de fabrikanten van Vista-componenten, zoals de geluidskaart of videokaart, mogelijk geen stuurprogramma's voor andere besturingssystemen.
Voordat u probeert een ander besturingssysteem te installeren, creëert u een set herstelschijven voor Vista. Als u problemen hebt of als u terug wilt gaan naar Vista, kunt u de pc altijd terugzetten in een bekende goede staat.
Als u vastbesloten bent om XP te installeren, kunt u proberen de standaardstuurprogramma's die worden voorzien door Microsoft Windows XP te gebruiken of contact opnemen met de hardwarefabrikant via hun ondersteuningswebsite voor meer opties. HP biedt geen stuurprogramma's voor het downgraden van een pc met Vista.